kategoria: A1200
[#91] Re: Elbox Fast ATA 2

@wali7, post #90

Ja mam wszedzie scsi, fast ATA to tylko dodatek do zabawy. Z tym że nie korzystam ze scsi na kartach zorro, tylko na kartach procesorowych.
No może w jednej a4000 nie mam, bo tam jest BFG9060 i mediator. Chciałem tam założyć fastlane, ale o ile pamięć na niej widzi, to już dysku nie. Cos tam się chyba z tym BFG9060 gryzie.
Poza tym pełna karta na Zorro w mediatorze koliduje albo z kartami pci albo nie pasuje śledź do otworu z tyłu amigi. I dlatego wtedy najlepiej sprawdzają się karty half zorro, takie właśnie jak fast ATA czy prelude half zorro.
Nie ma przypadkiem projektu tego scsi a4091 w krótkiej wersji? Wiem że wtedy dysk czy zulu tam się nie zmieści, ale ja to sobie zawsze montuje w szufladzie, więc nie problem.
[#92] Re: Elbox Fast ATA 2

@Mokry, post #91

A4091 to kawał karty, nie wiem, czy jest krótsza wersja. Ja sobie zrobiłem tak, że mam komplet - ze śledziem i całą wielką blachą pod montaż dysku, wydrukowałem sobie do tego płytkę pod ZuluSCSI i mam wszystko razem skręcone.
To jest A4000TX, mam tam także BFG9060. Wiem, że kiedyś był problem z A4091 i BFG9060, musiałem sobie przeprogramować jeden z Xilinksów w BFG nową wersją wsadu, od tego czasu zestaw działa super. Może z FastLane masz ten sam problem?
[#93] Re: Elbox Fast ATA 2

@wali7, post #92

Ja dużo sobie robię nadziei z kontrolera ata który jest w TF4060. Jak TF4060 przejdzie już fazę otwartej bety, to wtedy kupię, i będę mógł się pozbyć fastaty jako głównego kontrolera w a4000.
[#94] Re: Elbox Fast ATA 2

@jaster, post #93

Mojego kontrolera juz 2 miesiąc naprawiają włożyłem o jeden slot w prawo
[#95] Re: Elbox Fast ATA 2

@wali7, post #92

To jest A4000TX, mam tam także BFG9060. Wiem, że kiedyś był problem z A4091 i BFG9060, musiałem sobie przeprogramować jeden z Xilinksów w BFG nową wersją wsadu, od tego czasu zestaw działa super. Może z FastLane masz ten sam problem?

Być może, ale nie wiem jak to sprawdzić.
Ja do A4000TX wsadziłem cyberstorma ppc, bo z mediatorem nie chciał działać. Zresztą w A4000TX też nie działa idealnie. Dlatego BFG9060 wsadziłem do zestawu z mediatorem. I tu jest prawie idealnie, bo czasem mi się zawiesi okazjonalnie. Ale najlepszy zestaw który mam to cyberstorm MK II z mediatorem. To jest po prostu mega stabilne.
Ewentualnie jest jeszcze opcja że przełożę BFG9060 do a4000TX, a cyberstorma ppc sparuje ze slotami zorro III elboxu lub micronik'a. Bo jak dla testów tak po spinałem to chodziło całkiem przyzwoicie.
[#96] Re: Elbox Fast ATA 2

@Mokry, post #95

Postanowilem sie dzis pobawic troche ta FastATA-IV i TF1260.
Zrobilem partycje 2xFFS (OS3.1, Work), Maxtransfer: 0xffffff, Blocksize: 16KB
cpuspeed speed=100 phase=0
FastATA na PIO5+Interrupt. Wogole bez interrrups to tez mi sie sypie na 50Mhz.
Na OS3.1 jest tez 100MB plik, zeby miec cos duzego. Przy takich plikach mi sie zawsze sypalo.
Kopiuje od ponad 1h cala partycje OS3.1 na Work i kasuje. Kopiuje plik 100MB jednoczesnie z OS3.1 na Work i drugi plik 100MB z Work na Work.
Mam tez zainstalowny CMQ060_Move16.
Nie jestem w stanie sprowokac bledu, moze ktos ma jakis pomysl na test?

Jak ustawie cpuspeed speed=100 phase=1 to sie wysypuje podczas kopiowania.

Czy inne ustawienia znaczy Blocksize, MaxTransfer etc. beda mialy jakis wplyw nie mam pojecia.

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2024 18:59:19 przez neoCDTV

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2024 19:04:52 przez neoCDTV

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2024 19:06:55 przez neoCDTV
[#97] Re: Elbox Fast ATA 2

@Mokry, post #95

Mokry; bo do końca z kontekstu nie zakumałem. Używasz CSII z TXem i Mediatorem?
Jakie osiągi ma SCSI w CSII w TXie?

Pytanie delikatnie pokrewne; używałeś może (lub ktoś w ogóle) 2940UW w Mediatorze? Wiadomo boota nie będzie, ale ciekawi mnie jak to chodzi. Karty teraz po 100 ziko. Tandem z ZULU może być fajny do zabawy

I pytanie roku; miałeś może okazję wpiąć CSIII do TXa? Czy to mityczne SCSI tam obecne faktycznie ciśnie 30MB/s przy 5% zajętości CPU?
[#98] Re: Elbox Fast ATA 2

@marcinm, post #94

Do slotu isa wsadziłeś?
[#99] Re: Elbox Fast ATA 2

@wali7, post #92

a4091 jest wspaniała. A to tylko 5MB/s w praktyce, ale inercja tej karty jest fantastyczna. Zajętość procesora w porywach do 27%, czesto na poziomie 7%. Zerowy wpływ napędu CD SCSI na pracę ZULU. Magia która się dzieje przy kopiowaniu SCSI 2 SCSI czyni człowieka uśmiechniętym. Zajętość CPU jest wtedy mniejsza niż przy kopiowaniu do / z RAM dysku. ROM od .29 jest już bardzo dopracowany. Uwielbiam tą kartę mimo gabarytów. Bardzo ładnie siedzi mi w TXie łapiąc się na stabilizator do kart ZIII full size, który mam w obudowie. Akurat u mnie działa bez problemów i w tandemie z BFG i Z3660.
[#100] Re: Elbox Fast ATA 2

@crimart, post #99

Mam taki sam zestaw i u mnie też bez problemów :)
[#101] Re: Elbox Fast ATA 2

@crimart, post #97

Nie kupuj 2940uw. Sprawdzałem jak jeszcze miałem a1200 z medkiem, transfery żałosne na poziomie oryginalnego ide miałem. Tylko jako ciekawostka.
2
[#102] Re: Elbox Fast ATA 2

@crimart, post #97

Mokry; bo do końca z kontekstu nie zakumałem. Używasz CSII z TXem i Mediatorem?
Jakie osiągi ma SCSI w CSII w TXie?

Może trochę zakręciłem ta wypowiedź. Mam na ten moment poskładane 3 amigi 4000.

W A4000TX mam teraz cyberstorma ppc. I tutaj na dyskach mechanicznych ultra wide mam ponad 30mb/s.

Cyberstorma MK II mam z mediatorem. Tutaj scsi wyciąga pełna przepustowac łącza fast scsi II, czyli 10mb/s. Tak jest przy podpiętym blue scsi. Przy dysku mechanicznym była tylko połowa tego.

W trzeciej mam BFG9060 z mediatorem. Tutaj scsi nie mam. W każdej mam równiez fast ate do zabawy.

W a1200 gdzie mam scsi kit'y na blizzardach, również wyciągam pełna przepustowość fast scsi II, czyli 10mb/s. I tutaj również przy podpiętym blue scsi, na dysku mechanicznym była połowa.

Blue scsi jest super zmiennikiem dla mechanicznego dysku scsi, bo działa w trybie synchro. Te nowe zulu też chyba już działają w trybie synchro.

CS MK III to mniej więcej to samo co cs ppc, tylko bez ppc. Kontroler ultra wide jest ten sam. I jak pisałem wyżej, mam tam 30mb/s.

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2024 08:46:38 przez Mokry
1
[#103] Re: Elbox Fast ATA 2

@Mokry, post #102

To ciekawe, bo ja w swoim BlizzardziePPC w A1200 wyciągam full 10MB/s również na talerzowcu ok, racja
[#104] Re: Elbox Fast ATA 2

@BULI, post #103

Moze te moje talerzowce jakies stare po prostu. Przy Blizzardzie PPC mialem tak samo. Przy blue scsi pelne 10 mb/s. Przy dysku mechanicznym polowa.
[#105] Re: Elbox Fast ATA 2

@BULI, post #103

Jak masz podkręconą 060, to masz automatycznie podkręcony kontroler SCSI.
Czyli jak masz 060@66MHz, to kontroler SCSI pracune 32% szybciej niż nominalnie (66/50 = 1,32).
A jak do tego jest dysk mechaniczny z dużym CACHE, to zagadka rozwiązana.
1
[#106] Re: Elbox Fast ATA 2

@stachu100, post #105

Tak, podkręcenie szyny 68k podkręca w Blizardzie SCSI jak również szynę BVision, ale to raczej nie jest rozwiązaniem zagadki, gdyż podkręcenie sprawia, że mam maksymalny transfer dla SCSI II, czyli ok 10MB/s, a bez podkręcenia mam na SSD i na talerzowcu (porównywalne wyniki) ok 8-9MB/s.

U kolegi jest ewidentny problem tylko z jego talerzowcami.
Może to wina małego cache dysku, jak piszesz, ale mnie to bardziej pasuje na tryb asynchroniczny, dyski prawdopodobnie nie dają się przełączyć w szybszy tryb synchroniczny.
[#107] Re: Elbox Fast ATA 2

@neoCDTV, post #96

Uzywajac phase=0 z 50Mhz moj system mial lockups wybierajac pare plikow i przesuwajac trzymajac shift. Nie mialo to nawet nic wspolnego z FastATA.
Aktualnie uzywam:
cpuspeed speed=50 phase=2
lub
cpuspeed speed=100 phase=0

Kopiuje duza ilosc danych, ale do tej pory ani razu mit FastATA nie wysiadla.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem