kategorie: A1200, NatAmi
[#61] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@wali7, post #57

Dzięki, dopiero teraz zauważyłem, że odpowiedziałeś - w sumie podobnie ogarnąłem metodą prób i błędów :) A w nowych edycjach Caffeine OS dyski nazywają się już SDH0 i SDH1, więc nawet nie trzeba już nic kombinować z nazewnictwem w drugim systemie, tylko w boot menu ustawić kolejność.
[#62] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@XRX, post #60

Nie ogarniałem tego tematu, bo mam wifi.
Ale możesz się zaznajomić z tym:
link
1
[#63] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@waldiamiga, post #62

Wielkie dzięki :) Dokopałem się do tego, że nie gnet a genet :D po 2 dniach. ogólnie Amigę mam od tygodnia :D teraz muszę to zainstalować Ty widzę mi tu jakiś świeży soft znalazłeś rewelacja. Szukam instrukcji jak to rozgryźć.
[#64] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@crimart, post #6

Pistorma traktuj jak turbo do A1200 z bardzo szybkim 040 + rtg + siecią + kontrolerem.

Mam pytania dotyczące Pistorma, żeby się upewnić przed zakupem:

1. Czy tylko z adapterem CM4 działa LAN i WiFi ?
2. Czy do Pistorma można włożyć RPI3b+ (bo taki mam i zastanawiam się czy kupić sam adapter czy z RPI)?
3. Czyli faktycznie zestaw ten może służyć jako karta turbo z duża ilością ramu do odpalenia Amigi z dysku na płycie ? (to tylko dla potwierdzenia tego co wyżej czytałem).
[#65] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@ViruS, post #64

Spokojnie możesz założyć PI3B. Ja tak mam. Tylko będziesz musiał wykombinować samemu jak wyprowadzić kabel HDMI.
Działa z dysku na płycie aczkolwiek ten na karcie Raspberry ma wielokrotnie wyższy transfer
Odnośnie LANu to nie wiem czy on działa na chwilę obecną. Wifi działa na pewno.
Tak, Pistorm działa jak karta turbo.
[#66] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@ViruS, post #64

Jeżeli nie doinstalujesz dodatkowego oprogramowania (sterowniki do RTG, LAN, wifi...), to Pistorm z Emu68 zachowuje się jak zwykła karta turbo z 68040 i niespotykanie dużą ilością RAMu. RAMu masz od ponad 300 MB do niecałego 2 GB - zależnie od wersji RPi, a ten 68040 jest niewiarygodnie wręcz szybki (w porównaniu do oryginału).
Wszystkie złącza i interfejsy w Amidzie (PCMCI, IDE, flop, porty...) działają jak działały, i jak działałyby na każdej innej karcie turbo. Więc spokojnie możesz używać wewnętrznego IDE, czy kart PCMCIA - Wfi, LAN, czy czytników do kart. Aktywacja interfejsów w RPi (emulowany szybki dysk, LAN i wifi na RPi, RTG) nie odcina Cię od tych oryginalnych interfejsów, można ich używać jednocześnie.
Co RPi, to można użyć 3 i 4, trzeba tylko sprawdzić, czy złącza na RPi nie kolidują mechanicznie z Pistormem.

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2026 11:30:27 przez wali7
[#67] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@wali7, post #66

3A i 3B nie koliduje z pistormem lite. W przypadku 3B nie zamknie się dolnej klapki, bo koliduje z gniazdami USB i LAN. Ja sobie wydrukowałem klapkę z otworami w tych miejscach. Zabawa jest jeszcze z podłączeniem HDMI. Typowe wtyki kolidują z ekranem płyty. Ja zdjąłem górny ekran i delikatnie odchodziłem wtyk za pomocą noża do tapet. Zapewne gdy się kupi przedłużkę HDMI lączoną płaskim kablem FPC to nie trzeba się bawić.
[#68] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@mareq, post #67

[#69] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@mareq, post #67

Przy czym warto dodać, że nie ma obowiązku używać HDMI z Pistormem.
Jeśli ktoś zamierza odpalać wyłącznie stare amigowe gierki za pomocą WHDLoad, i jeżeli gra nie pozwala na użycie RTG (rzadko pozwala, a pod WHDLoad to chyba niemożliwe), to HDMI przydaje się wyłącznie do obsługi Workbencha. Chociaż można go używać używając wbudowanych kości AGA, co jest zresztą domyślnym ustawieniem.
Warto jeszcze raz zaznaczyć - po włożeniu Pistorma z Emu68 (bez żadnej partycji na karcie SD) do A1200 mamy dokładnie taką samą sytuację, jak po instalacji karty Blizzard 1240, albo Apollo 1240.
I na pewno nie trzeba szukać jakiś dziwactw w rodzaju Caffeine, gdzie nie wiadomo co (i po co) w ogóle "twórca" tam wrzucił. Tylko na spokojnie zainstalować: MMULib, WHDLoad, MUI, jakieś ładne ikonki... i można odpalać gierki.
A jak ktoś bardzo chce, to może sobie doinstalować Picasso96 ze sterami dla Pistorma, stos TCP/IP i sterowniki LAN/wifi do Pistorma i robić te wszystkie rzeczy "zaawansowane'. Ale nadal Caffeine pozostaje zbędny. I każdy inny gotowiec także.
1
[#70] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@wali7, post #69

A jesteś pewien, że 68040 zaimplementowane w emu68 ma obsługę MMU. Wydaje mi się, że ten emulowany 040 jest jednak bez MMU. Na stronie projektu w "Issues" wisi informacja, że MMU jest w planach, a nie ma info, że zostało już dodane, cały czas ma status "Open". Oczywiście wpis jest stary a storna mogła nie zostać zaktualizowana przez autora. W takim przypadku zainstalowanie MMULib w najlepszym wypadku nic nie zmieni ale może też powodować problemy z działaniem systemu.
[#71] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@dolek, post #70

Problemów na pewno nie powoduje, bo mam w systemie z Pistormem zainstalowane mmulib i działa jak złoto z systemem 3.2.2. Inna sprawa, że system 3.2 domaga się instalacji mmulib (albo innych bibliotek obsługi "wyższych" procków ), chociaż oczywiście łatwo wyłączyć to domaganie się.
A poza tym mmulib chyba także zapewnia funkcjonalność bibliotek 680x0.library.
Ale na pewno nie szkodzi - sprawdzone.
[#72] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@mareq, post #67

W przypadku 3B nie zamknie się dolnej klapki, bo koliduje z gniazdami USB i LAN.

To czy w tym przypadku 3b+ i 4b nie będzie tego samego problemu ?
[#73] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@ViruS, post #72

Będzie tak samo. Można nie zakładać klapki, wydrukować taka z otworami lub wykurować z Raspberry kolidujące gniazda.
[#74] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@wali7, post #69

Czy masz może już informacj czy ktoś używa internetu przez to wejście ethernet? Walczyłem z tym z tydzień i poległem. Zaktualizowałem emu do 1.0.7 próbowałem kombinować z sterownikiem genet w wersji 2.2 wykopałem go chyba z githuba. Teraz poległem z Roadshow, który kładzie mi system (ale dojdę o co chodzi). Chcę wiedzieć czy ta zabawa ma sens :D Czy to łącze już działa czy też chciałem od nowa wynaleźć ogień.
[#75] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@XRX, post #74

Podeślij mi na e-mail sterownik do LAN, sprawdzę u mnie.
Ja używam wifi z Roadshow i jest OK, skoro działa wifi, to LANu nie testowałem. Ale jak podeślesz, to sprawdzę.
1
[#76] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@XRX, post #74

Mi się udało uruchomić Ethernet ale użyłem gotowca systemu w formie CaffeineOS, nie bawiłem się w instalację systemu i wszystkiego innego od zera. W najnowszym CaffeineOS są już zainstalowane odpowiednie device'y i stosy, musisz tylko odpalić narzędzie konfiguracyjne do wyboru device'a oraz stosu. Tam są 2 stosy, jeden to Roadshow ale wymaga skopiowania jakiegoś pliku z oryginalnego Roadshow, a nazwy drugiego nie pamiętam ale jego właśnie używam (to może być Miami ale nie jestem pewien).
[#77] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@wali7, post #75

Wysłałem. Uprzedzam zanim zaczniesz się śmiać jestem zielony jak trawa w maju :)
[#78] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@dolek, post #76

Kurczę panie złoty dej mnie to cudo :)

jaką masz dokładnie konfirgurację amigi, pistorma, rp?

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2026 15:11:16 przez XRX
[#79] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@XRX, post #78

ReAmiga1200, PiStorm32-Lite z adapterem CM4 z RPi CM4 ale bez WiFi i z expanderem IO. System mam na karcie SD 64GB w PiStormie. Nie mam obrazu CaffeineOS, bo kartę SD przygotowywał mi znajomy.
[#80] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@wali7, post #75

[#81] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@dolek, post #79

no to mamy podobny sprzęt ja mam sd 32gb. Szkoda, że nie masz obrazu. Ja mam amigę od miesiąca i jeszcze nie trenowałem stawiania caffeina. Ten link co dałeś to sterownik mam właśnie z niego. Ale teraz dla odmiany po zainstalowali Roadshow system mi sie wiesz na amen :D Biednemu zawsze wiatr w oczy
[#82] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@XRX, post #81

CaffeineOS powinieneś dać radę ściągnąć z tego linku. Instrukcje jak przygotować kartę SD znajdziesz na necie. Tylko nie wiem, czy karta 64GB nie jest wymagana do najnowszego CaffeineOS.
1
[#83] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@dolek, post #82

Kupiłem już karty 64gb. A nie możesz spytać kolegi czy takiego gotowca nie mógłby umieścić w taki sam sposób jak pod tym linkiem?
[#84] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@XRX, post #83

Tu masz już bezpośrednio katalog z linkiem - albo do pliku zip, albo torrent: link

Ściągasz, rozpakowujesz, wypalasz na karcie SD Balena Etcher i działa:)
1
[#85] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@Splavinho, post #84

Czyli to gotowiec? Dzięki :)
[#86] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@mareq, post #73

wydrukować taka z otworami

Możesz podesłać linka z którego drukowałeś swoja klapkę? Mam wszystko co trzeba to sobie wydrukuje w razie czego.
[#87] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@ViruS, post #86

Wyślij mi w wiadomości swojego maila. Wyślę ci plik, bo sam zrobiłem. Nie szukałem gotowca. Lubię modelowac. szeroki uśmiech
[#88] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@dolek, post #80

z tym że genet 2.2 wymaga dodatkowo https://github.com/rondoval/emu68-gic400-library
Bibliotekę trzeba po prostu do LIBS: wrzucić.
A, no i Emu68 1.1 (ok, nightly po 4. stycznia powinien działać).

Jak nie to wersja 1.3 nie wymaga takich cudów.

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2026 20:49:17 przez rondoval
1
[#89] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@rondoval, post #88

A są już takie? Ja ściągnąłem 1.0.7.
[#90] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrażenia, sugestie...

@XRX, post #89

Ostatni oficjalny to 1.0.7. Testów dostępna jest chyba wersja 1.0.99.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem