kategorie: A1200, NatAmi
[#31] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Duracel, post #30

Dokładnie tak. Zanim zdążę wybrać dysk ekran znika i ładuje się Caffeine.

Bardzo dziwne.
Czekam na film.
[#32] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Norbert, post #31

Kluczem tej zagadki jest być może config.txt na partycji z Emu68; można w nim prawdopodobnie wymusić rozruch przy pierwszym uruchomieniu mimo włączonego Early Startup; druga sprawa jest taka, że Pistorm ignoruje ROM na płycie głównej i mapuje to, co mu się wrzuci w config.txt (+ obraz wrzucony na partycję). I tu cały na biało wjeżdża zmodyfikowany rom pod Caffeine, który być może kolega mapuje. Do ustalenia, cudów nie ma.
[#33] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@crimart, post #32

Niejaki Tomuś, który zapewne tutaj na PPA jest napisał mi na Discord, na kanale PIStorm, że miał to samo i musiał wyjść fizycznie kości Kick 3.1 z płyty. Sprawdzę i dam znać. Choć wolałbym je tam zostawić i nie skalować Amigi.

Jeżeli mogę Was prosić jeszcze o pomoc, to pomóżcie z tym wifi jak je uruchomić.
[#34] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Duracel, post #33

Połączenie z wifi akurat jest bardzo proste w Caffeine: W zakładce network masz WLAN Prefs, potem set SSID and WPA - pojawi się okno na wpisanie danych sieci i hasła. A jak już masz to wpisane to potem jeszcze raz Network i pierwsza od góry opcja - "online". I jesteś połączony:)
3
[#35] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Splavinho, post #34

Dobra. W pracy jestem, ale powolutku idę dalej. Wifi działa, IMP działa. Z przeglądarek na razie testowałem IBrowse oraz NetSurf 3.0. Rozumiem, że o YT na bieżąco, czy odebraniu poczty WP z przeglądarki nie ma co marzyć.

Co do Earlymenu, czy Bootmenu, to faktycznie pomaga dłuższe przytrzymanie dwóch przycisków myszy już po odpaleniu Bootmenu. Starego systemu nie udało mi się mimo to odpalić. Nie wiem dlaczego, ale za każdym razem wywala Guru, potem ładuje dalej ale już Caffeine. Po ponownym wejściu w Bootmenu widać, że nie zapamiętuje ustawień poprzednich.

Widzę, że długa droga przede mną i sporo nauki, ale chyba o to chodzi w "new retro" ;)

Nie doszedłem jeszcze jak tu się głosuje w imp na ulubione utwory, bo podobno coś takiego jest. No i gdzieś podobno można sprawdzić sobie gdzie moja konfiguracja PiStorma plasuje się na tle pozostałych konfiguracji innych użytkowników.

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2025 16:55:47 przez Duracel
[#36] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Duracel, post #35

Wywala Ci guru, bo Twój Pistorm mapuje Ci zmodyfikowaną wersję romu 3.1. Pisałem o tym wyżej.
Ogarnij konfigurację Emu68 i plik config.txt
[#37] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Duracel, post #35

Po ponownym wejściu w Bootmenu widać, że nie zapamiętuje ustawień poprzednich.

To nigdy nie było zapamiętywane , a szkoda.

Pokaż jak wygląda bootmenu z dyskami/partycjami.

To że masz guru, znaczy że jakiś program nie lubi szybkiej Motoroli z jit

A jak uruchomisz OS3.9 bez s-s (wybór w bootmenu) to dyskiem systemowym jest CF ?
[#38] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Norbert, post #37

Dzisiaj nie było czasu w robocie na zabawę Amigą . Jutro postaram się wrzucić.
[#39] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Norbert, post #37

Tak wygląda Boot Menu
https://imgur.com/a/Dy3ZXpg
W gruncie rzeczy nie jest to jakiś wielki problem. Powoli porządkuję sobie Caffeine.

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2025 14:33:05 przez Duracel
[#40] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Duracel, post #35

Starego systemu nie udało mi się mimo to odpalić. Nie wiem dlaczego, ale za każdym razem wywala Guru, potem ładuje dalej ale już Caffeine

Mam kilka pomysłów dlaczego tak się dzieje.
Możliwe że w s-s mapujesz kickstart i dostajesz guru, Po resecie startuje CaffeineOS bo ma wiekszy priorytet.
W s-s masz jakich program (dla innej karty turbo) który powoduje guru i jest to samo co opisałem wyżej.
W s-s masz program który nie lubi się z Pistorm ,potem guru itd.

Można to w miarę szybko zidentyfikować gdzie to się dzieje w s-s i jaki program guruje.
Wystarczy w połowie s-s wstawić komendę której nie ma i sprawdzać czy Amiga "zaguruje"
Potem już metodą eliminacji dzieląc kolejno pozostałe części s-s na pół znajdzie się "wadliwy" program.
1
[#41] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Norbert, post #40

Po przytrzymaniu przez 7 sekund ctr A A Pistorm się wyłącza i system z CF zaczyna się ładować po staremu. Problem w tym, że do tego OS 3.9 miałem 8MB FASTu, a teraz zamiast niego siedzi PiStorm więc system ładuje się z komunikatem o zbyt małej ilości pamięci RAM. Niby się uruchamia, ale nie wiele można tam zrobić bez FASTu.
[#42] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Duracel, post #41

Ja też od paru dni przeskoczyłem z rozszerzenia 8 mb fast na pistorma z Pi4.Nie mam takich problemów. Po pojawieniu sie logo emu68k na hdmi i żółtym ekranie na AGa wchodzę do boot menu bez problemu. Mogę sobie wybrać sd na wewnętrznym ide albo na pistormie i z tego startuje. Mapuję kicka 3.1. Taki sam jak na płycie.

Mam 3.1 z BetterWB na ide a emu68k imager pod AmigaOS 3.1 na drugiej karcie.

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2025 20:00:37 przez ppill
[#43] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@crimart, post #6

Hej, a jaka jest różnica między pistorm a emu68. Myślałem ze pistorm uzywa emulatora na linuxie do emulowania procesora a emu68 emuluje procesor bezpośrednio na malinie baremetal. I dlatego koncepcyjnie bardziej mi się podoba emu68. Czy coś pomieszałem? Emu68 tez potrzebuje linuxa?
[#44] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@mateusz_s, post #43

EMU68 działa bezpośrednio na RPi bez żadnych linuxów.
Pistorm to karta turbo z RPi.
Może działać z EMU68 lub Musashi
Musashi wykorzystuje Linux do działania
1
[#45] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@ppill, post #42

Ten mój OS 3.9 był kiedyś konfigurowany przez św.p. Jareckiego pod Blizzarda 30/50. Potem sprzedałem Blizzarda i wsadziłem tam 8MB Fast pod system i WHDload i było ok.

Być może problem właśnie wynika z tej przeszłości z Blizzardem, ale trudno mi ocenić. Nie ukrywam, że jeżeli chodzi o system Amigi to się wręcz uwsteczniłem wiedzą przez te lata. Pozapominałem wiele rzeczy, a z niektórymi nigdy nie miałem do czynienia.

Coś tam się posiłkuję chatem GPT żeby niektóre rzeczy rozgryźć, ale z tym sprawdzeniem S-S raczej się obawiam żeby czegoś tam nie naknocić. Poza tym z tego co czytam to żeby znaleźć i edytować S-S to trzeba przez Shella go znaleźć na tej CF z OS 3.9

Nie ukrywam, że bawię się tą Amigą z PiStormem w tzw. "międzyczasie", bo ciągle w robocie jestem więc i skupienie na temacie jest trudne, gdy co kilka minut idę do klienta.

Tutaj trzy screeny z tego S-S z OS 3.9
https://imgur.com/XV7zUIZ
https://imgur.com/5viprCI
https://imgur.com/jBCj8MJ

Nie wiem, może coś tu dojrzycie co może przeszkadzać.

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2025 12:42:43 przez Duracel
[#46] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Duracel, post #45

To co pokazujesz to są tylko pliki w katalogu S:

Musisz pokazać jaki jest zapis tego pliku co zaznaczyłem ci na czerwono.
Najlepiej edytorem tekstu. czyli wybierz shell i wpisz: ed s i wciskasz enter
pokaże ci się okno i tam wybierzesz ten plik i on ci się odczyta cały zapis startującego twojego systemu OS 3.9.
Na tej podstawie będziemy wiedzieli gdzie tkwi problem.

https://ibb.co/ynVfXyGZ

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2025 13:07:57 przez RoniWorlds
[#47] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Duracel, post #45

Przy wybraniu z Boot Menu starego systemu OS 3.9, kliknięciu Boot i przytrzymaniu prawego przycisku myszy...

...OS 3.9 załadował się, ale w niskiej rozdzielczości, bez animacji wczytywania systemu, bez zegara na pulpicie (który wcześniej występował) i bez paska menu z podręcznymi programami. Jedyne pasek Start jest widoczny.

Jest już jakiś progres, może to zawęzi spekulacje na temat problemu.
[#48] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Duracel, post #47

Tak wczytał ci się bo pod prawym masz uproszczony startup, w razie właśnie awarii głównego pliku Startup-Sequence. I teraz potrzebujemy zapis pliku oryginalnego do wyłączenia programu który się kierował do Blizzarda. A że widzi kartę turbo ale nie blizzard 030 to robi się konflikt. A z poprzednią kartą 8mb fast działało bo system nie wykrywał tego jako turbo tylko rozszerzenie pamięci FAST.

Chyba muszę przyjechać do ciebie i ci to ogarnąć.

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2025 13:17:33 przez RoniWorlds
[#49] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@RoniWorlds, post #48

Romuś, może zamiast pisać ze mną na forum wsiadłbyś w dyliżans, przyjechał i ogarnął tu za ciastko z kawą ten temat

Po wpisaniu "ed S" w Shellu otworzyło się okno edycji... ale puste. Patrzę co można otworzyć, ale tutaj tych Startup-Sequence jest kilka.

startup-sequence
startup-sequence-BB3.9-1
startup-sequence.original
startup-sequence.std
startup1
startup2

https://imgur.com/a/GCc6Fsu
Tu jest ten BB3.9-1
Ale nie wiem z którego się ładuje.

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2025 13:50:22 przez Duracel
[#50] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Duracel, post #49

ten główny: startup-sequence
[#51] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@RoniWorlds, post #50

W tym podstawowym jest coś takiego i z tego co widzę:

https://imgur.com/a/TajLKVl

...wynika, że on się odnosi do tego z dopiskiem "std".

a ten std to:

https://imgur.com/a/BRmFBUe
[#52] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Duracel, post #51

Dodam tylko, że rzeczywiście jest reset gdy jestem w boot menu ale TYLKO raz po włączeniu zasilania. Kolejne resety i wejścia do boot menu tak jak pisałem. Podobnie jest bez boot menu. Wgrywa się system z ide i w pewnym momencie rest. Później OK.

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2025 15:59:44 przez ppill
1
[#53] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@crimart, post #27

Możesz sobie zmienić; Mam u siebie dwa systemy; jeden na IDE CF, drugi na SD Pistorm i w Early Startup bez problemu wybieram z którego ma ruszyć Ami....i rusza :)

Hmm, po przeczytaniu tego wątku też tak próbowałem zrobić u siebie i teoretycznie jest fajnie, oba systemy się uruchamiają - SD w Pistormie na RTG, a drugi który miałem wcześniej w A1200 na wyjściu video Amigi. Ale problem który mi się pojawia to to, że oba dyski mają partycje DH0 i DH1. Jeśli uruchamiam Pistorma to jego DH0 się robi DH0_0 a DH1 - DH1_0 czy jakoś tak. W związku z tym wszystkie skróty do programów w menu, na pulpicie, itd. nie działają bo odnoszą się do DH1, które jest na dysku z drugim systemem. Sorry, jeśli pytanie banalne, ale jeszcze nie miałem dwóch dysków w Amidze - jest jakaś prosta opcja jak to obejść? Tzn, że jeśli startuje z Pistorma to DH1 jest rozpoznawane jako partycja z karty Pistorm, a nie z karty IDE CF?

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2025 18:46:14 przez Splavinho
[#54] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Duracel, post #1

Zabawa trwa... pojawiły się jednak dziwne problemy.

Doom z katalogu z partycji Stuff/Games/RTGGames/DoomAttack - zawiesza się w trakcie "spływania ekranu" w formie pixeli, przy rozpoczęciu gry.

Wszystkie inne gry i Doom z katalogu ZDoom oraz ADoom ze starej partycji systemowej uruchamiają się bez problemu.

Nie pomogło przegranie katalogu DoomAttack od RoiWorlds z jego Caffeine pod Pistorma z A600. Wciąż wiesza się w momencie "spływania ekranu" w dół przy rozpoczęciu rozgrywki.

No i mam pytanie dodatkowe. Ten DoomAttack ma w preferencjach Video rozdzielczość 640x480 i gra uruchamia się na całym ekranie. Kiedy wybieram taką samą rozdzielczość we wspomnianym ADoom z partycji starego systemu OS 3.9 to okno gry otwiera się jako mały prostokąt w lewym górnym rogu. Skąd ta różnica i jak włączyć skalowanie wyższej rozdzielczości na cały ekran?
[#55] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Duracel, post #54

No dobra, nie kasuję postu, bo może dla kogoś to będzie jakaś cenna informacja. Po wyjęciu starej karty systemowej z OS 3.9 problem z DoomAttack znika. Musi być jakiś konflikt z Doomem ze starej karty systemowej, ale za cienki jestem żeby to rozgryźć dalej.
[#56] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Duracel, post #55

I na zakończenie... czekając na ewentualnie sugestie jak odpalić Dooma w wyższej rozdziałce żeby nie był w małym, lewym, górnym rogu monitora... kolejna informacja. Po powrotnym wsadzeniu starej karty systemowej DoomAttack dalej się nie zawiesza. Być może jak odpalę Dooma z tej starej karty systemowej problem wróci, ale na razie nie sprawdzałem.

Na tę chwilę przegrywam sobie wszystkie istotne katalogi z Demami i Grami na kartę systemową Caffeine.
[#57] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Splavinho, post #53

Zmień na jednym dysku nazwy partycji tak, aby nie nazywały się DH0 i DH1, tylko np SH0 i SH1.
To DH0, DH1... to tylko taka wygodna konwencja, można sobie partycje nazwać jak się chce.

Poza tym AmigaOS ma jedną fajną cechę, którą można wykorzystać przy tworzeniu skryptów uruchamiających różne konfigi, otóż bootowalna partycja z której uruchomiono system, obok swojej nazwy logicznej (czyli np. Workbench: ), fizycznej (np. DH0: ), będzie również nosić nazwę SYS: . Wszystkich tych nazw możesz dowolnie używać w skryptach.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem