kategorie: A1200, NatAmi
[#151] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #150

W tym wątku jest odpowiedź :) link
[#152] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #150

Cześć.
Masz kartę 128GB, CaffeineOS zajmuje 64GB, 64GB jakie pozostały chcesz zagospodarować jako kolejną partycję?

Taką partycję się tworzy pod Windą i dopiero formatuje na Amidze. Był wątek na PPA link. Sam tak kiedyś zrobiłem z ciekawości, ale nie bardzo wiedziałem jak zagospodarować dodatkowe 64GB i dałem sobie spokój (korzystam teraz z karty 64GB, a karta 128GB czeka na lepsze czasy).
[#153] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@Kitech, post #152

Hej

Dziękuję Wam za odpowiedzi. Niestety postępowanie zgodnie z dokumentacją i informacją z forum abime.net nie rozwiązało mojego problemu. Dysk nie chce się sformatować. Partycje czy to pod windows z id-76, czy to pod Amigą zakładają się poprawnie. Ale formatować się nie da ;(

Zaprzyjaźnione AI mi napisało, że powinienem dla RPI w wersji CM4 korzystać ze sterownika brcm-emmc.device
Dodatkowo AI wskazało mi, że powinienem dopisać emmc.unit1=rw do pliku cmdline.txt

Przeszedłem również przez te wskazówki AI, one również okazały się nieskutecznie ;-(

Ktoś coś, jakiś pomysł ?

pzdr
WM
[#154] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #153

Windows logo prawym, zarządzanie dyskami wolna przestrzeń jako partycja ale jej nie formatujesz, później cmd, diskpart wybierasz ta partycję, set id=76 , exit. Karta do amigi, hdtoolbox wybierasz dysk robisz partycje po resecie szybki format i masz amigiwa partycje OK
[#155] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@NaczelnyFA, post #154

Dziękuję

Tak właśnie robię i... Amiga zalicza zwieche w czasie formatowania ;-(
[#156] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #155

Ja zrobiłem według tego sposobu z wątku na EAB, wszystko zadziałało za pierwszym razem.
Natomiast w porównaniu z tym, co napisał NaczelnyFA - to nie robiłem tego kroku: "zarządzanie dyskami wolna przestrzeń jako partycja ale jej nie formatujesz". Zaczynałem od razu od cmd.

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2026 07:04:49 przez Splavinho
[#157] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #155

A stwórz partycje 0x76 o wielkości 1 GB
Sprawdź czy da się bez problemu podzielić na partycje i każdą sformatować na FFS .
[#158] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #155

https://michalsc.github.io/Emu68/tutorials/SD_Preparation.html

Sprawdzałeś może inną kartę microSD?

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2026 10:47:40 przez AngelClaw
[#159] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@AngelClaw, post #158

Według tego co napisał autor problemu na karcie 128gb ma już CaffeineOS.
Chce on wykorzystać pozostalą wolna przestrzeń..
[#160] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@Norbert, post #159

Jedno nie wyklucza drugiego.
Jeśli daje się założyć partycję ale już nie można jej sformatować to może coś z kartą (nie piszę że to będzie na 100% przyczyną). Niewiele opcji zostało.

Podesłałem tez link do poczytajki Michała, do sprawdzenia mask i maxtransfer i ustawień HDToolbox.

p.s.
emmc.unit0=rw nie ma wpływu bo chodzi o dostęp RW do partycji FAT zawięrającej Emu68 spod AmigaOS
Jeśli wybrany byłby inny sterownik niż brcm-emmc.device (dla rPI4/CM4) HDToolBox nie pokazałby "dysków" (w tym przypadku karty microSD i partycji 0x76)
[#161] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@AngelClaw, post #160

Kolega najprawdopodobniej próbuje sformatować pełnym formatem co tak naprawdę powoduje zwiechy jak partycja na microSD jest powyżej 4gb. Jedyny sposób na sformatowanie tej partycji to odpalić dyskietkę instalacyjną pod amiga os i szybkim formatem potraktować tą partycję. Najlepiej jak by to było install3.2 na romie 3.2 jak ma zrobione wszystko wg poradnika na eab czy od Michała i pod amiga wykrywa mu ta partycję w hdtoolbox. Ja miałem ustawione 0x7FFFFFFE i 0x1fe00 to nie było żadnych problemów z tym.

Zwiechy też może powodować rom3.1 i install3.1, caffeineos też może mieć z tym problem bo to zlepek wszystkiego tego co znaleźli na aminecie żeby upiększyć ten os.

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2026 13:06:25 przez NaczelnyFA
[#162] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #150

Instalacja jest przecież banalnie prosta (piszę za pamięci):
- dorzucasz pfs3 do L:
- dodajesz go jako nowy filesystem w HDToolbox;
- w ustawieniach partycji wybierasz albo PFS/0 albo Custom;
- jak Custom, to ustawiasz DOS Type na 0x50465303;
- jak masz kartę CF zamiast dysku, to MaxTransfer jeszcze na 0x1fe00;

Identifier masz zły bo musisz mieć 0x50465303
I musisz mieć zwykle pfs3aio a nie 040 nie wiem skąd to wziąłeś.
W hdtoolbox wybierasz pfs/0 tak przynajmniej ja wybrałem
[#163] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #155

Mam ten sam problem. Sprzęt to A1200, Pistorm 32lite z CM4, karta SD 64 GB, Emu68 1.1, fizyczny ROM 3.2.3.
A1200 bootuje z karty SD z 3.2.3 (której używam na innych Amigach). Poprawnie wykrywa dysk na SD i partycjonuje (sterownik brcm-emmc), po resecie partycje są widoczne. PFS jest w RDB. Instalowałem i używałem PFS na wielu konfiguracjach, w tym także na Pistormie w A500, więc raczej robię wszystko poprawnie.
I efekt jest taki, że po resecie partycje pojawiają się na blacie WB (czyli poprawnie), jednak próba zrobienia QuickFormat na dowolnej partycji powoduje pojawienie się okna "initialization disk" i przez kolejne kilkanaście/dziesiąt minut nic się nie dzieje. Amiga zasadniczo nie jest zawieszona, wskaźnik myszki działa, puldown menu się pojawiają, jednak WB czeka na zakończenie zabaw z dyskiem. Sprawdzałem zarówno na partycji 1 GB, jak i 16 GB, efekt identyczny.
Co ciekawe, po ustawieniu na FFS formatowanie kończy się pomyślnie. Będę walczył z PFS dziś wieczorem, jeśli się nie uda, to ustawiam wszystko na FFS. Podobno FFS w OS3.2 obsługuje już poprawnie partycje >4 GB. Tak?
[#164] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wali7, post #163

jednak próba zrobienia QuickFormat na dowolnej partycji powoduje pojawienie się okna "initialization disk" i przez kolejne kilkanaście/dziesiąt minut nic się nie dzieje.

Cześć.
Też tak mam w przypadku kart SD. Musisz formatować poleceniem pfsformat.
[#165] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@Kitech, post #164

Aaaa, to też może być trop. Nigdy co prawda wcześniej do formatowania PFS nie używałem czegoś innego niż systemowy format, ale może pomóc w tej sytuacji. Spróbuję.

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2026 11:57:44 przez wali7
[#166] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wali7, post #165

Mi za każdym razem działa, jeszcze mi się nie zdarzyło żeby to mi nie działało, ale ja robię flash karty programem od raspberry z weryfikacją, później wbijam do zarządzania dyskami w Windows i pusta przestrzeń robię jako dysk logiczny pyta o format to nie formatuje.

Później CMD i diskpart, list disk, select disk x tutaj wybieram kartę, później list part zazwyczaj są 3, select part x partycja utworzona bez formatu i set id=76, później exit i exit i kartę do amigi reszta już na amidze.

Hdtoolbox i wybieram 3 dysk i dzielę na partycje, wybieram pfs3aio, 4096 na blok , później 0x7FFFFFFE i niżej 0x1fe00 i zapisuje reboot i quick format z belki działa za każdym razem.

Też nie wiem jakim programem robicie flash karty, ja to robię tym od raspberry dedykowanym OK
[#167] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@NaczelnyFA, post #166

Tak, też pod Win nie formatuję, robię dokładnie według strony autora Emu68. Jak pisałem, pod FFS działa jak trzeba, pod PFS nie chce przejść formatowania. Ale mam kilka tropów, sprawdzę dziś wieczorem.
W ostateczności zostawię FFS, bo ten w OS3.2.3 obsługuje partycje >4GB.
[#168] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wali7, post #167

Ja raz zrobiłem właśnie na 3.2 partycję 56gb i sypało błędami podczas użytkowania, dopiero pfs3aio nie powodowało błędów, tylko też słyszałem gdzieś na YouTube że wybrać musisz zwykłe pfs3aio a nie custom bo pfs3aio custom jest do jakichś egzotycznych kart, zwykłe standardowe karty z Mediaexpert czy normalnych sklepów można zrobić zwykłym pfs3aio wszystko działa
[#169] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@NaczelnyFA, post #168

pfs3aio-custom dotyczy "egzotycznych" kontrolerów nie samych kart/dysków:
cyt: "pfs3aio-custom: version only for HD controllers with bad or buggy
boot ROM driver that assumes RDB filesystems are without relocation
entries. One example is pbscsi.device"

https://aminet.net/package/disk/misc/pfs3aio
[#170] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@AngelClaw, post #169

Ja napisałem tylko to co usłyszałem na YouTube od kogoś kto to robił, był filmik na ten temat. I też tam jest napisane że normalne karty z normalnych sklepów to wystarczy zwykłe pfs3aio i wszystko w temacie z mojej strony xd.
[#171] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wali7, post #163

Kolego, "witam w klubie" tego samego problemu

U mnie mimo, że pozostawiłem FFS (to jest domyślny system plików jaki mi się ustawia po tym jak podzielę sd na partycje, oczywiście już po stronie A1200) formatowanie nie jest możliwe. Co więcej formatowanie z tzw. belki, zatrzymuje się na "Cleaning up". Wyłączenie i ponowne włączenie zasilania i system nie ładuje się wcale. A1200 zatrzymuje się na ekranie startowym EMU68

Może założenie partycji pod WIN jako ntfs i po tym podmontowanie jej w A1200 powinno być możliwe, pod Caffeine. Może to być jakieś wyjście z tej sytuacji ?
[#172] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@NaczelnyFA, post #170

Sam się przekonałem że lepiej dokładnie czytać u źródła, info od autora niż na YT czy w innych źródłach :)

Wrzuciłem pfs3aio-custom na partycję 0x76 w Pistormie, i zaczął się problem z bootowaniem (musiałem podłączyć kartę CF pod IDE żeby się zabootowało).
Ostatecznie okazało się że to przez pfs3aio-custom, który był na karcie SD w rPI a na karcie CF był zwykły pfs3aio i dlatego się uruchamiał jak była karta podłączona pod IDE.

Jaki ustawiacie "File system block size" ?

Jeśli 4096 to zmieńcie na 512 i zobaczcie.
4096 nie jest obsługiwane w oficjalnej wersji z aminet'u, tylko experimental, który gdzieś na eab jest, ale nie mam zamiaru testować :)

EDIT
zapytałem u źródła, ponieważ założyłem nową partycję i miałem błąd "Object too large",poniżej odpowiedz:
"TWilen — 10:35
This is starting to sound like some device driver bug. pfs3 does extra checks and refuses to work if something looks wrong. you may try ticking direct scsi checkbox in hdtoolbox, maybe it helps."

Po zaznaczeniu tej opcji "Direct SCSI Transfer" (zaznaczyć "Advanced Options" wtedy się pojawia ta opcja po prawej), oraz ustawieniu block size na 512 formatowanie przeszło bez problemu (quick format).

Także sprawdźcie u siebie te ustawienia.

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2026 10:42:51 przez AngelClaw
[#173] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@AngelClaw, post #172

Hej

Przede wszystkim dzięki za poświęcony czas i research. Dodam trochę obrazków abyście zobaczyli co i jak robię. Niestety próby formatowania wciąż są nieskuteczne

1. Pod win11 jak napisano wcześniej, oraz w różnych poradnikach, zakładam partycję na wolnej przestrzeni karty SD (około 60gb) i po tym diskpart'em nadaję id=76

Na Amidze, Pistorm lite 32 CM4 z adapterem, CaffeineOS w najnowszdj dostępnej wersji...
1. HDToolbox i wybieram sterownik emmc
2. Tworzę jedną partycję
3. Zmieniam system plikó na pfs3aio - u mnie dostępne pod nazwą pfs3aio040, jest do wyboru jeszcze PFS3AIO (na nim też próbowałem)
4. Nie wiem gdzie jest opacja "Direct SCSI Transfer", nigdzie nie mogę tej opcji znaleźć ani "Advanced Options" żeby zaznaczyć co ty ta opcja stała się dostępna
5. Reboot i po tym próba formatowania z shell i z menu z prawego przyciksu
6. Obie próby zatrzymują moją A1200 na Initializing...
7. Po kilku próbach coś się chyba dzieje z systemem, albo jakieś błędy się pojawiają (nie mam dostęu do logów, może jakoś można je odpalić...), uruchamianie Caffeine trwa co raz dłużej...

Co dalej, jakieś pomysły ?

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2026 16:11:24 przez wojtek_77
[#174] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #173

U siebie mam utworzoną partycję FAT32 (do łatwego przerzucania plików z PC na Amigę) i podmontowałem ją za pomocą zmodyfikowanej mountlisty. Już miałem pisać, jak ją przygotować, ale podczas oglądania dem musiałem coś sprawdzić i zacząłem szukać programów. Przy okazji znalazłem gotową mountlistę na dysku Stuff, spakowaną do archiwum LHA w katalogu MyFiles. Wystarczy ją rozpakować i wrzucić na pulpit, a następnie montować w razie potrzeby. Oczywiście najpierw trzeba przygotować taką partycję, korzystając z tego poradnika: link.
[#175] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #173

Sformatowałem te partycje pod PFS. Jak? :)
Ustawienia podane przez NaczelnegoFA nie pomogły, zastosowanie PFSFormat od Kitecha też nie pomogło. Efekt był identyczny - zatrzymywało się na Initialization.
Pomogło podpięcie spreparowanej już pod pistorma karty SD pod Peceta, partycje miałem wcześniej zrobione na prawdziwej Ami z pistormem. Potem ustawiłem ją jako dysk pod WinUAE - pojawiła się przy ustawianiu dysków również ta partycja na SD (nazwa zaczynała się od PART...). Po jej wybraniu musiałem wybrać jeszcze jedną opcję w oknie ustawień tej partycji pod WinUAE (sorry, teraz nie pamiętam dokładnie, ale domyśliłem się... jeśli tego nie znajdziesz, to jutro odpalę WinUAE i napiszę dokładnie, w każdym razie bez tej opcji emulowana Ami nie widziała tych dysków na karcie SD).
Potem odpaliłem AmigaOS i spod WinUAE wszystkie partycje gładko się sformatowały. Po włożeniu SD z powrotem do pistorma partycje już były gotowe do pracy.
Kilka uwag:
- nie używaj wersji PFS pod konkretne procesory, jeśli taki dysk będziesz próbował użyć (np. celem odczytu) na innej Amidze ze słabszym prockiem, to Amiga zawiesi się w momencie rozpoznawania partycji
- użyj wersję PFS_AIO z Aminetu - jest najnowsza

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2026 01:12:17 przez wali7
[#176] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wali7, post #175

Może to też od karty zależy, ja mam 2 Samsungi I 1 adata i karty włożone do raspberry pi I wszystko poszło sprawnie i bez problemu
[#177] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@NaczelnyFA, post #176

Ja mam także Pistorma w A500 (a właściwie w minimigu) i tam partycjonowanie oraz formatowanie poszło gładko z poziomu Amigi. Też podejrzewam, że to zależy od karty SD.
[#178] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wali7, post #177

Pierwszy raz się z tym spotkałem że coś komuś nie działa, ja robiłem wg poradnika na GitHub i w a1200 miałem dyskietkę 3.2 przygotowaną dla siebie z pfs3aio i obsługa CD-ROM żeby zainstalować os 3.2 albo skopiować z płyty CD. Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby to nie działało czy karta była w pistormie jak teraz czy miałem fizyczny dysk podłączony do ide na płycie, działało za każdym razem nie wiem co tam ma namodzone w tej amidze że to nie chce mu działać
[#179] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@NaczelnyFA, post #178

No to widzisz, pierwszy raz się spotkałeś, za to od razu combo. ;)
Niestety, w Amigach jest tak wiele nie do końca kompatybilnych ze sobą rozwiązań, że znalezienie dwóch identycznych konfigów (czegoś bardziej wypasionego niż A500 z rozszerzeniem pod klapką) może być trudne. Poza tym ostatnio popularne w naszym światku nośniki w rodzaju kart CF i SD dodają dodatkowe problemy, wynikające chociażby z faktu, że nie były projektowane do pełnienia roli twardego dysku.
[#180] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wali7, post #179

Nie no z tym akurat nie powinno być problemów masz partycję zrobioną pod windowsem nie sformatowaną i nadajesz Set id=76 gdzie pod amiga wykrywa jako normalny dysk twardy. Nie wiem, ja to robiłem wg poradnika, może być też tak że rpi4b może mieć jakieś różnice względem cm4. Ja cm4 nie mam więc nie bardzo wiem czy działa czy nie działa
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem