kategorie: A1200, NatAmi
[#211] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #210

Fajny projekt całkiem nieźle to wygląda, jak bym miał desktopa to bym się tym zainteresował z tym że starał bym się wyprowadzić kable z portu ide na zewnątrz żeby USB było wolne, w tedy CD przy sterownikach będzie działać z dyskoteki, a USB bym sobie wolne zostawił. Mimo wszystko projekt super
[#212] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@koczis, post #208

No to lece z poradnikiem

CD/DVD - ODTWARZANIE AUDIO Z WYKORZYSTANIEM NAPĘDU USB

Zacznę od wersji, to w tym przypadku jest bardzo ważne:

Hardware: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4
System: CaffeineOS_Storm_9317 10.12.25_CaffineOS_Storm_9317
Software:
- Emu68 1.1.0-alpha.1 (09.02.2026) git:f9a5e33
- Poseidon 4.5 14.10.14
- xhci.device 5.0
- bcmpcie.library 1.1
- gic400.library 1.4.0
- SongPlayer 1.62
- VideoCore.card - 1.5

Caffeine w w/w wersji pobrane jako obraz karty posiada zainstalowango Poseidon 4.5 14.10.14
Niestety Emu68 jest w wersji starszej niż potrzebujemy

Najpierw trzeba podnieść wersję Emu68
Po tym podmienić plik VideoCore.card w katalogu SYS:Libs/Picasso96 (bez tego system utknie na błędzie związanym z przydzielaniem pamięci dla grafiki)

Trzeba pobrać z git'a i wgrać w odpowiednie katalogi:
SYS\Libs - tu wgrywamy poniższe:
- bcmpcie.library 1.1
- gic400.library 1.4.0

SYS\Devs - tu wgrywamy poniższe:
- xhci.device 5.0

SYS\Devs\USBHardware - tu wgrywamy poniższe:
- xhci.device 5.0

Wydaje się, że soft mamy już przygotowany. Teraz odpalamy Tritent'a z Poseidona i dodajemy kontroler, odpalamy go (zgodnie z poradnikami jakich trochę w sieci jest)

Jak już Poseidon jest przygotowany możemy podłączyć wybrany napęd do USB WAŻNE !!! Potrzebny hub usb, aktywny, z zasilaczem minimum 2A Napędy nawet slim pobierają sporo prądu w czasie napędziania płyty przez co komunikacja po USB szwankuje i Poseidon potrafi napęd odłączyć lub w kółko podłączać i odłączać

Wchodzimy (oczywiście dwuklik lewy myszy...) w opcje podłączonego urządzenia, naszego napędu CD/DVD Poseidon rozpozna go jako klasyczne MassStorage

Do tak rozpoznanego urządzenia przypisana jest klasa massstorage.class - trzeba ją odpowiednio skonfigurować
Pozostawiamy włączone tylko te opcja jak na poniższym zdjęciu. Chodzi o to aby Poseidon nie blokował przekazywania tzw. prostych, bezpośrednich komend do napędu, żeby na siłę nie konfigurował napędu jako pamięć masowa, i inne takie co poprawiają komunikację z napędem

WAZNE !!! Jak nie potrzebujemy ikonki na pulpicie, która i tak nic nie znaczy bo nie wejdziemy w zawartość płyty, czyścimy to co jest w polu CD/DVD - tam domyślnie jest wpisany system plików jaki ma zostać załadowany w celu zamontowania płyty... Po wybraniu tych wszystkich elementów, zapisaniu, najlepiej jest odłączyć napęd i podłączyć go ponownie. Poseidon go rozpozna z nowo ustawionymi parametrami

Teraz konfiguracja SongPlayera

Zaznaczamy w audio AHI - to pozwoli nam skorzystać z dobrodziejstwa Emu68 i jakiejś tam emulacji karty dźwiękowej czy cuś... Nie doczytałem dokładnie

I teraz ostatni elelent
Device - tu wpisujemy nasz sterownik uscscsi.device
I mega ważne UNIT - tu trzeba wpisać nr pod jakim nasz napęd zostanie przez Poseidona przypisany
Method - MMC

Tyle, wrzycamy płytkę audio, odpalamy SongPlayera, PLAY - gra musyka

Mam nadzieję, że wystarczająco jasno wszystko opisałem. Jak nie to śmiało, pytajcie, odpowiem

Pozdro Wszystkim

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2026 19:24:58 przez wojtek_77
1
[#213] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #212

Ja mam rpi4b ami w towerze i podpiętą nagrywarkę DVD bezpośrednio do portu ide, kupiłem gdzieś za 15zl i o dziwo można też płyty nagrywać na makecd szeroki uśmiech

Na caffeineos żeby mi działało USB musiałem podmatowac rom3.2.3 47.115 na innym lub z caffeineos wywalało mi błędy i guru jak chciałem USB mieć

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2026 00:03:47 przez NaczelnyFA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem