[#91] Re: Nowa Amiga

@Kaczus, post #89

Podaj źródło takich informacji!

POMYSŁ komputera "Amiga" z procesorem PPC pojawił się w 1995 roku - w czasach gdy prawami do nazw "Amiga" i "Commodore" zarządzała niemiecka firma Escom (a w połowie 1996 Escom już nie istniał).
[#92] Re: Nowa Amiga

@galu, post #91

Oficjalnie informacje pojawiła się w Polsce w Amigowcu w marcu 95
roku. a teraz liczymy cykl wydawniczy, więc najpóżniej początek
lutego. Na targach w Kolonii do których nawiązujesz Phase5 pokazała
prototypy kart PPC dla A1200, A4000 i A3000 - jako ciekawostkę powiem,
że bez dodatkowego procesora z rodziny 68k, gdyż liczyli na szybkie
pojawienie się aktualizacji systemu. Zresztą wtedy też oficjalnie
zapowiedziano Amigi z PPC i AmigaOS4 na koniec 96/97 roku, co z tego
wyszło - wszyscy wiemy. To są dane prasowe i to z polskiej prasy,
proponuję poszukać wszcześniejszych danych, by móc znaleźć, kiedy
zaczęto brać pod uwagę procesory PPC w Amigach jako alternatywę,
takich decyzji nie podejmuje się z dnia na dzień.

[#93] Re: Nowa Amiga

@Kaczus, post #92

Czyli potwierdziłeś moja słowa.
[#94] Re: Nowa Amiga

@galu, post #93

w prasie amigowej byly informacje na temat kart ppc (w tamtych latach powalaly PC'ty w wydajnosci) ale to byly firmy zajmujace sie osprzetem do amigi . Escom niestety nie rozwijal samych komputerow tylko tlukl juz wtedy przestarzala A1200. Potwierdzenie mozna znalezc w miesieczniku Amiga.

[#95] Re: Nowa Amiga

@galu, post #93

Nie do końca. To, że w C= nie wiązano dużych nadziei z linią PPC - to
wiadomo, inaczej pewnie przystąpili by do projektu i projektowali,
jednak już w latach 93-95 zastanawiano się nad nowymi rodzinami
procesorów, co też znalazłem w gazetach z tego okresu - proponuje
poczytać. A sam pomysł PPC na początku 95 roku nie wziął się z nikąd.

[#96] Re: Nowa Amiga

@Kaczus, post #95

Ale ciekawe w tym wszystkim jest ze kazdy nastepny wlasciciel dosc szybko upadal,z tego wniosek ze nad amiga krazy jakas klatwa moze klatwa amigi commodorw w skrocie kac.
[#97] Re: Nowa Amiga

@SzaryWilk, post #96

a gateway??

[#98] Re: Nowa Amiga

@arti4-92, post #97

A Gateway został 16.10.2007 wykupiony przez Acera.

Gdyby Commodore przetrwał, to ujrzelibyśmy pewnie Amigi z prockami HP PA-RISC, co z dzisiejszego punktu widzenia okazałoby się ślepą uliczką.

[#99] Re: Nowa Amiga

@Pinto, post #98

Fakt wykorzystania PA-RISC to był tylko jeden z elementów ciekawej wizji rozwoju Amigi (chyba jedynej, która miała jakiekolwiek _szanse_ powodzenia) i akurat chyba model procesora był tutaj najmniej istotny - ja tylko zwróciłem uwagę na to, że wbrew powszechnemu mniemaniu PowerPC to pomysł który pojawił się w drugiej połowie lat 90-tych, na pewno nie w czasach Commodore, w zasadzie za sprawą firm trzecich. Nie był pod żadnym względem krokiem w rozwoju Amigi jako platformy mogącej jeszcze cokolwiek w świecie IT zwojować, lecz tylko odpowiedzią na na zapotrzebowanie środowiska amigowego - tych Amigowców, dla których Amiga 1200/4000 pozostawała świetną alternatywą dla peceta.
Procesor w Amidze to chyba nie była pierwszorzędna kwestia, bardziej istotny dla sukcesu Amigi był przecież ciekawy system operacyjny, dostępność oprogramowania i układy specjalizowane, które (przełom lat 80-tych i 90-tych) pozwoliły zainstnieć tej platformie jako odpowiednikowi zaawansowanej konsoli do gier, dawały możliwość szerokiego wykorzystania sprzętu w telewizji, półamatorskim video, grafice i zastosowaniach multimedialnych, pomogły zgromadzić wokół tej platformy szerokie rzesze twórczych ludzi lub odkryć talenty u tych z natury mniej twórczych :o Pod koniec lat 90-tych niestety wszystkie te wymienione przeze mnie rzeczy przestawały mieć zastosowanie w odniesieniu do Amigi.

http://www.amigahistory.co.uk/hombre.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Hombre_chipset
http://www.amigahistory.co.uk/ppchistory.html

Ten ostatni link dedykuję osobom, które uważają że PPC w Amidze był rozwiązaniem naturalnym i że pewnie Commodore w 1993 roku trzaskało prototypowe Blizzardy ;)

Zacytuję jeszcze fragment wywiadu z Dave'm Haynie wydrukowanym w MA 1/1996:

"Chciałbym wierzyć, że duże Amigi będą rozszerzane w kierunku wprowadzania procesorów RISC, ale z tego, co słyszałem i widziałem, wygląda na to, że firma [Escom] skoncentruje się na tańszych modelach. Najprawdopodobniej możliwe będzie wykorzystanie kości AA przez kilka następnych wersji Amig, tzn. A1200/030, A1200/040, A1200/060 etc."
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem