kategorie: A1200, NatAmi
[#1] Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...
Właśnie zamówiłem swojego Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 z Archi-Tech.
Z chęcią wysłucham jakie macie doświadczenia i jakie wrażenia z tą wersją. Czy to faktycznie najlepsze rozwiązanie na dzień dzisiejszy do A1200 biorąc pod uwagę wydajność i stabilność?

Na pierwszy rzut oka cena naprawdę dobra biorąc pod uwagę możliwości. Nie doczekałem się na Natami, no ale tu, biorąc pod uwagę, że wszystko mieści się w standardowej obudowie A1200, można wyleczyć wreszcie kompleks Dooma na Amidze. Można wreszcie się uspokoić, głęboko westchnąć i na jesień życia nacieszyć się nową/starą Amigą.

A tak już na poważniej, to ciekawi mnie jak to właśnie jest z porównaniem co do innych kart turbo, innych wersji Pistorma. Jestem sceptycznie nastawiony do korzystania z systemu z wyjścia HDMI... przynajmniej na tę chwilę. Ot purysta, który chce pobawić się starymi grami i Doomem z wyjścia wideo Amigi (a nie Pistorma). Grami, które dusiły się kiedyś z powodu ograniczeń mocy, a teraz można sprawdzić jakby to było gdyby wtedy można było korzystać z takiej mocy.

Jest sporo materiałów na YT także w języku polskim, ale nie ukrywam, że interesuje mnie zdanie kilku osób, które używały bądź też używają i mogą zdradzić jakieś rzeczy, które wyszły w trakcie używania, na które warto zwrócić uwagę.

Jako dodatkowe pytanie, czy ktoś coś wie na temat Pistorma do CD32?
[#2] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Duracel, post #1

Nie ma przymusu korzystania z HDMI.
AGA + emu68 daje również dużo miłych wrażeń a szybki dysk na microSD dopełnia całość.
1
[#3] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Norbert, post #2

Czy jeżeli mam teraz zainstalowany OS3.9 którego używałem z kartą 8MB Fastu, to będę musiał coś z nim kombinować czy będzie działać z Pistormem? Jak to w ogóle jest, bo rozumiem, że to Cofeine czy też Emu68 (nie kumam tego jeszcze) jest na karcie w Pistormie i ekran z tego systemu odpala się przez HDMI, a drugi system ładuje się normalnie z gniazda IDE Amigi i wyświetla obraz klasycznie przez wyjście wideo Amigi?

One równocześnie się ładują czy jakoś się to wybiera przy uruchamianiu?
[#4] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Duracel, post #3

To z jakiego dysku ( IDE czy SD ) ma wystartować Amiga zależy od priorytetu partycji z systemem.
Zawsze można wymusić start z early-menu z dowolnej partycji systemowej.
Na karcie sd w Rpi musi być emulator m68k, EMU68, inaczej Amiga nie wystartuje.
CaffeineOS to zmodyfikowany os39 z dodatkami dla emu68, programami, gierkami itd.
Jeśli chcesz używać IDE jako systemowy dysk to nie ma problemu.
CaffeineOS też zobaczysz na AGA. Wystarczy ustawić w SCREENMODE.
Po podpięciu Pistorma dostajesz kartę turbo, kartę gfx i szybki kontroler dysku ( karta sd).
To czy będziesz korzystał z tych dwóch ostatnich podanych dodatkow zależy od ciebie.
Nie dodasz sterownika do karty gfx do DEVS/MONITORS karta nie będzie działać. Nie użyjesz karty SD jaki szybki dyski, nadal możesz korzystać z IDE.
1
[#5] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Duracel, post #3

Na karcie w PiStorm musi być partycja FAT32 z EMU68 - w plikach konfiguracyjnych można ustawić co ma być aktywne a co nie.

Cofeine czy też inne dystrybucje albo samemu instalowany system też może być na karcie w PiStorm, ale to już będzie inna partycja z amigowym systemem plików.

Jeśli na karcie w PiStorm będzie tylko EMU68, to A1200 wystartuje z nośnika podłączonego do gniazda IDE i wyświetli obraz tak jak do tej pory, a na złączu HDMI będziesz widział tyko logo EMU68.
1
[#6] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Duracel, post #3

Pistorma traktuj jak turbo do A1200 z bardzo szybkim 040 + rtg + siecią + kontrolerem.

Ja jestem zachwycony. Ostatnie 5 lat buszowałem na A4k z 060, PPC i SCSI. Pasjonują mnie kreatywne rozwiązania, PPC PCI w wykonaniu Dennisa Boona, to dla mnie przebłysk geniuszu. Mimo to, uważam Pistorma za absolutny sztos i coś, co jest game changerem w świecie klasycznej Amigi. Dodam, że Denis pracuje nad implementacją Warp3D dla układu 3D maliny, co całej sprawie dokłada pikanterii. Jeśli to się uda, to po kilkudziecięciu latach, coś innego, niż ledwo zipiące Voodoo 3 wyświetli MiniGL pod AmigaOS 3 :) Yeeeaahhh

Zasada działania Pistorma jest w skrócie taka:

1. Po włączeniu Amigi; Z pamięci flash Pistorma, rusza tiny kernel linuxa, który uruchamia Emu68 już z pierwszej partycji na karcie SD. Ta operacja globalnie trwa 2 sekundy na CM4. Po tych 2 sekundach, Ami po prostu widzi grube turbo z 040 i normalnie zgłasza się kickstartem (tyle że nie tym, co masz na mobo, tylko tym, który Emu68 sobie zmapowało z pliku (dogrywasz go na partycję z Emu68).

Na RGB Amigi masz wtedy AGA, a na HDMI - ekran powitalny Emu68 (który możesz na ten moment zignorować)

2. Jak każda Ami z turbo, która właśnie wstała, szuka sobie partycji startowej z jakimś Workbenchem, jeśli jej nie znajdzie, to masz obraz kickstartu czekającego na dyskietkę w DF0.

A jeśli znajdzie, to rusza system. Dokładnie taki jaki zainstalujesz. Jeśli nie będzie to Coffin (który jest, jak kolega napisał, Workbenchem 3.9 wzbogaconym o dwie tony arexowych skryptów), to powita Cię Twój system. Jak piszesz, masz go na AGA, więc odpali się na AGA.

Pod scsi.device Ami wciąż widzi pokładowy kontroler IDE i to co pod niego podepniesz, a pod emmc.device, kartę SD Pistorma (tą samą na której siedzi Emu68, dlatego kartę dzieli się na minimum 2 partycję. Jedną malutką FAT dla Emu68, a drugą dla Ami). Ogarnij sobie Emu68 Imagera, którym na każdym PC możesz poprawnie zpartycjonować SD. Można to też zrobić z łapy i fdiskiem i diskutilem.

Z rzeczy wartych odnotowania; zoptymalizowana pod emu68 68040.library jest już wgrana do pamięci po starcie, więc ta w libsach jest ignorowana.

Wracając do HDMI; traktujesz je, jak wyjście karty graficznej dołożonej do Pistorma. Póki nie zainstalujesz na swoim Workbenchu Picasso96 i sterowników do grafiki maliny, temat Cię nie interesuje i żyjesz samą AGA na RGB. Ale jak można mieć w Ami dodatkową kartę graficzną i z niej nie korzystać, no jak? :) <3

Coffina nie dostajesz z Pistormem, czy z niego skorzystasz, czy nie, to wyłącznie Twój wybór; ja zdecydowanie polecam na Amidze z Turbo Pistorm, postawić swój system i odkryć w nim pistormewe RTG oraz kosmicznie szybką sieciówkę po WiFi. Jest tam też trochę fastu, na luzie wystarczy do WHDLoad haha.

To co na mnie zrobiło największe wrażenie, to oczywiście szybkość i stabilność, ale nade wszystko, kompatybilność. Moje karciochy z 060 dla A4k były dużo bardziej kapryśne.
3
[#7] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@crimart, post #6

Sam się przymierzam do zakupu i wlaśnie kwestia biblotek 680x0 mnie zastanawiała. A obsługa cache jak działa? Trzeba poleceniem CPU coś zmieniać?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem