[#1] Nowa Amiga
http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=261051&pid=3732320&mode=threaded&start=#entry3732320
Witam na powyższym forum czy też na stronce amiga.com ostatnio czytałem że ma wyjść nowy model amigi. Orinetuje się ktoś bliżej jak to ma wyglądać? Głównie chodzi mi o ten tańszy model, bo ta specyfikacja jest troche ubogo napisana i nic nie wiadomo o karcie graficznej ilości pamięci czy amiga będzie miała już wszytsko oprócz monitora i kiedy wogóle ma wyjść. W sumie ta tańsza wersja jeśli by była już w pełni gotowa do użytku nie licząc monitora to byłaby fajną alternatywą dla PCetów.
[#2] Re: Nowa Amiga

@comands, post #1

W tym poście na forum PCLab, znajduje się zdanie "Aktualnie jest to wyłącznie pytanie teoretyczne związane z badaniem rynku.". Zdanie to jest nadal prawdziwe, nowa Amiga o takiej specyfikacji jest póki co fikcją literacką.

[#3] Re: Nowa Amiga

@comands, post #1

Nową Amigę już mamy. Jest nią Pegasos. No, ewentualnie Efika. Po co to tracić czas i rozglądać się za nowymi modelami...
Więc kup Pan Pegasosa i będziesz zadowolony.

[#4] Re: Nowa Amiga

@lubmil, post #3

Ty wstrętny mosisto promujący zabijające prawdziwą amigę rozwiązania sprzętowo-programowe! :P

[#5] Re: Nowa Amiga

@lubmil, post #3

Pytanie o Amigę nie mogło przejść bez podobnego tekstu, będącego próbą wprowadzenia niezorientowanego użytkownika w błąd, prawda?

Ostatnia modyfikacja: 12.02.08 23:02
[#6] Re: Nowa Amiga

@amigafan, post #5

A to jest coś amigo poddobnego do kupienia ? . Za wmiare rozsądną cene ?

[#7] Re: Nowa Amiga

@Drako^lM, post #6

Ja tam cche po prostu nabyć jakąś dobrą amigę bo mimo chcęci rozbudowy mojej 1200 dochodze do wniosku że więcej mnie wyniesie dokpupinie ramu karty PPC itp, itd niż kupiłbym jakiś w miare tańszy sprzęt nowy. A nowy sprzęt i tak będzie solidniejszy i mocniejszy nawet od najbardziej rozbudowanej amigi 1200. Jakby powstała taka amiga za około 1500 - 2000 tysięcy i miałą rzeczywiście wszytsko potzrebne do działania oprócz monitora to by była fajna sprawa. A według tych specyfikacji jedna z nich tyle gdzieś by wyniosła
[#8] Re: Nowa Amiga

@amigafan, post #5

nie ma to jak nadinterpretacja....
[#9] Re: Nowa Amiga

@lubmil, post #3

taaa Efika z Linuksem rulez OK

[#10] Re: Nowa Amiga

@amigafan, post #5

Wiesz przecież, że to jest Polski Portal *Amigowy*, nie eXec. Dlaczego więc się irytujesz?, gdy ktoś proponuje komuś Pegasosa? Przecież znasz historię naszego bajorka i wiesz dobrze czemu powstał MorphOS, AROS, czy nawet AmigaOS 4.0. Więc proszę nie zarzucaj nikomu insynuacji tylko dlatego, że wybrał inna nalepkę.

Ostatnia modyfikacja: 12.02.08 23:23
[#11] Re: Nowa Amiga

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #9

No ba to nawet działa :) . Jak się troszke posiedzi nad linux-em :P

[#12] Re: Nowa Amiga

@Drako^lM, post #11

wiem ze dziala i to nawet bardzo fajnie dziala

[#13] Re: Nowa Amiga

@comands, post #7

no więc aby nie było że kolejny zły MOSista dezinformuje, najpierw o tzw. prawdziwej Amidze - rzeczywiście istnieje, kilka lat temu wyprodukowano takie cuda o nazwie AmigaOne i microA1, wyposażone w procesory G3 lub G4 i generalnie będące sporym (w porównaniu do Amigi 1200 czy 4000) krokiem naprzód. Jednak produkowane krótko stały się białym krukiem i obecnie tylko do upolowania na zachodnich aukcjach (eBay)... kolega amigafan chwalił się, że kupił własnie jedną taką na eBay - pewnie powie tu zaraz jaką i za ile (chyba nawet to już pisał... ale nie mam siły teraz tego szukać). I jeszcze jedno, z uwagi na niekompatybilność procesora PPC ze starym 68k, te nowe amigi wymagją nowego systemu operacyjnego - jest nim AmigaOS4.
A teraz MERITUM RZECZY, czyli PEGASOS. Występuje w dwóch wersjach: I jest bardzo sprzętowo podobny do AmigiOne (jednak na tyle różny, że AmigaOS4 na nim nie odpalisz), oraz II (dużo lepszy). Procesory, podobnie jak w przypadku "nowych Amig" G3 (600 MHz) lub G4 (1 GHz). Komputery Pegasos działają pod kontrolą systemu Morphos. Jest to system pod PPC zgodny (w jedną stronę) z AmigaOS3.1, wyposażony w bardzo dużo ulepszeń. Dla użytkownika jest to bardzo szybki klon Amigi, wyposażony w bardzo szybki PPC (najszybszy PPC do A4000 to 604 233 MHz, tutaj mamy G4 1000 MHz :) ), można dać dużo więcej RAMu (zazwyczaj używa się 256-1024 MB, ja mam 512 MB... dla porównania do A4000 z PPC upchniesz max 128 MB). Morphos w przypadku uruchamiania programów 68k automatycznie tłumaczy sobie ten program na kod PPC (w większości wypadków nie zauważysz czy program jest pod PPC czy 68k), taki emulowany 68k wielkrotnie przewyższa szybkością najszybszy oryginalny 68060.
Do tego masz wbudowaną kartę sieciową 100 MBit (jest i druga 1 GBit, ale obecna wersja Morphosa1.4.5 nie obsługuje jej... ma się to zmienić dopiero z wersją 2.0), kartę dzwiękową, USB, kartę graficzną AGP (Radeony od 8000 do 9250 - kosztują między 20 a 50 zł.... porównaj to z ceną kart Zorro do Amigi :) ), do tego działa w pełni akceleracja 3d (działają stare gierki amigowe wykorzystujące karty 3d np. WipeOut, jak również jest sporo w wersji dla Morphosa np. QuakeIII, czy Freespace 2). Do tego 3 sloty PCI (mozna dodać np. kartę USB 2.0, kartę SB Live!, kartę TV, czy kolejną kartę sieciową - są sterowniki dla Morphosa).
Pod Morphosem działa olbrzymia większość oprogramowania amigowego działającego zgodnie z systemem operacyjnym, te niezgodne z nim (głównie stare gry) można odpalić na E-UAE (jednak pograsz tylko w gry z A500, emulacja A1200 już nie jest wystarczająco szybka - taka już uroda E-UAE dla PPC). Generalnie zalety i wady Morphosa na Pegasosie są bardzo podobne do zalet i wad AmigaOS na AmigaOne.
To wszystko kupisz między 1000 zł (PegasosI - nawet zdarzało się że poszedł i taniej) a 2000 zł (PegasosII z G4 - zdecydowanie lepszy od I).
Pegasosy, podobnie jak AmigaOne są już nieprodukowane (procesory G3 i G4 nie są zgodne z Unijną dyrektywą RoHS, więc nie można sprzedawać nowego sprzętu z tymi CPU... używany można :) ), jednak wyprodukowano ich sporo więcej niż AmigOne, stąd są bardziej dostępne i sporo tańsze. Szczególnie w Polsce jest dużo użytkowników Morphosa (zwanego częściej MOSem)... według naszych ostrożnych szacunków jest nas w PL ponad stu (użytkowników AmigiOne jest nie więcej w Polsce niż 10). Na Allegro od czasu do czasu pojawia się Pegasos.
Tak więc jeśli lubisz amigowe programy, genialną filozofię amigowego systemu (w całości zachowaną w MOSie), chcesz mieć sprzęt wielokrotnie szybszy (i tańszy) od A4000 z PPC - kupuj Pegasosa.
I przystań do naszej wesołej kompaniji MOSistów

I na koniec trzy sprawy:
- istnieje "mini Pegasos", czyli Efika w cenie 400 zł (sprowadzony z USA), do 600 zł (handlarze na Allegro) - jednak MOS dla Efiki jest obecnie wyłącznie u deweloperów i nie wiadomo kiedy będzie można go kupić (wszystkie wydane do tej pory wersje MOSa są za darmo, od 2.0 ma być płatny). Efika to tylko 400 MHz i 128 MB... polecałbym jednak Pegasosa.
- dlaczego tak mało napisałem o AmidzeOne? Bo jej nie mam, mam za to Pegasosa II i bardzo cenię ten komputer.
- konfig mojego Pegasosa - Pegasos II G4 1 GHz, 512 MB RAM, Radeon 8500, dysk 80 GB, nagrywarka DVD.
[#14] Re: Nowa Amiga

@wali7, post #13

Literówka, a raczej cyfrówka ;), szukaj :P. Dodam jeszcze że, najlepszymi a zarazem najszybszimi kartami, które można wpakować do Pegasosa są te oparte o układ graficzny R200 (Radeon8500,9100).

[#15] Re: Nowa Amiga

@comands, post #1

Lepiej poczekać na system dla sam440

[#16] Re: Nowa Amiga

@arti4-92, post #15

Tak czekamy czekamy i doczekac sie nie mozemy.ciekawe co mysla wlodarze amigi,moze przynajmniej wypuscili by jakies gierki albo programy.
[#17] Re: Nowa Amiga

@wali7, post #13

wali7 - rozprawiłeś tę kwestie bardzo długo, powiem - ciekawie się to czytało.
Ja twierdzę tak - Pegasos to godny następca Amigi, choć już nie produkowany to dalej ceniony.
SzaryWilk - nie masz co robić? może od tych gierek i programów tak Ci się mózg lasuje... (albo lansuje...)

Ostatnia modyfikacja: 13.02.08 11:33
[#18] Re: Nowa Amiga

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #9

Linux suxx. Niekompatybilny ze mną. Już bym wolał przetokę mózgową.
[#19] Re: Nowa Amiga

@DanielJ., post #17

W czasie jakim cie nie było dużo się działo, nie powinieneś krytykować szarego wilka.

[#20] Re: Nowa Amiga

@DanielJ., post #17

zapomniałem dopisać, że na Pegasosie dzięki odpowiednio mocnemu procesorowi oglądniesz filmy DVD, mpg czy DiVX w pełnej jakości,
MP3 oczywiście żadne problem (przeciętne obciążenie CPU w granicach 5%... zobacz jak to wygląda na A1200 :) ), posieciujesz (AmiGG śmiga, wszystkie amigowe przeglądarki chodzą, oczywiście z ich oryginalnymi ograniczeniami, do tego MOSowa przeglądarka WWW Sputnik - łyka m.in. CSS... zresztą akurat SPutnik wciąż się zmnienia, bo jego autor (marcik) pracuje ciągle nad ulepszeniami
no i na Pegasosie spokojnie odpalisz prawie wszytskie rodzaje amigowych plików wykonywalnych:
- programy 68k dla starej Amigi
- programy PPC dla starej amigi, chodzą zarówno PowerUP jak i WarpUP
- programy PPc dla Morphosa
- część programów PPC z AmigaOS4 (niestety twórcy tego systemu poświęcają sporo czasu na wymyślanie kruczków uniemożliwiających odpalanie programów OS4 pod Morphosem... to chyba w imię "amigowej jedności") ... chociaż twórca podsystemu umożliwiającemu odpalanie programów OS4 pod MOSem (OS4Emu) chyba nie powiedział jeszcze ostatniego słowa :)

i zapomniałem dodać, że ani Pegasos, ani Morphos, z powodów praw własnościowych nie mogą używać nazwy Amiga. Jednak żadne prawa autorskie nie mogą zabronić kompatybilności z AmigaOS, co właśnie zrobiono :)

i jeszcze jedno - AmigaOne kosztuje ponad dwa razy tyle co PegasosII (chyba że trafisz na wyjątkową okazję)

Ostatnia modyfikacja: 13.02.08 14:05
[#21] Re: Nowa Amiga

@wali7, post #20

wali7 napisał(a):

> niestety twórcy tego systemu
> poświęcają sporo czasu na wymyślanie kruczków
> uniemożliwiających odpalanie programów OS4 pod Morphosem... to
> chyba w imię "amigowej jedności"

Hmm? Powiedz prosze cos wiecej na ten temat...

[#22] Re: Nowa Amiga

@szuler, post #21

warto poczytać:
http://www.morphzone.org/modules/newbb_plus/viewtopic.php?topic_id=5175&forum=9#54691

w tym własnie wątku, itix (blisko rok temu) wyjaśniał sprawę następująco:
It is part of newlib startup code. It just compares ExecBase pointer (passed as 3rd parameter to _main()) to AbsExecBase pointer. If they dont match startup code quits silently. This works against current OS4Emu release because fake ExecBase is passed to _main().

There is no option to turn it off but this code is only part of OS4 SDK available to beta testers. OTOH old newlib startup code had OS4Emu check but it was easier to fix because it relied on OS calls.

It will be interesting to see if startup code changes to the final SDK.

CLIB2 startup code doesnt have such checks and it would be useless since CLIB2 is open source project.

... i chyba nic sie w tej materii nie zmieniło (zresztą jak można wyczytać, to zabezpieczenie nie było pierwszym wymyślonym przez twórców OS4, z tym że poprzednie udało się itixowi obejść)

Ostatnia modyfikacja: 13.02.08 14:40
[#23] Re: Nowa Amiga

@wali7, post #13

Jakby Os4 był na Efice, to może i bym się skusił wydać te 500zł. MOS mnie nie bawi, nie jest dla mnie tak oryginalny jak amigowy os (chodź nie zaprzeczę, że MOS jest w swoim stopniu oryginalny :P)

[#24] Re: Nowa Amiga

@pwe, post #23

pwe napisał(a):

>chodź nie zaprzeczę [...]

Nigdzie nie idę....

[#25] Re: Nowa Amiga

@Drako^lM, post #6

A to jest coś amigo poddobnego do kupienia

Juz za jakis czas beda dostepne telefony komorkowe z AmigaOS5. Miejmy nadzieje ze Amino (prawda ze brzmi amigopodobnie?) rozszerzy swoja oferte o konkretniejszy zestaw AGD, czyli amigowe lodowki i pralki (to dla tych co juz kupili amiskarpetki). :P
[#26] Re: Nowa Amiga

@pwe, post #23

Gdzie widziałeś MOSa?

[#27] Re: Nowa Amiga

@wali7, post #20

wali7 - nawracasz klasyków jak nic... Ale to i dobrze - bo mnie powoli (szybko) do tego przekonujesz... Wesoła kampania motylków rządzi! :P
Arti - może wyjaśnisz o co Ci chodzi?

[#28] Re: Nowa Amiga

@wali7, post #13

Efika nie będzie taka zła do zabawy z mosem :) . Jako coś do zabawy oki
.No chyba że ktoś chce jako główny komp to oczywiście pegaz :)

[#29] Re: Nowa Amiga

@pwe, post #23

i co byś odpalił mając OS4 na Efice?
OWB na pewno nie, bo na dzień dobry zabiera dwa razy tyle RAMu co ma Efika. Natomiast Sputnik spokojnie na Efice z MOSem śmiga (miałem okazję widzieć osobiście). Inny soft też, ale np. Stellarium dla MOSa juz nie odpalisz... bo powiedzmy sobie szczerze 128 MB to w 2007 r. zdecydowanie mało.
Ale jeśli ktoś nie ma 1500 zł na Pega, a chce mieć coś z PPC, systemem amigowym, szybsze od A4000 z PPC ( i jakby nie patrzył również z 128 MB), to dla niego Efika za te 400 zł jest jak znalazł. No i te rozmiary :)

Hmm, jeszcze jedna sprawa - proszę pwe, rozwiń temat oryginalności AmigaOS4 (kontra Morphos) w świetle procesu Amiga Inc. kontra Hyperion.
Bo moim zdaniem mamy obecnie dwa systemy PPC nie mające błogosławieństwa Amiga Inc. co do nazwy, z których jeden używa tej nazwy chyba tylko siłą tradycji :) , bo na pewno nielegalnie.
Bo Morphos to bardzo dobra nazwa, i proszę mi tu go nie mylić z Amigą ;)

Ostatnia modyfikacja: 13.02.08 17:37
[#30] Re: Nowa Amiga

@wali7, post #29

Według Amiga Inc. AmigaOS3.9 jest pewnie dawno nieaktualny i zapomniany...
(nie pewnie, tylko na pewno...)
Można by im przypomnieć co do istnienia takiego czegoś.

Ostatnia modyfikacja: 13.02.08 17:55
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem