kategoria: A1200
[#31] Re: Elbox Fast ATA 2

@Norbert, post #30

Dobra, kolejna wolna chwila i siadam do tematu

Fast IDE zamontowany z kikami hyperiona 3.1.4, wszystko jest widoczne, fast ata prefs widzi wszystkie napędy ale do sprawy cdromu jeszcze się nie zabrałem , póki co w wolnej chwili sprawdziłem napędy cd i wszystkie są sprawne.
Tutaj pewnie będzie kwestia mount listy ale to później będę robił, teraz jest inny dylemat.
Wrzuciłem na dysk cWB podniesiony do 3.9 (gotowiec) - to tak na szybko.
Wrzucam sterowniki od fast ide , restart i dupa ... widzę czerń.
Ok wyrzucam quiet oraz nil w sekcji jaką dodał instalator fast ide w SS i patrzę co się dzieje, ładuje system i wywala się w pewnym momencie i stoi, jak na fotkach, nie wiem czy to kwestia sterownika, oryginał z dyskietki.
Muszę pobrać nowy z elboxu i teraz nie wiem czy MK2 jest odpowiedni dla niego, kolejna sprawa to przerzucenie na ami- CF odpada, tak naprawdę zostają dyskietki :)
Mam do pc tą tzw nagrywarkę adf, teraz pytanie czy jest jakiś soft którym możemy pliki do obrazu adf wpakować by potem to na dyskietkę z adf;u przerzucić ?

Link do zdjęć

link

By
[#32] Re: Elbox Fast ATA 2

@rootspk, post #31

Wrzucam sterowniki od fast ide , restart i dupa ... widzę czerń.

Czyli rozumiem, że bez wrzuconego sterownika ata3.driver do s-s , gotowiec startuje poprawnie ?
Jeśli tak, to po uruchomieniu WB w CLI wystatuj ata3.driver.
Gdy wszystko będzie działać poprawnie, będzie to znaczyło że trzeba zmodyfikować s-s.
Jaki program wypisuje to zdanie ?
"Restrictions of Copyright Law exclude sales and use this software and/or hardware in United Kingdom, Germany."
Na nim zatrzymuje się s-s.

Mam do pc tą tzw nagrywarkę adf, teraz pytanie czy jest jakiś soft którym możemy pliki do obrazu adf wpakować by potem to na dyskietkę z adf;u przerzucić ?

ADFOpus
[#33] Re: Elbox Fast ATA 2

@Norbert, post #32

Tak, dokładnie.

Ok sprawdzę

Ta informacja wyskakuje w momencie gdy z dodanych przez instalator linijek w ss wyrzucę quiet i nil.
Postaram się jutro podesłać jak to wygląda, ta informacja podawana jest przez cli.
[#34] Re: Elbox Fast ATA 2

@rootspk, post #33

To ten sterownik

OKOKOKOK

[#35] Re: Elbox Fast ATA 2

@Norbert, post #32

I teraz gdy uruchomiłem driver , wywala cały napęd i dysku nie ma.
[#36] Re: Elbox Fast ATA 2

@rootspk, post #35

To teraz uruchom Amigę bez s-s i włącz sterownik ata3.driver.
Jeśli dysk nie zniknie, znaczy to że w s-s uruchamia się jakiś program, który patchuje scsi.device.
Może to robić np. setpatch.
[#37] Re: Elbox Fast ATA 2

@Norbert, post #36

Dlatego ata3.driver powinien być po setpatch'u.
Należy równiez pamiętać żeby ustawić odpowiednie PIO mode w preferencjach. Jeżeli bedzie za wysokie i poleca błędy przy zapisie, partycja może być nie do uratowania.
Do sprawdzenia czy są błędy przy odczycie/zapisie jest komenda readtest z pakietu sterowników do Fast ATA.
1
[#38] Re: Elbox Fast ATA 2

@Norbert, post #36

W tej chwili nie ma go podpiętego pod s-s , jeśli jest to się robi to co pisałem wcześniej. Dysk zawsze znika

OKOKOKOK

[#39] Re: Elbox Fast ATA 2

@Mokry, post #37

Pio jest jak najbardziej ok to nie to. A sterownik jest uruchomiony po załadowaniu systemu i wywala dysk - dodam nie ma znaczenia jaki - każdy.
Może to jest problem z driverem , napisałem do elboxu może mi odpiszą
[#40] Re: Elbox Fast ATA 2

@rootspk, post #38

Jeszcze raz.
Uruchom Amigę bez s-s w bootmenu (early-menu).
Komputer uruchomi się w cli.
Wtedy włącz ata3.driver i zobacz wtedy jak zachowuje się dysk.

Jak zadziała, nauczyć to będzie że musisz wyłącz w s-s, wszelkie programy które patchuja scsi.device
[#41] Re: Elbox Fast ATA 2

@rootspk, post #39

Sterownik potrzebny do poprawnej pracy dysku z którego ładujesz system odpalasz po załadowaniu systemu i dziwisz się że nie działa...

Odpalić bez s-s, uruchomić sterownik, uruchomić preferencje od fast-aty, ustawić PIO3 na początek, zrobić readtest. Jak jest OK to sprawdzić PIO4 readtestem. Potem PIO4NF/PIO5 (zależnie od wersji hw/sw) i znów readtest.

Może masz uszkodzoną taśmę do dysku, może jest za długa (Fast-ATA GOLD nie lubi długich taśm). Kontroler wbudowany w A1200 wybacza wiele, Fast-ATA ma wymagania większe.
[#42] Re: Elbox Fast ATA 2

@Norbert, post #40

Pobrałem z neta ostatnią wersję i powiem tak:
Zainstalowałem na początek automatycznie i działa, póki co nie zauważyłem problemu ale to jeszcze sprawdzę.
[#43] Re: Elbox Fast ATA 2

@hrw, post #41

Nie zrozumiałeś, sterownik był instalowany, wszelkie pliki i dowiązania w s-s zostały utworzone, sęk w tym że jak sterownik został uruchomiony to następował zgon (patrz wyżej), więc to nie to. Ta ostatnia kwestia odnosiła się do tego o czym norbert wspomniał czyli sprawdzenia co się wydarzy na uruchomionym systemie gdy uruchamiamy sterownik.
Te napędy spokojnie pracują nawet na pio5 i nie chodzi tylko o jeden dysk ale sprawa była testowana na kilku i wszędzie ta sama sytuacja, więc to nie to. Taśmy sprawdzałem ale to nie ma nic do rzeczy gdzie moment wyłożenia następuje w chwili inicjacji sterownika a nie wyniku transmisji danych.
Tak jak pisałem wcześniej zapodałem mu dzisiaj nowy sterownik i póki co jest cacy ale będę jeszcze sprawdzał.
1
[#44] Re: Elbox Fast ATA 2

@hrw, post #41

Bardzo dobrze opisane. Dodam tylko jeszcze ze do roznych wersji Fast ATA (rozne MK), sa rozne wersje sterownikow.

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2024 19:55:11 przez Mokry
1
[#45] Re: Elbox Fast ATA 2

@Mokry, post #44

Na to wygląda, coś z tym oryginalnie dołączonym do kontrolera jest nie halo ale być może inaczej ten sterownik zachowuje się innej rewizji płyty głównej z wpiętym kontrolerem lub może jest to związane z kikiem a nie chce mi się tego sprawdzać, na nowych działa i jest git. Przy okazji rozwiązałem temat z napędami optycznymi, przydał się jednak amicdfs, musiałem tylko poprawić w sumie mount listy i napędy działają jak złoto.
Będę miał chwilkę to wrzucę może tutaj s-s , może mądra głowa jakaś spojrzy co można by tu poprawić.
[#46] Re: Elbox Fast ATA 2

@Mokry, post #44

W 1999/2000 miałem swoją Fast-ATA Mk3 (to ta z PIO4NF) a do testów dostałem Fast-ATA Gold (to ta z PIO5). Chodziły na tych samych sterownikach.

Może się coś zmieniło od tamtej pory ;D
[#47] Re: Elbox Fast ATA 2

@hrw, post #46

Ile taka Fast-ATA wyciska?
[#48] Re: Elbox Fast ATA 2

@rootspk, post #45

Na naklejce na fast ATA jest numer który sprawdza się na stronie elboxu. Z tego numeru wynika jakie to MK. Później dobiera się do tego sterownik odpowiedni. Też na stronie elboxu.
U mnie przy fast ATA dla napedow optycznych najlepiej sprawdza się ich allegrocdfs.
[#49] Re: Elbox Fast ATA 2

@hrw, post #46

Z tego co widzę na stronie elboxu, tylko do MK I i MK II są te same sterowniki. Do każdego innego MK są inne sterowniki.

http://elbox.com/downloads_fastata.html
[#50] Re: Elbox Fast ATA 2

@neoCDTV, post #47

Od 4mb/s w górę, w zależności od PIO mode. U mnie na kręconymi blizzardzie 1260 wyciąga ponad 8mb/s na karcie CF.
1
[#51] Re: Elbox Fast ATA 2

@Mokry, post #50

No ale jak juz Blizzard to by sie SCSI przydalo :D W koncu z DMA :)
[#52] Re: Elbox Fast ATA 2

@neoCDTV, post #51

Mokry ma ich całe wiadro, jest maniakiem kontrolerów zarówno FastATA jak i Blizzard SCSI Kit
1
[#53] Re: Elbox Fast ATA 2

@neoCDTV, post #51

Ja mam wszędzie scsi. Fast ATA jest extra
1
[#54] Re: Elbox Fast ATA 2

@neoCDTV, post #47

Ile taka Fast-ATA wyciska?

Pamiętam imprezę w Łodzi (1999? 2000?) gdzie Elbox pokazywał 11.5 MB/s. A1200 z Apollo 1240/40 i odpowiednio dobrany do tego dysk.

Z kolei na stronie podają 10.5 MB/s pokazując przy okazji że Blizzardy dają gorsze wyniki :D
[#55] Re: Elbox Fast ATA 2

@hrw, post #54

Testy na Sysinfo, czy moze czyms bardziej sensownym?
Tak widzialem te testy i sie zastanawialem ile moje apollo 1260@85Mhz by wycisnelo, ale oczywiscie 10MB/s PIO to nie to samo co 10MB/s DMA.
[#56] Re: Elbox Fast ATA 2

@neoCDTV, post #55

Ja robie testy softem dołączony do Fast ATA. Czyli 'drivespeed'. Tam podaje się sterownik i unit. Testy prędkości napędów scsi też tym robię.
[#57] Re: Elbox Fast ATA 2

@Mokry, post #56

Ja troche leniwie zawsze Sysinfo, lub SysSpeed. Ciekawostka: wartosc z Sysinfo chyba odpowiada Seek/Read z SysSpeed.
Zasze mnie ciekawilo jak sie sprawuje FastATA ZIV, ale nie znam nikogo kto by takowa posiadal.
[#58] Re: Elbox Fast ATA 2

@Mokry, post #50

Masz krecone blizzardy 1260 z scsi? jak wysoko sie udaje krecic, zanim scsi sie obrazi?
[#59] Re: Elbox Fast ATA 2

@neoCDTV, post #58

Blizzard 1260 taktowany 66mhz to max dla scsi kit. Czyli nawet rev1 da radę. I teraz ciekawostka. Blizzard 1260 razem z mediatorem sx poszedł max na 75mhz, ale trochę niestabilnie. Przy 70mhz stabilność była zadawalajaca. Oczywiście na Rev5 no i scsi tutaj nie działa. Natomiast przy mediatorze tx, max to jest 60mhz na blizzardzie. Sprawdzone na dwóch mediatorach TX.
[#60] Re: Elbox Fast ATA 2

@Mokry, post #59

A jak ustawisz jumpery na SX w mediatorze TX? Cos sie zmienia?
A szkoda ze tylko tylko mozne krecic zanim scsi wysiadzie, czlowiek sie przyzwyczail do 100Mhz na TF1260 :D

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2024 15:27:31 przez neoCDTV
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem