kategoria: A1200
[#1] Elbox Fast ATA 2
Nie miałem z nimi styczności ale mam pytanie , płyta ma na pokładzie kiki 20-pinowe 3.0, pytanie jakie kiki obsłuży ten kontroler., tak wiem muszą być w kościach 20pinowych ale chodzi mi o wersję i czy cloanto czy też hyperion będą na nim działały i w jakich wersjach ?
[#2] Re: Elbox Fast ATA 2

@rootspk, post #1

3.1 działa na pewno.

W razie czego dopytać w Elbox.
[#3] Re: Elbox Fast ATA 2

@rootspk, post #1

Mogę wypożyczyć do testów różne wersje kicków.
[#4] Re: Elbox Fast ATA 2

@rootspk, post #1

Spróbuję bliżej weekendu wsadzić FastAte do 3.2.2 w A1200, ale raczej powinno działać z każdym.

Tu masz podobny wątek:

https://www.ppa.pl/forum/amiga/44055/-fastata-dysk-ssd

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2024 08:29:45 przez Hubez
[#5] Re: Elbox Fast ATA 2

@Hubez, post #2

No właśnie bo tak teraz się zastanawiam, mam dysk 160GB (mniejszego nie mam) a cf mnie nie interesuje.
hdtoolbox x wb3.1 widzi dysk 8GB a przynajmniej takie dane z niego pobiera, nie wiem czy to kwestia kiku 3.0 czy jest to inny problem.
[#6] Re: Elbox Fast ATA 2

@rootspk, post #5

Kwestia HDToolboksa. Użyj HDInstTools na przykład.

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2024 10:54:42 przez _arti
[#7] Re: Elbox Fast ATA 2

@pong777, post #3

Super, ja jeszcze znalazłem 2 komplety hyperionów 3.1 więc z tymi najpierw spróbuję. Mam co prawda jeszcze cloanto ale to na kostce 22pinowej, więc na fast ata jej nie użyję
[#8] Re: Elbox Fast ATA 2

@_arti, post #6

Przed instalacją czy po instalacji można z jego poziomu odczytać parametry i je zapisać, pytanie tylko czy wpłynie to na utworzoną partycję , zapewne tak ?
[#9] Re: Elbox Fast ATA 2

@rootspk, post #7

A to nie jest właśnie tak, że FA używa swojego sterownika do dysku i dlatego jest ten problem z ograniczoną pojemnością?
[#10] Re: Elbox Fast ATA 2

@pong777, post #9

Wiesz fa jeszcze nie ma załadowanego sterownika, nabyłem właśnie a1200 z fata i z 68040 ale z padniętym dyskiem , który zmieniam i muszę wsio na nowo postawić. Taką pojemność pokazuje mi HDTB z instalatora WB3.1
[#11] Re: Elbox Fast ATA 2

@rootspk, post #10

Kup kick 3.2

Amiga z Zamościa?
[#12] Re: Elbox Fast ATA 2

@rootspk, post #1

Działa z kic 3.0
1
[#13] Re: Elbox Fast ATA 2

@Hubez, post #11

jop
[#14] Re: Elbox Fast ATA 2

@Hubez, post #11

Tam z nią jest sporo do zrobienia, płyta nie daje sygnału 15kHz, były problemy też z utrzymaniem obrazu po scart, kondy to wiadomo, niestety ścieżki pożarte, uszkodzone pola lutownicze właśnie przez elektrolit, karta do zrobienia, aktualnie składam ten sprzęt na innej płycie bo do tej musiałbym graty zdobyć ale to temat na kiedyś, generalnie stan niezły ale przez to że nie był dbany porobiło się dodatkowych kosztów.
Kiedyś w tej płycie ktoś grzebał ale lutował chyba lutownicą do rynien i narobił. Zobaczymy co się z tym da w przyszłości zrobić ale póki co na innej płycie muszę resztę gratów postawić.

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2024 12:56:52 przez rootspk
[#15] Re: Elbox Fast ATA 2

@Hubez, post #11

No ok ale na 40 pinowym układzie tylko. Hyperion zapewne by był, tylko pytanie teraz czy na hyperionie ktoś to testował ?
Sprawa kolejna to na os 3.9 chciałem go postawić ale w sumie okazało się że nie ma go w sprzedaży, więc co teraz ?
4.1
3.2
?
Na archi-tech mogę 3.2 zakupić z tego co widzę z romami ale oni mają chyba na układach 42 "pinowym" a na fa nic mi po nim

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2024 17:21:19 przez rootspk

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2024 17:21:52 przez rootspk
[#16] Re: Elbox Fast ATA 2

@rootspk, post #15

4.1 jest na PPC. Pozostaje 3.2.
[#17] Re: Elbox Fast ATA 2

@amikoksu, post #16

Tak też przypuszczałem
Może inaczej, będziecie zapewne bardziej zorientowani, są jakieś specjalne różnice między kikami 3.2 oraz wb 3.1 a 3.2 ?
[#18] Re: Elbox Fast ATA 2

@rootspk, post #17

Różnice są bardzo duże. Temat przerabiany wielokrotnie. 3.1 to System z 1993 roku, 3.2 to rok 2022 (chyba).

KICK 3.2 + AmigaOS 3.2.2 ogarnia wielkie partycje bez łatania.

Poczytaj, bo to temat walkowany wielokrotnie.
1
[#19] Re: Elbox Fast ATA 2

@Hubez, post #18

Na pewno nie omieszkam. Na miejscu miałem hyperionyi 3.4.1 i tutaj ładnie zadziałało, dysk 160 GB rozpoznaje poprawnie, podzielony na partycje i jest git. Mam natomiast inną zagwozdkę, nie wiem czy problemem jest napęd muszę to sprawdzić jeszcze dzisiaj wieczorem czy problem leży po stronie konfiguracji wb gdyż CD nie czyta mi płyt.
Mam u siebie sterowniki do FAST ide 2, w dniu wczorajszym zainstalowałem je na systemie ale niestety coś mi sknocił instalator w ss, i system przestał się odpalać. Powinienem jeszcze mieć w robocie ze dwa czytniki ide z czego na pewno jeden jest na 100% sprawny a drugi to nie wiadomo. Podepnę ten sprawny i będę dopiero wtedy kombinował ze sterownikami
[#20] Re: Elbox Fast ATA 2

@rootspk, post #19

gdyż CD nie czyta mi płyt

Czy na odpowiednio ustawioną zworkę?
Czy program ata3prefs wykrywa napęd ?
Czy mountlista jest poprawna? Jaki UNIT? Zwróć uwagę na tooltypes ikony mountlisty jaki tam jest UNIT.
[#21] Re: Elbox Fast ATA 2

@Norbert, post #20

Właśnie sprawdziłem napędy w pracy i są ok, przyczyny trzeba szukać w systemie. Co do zworek to tak, tam jest ok. Gdy odpalam prefsa z instalatora fast rude to wykrywa wszystkie napędy cacy, to tylko go zapewne nie montuje
Sterowniki od feide podpięte, jedynie w ss nie pozwoliłem instalatorowi robić zmian bo po tym wb mi nie startował, ba nawet dawał komunikaty że HDD gdzieś zniknął 😁
[#22] Re: Elbox Fast ATA 2

@rootspk, post #21

To zainstaluj AmiCDFS. (AmiCDFS is a free CDROM Filesystem for Workbench 3 or later.)
1
[#23] Re: Elbox Fast ATA 2

@koczis, post #22

O faktycznie coś takiego kiedyś było :) dzięki wielkie wieczorkiem jak karaluchy pójdą lulu , tata będzie walczył zaciekle z tematem.
[#24] Re: Elbox Fast ATA 2

@rootspk, post #21

Do FATA był bardzo dobry filesystem CD (chyba ogarnia też DVD) - nazywało się bodajże Allegro (chyba nie pomyliłem nazwy).
[#25] Re: Elbox Fast ATA 2

@wali7, post #24

Allegro CDFS ?
[#26] Re: Elbox Fast ATA 2

@rootspk, post #25

Tak. Z FATA działa bardzo dobrze.
[#27] Re: Elbox Fast ATA 2

@wali7, post #26

A no to spoko bo mam u siebie kontroler 4xide i stery allegro cdfs do niego :).
[#28] Re: Elbox Fast ATA 2

@rootspk, post #27

przecież sterowniki są na stronie Elbox-u
1
[#29] Re: Elbox Fast ATA 2

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #28

Tak ale stacja mi się rozjechała więc lipa, pcmcia nie mam dostępu bo płyta jest w towerze więc bez końcówki kątowej mogę zapomnieć by cfki podpiąć a nie będę tego rozmontowywać.
Wpadłem na inny plan by dysk podpiąć do winuae, no i dupa....
uae odpalam z opcją, dysk jest podpięty przez usb i jest widoczny, jaki port bym nie ustawił to to dziadostwo nie chce zabootować (jest na nim zainstalowany system) , nie mam też możliwości ustawienia priorytetu oraz bootowania w uae.
Do uae podpięty jest ten sam kik co siedzi w ami.

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2024 22:49:26 przez rootspk
[#30] Re: Elbox Fast ATA 2

@rootspk, post #29

nie chce zabootować

A po co bootowac ?
Wystarczy żeby dysk zobaczyła emulowana Amiga.
Odpal z dyskietki (adf) Workbencha a dostęp do dysku będzie.i przegrasz pliki.
Chyba że źle konfigurujesz winuae, żeby zobaczyła dysk.
Wstaw screeny z miejsc jak ustawiłeś Winuae.
Widać dysk/partycje w early-menu (bootmenu) kiclstartu ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem