kategorie: A1200, NatAmi
[#121] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Grzegorz_P, post #120

Dziękuję za odpowiedź

Czy Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 pozwala na dostęp do plików współdzielonych z A1200 po sieci ?
Chdzi o to, czy z poziomu jakiegoś terminala ssh lub czegoś podobnego, będę miał dostęp do karty sd tak aby transferować pliki z PC do Amigi ?
Będę kolegom wdzięczny za odpowiedź
Pozdrawiam
WM
[#122] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@wojtek_77, post #121

Pliki możesz wymieniać za pomocą np. SAMBY, FTP, FTPS
Jeszcze kilka innym metod by się znalazlo

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2026 15:07:35 przez Norbert
1
[#123] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Norbert, post #122

Dzięki za info

Koledzy, jeszcze jedno pytanie. Do szczęścia brakuje mi jeszcze CD, cel mam taki: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 i do tego CDROM (slim do środka obudowy mojej A1200 lub duży zewnętrzny)

Szukam w necie przejściówek 44 - 40 pin i znalazłem taki adapter 4xEIDE'99 W nim widzę, że mogę podpiąć się jednocześnie z CD i dyskiem który już mam

I teraz poproszę o radę, nie wiem czy to nie jest "przerost formy nad treścią" Ten 4xEIDE'99 nie jest tani, a sama przejściówka 44pin - 40pin to grosze. Jak będę już miał system na Pistrom'ie to czy potrzebny mi jeszcze będzie dysk (konwerter karty SD) podłączony po ide ? Co dodatkowo zyskam, jak będę miał podpięty CD i dysk (konwerter karty SD) równocześnie (master/slave oczywiście) ?

Dzięki za podpowiedzi
Pozdrawiam
WM
[#124] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@wojtek_77, post #123

Jak będę już miał system na Pistrom'ie to czy potrzebny mi jeszcze będzie dysk (konwerter karty SD) podłączony po ide ?

Zasadniczo nie, bo emulowane przez Pistorm dyski całkowicie wystarczają: z nich bootujesz Amigę, na nich możesz mieć system i całe oprogramowanie, i jest wielokrotnie szybszy od oryginalnego IDE. Fizyczny dysk może jedynie w pewnych sytuacjach ułatwić wymianę danych (np. z innej A1200).
Ale do podpięcia dysku nie potrzebujesz 4xEIDE, przecież wystarczy na taśmie 44 pin dodać gniazdo dla dysku i dwa urządzenia wiszą na jednej taśmie. Przelotka przydałaby się, gdybyś chciał założyć 3, albo 4 urządzenia IDE.

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2026 23:42:50 przez wali7
[#125] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@wojtek_77, post #123

Ja na system używam karty microSD w rPI a do IDE mam podłączony CD-ROM i napęd ZIP (A1200 mam w obudowie tower).
Do wymiany danych używam głównie FTP'a ale można także przez kartę CF w adapterze na PCMCIA.
[#126] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@AngelClaw, post #125

Mam problem z Pistormem. Amiga się uruchamia pokazuje się ekran Pistorm 68 przez chwilę dioda od dysku się pali gaśnie i potem nic. Czy muszę gdzieś mieć skopiowany na kartę microSD plik kick.rom? Jeśli tak to w jakim folderze powinien się znaleźć ten plik.
[#127] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@miro_78, post #126

A jesteś pewien, że masz podpięte do właściwego wyjścia video? Bo na dzień dobry obraz generuje Amiga, dopiero pod AmigaOS musisz to przestawić.
Kick.rom nie jest wymagany, Pistorm, jak każda karta turbo potrafi skorzystać z fizycznego kickstartu.
Tu https://michalsc.github.io/Emu68/tutorials/SD_Preparation.html masz opisane jak skonfigurować wszystko. Jest tam między innymi opisane, że aby Emu68 korzystał z kickstartu w pliku, to musisz w config.txt mieć wpis "initramfs kick.rom". Logiczne, że jeśli wpisu nie ma, to w użyciu jest kick fizyczny.
[#128] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@wojtek_77, post #123

CD/DVD... można też podpiąć na USB.
1
[#129] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@rondoval, post #128

Dzięki
O widzisz... Będę próbować, póki co czekam na dostawę Pistorm'a
A Ty testowałeś takie podłączenie ? Dźwięk z aduio CD po USB jest przekazywany ?
[#130] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@wojtek_77, post #129

tyle co wczoraj odebrałem paczkę z nagrywarką DVD na USB. Jak na razie działa. Odtwarza/nagrywa. Audio też odtwarza (EasyACDDA).
Zgodnie z tym issue: https://github.com/rondoval/emu68-xhci-driver/issues/18
Nie działa jeżeli:
- napęd jest na USB
- karta dźwiękowa jest na USB
- i przy użyciu ODFileSystem

Co zamierzam zaraz sprawdzić.
1
[#131] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@rondoval, post #130

Pozytywne jest, że audio odtwarza.
Rozumiem, że Pistorm przetwarza dźwięk cyfrowy i jakoś przekazuje do wyjścia audio Amigi ?
Ktoś rozkminał jak to działa ? A może dźwięk jest po hdmi przekazywany ?

Dajcie znać kto to testował jak to działa poproszę

Pozdro
WM
[#132] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@wojtek_77, post #131

Jeżeli chodzi o ODFileSystem to on pokazuje płytkę audio jako pliki WAV.. tzn. montujesz i widzisz WAVy.. czy sobie to odtworzysz na Pauli, karcie audio czy będziesz czytać w hexie to już osobna sprawa
[#133] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@miro_78, post #126

Nazwa i lokalizacja pliku zależy od wpisu initramfs w config.txt, np:

initramfs kick.rom

p.s.
Teraz zauważyłem że Wali7 już wcześniej wyjaśnił :)

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2026 14:27:03 przez AngelClaw
[#134] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@AngelClaw, post #133

Koledzy

Jaką aplikację do odtwarzania CD audio polecacie ?

Pozdrawiam
WM
[#135] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@wojtek_77, post #134

SongPlayer 1.53
1
[#136] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@wojtek_77, post #134

Z ODFileSystem można AmigaAMP-em odtwarzać, tracki są widziane przez system jak pliki wav.
[#137] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@gozmo, post #136

Słuchajcie, jeszcze takie pytanko...
Z racji że z C64 przesiadałem się w tamtych latach już na PCta ominęła mnie cudowna przygoda z Amiga. Teraz to nadrabiam 😉
Na co oryginalnie w A1200 jest przygotowane miejsce gdzie zamontuje płytkę, rozszerzenie, Pistorma z USB i HDMI ?

Pozdrawiam
WM
[#138] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@wojtek_77, post #137

Na co oryginalnie w A1200 jest przygotowane miejsce gdzie zamontuje płytkę, rozszerzenie, Pistorma z USB i HDMI ?

Na rzeczy jakie miały się pokazać w przyszłości.
Np. złącze scsi w karty turbo, lub to co udostępnia rozszerzenie Pistorm.
[#139] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Norbert, post #138

Czy ma ktoś jakieś przecieki na jakim etapie są prace nad Framethrower-em 1200 i kiedy realnie można się go spodziewać
[#140] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@gozmo, post #139

Z tym pytaniem najlepiej uderzyć do Archi-tech robiłem niedawno zakupy ale o Framethrowera nie pytałem.
[#141] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@miro_78, post #140

To może Archi-tech by coś na ten temat tutaj napisał? Wiemy, że śledzi ppa i czasem coś pisze.
[#142] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@gozmo, post #139

Na razie cisza i tak ma być ponoć do września. Obstawiam że koniec roku, początek przyszłego.
[#143] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@waldiamiga, post #142

A wiec znowu obsuwa, mial byc w pierwszej polowie roku. Chyba nie ma bardziej cierpliwych ludzi od nas amigowcow.
[#144] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@gozmo, post #143

Witam koleżanki i kolegów

Kolejne pytanko, daję w tym wątku jakoś w innych nie znalazłem...

Klawiatura USB, podłączona do Pistrom z adapterem CM4. Jest szansa aby była widoczna dla amigi, da radę z niej korzystać ? W oryginalnej folia jest już padnięta, na nową muszę trochę poczekać, a chciałbym już korzystać z zainstalowanej Caffeine, a myszka nie zawsze wystarcza

Posdro dla Wszystkich
WM
[#145] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #144

Odpowiem ci na twoje pytanie mianowicie tak.
Żeby korzystać z klawiatury pc czy myszki pc pod pistormem to musisz zrobić kilka rzeczy, zainstalować przede wszystkim xhci i gic400 i odpalić stos USB w trident. Jeżeli masz oryginalny rom z caffeineos to tego nie zrobisz bo wywali błąd. Musisz na partycji fat32 pod piecem wrzucić rom 3.2.3 47.115 i zrobić w konfiguracji żeby startował z tego romu.

Caffeineos na 3.2.3 ruszy bez żadnego problemu, stracisz tylko mcp które nie działa na 3.2.3. po włączeniu tridenta i odpaleniu sterownika klawiatury, muszki I wszelkiego rodzaju urządzenia USB będą działać ale tylko pod workbnech. Myszka chyba i rolkę obsługuje z tego co pamiętam.

Najważniejsze to musisz rom zmienić i jeszcze zapomniał bym musisz mieć emu68 1.1 alpha dostępne na GitHub, nie wiem czy videocore w libs/picasso96/ trzeba zmienić ale to sprawdzisz. Pozdro

P.s. warto się jeszcze zaopatrzyć w urządzenie typu SumUSB tańsze niż folia ale masz możliwość podłączenia każdej klawiatury USB która działa w grach nawet. Nie jest to drogie ale przydatne

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2026 15:52:09 przez NaczelnyFA
[#146] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@NaczelnyFA, post #145

Jedno trzeba zaznaczyć: mysz i klawiatura wpięta przez USB do Pistorm działa tylko w aplikacjach, które obsługują te urządzenia systemowo. W starych grach nie są widoczne.
[#147] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@mareq, post #146

Doom, quake gry pod rtg działają nie ma z tym żadnego problemu, nawet w MK3 na amidze udało się na padzie zagrać, z ciekawości sprawdziłem w przeglądarkach działa rolka w myszce

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2026 18:39:27 przez NaczelnyFA
[#148] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@NaczelnyFA, post #147

Hejka

Dziękuję za odpowiedzi dotyczące klawiatury USB, nie mam jednak pomysłu jak przejść przez tą konfigurację, jak przygotować moja A1200 do korzystania z klawiatury USB podłączonej do Pistorm nie korzystając z klawiatury 🤪
Muszę chyba poczekać cierpliwie na dostawę nowej folii 😉

Pozdrawiam
WM
[#149] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #148

Jeśli używasz Cafeine to powinno się udać wszystko skonfigurować myszą.
[#150] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@mareq, post #149

Moi drodzy

Klawiatura działa, doczekałem się przesyłki
Mam do dyspozycji kartę 128gb
Dzięki dobrodziejstwom sieci stałem się posiadaczem najnowszego wydania Caffeine OS

Teraz chcę w pełni wykorzystać dostęne miejsce na mojej karcie. Niewykorzystane przez obraz jaki pobrałem miejsce chcę skonfigurować jako kolejny dysk. Problem w tym, że formatowanie powoduje zatrzymanie systemu. Postępuję zgodnie z poradnikiem Capt. LeChuck znalezionym na YT Amiga Storm - Creating Virtual Drives

Próbowałem póki co na dwa sposoby. Jedna duża partycja około 60gb i dwie mniejsze około 30gb

File system: pfs3aio040
Identifier 0x50445303

Mask: 0x7ffffffe
MaxTransfer: 0x0001fe00

Próbuję sformatować poleceniem w shell
c:pfsformat device sdh2: name Music quick noicons fnsize 107

Initializing disk...

Ikony z pulpitu znikają, stacja przestaje "pykać" i w takim stanie pistorm pozostaje. Dziwna ta zwiecha, bo kursor myszki pozostaje ruchomy lecz nic nie mogę urumomić, nic nie mogę zamkąć

Ktoś, coś, jakiś pomysł ??? HELP

Pozdro
WM
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem