kategorie: A1200, NatAmi
[#211] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #210

Fajny projekt całkiem nieźle to wygląda, jak bym miał desktopa to bym się tym zainteresował z tym że starał bym się wyprowadzić kable z portu ide na zewnątrz żeby USB było wolne, w tedy CD przy sterownikach będzie działać z dyskoteki, a USB bym sobie wolne zostawił. Mimo wszystko projekt super
[#212] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@koczis, post #208

No to lece z poradnikiem

CD/DVD - ODTWARZANIE AUDIO Z WYKORZYSTANIEM NAPĘDU USB

Zacznę od wersji, to w tym przypadku jest bardzo ważne:

Hardware: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4
System: CaffeineOS_Storm_9317 10.12.25_CaffineOS_Storm_9317
Software:
- Emu68 1.1.0-alpha.1 (09.02.2026) git:f9a5e33
- Poseidon 4.5 14.10.14
- xhci.device 5.0
- bcmpcie.library 1.1
- gic400.library 1.4.0
- SongPlayer 1.62
- VideoCore.card - 1.5

Caffeine w w/w wersji pobrane jako obraz karty posiada zainstalowango Poseidon 4.5 14.10.14
Niestety Emu68 jest w wersji starszej niż potrzebujemy

Najpierw trzeba podnieść wersję Emu68
Po tym podmienić plik VideoCore.card w katalogu SYS:Libs/Picasso96 (bez tego system utknie na błędzie związanym z przydzielaniem pamięci dla grafiki)

Trzeba pobrać z git'a i wgrać w odpowiednie katalogi:
SYS\Libs - tu wgrywamy poniższe:
- bcmpcie.library 1.1
- gic400.library 1.4.0

SYS\Devs - tu wgrywamy poniższe:
- xhci.device 5.0

SYS\Devs\USBHardware - tu wgrywamy poniższe:
- xhci.device 5.0

Wydaje się, że soft mamy już przygotowany. Teraz odpalamy Tritent'a z Poseidona i dodajemy kontroler, odpalamy go (zgodnie z poradnikami jakich trochę w sieci jest)

Jak już Poseidon jest przygotowany możemy podłączyć wybrany napęd do USB WAŻNE !!! Potrzebny hub usb, aktywny, z zasilaczem minimum 2A Napędy nawet slim pobierają sporo prądu w czasie napędziania płyty przez co komunikacja po USB szwankuje i Poseidon potrafi napęd odłączyć lub w kółko podłączać i odłączać

Wchodzimy (oczywiście dwuklik lewy myszy...) w opcje podłączonego urządzenia, naszego napędu CD/DVD Poseidon rozpozna go jako klasyczne MassStorage

Do tak rozpoznanego urządzenia przypisana jest klasa massstorage.class - trzeba ją odpowiednio skonfigurować
Pozostawiamy włączone tylko te opcja jak na poniższym zdjęciu. Chodzi o to aby Poseidon nie blokował przekazywania tzw. prostych, bezpośrednich komend do napędu, żeby na siłę nie konfigurował napędu jako pamięć masowa, i inne takie co poprawiają komunikację z napędem

WAZNE !!! Jak nie potrzebujemy ikonki na pulpicie, która i tak nic nie znaczy bo nie wejdziemy w zawartość płyty, czyścimy to co jest w polu CD/DVD - tam domyślnie jest wpisany system plików jaki ma zostać załadowany w celu zamontowania płyty... Po wybraniu tych wszystkich elementów, zapisaniu, najlepiej jest odłączyć napęd i podłączyć go ponownie. Poseidon go rozpozna z nowo ustawionymi parametrami

Teraz konfiguracja SongPlayera

Zaznaczamy w audio AHI - to pozwoli nam skorzystać z dobrodziejstwa Emu68 i jakiejś tam emulacji karty dźwiękowej czy cuś... Nie doczytałem dokładnie

I teraz ostatni elelent
Device - tu wpisujemy nasz sterownik uscscsi.device
I mega ważne UNIT - tu trzeba wpisać nr pod jakim nasz napęd zostanie przez Poseidona przypisany
Method - MMC

Tyle, wrzycamy płytkę audio, odpalamy SongPlayera, PLAY - gra musyka

Mam nadzieję, że wystarczająco jasno wszystko opisałem. Jak nie to śmiało, pytajcie, odpowiem

Pozdro Wszystkim

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2026 19:24:58 przez wojtek_77
1
[#213] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #212

Ja mam rpi4b ami w towerze i podpiętą nagrywarkę DVD bezpośrednio do portu ide, kupiłem gdzieś za 15zl i o dziwo można też płyty nagrywać na makecd szeroki uśmiech

Na caffeineos żeby mi działało USB musiałem podmatowac rom3.2.3 47.115 na innym lub z caffeineos wywalało mi błędy i guru jak chciałem USB mieć

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2026 00:03:47 przez NaczelnyFA
[#214] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #212

dlaczego SongPlayer w wersji 1.62, a nie SongPlayer w wersji 1.53, którą tobie polecałem link ? Nowe nie zawsze znaczy lepsze.
[#215] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #214

Hej

Pobrałem Songlpayer 1.53 Nie jestem szpecem dlatego dopytam... Co w tej wersji jest lepsze ?

WM
[#216] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #215

https://eab.abime.net/showpost.php?p=1520963&postcount=17
2
[#217] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #216

Nawet nie wiedziałem, że to jakaś kombinowana wersja ta z Aminetu...

Masz pod ręką lha/link do pobrania? Na szybko google nic nie podpowiada.

p.s.

Jeśli ktoś miałby problem z oryginalnym ACDB (mi zawieszał system po pobraniu i zapisaniu pliku) do ściągania info o płycie z gnudb.gnudb.org, wykorzystałem CaludeAI aby skonwertować oryginalne źródła AmigeE do C i skompilować na Amidze z użyciem VBCC wersje pod MUI.
Jak ktoś jest zainteresowany to piszcie na IMP'ie albo PW.
[#218] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@AngelClaw, post #217

SongPlayer 1.53 lha link
2
[#219] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #218

Dziękuję!
1
[#220] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@AngelClaw, post #219

Moi drodzy

Zauważyłem, że po uruchomieniu niektórych programów (AmigaAMP, HippoPlayer, imp3, ... inne jeszcze sprawdzam) dioda power przygasa. Z wyjątkiem progeamu imp3, zamknięcie powoduje, że dioda power świeci tak jak powinna.

Pamiętam, gdy testowałem swoją A500 i różne rozrzerzenia montowane między płytę główną a procesor, że przygaszona dioda power oznaczała błąd. W przypadków moich testów z A500 był to błąd procesora

Co dzieje się w przypadku Pistorm32-lite i w/w programów ? Miał ktoś podobny przypadek, przypadki ?

Czy może tu chodzić o klasyczne zachowanie dotyczące układu PAULA ? Przyciemnianie i rozjaśnianie: Przełączanie jasności diody oznacza włączanie lub wyłączanie analogowego filtra dolnoprzepustowego dla dźwięku (układ Paula).

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2026 10:49:24 przez wojtek_77
[#221] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #220

Pewnie te programy wyłączają filtr dolnoprzepustowy audio w Pauli.
3
[#222] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@vojo, post #221

Koleżanki, koledzy

Czy podłączaliście już do swojego Pistrom'a dysk SSD nvme ? Tak mi przyszlo do głowy, żeby zamiast karty uSD podpiąć właśnie taki dysk...
Co Wy na to ?

WM
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem