[#31] Re: Nowa Amiga

@DanielJ., post #27

Chodzi o to że Szary Wilk wrócił niedawno z banicji, chciałby się poprawić, ale ty mu nie dajesz szans.
A co do Morph OS vs. Amiga OS 4, myślę że ten system "mniej amigowy" jest bardziej amigowy od reszty amigowych os-ów.
Myślę tak bo pierwsze Amigi miały być jak voldzwageny, czyli dla ludu, nowe Amigi na pewno nie są dla przeciętnego zjadacza chleba bo kosztują po 4-8 tyś zł, a pegasos jest stosunkowo tani, bo 2000 zł. Pegasos podtrzymuje założenie konstruktorów pierwszych Amig :D.
Mogłem namieszać, a ale amigowcy to mądrzy ludzie, wiec skumają o co mi chodzi :)

[#32] Re: Nowa Amiga

@arti4-92, post #31

Pegasos podtrzymuje założenie konstruktorów pierwszych Amig
Może rozwiniesz tę "błyskotliwą" myśl?
[#33] Re: Nowa Amiga

@wali7, post #13

A czy procki G5 PPC też odpadają ze względu na tę dyrektywę?

[#34] Re: Nowa Amiga

@DanielJ., post #30

Według Amiga Inc. AmigaOS3.9 jest pewnie dawno nieaktualny i zapomniany...[...]
Można by im przypomnieć co do istnienia takiego czegoś.

A po jaką cholerę rozkopywać cmentarze?

[#35] Re: Nowa Amiga

@amigafan, post #32

Chodzi mi o cene....
Amiga była tanim komputerem(w porównaniu do komputerów x86), teraz "prawdziwa" Amiga jest dużo droższa od średniego komputera PC, a pegasos kosztuje tyle ile średni pc, według mnie miano prawdziwej Amigi powinna dostać Efika zaraz po dostaniu amigowego systemu operacyjnego.

[#36] Re: Nowa Amiga

@arti4-92, post #35

wyjątkowo zgodzę się z amigafanem ;)
piszesz o "kontruktorach pierwszej amigi" więc zapewne masz na myśli A1000... otóż w momencie wejścia na rynek (1985) do momentu wejścia A500 (1987) cena Amigi zdecydowanie przewyższała cenę innych ówczesnych komputerów domowych, co zresztą przy powszechnie wychwalanych zaletach nowego superkomputera domowego uznawane było za jedną z dwóch najpoważniejszych wad (drugą było za mało RAM jak na potrzeby wielozadaniowego AmigaOS)
dopiero A500 cenowo przybliżyła Amigi przeciętnemu zjadaczowi chleba (nie w Polsce), jednak nadal nie był to komputer tani (poszperaj w starej prasie z końca lat 80 np. Bajtku ile wtedy kosztowała Ami)
Amiga stała się tania w stosunku do maszyn x86 dopiero w momencie wyjścia A1200, czyli tak circa 1992

Ostatnia modyfikacja: 13.02.08 19:19
[#37] Re: Nowa Amiga

@wali7, post #36

Inaczej, konstruktorów małych amig, które konkurowały z x86 o!! :D

Wątpię żeby amiga była droższa od x86 3 razy.

Edycja: To był gwóźdź do mojej trumny, przybiłem swój los.

Ostatnia modyfikacja: 13.02.08 19:24
[#38] Re: Nowa Amiga

@arti4-92, post #37

jak wrócę do domu (bo póki co na chleb zarabiam ;) ), to sprawdzę w starych Bajtkach stosunek cen Amig kontra x86... jednak stawiam 10 do 1, że na przełomie 80/90 Amigi nie były tańsze od PC
[#39] Re: Nowa Amiga

@arti4-92, post #37

Taka A3000 była chyba nawet więcej niż 3x droższa od ówczesnego peceta o prównywalnych możliwościach.
[#40] Re: Nowa Amiga

@MinisterQ, post #34

Żeby sobie kostki powyciągać i ułożyć taki szkielecik jak masz w avatarze.
(Czyżby to nie żywy terrorysta Ahmed?)

Ostatnia modyfikacja: 13.02.08 19:49
[#41] Re: Nowa Amiga

@DanielJ., post #40

Na cmentarzach informatycznych kości się nie znajduje. ;)
Przynajmniej nie takich. ;)

[#42] Re: Nowa Amiga

@arti4-92, post #35

arti4-92 napisał(a):

> Chodzi mi o cene....
> Amiga była tanim komputerem(w porównaniu do komputerów x86),

LOL
Kiedy?

[#43] Re: Nowa Amiga

@GumBoy, post #42

W zasadzie jak kupowalem A1200 miala o wiele berdziej przystajaca cene
w 93-95 roku. Później się to zmieniło.

[#44] Re: Nowa Amiga

@Kaczus, post #43

No ale to wlasnie wtedy byly "ostatnie podrygi ostrygi" vel. commodore.

[#45] Re: Nowa Amiga

@Kaczus, post #43

Niższą od PC z podobnymi możliwościami?

[#46] Re: Nowa Amiga

@arti4-92, post #37

Amisia była droższa, dużo droższa - około 90 roku za A500 z modulatorem trzeba było dać tyle ile za 286 z monitorem VGA czarno-białym ... to trudne porównanie z tego względu że wtedy komputer był luksusem i to z bardzo wysokiej półki więc statystyczny Kowalski kupował to na co go było stać. Amiga jest komputerem markowym (kto wtedy miał peceta z licencjonowanym systemem operacyjnym ??!! Nawet w zakładach pracy i urzędach mieli piraty), a rynek markowego sprzętu rządzi się innymi prawami - zawsze ktoś posiada prawa autorskie i trzeba go błagać żeby się podzielił zyskiem - w takich warunkach nie ma prawa być tanio i dlatego cena to jest "to coś" co Amidze po dziś dzień zostało. Z tego względu wszelkie inicjatywy oddolne zasługują na niesamowite uznanie :P

Ostatnia modyfikacja: 13.02.08 23:13
[#47] Re: Nowa Amiga

@GumBoy, post #45

Tak. Niższą,niezależnie, czy kupowało się w sklepie, czy nie.
Kupując nie w sklepie A 1200 z hdd miałem poniżej 1000 zł, 386 sx z 2
mega ramu udało mi się wtedy znaleźć za 1200 zł. W sklepie były to
ceny o ok 50-80% wyższe.

[#48] Re: Nowa Amiga

@Kaczus, post #47

Jak wrócę do domu to sprawdzę ceny w starej prasie, nie mniej jednak w 1992 roku nowa A500 (zasilacz, Joy, pokrywa na klawe, myszka, system, instrukcje, bez modulatora i pamieci )kosztowała 4,5 mln zł.

[#49] Re: Nowa Amiga

@Hubez, post #48

Tu piszemy o latach 93-95.... Tuż przed boomem i spadkiem cen pamieci i innych.

[#50] Re: Nowa Amiga

@Kaczus, post #47

Ale porównujemy ceny sklepowe nowych egzemplarzy obydwu sprzętów w danym czasie.

Nie przypominam sobie od kiedy się "w Amigę" bawię, aby cena wypadałą na jej korzyść. Nie mówię, że tak nie było, ale osobiście sobie nie przypominam, być może w 93 roku nie siedziałem w temacie, bo A1200 mam od 98, wcześniej pewnie ze dwa, trzy lata A500 miałem i to chyba najdalej jak pamięcią sięgam.

A nawet jak przez powiedzmy kilka miesięcy tak było, to i tak zdecydowanie nie jest to wystarczający argument na poparcie tezy Artiego, jakoby Amiga byłą tanim komputerem w stosunku do x86

[#51] Re: Nowa Amiga

@GumBoy, post #50

W sklepie również wypadało to na korzyść Amigi, takie 386 sx z 2 megami pamięci oscylowało w sklepie wtedy w okolicach 1800zl, gołą A1200 kupowało się za 850-1400zł - w zależności, czy była promocja, czy się kończyła, dysk to był wydatek w sklepie ok 400zł.

[#52] Re: Nowa Amiga

@Kaczus, post #51

Mam niemieckie i francuskie katalogi wysyłkowe z lat 80 i 90 jak ktoś chce to moge podać zachodnie ceny składaków i amig z jakiegoś roku.
[#53] Re: Nowa Amiga

@Kaczus, post #51

Tak tylko ze przewaznie taki pc to byl zestaw (z monitorem/dyskiem).
Nie uszukujmy sie ze amiga byla tania mimo ze domowe modele byly w miare przystepnych cenach, to ich rozbudowa to byl koszmar (przewaznie dla kieszeni). O "duzych" amigach kontra topowe pc tamtych czasow to nawet nie ma co pisac, bo nie mowiac o kosmicznej cenie, to bylo ich jak na lekarstwo(a w latach 90 bardzo czesto odwiedzalem gielde i sklepy i w 95% to co bylo do kupienia to a500 czy pozniej 1200 - dlatego tez pewnie sie utarlo u nas ze jak amiga to wlasnie te modele i do grania?).
Modernizacja takiego pc (nowa plyta glowna, procesor) tak samo byla sporo tansza niz kupno turbo do amigi za cene praktycznie drugiego komputera (albo i wiecej ).Amen.

[#54] Re: Nowa Amiga

@kutafon, post #53

A po co niby podawałem cenę dysku za każdym razem? Nie oszukuję się, w tych latach szukałem komputera, bo potrzebowałem na uczelnię do nauki i ceny wtedy znałem dość dobrze, zarówno giełdowe, jak i sklepowe. Tu mała Amiga wychodziła lepiej, nie mowie o okazjach, bo gdybym nie kupil A1200 to pewnie na poczatku 95 roku kupilbym z drugiej reki A3000 (4 mega ramu, 2 dyski SCSI) za 1200zl to juz nie przeczę - była okazja, ale jak wspomnialem, male Amigi w tych latach spokojnie konkurowały cenowo z PC, a mityczna wymienialność procesora ect to był mit, bo oczywiście - coś tam się dało wymienić, ale dobra płyta, która pozwalała np na zmianę procesora z 386 na 486 - kosztowała juz swoje, taka, która do tego się nie nadawała - kosztowała mniej.

[#55] Re: Nowa Amiga

@Kaczus, post #51

Oczywiście doliczasz monitor do Amigi?

PS. Tekst Artiego o cenach sugerował, że Amiga w założeniach konstrukcyjnych była komputerem tańszym niż PC, to może porównamy ceny z początków życia danych modeli :)

Ostatnia modyfikacja: 14.02.08 13:04
[#56] Re: Nowa Amiga

@GumBoy, post #55

Tu cięzko mi porównywać, bo po prostu nie pamiętam, okres, który pamiętam ceny i jednego i drugiego sprzętu podałem, bo po prostu wtedy szukałem czegoś dla siebie, więc dość wnikliwie ceny porównywałem, tym bardziej, że środki miałem nader ograniczone.

[#57] Re: Nowa Amiga

@Kaczus, post #56

Katalog z RFN z sezonu jesień - zima 1988 - styczeń 1989 niestety nie znam nazwy bo okładka się nie zachowała.

C64 - cena 349 DM (Stacja dysków 5.25 398 DM)

C 128D - cena 998 DM

Amiga 500 - cena 1098 DM

Monitor Philips CM 8833 w reklamie polecany do A 500 - cena 698 DM

Amstrad PC 1640 MDSD - cena 1698 DM (jeden napęd dyskietek bez dysku i monitora) ten sam komputer z dodatkowym twardym dyskiem 20 MB i kolorowym moniotorem 3498 DM Natomiast z samym moniotorem bez dysku 2598 DM

Atarii PC 640 KB RAM + stacja dyskitek 5,25 + 30 MB twardy dysk - cena 2798 DM a bez twardego dysku 2198 DM

ATari STM + myszka ;) dodatkowa stacja dysków i monitor SM 124 - cena 1298 DM

Oczywiście do każdego komputera myszka i klawiatura ;)

Są w nim tez inne kompy ;)

Moge dać takie ceny jeszcze z lat 90 (starszego katalogo niż 1988 nie mam)

Ostatnia modyfikacja: 14.02.08 13:47

Ostatnia modyfikacja: 14.02.08 13:49
[#58] Re: Nowa Amiga

@Kaczus, post #47

W 1993 roku starszemu uczelnia zakupiła 386DX/40 z 4MB pamięci, dyskiem twardym i monitorem. Karta graficzna, która tam siedziała, potrafiła wyświetlić 800x600 w 256 kolorach bez interlejsu i innych pierdół i z normalną prędkością. Zestaw kosztował 13.000.000, mam jeszcze na niego fakturę. A1200, która w tym czasie wchodziła do sprzedaży, kosztowała w Artice we Wrzeszczu 9.800.000. Goła oczywiście. Dołożenie do niej C1084S za 3.500.000 windowało jej cenę powyżej wartości powyższego grzyba. Niezależnie od sympatii dla Amigi, nie można powiedzieć, aby w takiej konfiguracji prezentowała ona choć zbliżoną do niego funkjonalność.

Ostatnia modyfikacja: 14.02.08 14:04
[#59] Re: Nowa Amiga

@Daclaw, post #58

Ciekawe rzeczy. Bo policzmy 4 mega pamieci - 400zl, dysk 100 mega w sklepie wtedy 400 zl obudowa + klawiatura + mysz jakies 150, stacja dyskow 80zl, monitor vga mono to 300zl, no więc teraz policz ile kosztowala reszta? - Po prostu bzdura, albo czasy ci sie pomylily tak o 3 lata.

[#60] Re: Nowa Amiga

@Daclaw, post #58

Dokładnie. Nie mam za złe Amidze wysokiej ceny. Może inaczej, pogodziłem się z tym i byłem tego świadomy.

Jednak pisanie że już z samego założenia była tańsza niż PC...
Ciekawe dlaczego z nim przegrała w takim razie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem