[#1] Obecne wykorzystanie Amigi?
Witam

Czy możecie podzielić się informacją do czego obecnie wykorzystuje się Amigi tak klasyczne jak i te wypasione? Pytanie jest bez podtekstu;).
Dawniej to wiadomo do czego - TV, wideo, grafika, muzyka, gry, etc. A teraz? W dobie tańszego PC i jego możliwości to chyba te dziedziny zostały odebrane Amidze?
Od siebie napiszę, że Amigą ponownie zacząłem interesować się, ze względu na sentyment do tego komputera. Gdy było się młodym i pięknym marzyło się o takim komputerze. W tamtych czasach jedynie czytałem MA i "narażałem" się na "drwinki" kumpli, że chcę przyjaciółkę za pieniądze, hehehe. A Amigę to oglądałem w sklepie. A teraz gdy popatrzę na ceny tych wszystkich BVision, PPC czy innych "kart" do Amigi to kosztują prawie tyle samo co części do PC albo i więcej. Co wydaje mi się drogie jak na hobby tylko, przynajmniej dla mnie. Plus, moim zdanie, te nowe Amigi(nowe systemy, nowy hardware etc.), chyba tracą coś z duszy Amigi(taka hybryda PC z Amigą).
Planuje "używać" Amigi do majsterkowania przy niej plus zabawy z dziećmi przy niej(gry, programy edukacyjne, etc).

Zapraszam do dyskusji
Tomek

-
A1200 w budowie CF(albo HD 2.5"- hałas)+ CD-ROM Slim

[#2] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@Tomski, post #1

sentyment, hobby co prawda troszke drogie, ale za to jaka radosc:)

[#3] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@Tomski, post #1

Amigę da się wykorzystać do tego samego, co każdego współczesnego Peceta, gry, Internet, MP3, DVX, programy graficzne, itd. itp. Wiadomo Windows ( szybko, wygodnie, ale drogo) Linux (szybko, troszkę mniej wygodnie, darmo i ful bezpiecznie) w nawiasach opisałem tylko systemy, cena gołego PC zaczyna się od 500 zł a cena porządnego turbo PPC do A1200 to około 2000zł. Osobiście Amigę wykorzystuje do gier, czasem jakieś demo, takie hobby, samo ożywienie sprzętu, poskładanie z kawałków sprawia wiele frajdy

[#4] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@BananB, post #3

Z tym DVIX-em to trochę przegiąłeś. Nawet wypasiona na max-a Ami Divx-a nie uciągnie (no chyba że jest w 320x240). Z resztą się zgadzam tylko trzeba przyjąć poprawkę, że na PC jest dużo szybciej :)

[#5] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@BananB, post #3

Ja osobiście wykorzystuję Amigę do grafiki w 90%, nie tylko pikselowanie, ale także nawet wolę na niej zmniejszać rozmiary, wycinać brushe etc. Do tego dochodzi ProTracker, na którym uwielbiam się zrelaksować i składam kolejne modki do różnych projektów. Także wszelkie programy piszę pod Amigę, które mają mi ułatwić cokolwiek, czasem wykorzystuję do tego PHP ale przeważnie na Amidze wycinam jakieś graficzne elementy za pomocą programów, robię animacje i animGIF, przerabiam mod -> mp3. No i redaguję eventy na Diamencie Princessie (taki magazin sobie wydajemy) właśnie na CEDzie. To wszystko to wygląda na nieprofesjonalne zabiegi, ale wierzcie mi, już całkiem sporo zarobiłem właśnie przy pomocy Amigi, tego "nieprofesjonalnego" jak to niektórzy mówią, sprzętu. Często uciekam do rozwiązań, które mają w sobie programy Amigowe, bardzo duża wygoda. W połączeniu z prędkością peceta przy maglowaniach wszelakich, idealna symbioza ;).

P.S. wszystkie grafiki własnego autorstwa zarówno do pracy dyplomowej na inżynierka jak i teraz do magisterskiej - wykonałem Personal Paintem i Art Effectem - więc na Amidze.

Ostatnia modyfikacja: 19.05.2009 15:28:00
[#6] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@BananB, post #3

ja pozwolę sobie sprostować parę rzeczy.
1. odnośnie windowsa - 300 zł za oem to nie jest drogo, a już na pewno nie w świetle tego hobby jakim jest amiga ;)
2. to, czy system jest bezpieczny, czy nie, to ostatecznie zależy wyłącznie od użytkownika. Takie teksty, że linux to jest full bezpieczny i że w ogóle nikt się nie włamie, to można kolegom z podwórka wciskać .
3. odnośnie Amigi to nie siedzę co prawda w temacie, ale bardzo wątpię, żeby dało się nawet mocno rozbudowany sprzęt "wykorzystać do tego samego co PC"... Poprawcie mnie, jeśli się mylę :P
[#7] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@snajper, post #6

Wszystko zależy od subiektywnej oceny co komu jest potrzebne do szczęścia. Amiga jest daleko za pecetami jeżeli chodzi o multimedia całe, ale Amiga jest dla mnie w kilku kwestiach niezastąpiona i wszystkie te multimedia mogą się schować jeżeli mogę część tych rzeczy zrobić z wygodą i intuicyjnie, odnosi się to do tego co przytoczyłem we wcześniejszym poście.

Ostatnia modyfikacja: 19.05.2009 15:33:40
[#8] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@BananB, post #3

BananB napisał(a):

> Amigę da się wykorzystać do tego samego, co każdego
> współczesnego Peceta,

Tak, tak. Oczywiście...

[#9] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@BananB, post #3

youtube ci dziala? :>
[#10] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@Tomski, post #1

Myślę, że do grafiki 2d/3d da się jeszcze uzyć. :) Raczej hobbystycznie niż profesjonalnie. ;)
[#11] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@Tomski, post #1

Cóż, dla mnie Amiga to już tylko Hobby. Mam Amige CD32, którą odpalam dosyć regularnie i po prostu gram w kilka starych gierek, które uwielbiam. A1200 z 040-40 + karta graficzna i parę innych dodatków, to dobra zabawa "na chwile", na chwile, bo po tej chwili okazuje się że nie ma dobrej przeglądarki www, o mp3 (ogm, flac i innych) mogę zapomnieć, pakietu "office" też nie ma.
Amiga jako Hobby jest naprawde bardzo ciekawym sprzętem, potwornie drogim jak na swoje zerowe możliwości, ale jednak fajnym, i jako sprzęt do dłubania i majsterkowania (byle by nie zniszczyć :) ) potrafi dać naprawdę masę dobrej zabawy. :)

[#12] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@snajper, post #6

1: Wcale nie przeczę.
2: Linux jest kilka razy bezpieczniejszy, i tego się będę trzymał, nie ma pod niego wirusów, a inne syfy się też nie czepiają, ale nie o to chodzi. Jeden woli to a inny tamto:)
3: Oczywiście ze wydajnością Ami nie dorówna współczesnemu PC-towi. Gdyby porównać PII 400 MHz i P4 2.0 GHz, teoretycznie i praktycznie można na obydwóch wykonać to samo, ale nie w takim samym czasie, tak samo porównałem Ami do PC-ta, do tego pod Winde jest więcej softu i programów, jednak nie zmienia to faktu, że się da, czy to na Amidze czy na grzybie:) Może ktoś zna pojęcie w przenośni, i tak to proszę czytać.

[#13] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@GumBoy, post #8

Przymruż troszkę oko, sam na 3 laptopy i 5 Pecetów. Do tego na jednym jest Win 98, każdy służy do czegoś innego. Maluch Vs Mercedes, obydwa nadają się do tego samego, prawda?? Czytać w przenośni:)

[#14] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@BananB, post #12

BananB napisał(a):

> nie ma pod niego wirusów, a inne syfy się też nie
> czepiają, ale nie o to chodzi. Jeden woli to a inny tamto:)

wydaje cio sie. to ze jest malo nie znaczy ze nie ma. makowcy tez w takim blogim przekonaniu zyli, az sie nacieli.

> faktu, że się da, czy to na Amidze czy na grzybie:) Może ktoś
> zna pojęcie w przenośni, i tak to proszę czytać.

w przenoscni czy nie, nawet durny flash na ami nie dziala
[#15] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@Valwit, post #9

To jak Internet to tylko youtube?? A jak FDD 3.5 to tylko 1.44 ?? Nie mam Amigi podłączonej do neta, co nie zmienia faktu, że inni mają i jakoś im działa ta ogólnoświatowa sieć, czy da się oglądać filmiki na you… tego nie wiem, może ktoś inny się wypowie.

[#16] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@Valwit, post #14

Może za jakiś czas zainstaluje sobie antywirusa (są takie) pod mandriva, jeśli będzie taka potrzeba:)
Co do drugiego, daje sobie spokój, jestem za młody i za mało widziałem:)
[#17] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@BananB, post #15

Nie da się na dzień dzisiejszy z Flasha skorzystać (powstający Gnash pod OS4 na ostatnim screenie na jakim go widziałem zajmował zdaje się 90% mocy procesora), nie ma Javy, nie ma nowych gier (mogę sypnąć tytułami), nie ma browsera porządnego, nie da się zainstalować Windowsa....

Mogę wymieniać dalej, ale ty pewnie napiszesz znowu, że Amigę da się wykorzystać do tego samego, co współczesnego peceta.

Następnym razem zastanów się nad użyciem zwrotu "tego samego" i "każdego współczesnego peceta".

Nie próbuj nawet Amigi do współczesnego peceta porównywać, bo to śmieszne po prostu jest.

Tomski, pytasz do czego da się Amigę wykorzystać? Na przykład do fajnych starych gierek, do kilku fajnych programów, jak ktoś lubi, może sobie dopieszczać Workbencha, czy Magellana (osobiście zdecydowanie na Magellana stawiam).

[#18] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@BananB, post #15

Na Amidze (klasyk) zrobisz wszystko co na współczesnym PC, poza divx, nowymi grami, www bez ograniczeń, grafiką 3d, flashem, java, mp3/ogg, bez uszczerbku na jakości, pakietem office, a tak to masz rację, zrobisz dokładnie to samo co na pece :)

[#19] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@Tomski, post #1

Ogladanie obrazków z gołymi babkami
Pozdrawiam

[#20] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@BananB, post #13

Jeden kupi mercedesa żeby się wozić, drugi żeby się lansować, malucha chyba nie kupuje sie dla lansu :]

[#21] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@BananB, post #3

@ BananB
Wiadomo Windows ( szybko, wygodnie, ale drogo)

He he, to "szybko" to potraktuję tak z lekkim przymrużeniem oka :D
[#22] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@R-Tea, post #21

Nie wiem... Komputer mojej zony z WindowsXP jest mniej wiecej 2x szybszy niz moj MacOSX podczas pracy No chyba, ze sie ma 8GB ramu w maczku... to co innego.

[#23] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@GumBoy, post #17

Ba powiem więcej, że nie bardzo wierzę (choć chciałbym się mylić), że port Gnasha czy to na OS4 czy jeśli wyjdzie kiedyś na MOSa będzie zajmował mniej mocy procka. Stwierdzam to po działaniu Gnasha + Fedora 7,8,9,10 na Pegazie. Bardzo wolny i bardzo obciąża system.

[#24] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@R-Tea, post #21

Hmm.... chciałbym tylko powiedzieć że pecety dawno przekroczyły bariere 1 GHz ;) i niestety musze stwierdzić że są szybkie . Na moim bardzo skromnym konfigu (Athlon x2 5600 i GF9600GT, 6GB RAM;) ) system śmiga nieporównywalnie szybciej niż AmigaOS .

A co do ceny, Sam z OS4 kosztuje ok 3.000PLN, za tą cenę mamy naprawdę bardzo mocno wypasionego peceta, tysiące razy szybszego niz nawet najszybsza amiga. Amiga dzisiaj nie jest ani szybka, ani wygodna, ani tania, 20 lat temu tak było, dzisiaj nie.

[#25] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@Tomski, post #1

Gry, czasem demka.

[#26] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@R-Tea, post #21

Wiesz, jak dla mnie to widnows jest calkiem szybki, wiadomo xp to juz stary system, a tak dla przykladu to vista na moim zlomie byla szybsza od opensuse (dodam, ze linuxa glebiej nie znam)

A co do porownania Amigi (mowie o klasycznej) i PC to niby da sie to samo, tekst da sie napisac, internet przejzec tez, divx tez odpali, ale albo nie ma stosownych programow do chocby polprofesjonalnej pracy, albo czegos nie obsluguje, albo poprostu wymieka procesor. Amiga do normalnej pracy czy nawet podstawowego zastosowania teraz sie nie nadaje. (ale moze tez zalezy kto co oczekuje i jakie ma wymagania) W kazdym razie dla hobby jest dobra.

[#27] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@Banderas, post #26

opensuse to żółw, więc słaby przykład ;)

[#28] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@Malin, post #27

Ogólnie. Tak zostałem pojechany w większości z Was, ale i tak Mnie to nie boli. Nie da się całkowicie porównać Mercedesa z Fiacikiem i wnieść z tego jakieś wnioski. Widzę, że nikt tego nie rozumie. Po co jest to forum?? Ps. jaki jest temat tego postu? Pewnie czepianie się kogoś, kto się mnie zna: P Wstanę rano i obyczaje kto co odpisał

Ostatnia modyfikacja: 20.05.2009 00:01:21
[#29] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@Tomski, post #1

Amatorskie cyfrowe malowanie. Jak komuś (tak jak mnie) Bóg nie dal specjalnego talentu, ale zapalem i chęcią do artstycznej kratywności obdarzył, to Amiga jak znalazł.

DPaint, Brillance i Cinema 4D to wspaniale narzędzia. . Jak kto lubi pikselować, animować 2D i od czasu do czasu machnąć sobie coś w "trojwymiarze", to faktycznia, Ami jest wygodniejsza od PC.
Że wolna? No wolna, wolniutka, ale skoro to hobbystyczne, to gdzie się spieszyć?

Czasami, jak mi się nie chce na PC przełączać po sesji z Amigą, to "zawodowe" do pracy teksty piszę w Cygnusie. Czasami obrazki zmajsterowane na Ami wykorzystuję w pracy.

No i gry - sam mało gram, jeżeli już, to na Xboxie, ake kilku znajomych ostro pyka w amigowe gry.

A, no i całkiem jeszcze do dziś zgrabne, półprofesjonalne prezentacje robię w Scali.

Z szacunkiem
Des
Ps. Generalnie Ami rulez jeśli chodzi o pixelozę. Na PC czy Maka nie ma tak doskonalego narzędzia, jak DPaint V.

[#30] Re: Obecne wykorzystanie Amigi?

@BananB, post #28

BananB napisał(a):

> Ogólnie. Tak zostałem pojechany w większości z Was, ale i tak
> Mnie to nie boli. Nie da się całkowicie porównać Mercedesa z
> Fiacikiem i wnieść z tego jakieś wnioski.

W taki razie po co porównujesz?

> Widzę, że nikt tego nie rozumie. Po co jest to forum??

Na pewno nie jest do wypisywania głupot, jakoby na Amidze dało się zrobić to samo, co na każdym współczesnym pececie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem