kategoria: A1200
[#61] Re: Elbox Fast ATA 2

@neoCDTV, post #57

Zasze mnie ciekawilo jak sie sprawuje FastATA ZIV, ale nie znam nikogo kto by takowa posiadal.

Mam dwie fast ATA na zlacze ZIV. To jest taka sama fast ATA jak ta na Z III, tylko ma inne gniazdo. Oba te modele (ZIV i ZIII) na głowę biją fast ATA do A1200. Są dużo mniej problemowe. Bo jeżeli chodzi o transfer, to jest to raczej to samo.
1
[#62] Re: Elbox Fast ATA 2

@neoCDTV, post #60

A jak ustawisz jumpery na SX w mediatorze TX? Cos sie zmienia?

Zawsze ustawiam okno 8mb przy blizzardzie. Jak ustawie okno 4mb to Mediator TX będzie wyrywany jako sx. Przy TF niestety okno 4mb jest wymagane. Inaczej TF nie zadziała z mediatorem.
Z drugiej strony nie po to zmieniałem sx na TX, żeby teraz zworkowac spowrotem na SX.

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2024 15:32:22 przez Mokry

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2024 15:32:35 przez Mokry
[#63] Re: Elbox Fast ATA 2

@Mokry, post #59

Natomiast przy mediatorze tx, max to jest 60mhz na blizzardzie. Sprawdzone na dwóch mediatorach TX.

Mam Mediatora SX updejtowanego do TX i dziala z Blizzardem 66Mhz.
Dzialal nawet na 75MHz ale procek juz nie do konca. Dlatego obnizylem do 66MHz.
A jesli dobrze pamietem to Full TX (jedna z pierwszych wersji) tez dzialal. Wiem bo dostalem kiedys
taka wersje do testow.

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2024 17:07:30 przez Phibrizzo
[#64] Re: Elbox Fast ATA 2

@Mokry, post #62

Ja mialem 8MB w Mediatorze TX i TF1260@100Mhz, ale Mediator TX tez nie byl najnowszym modelem. Dzialal mit tez Killer K1 w tym setupie: https://www.youtube.com/watch?v=SsFrljo__S4
[#65] Re: Elbox Fast ATA 2

@Phibrizzo, post #63

No to wygląda na to że tu nie ma żadnej logiki i jest to totalna loteria w takim razie.
1
[#66] Re: Elbox Fast ATA 2

@Mokry, post #50

Ile masz wykreconego tego blizzarda? I testowales moze na TF1260@100Mhz ta FastATA?

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2024 11:45:56 przez neoCDTV
[#67] Re: Elbox Fast ATA 2

@neoCDTV, post #66

Używałem TF1260 kręconą na 94MHz z mediatorem oraz FastATĄ. Okno na 4MB, przy próbie ustawienia na 8MB zaliczało zwis systemu (OS3.9). Średnio raz na kilka dni musiałem używać kopii zapasowej do przywracania dysku. Losowo robiło sieczkę w strukturze dysku. Przy kręceniu procka powyżej 50MHz, tylko PIO 0 działało stabilnie. Więc albo szybki transfer dysku albo kręcenie CPU. FastATĘ wymieniłem na 4xEIDE'99 oraz nakładkę na Garego - PCMCIA Reset Bug Fix. Potrzebne były bez lutowania piny RESETU do przycisku na obudowie wieży. Jak ręką odjął, wszystko działa stabilnie. FastATA super ale nie do każdego zestawu.
[#68] Re: Elbox Fast ATA 2

@nowy80, post #67

Dokładnie miałem to samo. Przy TF 1260 na 100mhz od razu lecą błędy na fast ATA. Wystarczy sprawdzić readtest. I też w tym przypadku wywaliłem fast ATA i założyłem 4zEIDE plus nakładka na garego zeby reset był do towerki.
[#69] Re: Elbox Fast ATA 2

@Mokry, post #68

Jezeli piszecie 4x plus nakladka na gary, macie na mysli IDEFix Express? Czym moze nowszy Fast-IDE z AmigaKit?
[#70] Re: Elbox Fast ATA 2

@neoCDTV, post #69

Jezeli piszecie 4x plus nakladka na gary, macie na mysli IDEFix Express? Czym moze nowszy Fast-IDE z AmigaKit?

Używam wersji jak na zdjęciach pod poniższym linkiem z logiem "AMIGA store"
link
[#71] Re: Elbox Fast ATA 2

@nowy80, post #70

A bo tez istnieje jakby nastepca IDEFIX-Express:

https://amigakit.amiga.store/a1200a600-4xide-buffered-interface-p-465.html?aksid=is0h4mjkkct8jm256ivdodh3tv&currency=GBP&aksid=is0h4mjkkct8jm256ivdodh3tv

https://amigakit.amiga.store/fastide-a1200-adapter-4xide-interface-p-12692.html?aksid=is0h4mjkkct8jm256ivdodh3tv&currency=GBP&aksid=is0h4mjkkct8jm256ivdodh3tv

Nie tak szybki jak FastATA, ale tez ponoc cos daje. Niestety testow nie widzialem jeszcze. I jak sie ma 4xClockport Adapter i Indivision to prostszy w instalacji.
[#72] Re: Elbox Fast ATA 2

@neoCDTV, post #69

Ja mam na mysli dwa osobne produkty elboxu.

https://shop.elbox.com/index.php?id_product=21&rewrite=4xeide-99-interface&controller=product

https://shop.elbox.com/index.php?id_product=36&rewrite=gayle-adapter-with-pcmcia-fix&controller=product
[#73] Re: Elbox Fast ATA 2

@Mokry, post #72

Ja mam na mysli dwa osobne produkty elboxu.

Mam bardzo podobny zestaw, 4xeide-99 działa super stabilnie. Nigdy nie używałem IDEFIX-Express, więc ciężko mi się odnieść jak będzie współpracował z TF1260 i Mediatorem.
[#74] Re: Elbox Fast ATA 2

@Mokry, post #72

Mokry, Ty powinienrś zostać „Ambasadorem marki Elbox”, tak jak Lewandowski był w Huawei😎😎
[#75] Re: Elbox Fast ATA 2

@Mokry, post #61

A problemowy FastATA do 1200 jest dlaczego?
[#76] Re: Elbox Fast ATA 2

@neoCDTV, post #75

Dlatego że to kanapka a nie wkładane w slot. I pomimo tego że to wszystko z romami spiete opaska do płyty to i tak okazjonalnie potrafi wyrzucić czerwony ekran po resecie i wtedy to już trzeba zasilanie zdjąć na chwilę żeby ruszyło od nowa. Tak miałem przy płycie 1D4, ale od kiedy założyłem re amige 1.5 na razie takiego problemu jeszcze nie miałem. Z racji tego że czerwony ekran to błąd rom'u, więc mi się wydaje że wtedy coś tam gdzieś nie styka między płyta, fast ATA a romami.
[#77] Re: Elbox Fast ATA 2

@Mokry, post #76

Puh takiej niestabilnosc sobie chyba nikt nie zyczy, ale moze Vampira tam wlozyc, ten to chyba bez romu nawet moze lazic :D
[#78] Re: Elbox Fast ATA 2

@neoCDTV, post #77

To nie tak ze to jest niestebilne. Po prostu czasem sie zdarzy po resecie i jest irytujace.
[#79] Re: Elbox Fast ATA 2

@Mokry, post #76

Aj tam
Montujesz to na DIP i żadne opaski nie są potrzebne. Mam u siebie w towerze zamontowane i wszystko ciasno siedzi. W fabrycznej obudowie chyba też powinno się zmieścić.
[#80] Re: Elbox Fast ATA 2

@rootspk, post #79

Mieści się, są pełno ludzi ma Fast Ata w desktopie.
[#81] Re: Elbox Fast ATA 2

@Hubez, post #80

Masz na myśli oryginalną obudowę ?
Tak w desktopie i towerze jak najbardziej. Desktop =np.: checkmate.
Ale tak czy siak dobrze wiedzieć że klawisze nie opierają się o kontroler podniesiony przez podstawki dipowskie Mi została jeszcze oryginalna obudowa ale na razie brak środków i czasu na składanie kolejnej ami.
[#82] Re: Elbox Fast ATA 2

@rootspk, post #79

Mieści się. Razem z indivision aga ok, racja
[#83] Re: Elbox Fast ATA 2

@Bartek2075, post #82

FastATA-4 przyszla :) Na Sysinfo pokazuje 10MB/s w PIO5 i 60@90Mhz, ale przy kopiowaniu duzych plikow jak 100MB miedzy partycjami to system wysiada, wiec skrecilem proca na 85Mhz i wszystko stabilnie myka. Na Sysspeed oczywicie wartosci inaczej juz wygladaja, co mi sie jednak najbardziej spodobalo to opcja Interrups on/off. Z Interrups on CPU ma max. 70% zajetosci podczas kopiowanie 100MB, z Interrups off (Pure PIO-Mode) 100%.

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2024 23:31:06 przez neoCDTV
[#84] Re: Elbox Fast ATA 2

@neoCDTV, post #83

Readtest nie wywala błędów przy takim taktowaniu proca?

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2024 12:19:38 przez Mokry
[#85] Re: Elbox Fast ATA 2

@Mokry, post #84

To na Apollo 1260.

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2024 12:38:45 przez neoCDTV
1
[#86] Re: Elbox Fast ATA 2

@Mokry, post #84

Dzis potesowalem na TF1260@100Mhz, PIO-5 nie ma read-errors, ale write errors, co niestety prowadzi do rozwalonej partycji.
[#87] Re: Elbox Fast ATA 2

@neoCDTV, post #86

Dokładnie, jeżeli przy odczycie są błędy to nic się nie stanie. Ale wystarczy błąd zapisu i cała partycja leci w kosmos. Jak tak dwie partycje uwalilem zanim się zorientowałem. I nie udało się ich odzyskać. Dlatego w preferencjach fast ATA najpierw daje use, nigdy save. I wtedy robię test kilka razy z rzędu.
[#88] Re: Elbox Fast ATA 2

@Mokry, post #87

Podobnie jest z fastata do a4000. Na BFG 100mhz i ustawionym PIO5 potrafi rozwalić partycję, a przynajmniej mi się to zdarzyło,... oraz wieczne błędy.
[#89] Re: Elbox Fast ATA 2

@jaster, post #88

Dokładnie. Ale to już jest zależne również od karty cf/dysku/długości taśmy. To mi sie rowniez zdazalo przy fast ATA ZIV i A1200. Na pio 4 wszystko ok i nie ma błędów. A na pio 5 wywala się przy co drugim teście.

Ale najciekawsza sytuacja mam właśnie przy fast ATA na z III w A4000. Tam mam max pio 3 tylko, w ogóle nie mam do wyboru pio 4 i pio 5. A ta sama karta cf chodzi w a1200 na fast ATA ZIV w trybie pio 5. I nie mogę wymyslec czemu tak jest.
[#90] Re: Elbox Fast ATA 2

@jaster, post #88

Dlatego w dużych Amigach najlepiej używać SCSI. Obecnie mamy otwarty projekt świetnej karty SCSI A4091, do tego ZuluSCSI używający karty SD i mamy to wszystko w dobrych cenach (niższych niż FATA), a stabilność i wygoda używania SCSI przebija każdą Fast ATA.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem