[#61] Re: Nowa Amiga

@GumBoy, post #60

Bo nowe gierki przestały wychodzić.
[#62] Re: Nowa Amiga

@GumBoy, post #60

Widzę, że wielu już nie pamięta:
Sklep w śródmieściu w Warszawie
1991 r. Amiga 500 - 3800000 zł;
Amiga 500 Plus - 4500000 zł (wtedy wybrałem i kupiłem Amigę 500+);
1992 r. Amiga 1200 - 9300000 zł w tym sklepie, a na giełdzie na Grzybowskiej 8000000 zł (wtedy wymieniłem swoją "Pluskwę" na A1200 na giełdzie);
kupiłem wtedy też monitor Commodore 1960 przywieziony z Niemiec i na złotówki kosztował wtedy coś ponad 6000000 zł (ale 1060 to pełny multiscan);
dysk twardy 3,5" 340 MB z zamontowaniem i przejściówką to koszt 3000000 zł.
PeCet w tym czasie (1992 r.): 386 4 MB ramu i VGA mono + monitor VGA czarno-biały 14" to koszt 15000000 zł. Trzeba dodać, że wykorzystanie tego dodatkowego ramu w tym czasie graniczyło z "cudem" :) , bo DOS widział tylko 640 kb (przypominam, że to był rok 1992), a Windows 3.0 (wtedy nie było jeszcze 3.11) widział 2 MB i wieszał się co chwila.

Ps. Upadek Amigi to nie cena, tylko głupi marketing firmy Commodore, ale to oddzielna historia. Jako przykład: znajomy miał sklep komputerowy (centrum Łodzi) i sprzedawał Amigi, wspomina, że cały dzienny przydział Amigi 1200 schodził mu ze sklepu w ciągu 15 minut, a zapisy na nie miał na miesiąc do przodu.

[#63] Re: Nowa Amiga

@AS, post #62

ja nie pamietam ;) ... to znaczy dokładnych cen nie pamiętam
pamiętam za to, że gdy kupowałem swoją pierwszą A500 (nowiutka, w sklepie komputerowym), to głównym kryterium nie była cena (w tym jedynym przypadku miałem bogatego sponsora :) ), tylko możliwości - był to najlepszy domowy komputer na rynku. Klonów PC nikt wtedy nie brał pod uwagę, bo do niczego ponad używanie w biurze się nie nadawał. A cena kompletnego systemu IBM PC z monitorem i HDD oczywiście była większa od ceny A500, ale za to ceny samej jednostki centralnej już były nizsze od Ami. Natomiast amiga z monitorem kolorowym i twardym dyskiem to był wtedy wypas na który mało kto sobie mógł pozwolić i na pewno był droższy od PC (chodziły słuchy, że jeden mój kolega miał HDD do swojej A500 - ale nigdy nie miałem okazji zweryfikować tej sensacyjnej wiadomości).

Co do przytoczonych cen z katalogu z RFN, to warto zauważyć, że tamte PC do były maszyny markowe (nie mam na myśli deutsche mark ;) ), podczas gdy w Polsce jeszcze przez wiele lat jedynymi pecetami były garażowe składaki z tajwańskich części... i oczywiście odpowiednio tańsze.
nie podałem daty - moja pierwsza A500 była kupiona na wiosnę 1991

Ostatnia modyfikacja: 14.02.08 15:49
[#64] Re: Nowa Amiga

@GumBoy, post #60

Ciekawe dlaczego z nim przegrała w takim razie.

Upadek C=.
Wyobrazmy sobie coby bylo, gdyby C= prztrwal?
Wydaje mi ze kierunek bylby oczywisty - ewolucja w strone peceta.

Prawdopodobnie nie byloby dzisiaj PPA, a my siedzielibysmy na Linuxach, MacOS lub...

Jest dobrze. Nie ma co narzekac. ;)
[#65] Re: Nowa Amiga

@Andrzej Drozd, post #64

Apple przetrwało, a nadal produkuje te swoje ...
Oczywiście nie mam nic do Mac'ów, ale to komputery nie dla mnie.

Ostatnia modyfikacja: 14.02.08 16:49
[#66] Re: Nowa Amiga

@wali7, post #63

Ja miałem nową A500 kupioną w lecie 1992 roku.

Powodem wyboru Amigi był stosunek jakości do ceny.

PC w tamtym czasie był dużo droższy, nawet po dołożeniu kolorowego monitora do Amigi, rozszerzenia pamięci i drugiej joya Amiga była tańsza.

Były też rozmyślenia na temat Atari, ale odradził nam jakiś inny klient w sklepie ;)

[#67] Re: Nowa Amiga

@DanielJ., post #65

Apple przetrwało, a nadal produkuje te swoje ...

Przetrwał?? Maczki umarły razem ze śmiercią procków Power PC z ser "G".
Komputery Apple zawsze wyznaczały standardy jakości.

Oczywiście nie mam nic do Mac'ów, ale to komputery nie dla mnie.

Mówisz tak bo prawdopodobnie nigdy nie miałeś do czynienia z nowym Mac-em. iMac, miniMac i ProMac, co prawda mają inteloskie procki, ale to dlatego że chcieli dalej wyznaczać jakość, ale chcieli by ich komputery były tańsze, a procki intela są tańsze :).

[#68] Re: Nowa Amiga

@DanielJ., post #65

Apple nie ma juz nic wspolnego z czasami gdy upadlo C=.
Macintoshe teraz, to zwykle pecety z troche innym linuxem i mozliwoscia odpalenia Win. Z lat 90-tych nie pozostalo juz praktycznie nic.
Mysle ze podobnie byloby z Amiga.

Dzisiaj byc moze obserwowany bylyby jakis tam znikomy ruch uzytkownikow Amig klasycznych (lub nawet nie...). Nie byloby AOS3.5/3.9, ani AOS4 oraz MOSa w takim ksztalcie jakim sa teraz. Pewnie byloby cos innego.

To, w ktorym miejscu teraz jestesmy, jest owocem trudnych i ciezkich chwil. Wszystko musielismy wywalczyc, sami stworzyc. Czesto w partyzanckich warunkach. Nic tak nie pobudza do dzialania, jak prawdziwy brak czegos. Cos co zostaje podane na tacy, po prostu zostaje predzej czy pozniej zapomniane i wymienione na cos lepszego i dostepnego.
[#69] Re: Nowa Amiga

@Andrzej Drozd, post #68

W amigowym światku niema co wymieniać :D

[#70] Re: Nowa Amiga

@wali7, post #63

Tak podałem z tego katalogo ceny markowych PC bo akurat w nim tylko takie były w ktalogach z późniejszych lat już są oprócz "markowych" takie zwykłe składaki choć te markowe i tak maja reklame na pół strony :D. Tak jak sobie to czasem przeglądam to im późniejszy rok tym amiga jest mniej "okazyjna" cenowo w porównaniu ze "składakiem" mówie o całych zestawach no i do składaków tych markowych czy nie pełno w tych katalogach róznych promocji z dodatkowymi programami, bajeranckimi głośnikami czy innymi cudami w ofercie C dotyczącej Amigi takich promocji albo jakiś "gratisowych" dodatków do komputera nie ma czasem tylko jakaś gra. Widać że jakoś nie dbano o to aby spróbować przyciagnąć klijenta jakimiś "chwytami" z bajeranckimi promocjami, choć to tylko moja subiektywna opinia która sobie na podstawie tych katalogów wyrobiłem. Nie wiem jak marketing Amigi na zachodzie przedstawiał się w realu.

Ostatnia modyfikacja: 14.02.08 17:51

Ostatnia modyfikacja: 14.02.08 17:52
[#71] Re: Nowa Amiga

@Andrzej Drozd, post #68

Mysle ze gdyby Amiga nie upadla Mac nie ucieklby do intela. Poprostu procesory PPC bylyby tansze bo produkowane na wieksza skale (montowane w Macach i Amigach). Najprawdopodobniej to Intel mialby cieplo :P

[#72] Re: Nowa Amiga

@arti4-92, post #67

A mylisz się, wiele razy siedziałem przy Maku, ale nie pasuje mi ten system.

[#73] Re: Nowa Amiga

@DanielJ., post #72

nie chodzi mi o system....

[#74] Re: Nowa Amiga

@PrzemasIII, post #71

Przemas, mądrze mówisz :)

[#75] Re: Nowa Amiga

@arti4-92, post #73

Tak, wiem o co Ci chodzi, ale i tak Maki są o wiele droższe od PC, chociaż lepsze jakościowo.

[#76] Re: Nowa Amiga

@DanielJ., post #75

za jakosc trzeba placic . Wnerwil mnie Mac tym intelem .

[#77] Re: Nowa Amiga

@Hubez, post #66

dolicz sobie jeszcze kontroler i twardy dysk do a500 po cenie z tamtych lat(+biurko wielkosci lotniska ) ...

A tak z innej bajki to, tak sobie dzis rozmyslalem w drodze powrotnej z pracy, ze jakby escom zamiast tluc przestarzale konstrukcje a1200 (w czasach jakbyniebylo juz playstation)zaczalby od jakiegos nowego, w miare nowoczesnego modelu to kto wie, moze historia by sie inaczej potoczyla ;)

[#78] Re: Nowa Amiga

@Hubez, post #66

Hubez - ale o dołożeniu rozszerzenia do 1 MB, czy drugiego Joya to ja nie piszę, bo to były oczywistości (monitor już nie, bo ja np. w kolorowy monitor, zreszta od razu 1438S zaopatrzyłem się coś koło 1995, do tego czasu jechałem na starym, dobrym, zielonym Neptunie z czasów małego Atari :) ). Jednak do PC KAŻDY nabywca musiał kupić HDD, co znacząco podnosiło cenę zestawu... więc dolicz do A500 cenę kontrolera i HDD :)
[#79] Re: Nowa Amiga

@KeniG, post #70

no bo ceny Amigi vs ceny PC to parabola - najpierw jako super nowość bardzo wysoka cena, potem stopniowy spadek, gdzie dno chyba było już po samozatopieniu się C=, a potem wzrost na skutek rosnącej wartości kolekcjonerskiej i sentymentalnej :)
[#80] Re: Nowa Amiga

@kutafon, post #77

sa kontrolery hdd do montowania wewnatrz amigi 500. Ale masz racje wiekszosc to zewnetrzne montowane z lewej strony komputera. A po podlaczeniu A570 do kontrolera hdd amiga 500 nie miescila mi sie na biurku :P

[#81] Re: Nowa Amiga

@kutafon, post #77

Nie śmiej się, biurko też mam jeszcze orginalne z Amigi ;)

Kosztowalo 1,2 mln w Krakowskim Jubilacie :P

[#82] Re: Nowa Amiga

@PrzemasIII, post #80

No bez przesady wcale aż taka wielka nie jest ja mam kotroler dysku i fakt zrobił się z tego niezły naleśnik ale aż takie duże to nawet z CD nie jest żeby na biurku sie nie mieściło no chyba że bardzo małym. Większym problemem jest to że taki "kombajn" ciężko po biurku przesuwać albo przestawiać szczególnie ten mój kontroler dużo waży bo ma chyba pancerną obudowe
[#83] Re: Nowa Amiga

@comands, post #1

Tak wracając do nowych modeli amig bo coś informacje o nich ucichły po maju zeszłego roku to wiadomo coś bliższego o nich jeśli oczywiście wyjdą? Chodzi mi o to czy to jest tylko płyta główna czy również uwzglednione są takie drobne szczegóły jak karta graficzna ilość pamięci ram. Bo np zainteresował mnie model dwurdzeniowy ale dobrze by było aby na tym była również jakaś konkret karta graficzna i troszke pamięci też by się przydało, z jakieś 2GB. No i jaka cena tego cuda by była na polskie przeliczając dolara to by było pewnie ze 4000 tysiące.
[#84] Re: Nowa Amiga

@KeniG, post #82

no i te 3 zasilacze pod biurkiem dodac monitor 1084s naprawde wyglada to jak stanowisko dowodzenia arsenalem atomowym w latach 80-tych ehehe

[#85] Re: Nowa Amiga

@PrzemasIII, post #71

Gdyby Amiga nie upadla a raczej CBM to wcale nie oznaczaloby ze "Nowe Amigi" posiadalyby procesory PowerPC.

[#86] Re: Nowa Amiga

@PrzemasIII, post #71

Commodore nie wiązało nigdy ŻADNYCH planów z PowerPC!! To, że niektórzy dzisiaj pracują na komputerach z systemami amigopochodnymi typu AmigaOS 4 czy MorphOS akurat na platformie PPC to wynik tego, co się wydarzyło się w amigowym światku kilka lat po upadku Commodore. Za sprawą firm, z których żadna nie odniosła nawet śladowego sukcesu rynkowego.
[#87] Re: Nowa Amiga

@comands, post #83

http://www.acube-systems.biz/eng/index.php

[#88] Re: Nowa Amiga

@comands, post #83

zainteresował mnie model dwurdzeniowy i troszke pamięci też by się przydało, z jakieś 2GB

Rozumiem, że to był żart.
[#89] Re: Nowa Amiga

@galu, post #86

Nie do końca to prawda, oficjalne oświadczenia z C= odnośnie Amigi
były właśie takie, że następcą będą procesory PPC, co zresztą w owych
czasach było dobrym posunięciem.

[#90] Re: Nowa Amiga

@PrzemasIII, post #84

A po co ci dodatkowe zasilacza mi to wszystko chodzi na standardowym :P To naprawde wcale takie wielkie nie jest.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem