kategorie: A1200, NatAmi
[#181] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@NaczelnyFA, post #180

Jasne, od strony peceta nie ma problemów, wszystko jest jasne i oczywiste. Problem jest na dokładnie ostatnim etapie robionym już na Amidze - sformatowaniu zrobionych w HDToolBox partycji.
Ale jak pisałem, WinUAE ogarnia temat.
[#182] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@NaczelnyFA, post #180

Z ciekawości zrobiłem to przed chwilą pod cm4. Bez problemu, systemowy quick format. Karta microSD Kingston CANAVAS Select Plus 128GB U1 V10.
Nie wiem czemu jednym działa, a drugim nie. Może Wali7 ma rację, że to zależy od karty.
[#183] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@Kitech, post #182

Mam jakieś inne karty SD, w sumie to mogę sprawdzić czy problem na nich występuje.
[#184] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@Kitech, post #182

Tez to mówiłem że zależy od karty chyba, może powinien zrobić w pfs3aio_custom bo też mówili że jak jest jakaś egzotyczna karta to lepiej custom zrobić. Na Samsungach działa bez problemu
[#185] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #173

Zmieniam system plikó wna pfs3aio - u mnie dostępne pod nazwą pfs3aio040, jest do wyboru jeszcze PFS3AIO (na nim też próbowałem).

1. Nie wiem co to jest system plików pfs3aio040? Jak dziś to robiłem, to korzystałem z dostępnego w CaffeineOS systemu plików pfs3aio.
2. Zmieniłeś nazwę dysku w drive definition? Jeśli tak, to czemu?
3. Filesystemblock size na innych partycjach CaffeineOS mają wartość 512. Czemu próbujesz 1024?

To takie luźne sugestie, jakie przyszły mi do głowy. W każdym razie powodzenia.
[#186] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@Kitech, post #185

czy mozna robiic boot z PFS3 ? jesli nie to trzxeba robic boot z FFS, a dane na pfs czt jak to jest?
[#187] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@habit, post #186

Oczywiście, że można robić boot z PFS i zazwyczaj tak się robi. Program obsługi filesystemu zapisany jest w RDB.
1
[#188] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #173

Użyj klasycznego hdtoolbox'a z amigaos3.2. Nie mam caffeine'a więc nie sprawdzę jaki tam jest.

pfs3-aio (nie custom) weź z aminetu jak już wcześniej @Wali7 sugerował, maxtransfer ustaw na 0xFFFFFF jak w poradniku (0x1fe00 dotyczny na 99% kart podlaczonych w porcie IDE).
[#189] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@habit, post #186

Partycja musi być zaznaczona jako "Bootable" i odpowiedni "Boot priority".

EDIT

Nie kombinujcie z pfs3aio-custom (nie ma nic wspólnego z używanymi kartami tylko z kontrolerami) na Pistormie, naprawdę sporo się z tym namęczyłem, poniżej wycinki z rozmowy na dedykowanym discordzie pistorma (na który zapraszam, o wiele szybciej można coś ustalić nie wspominając o ilości użytkowników korzystających z PiStorm'ów).

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2026 09:21:33 przez AngelClaw

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2026 09:23:33 przez AngelClaw
1
[#190] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@AngelClaw, post #188

Panowie, jeśli on ma taki sam problem jaki ja mam (ale rozwiązałem :) ), a wygląda na to że jest identycznie, to polega on na niemożności sformatowania partycji.
Partycja została już wyodrębniona pod pecetem, nadano jest ID 76, i widzi ją HDToolBox. HDToolBox ją również poprawnie i dzieli na amigowe partycje. Nie da się tylko ich sformatować, bo staje na komunikacie Initalization.
Nie ma więc po co wrzucać kolejnych opisów partycjonowania HDToolBoksem, czy wcześniej pod pecetem, bo to wszystko jest już zrobione poprawnie.
Być może pomogłoby ustawienie jakichś konkretnych wartości mask, albo max transfer, ale wszystko z tego co zaproponowano tutaj, nie działa.
Tak, mam OS3.2 i wszystko robiłem pod nim. Na innym systemie z Pistormem, także pod OS3.2 opisany problem nie wystąpił.
W moim przypadku pomogło sformatowanie już spartycjonowanych na realnej Ami partycji pod WinUAE. Włożone z powrotem do Amigi zachowują się poprawnie.
Więc problem rozwiązany.

PS. niewątpliwie istnieją jakieś bugi w amigowym sofcie np. sterownikach. Np. sterownik oktapussy.device (dla urządzeń IDE) na niektórych kartach CF nie potrafił zapisać efektów dzielenia na partycje, czasami pomagało zrobienie tego pod WinUAE, czasami nie. Dopiero pojawienie się wciąż rozwijanego LIDE.devica rozwiązało problem definitywnie - przerobiłem nim już z kilkadziesiąt kart CF i wszystko działa.
Tak więc, moim zdaniem występowanie trudnych do odtworzenia na innych konfigach problemów jest w amigowym świecie normalne.
Niestety.

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2026 10:09:20 przez wali7
1
[#191] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wali7, post #190

Zgadzam się w 100%.

Mi bardziej zależy na namierzeniu przyczyny. Jeśli to by się udało, mamy bezpośredni kontakt z autorami zarówno Emu68 jak i PFS3, myślę że dość szybko udało by się to poprawić.
Ja się też wcześniej nie spotkałem z takim problemem, aż do teraz jak właśnie chciałem sprawdzić to formatowanie.

p.s.
z racji tego że swoją kartę robiłem dość dawno temu, nie pamiętam czy pod UAE czy już w Amidze. Stawiam na UAE, bo partycję FAT trzeba wcześniej przygotować. Z drugiej strony miałem kartę CF w IDE i na pewno ją wykorzystałem do przeniesienia systemu (problem bodajże z fblit/ftext z Emu68).

@wali7 sprawdzałeś może z zaznaczeniem opcji "Direct SCSI Transfer" ?
[#192] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@AngelClaw, post #191

Tak, sprawdzałem wszystko co mi przyszło do głowy, to też. Dla mnie było to o tyle dziwne, że na Pistormie w A500 (konkretnie minimigu) wszystko poszło idealnie, wtedy też Amigowe rzeczy były robione pod Amigą (minimigiem ;) ).
[#193] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@AngelClaw, post #188

!
pfs3-aio (nie custom) weź z aminetu jak już wcześniej @Wali7 sugerował, maxtransfer ustaw na 0xFFFFFF jak w poradniku (0x1fe00 dotyczny na 99% kart podlaczonych w porcie IDE).

dziekuje uprzejmie
1
[#194] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@habit, post #193

Moi drodzy

Wypróbowałem wszystkie pfs3aio jakie znalazłem w sieci oraz te jakie autor obrazu CaffeineOS pod emu68 umieścił w systemie. Wszystkie próby prowadziły do tego samego, system utykał na inicjalizacji.
Ostatecznie odpaliłem winuae i sformatowalem tą partycje bez problemu

Mam zatem duuuuzo miejsca pod moje MP3

Przechodzę zatem do 2 kroku mojego projekciku odpicowywania A1200. Chcę skutecznie odpalić Poseidona i podłączyć CD przez USB. Oczywiście kolejne problemy...Ech...

Zaktualizowałem emu68 do wersji 1.1 Alpha
Pobrałem najnowsze xhci.device, gic400.library, bcmpcie.library, VideoCore.card
Wszystkie biblioteki, sterowniki trafiły do odpowiedniego katalogu. CaffeineOS odpala się na nowym sterowniki video zatem czas na odpalenie Piseidona

W config.txt otg_mode=1

Odpalam kontroler xhci.device i co ?... I wielkie g... Dostaje błąd -1

Kurde, problem za problemem, stawiam na to, że rpi w wersji cm4 nie ma jeszcze dopracowanych bibliotek i sterowników. Na klasycznej wersji RPO pewnie wszystko by mi już śmigało

Może ktoś coś, jakiś pomysł gdzie znajdę właściwe dla mojego pistorma potrzebne sterowniki, biblioteki?

Moja wersja pistorma to ta z tytułu tego wątku, nie wiem jaką wersję cm4 zastosował archi-tech. Wydaje mi się, że są różne wersje modelu CM4102000 2GB i ja mam najwyraźniej tą kapryśną

Także tego..., może ktoś coś podpowie w temacie Poseidona?

Pozdrawiam
WM
[#195] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #194

Kurde, problem za problemem, stawiam na to, że rpi w wersji cm4 nie ma jeszcze dopracowanych bibliotek i sterowników.

Dobrze kombinujesz.
[#196] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #194

Zaktualizowałem emu68 do wersji 1.1 Alpha

tzn. tak konkretnie - 1.1 alpha.1 czy coś innego?

najnowsze xhci.device, gic400.library, bcmpcie.library

jakie wersje? jaka wersja Poseidona? który unit konfigurujesz?
[#197] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@rondoval, post #196

Hej

Bardzo dziękuję za zainteresowanie się tematem

emu68 w wersji 1.1.0-alpha.1 z 09.02.2026

Poseidon 4.5 14.10.14 - tak wskazuje Trident

xhci.device 5.0
bcmpcie.library 1.1
gic400.library 1.4.0

Konfiguruję unit 0 - przynajmniej tak mi się wydaje. W config.txt dodałem otg_mode=1 w trident wybieram unit 0

I... nie wierzę... wgrałem powyższe do odpowiednich katalogów raz jeszcze, restart i Poseidon odpalił. Ładnie czyta pendrive Szok

W między czasie zainstalowałem ten programik do odtwarzania .mod i innych plikuw audio z sieci - Infinity. To w zasadzie jedyna rzecz jaką zrobiłem dodatkowo - magia

Przyszła kolej na CD/DVD a konkretnie audio CD. Sprawdziłem 3 różne napędy i niestety efekt taki sam... Nie odczytuje audio CD ;-(

Co tym razem poszło nie tak ?

09:14 | massstorage.class | 'External' retreated, pitiful coward.
09:14 | hub.class | New device 'External' at port 1. Very nice.
09:14 | massstorage.class | Postconfig patchflags 0x0342 ModeXLate FixInq36 SimpleSCSI NoReset.
09:14 | massstorage.class | MSD 'External' LUN 0 available through usbscsi.device unit 3!
09:14 | massstorage.class | Device 'DVD A DS8A2S' is of CD/DVD ROM type.
09:14 | hub.class | Device 'External' at port 1 is gone!

[#198] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #197

Ale.jak chcesz to audioCD odczytać, osłuchać. ?
Jeśli napęd CD/DVD ma wyjście AUDIO ( złącze lub Jack) to należy użyć programu typu CDPLAYER z możliwością wybrania DEVICE i UNIT.
W innym przypadku musisz użyć CDFILESYSTEM , który AUDIOCD zobaczy jako WAV czy AIFF.

Sprawdź.
[#199] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@Norbert, post #198

Małymi kroczkami zbliżam się do celu

Muszę rozgryźć jak zamontować płytkę jako CD audio. Poseidon montuje ją jako płytę z danymi przez co nie rozpoznaje formatu.
Próbuje przez CD Playera ale on nie widzi płyty na tym unit na którym poseidon płytę zamontował oraz na tym usbscsi.driver

Poczytam, poszukam, popytam i może to rozgryzę... A może już komuś się to udało i podzieli się wiedzą??? 😉
[#200] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #199

Próbowałem to rozgryźć jaki czas temu. Sprawdziłem chyba wszystkie filesystemy i kilka napędów na USB. Niestety nie udało mi się odtworzyć płyty AudioCD chociaż czasami niektóre playery widziały ścieżki audio na płycie.
[#201] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #199

A jaki cdfilesystem używasz ?
Rozpoznaje on AUDIOCD jako pliki WAV lub AIFF ?

róbuje przez CD Playera ale on nie widzi płyty na tym unit na którym poseidon płytę zamontował oraz na tym usbscsi.driver

usbscsi.device chyba miało być .

Jaki UNIT ustawiasz oraz jak konfiguruje się ten CDPLAYER ?
[#202] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@Norbert, post #201

Wyłączyłem automount w poseidonie.
Po tym pobrałem z aminetu cdda.filesystem
Miałem nadzieję, że tym zamontuje CD jako audio.

Niestety, bez powodzenia...

usbscsi.device - tak o to mi chodziło

W CDPLAYER unit ustawiam na 0, taki dostał napęd jaki pod USB jaki poseidon rozpoznał
Niestety, CDPLAYER stwierdził, że nie widzi żadnego napędu. Być może szuka go na kontrolerze IDE a nie na USB...

Nie wiem czy jest już jakiś sterownik dla płyt CD audio pod USB, j szcze takiego nie znalazłem.

Jak nie ma może warto taki przygotować 😉
[#203] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #202

Nie wiem czy jest już jakiś sterownik dla płyt CD audio pod USB, j szcze takiego nie znalazłem.

Nie ma czegoś takiego.

Z obrazków widać że napęd CD/DVD jest na UNIT 3

Musisz mieć CDPLAYER w którym można ustawić i zmienic DEVICE I UNIT.

UNIT na usbscsi.device będzie się zmieniał w zależności jakie urządzenia będą podpięte oraz w jakiej kolejności.
CD/DVD będzie jako UNIT 3 jeśli wcześniej podepniesz kilka pendrive

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2026 22:48:28 przez Norbert
[#204] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@Norbert, post #203

Hej

Dzięki za podpowiedź, faktycznie początkowo napęd był na unit 3 ale po kolejnych podłączeniach i odlaczaniach gdy nie miałem już nic innego podłączonego wylądował na unit 0

Na tym unit testowałem CDPLAYER, w ustawieniach (pod prawym przyciskiem myszy z menu informations...) ustawiłem różne parametry, w tym również unit

DEVICE=usbscsi.device
UNIT=0

Uruchomienie CDPLAYER kończy się komunikatem o braku napędu CD pod wskazanym unit 😥
[#205] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #204

A spróbuj może ODFileSystem. Pokazuje ścieżki na Audio CD jako pliki *.wav z tego co pamiętam.
Działało mi też EasyACDDA

Jeszcze możesz pokombinować z ustawieniami massstorage.class. Poseidon ma takie udziwnienie, że jak urządzenie odpowie na jakąś komendę SCSI błędem (co czasem jest zupełnie normalne), to włącza te swoje emulacje... Spróbuj wyłączyć "Simple SCSI", "Trim Inquiry", za to włączyć "Better Removable Support" i koniecznie "No Fallback". Bez tego nie da się np. nagrać płytki. Może dla audio też ma znaczenie.

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2026 08:32:14 przez rondoval
[#206] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #204

Zobacz SongPlayer. Ja go używałem z A600 i CD na PCMCIA.
Ustawiasz w settings->CDDA device i unit, ja musiałem wybrać typ MMC żeby poprawnie grał przez Paule.

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2026 19:59:33 przez AngelClaw

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2026 20:00:05 przez AngelClaw
[#207] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@AngelClaw, post #206

Sukces !!!!!

W końcu działa, moja A1200 pięknie odtwarza audio CD

Brakowało kilku ważnych informacji w tych podpowiedziach za które wszystkim bardzo dziękuję, one mnie naprowadziły na finalne rozwiązanie problemu

Jeżeli to co w moim przypadku trzeba było zrobić byłonby komuś potrzebne to mogę dokładnie wszystko opisać, dajcie znać to przygotuję poradnik

Pozdro Wszystkim
WM
1
[#208] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #207

Jasne, pisz śmiało poradnik.
1
[#209] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@wojtek_77, post #207

Cieszę się że mogłem pomóc :)

Też szukałem czegoś co mi przez Paule zagra CD-Audio.

Poradników nigdy za wiele. Pisz śmiało!
[#210] Re: Pistorm32-lite 2GB WIFI z adapterem CM4 - wrazenia, sugestie...

@AngelClaw, post #209

Zanim napiszę poradnik chcę podzielić się z Wami propozycją przygotowania obudowy dla napędu tak aby:
- nie pakowac go do środka
- nie kaleczyć za bardzo obodowy
- utrzymać styl tamtych lat

AI wygenerowało mi coś takiego, co o tym sądzicie ?

I jeszcze sama obudowa

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2026 15:54:02 przez wojtek_77

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2026 16:10:25 przez wojtek_77
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem