[#33]
Re: Obecne wykorzystanie Amigi?
@Tomski,
post #1
Do pracy, rozrywki, zabawy i edukacji. Klasyczna Amiga jak i jej następczynie. Na AGA to przede wszystkim gry (klasyczne tytuły znane chyba wszystkim) i edukacja, ale również wiele programów, które służą do rysowania (PPaint, Deluxe Paint), pisania tekstów (CygnusED, GoldED), programy public-domain z Aminetu (a jest w czym przebierać). Na karcie graficznej (małe lub duże Amigi) z kolei można swobodnie używać profesjonalnych edytorów tekstu, narzędzi biurowych w stylu TurboCalc, WordWorth itp., programów w rodzaju Photogenics do obróbki grafiki. Amiga dobrze nadaje się do komponowania i słuchania muzyki (Protracker, OctaMED, Digi Booster Pro), programowania w asemblerze, Pascalu, C/C++, AMOSie, Amiga E (moje ulubione zajęcie) itd. Na PPC-AmigaOS (AmigaOS4.0) i PPC-MorphOS można swobodnie pograć w wiele wymagających tytułów, przeglądać pliki PDF, oglądać obrazy, słuchać muzyki w formacie MP3 i oglądać filmy skompresowane. Pracuję dopiero od niedawna na OS4.0 (wszak wydany został w 2007 roku) na mojej rozbudowanej Amidze 1200 i muszę przyznać, że ten system ma potencjał, który można wykorzystać naprawdę do wielu zastosowań.
Patrząc na PC muszę przyznać, że wymagania programów które się na nim pojawiają są zbyt wysokie. Jestem fanem gier strategicznych i muszę przyznać, że najświeższe tytuły (np. C&C 3) mają zbyt duże wymagania. Mam takie zdanie mimo że mam dość dobrze rozbudowany komputer PC. A frajdy z tych gier mam nawet mniej niż ze starszych tytułów. Doom 3 wlecze się na konfiguracji dobrej dla Quake'a 3, a grywalność jego jest znacznie niższa niż Quake'a 3, a nawet Quake'a 2. Nie wątpie w ciągły rozwój branży gier, ale w tej dziedzinie trzeba być naprawdę wykształconym aby tworzyć dobre produkcje. Będąc przy grach strategicznych to chciałbym wspomnieć, że jedynym tematem na forach dotyczących takich gier to problemy ich zbalansowania, a kłótni w tym niemało. Ja ze swojej strony gram w takie gry tylko dla rozrywki, nawet w Internecie, nie martwię się o takie rzeczy.
Chciałbym posłuchać opinii innych użytkowników jak i zagorzałych fanów Amig, jak i jej następczyń/następców (Pegasos, Pegasos 2, AmigaOne), ponieważ nie miałem z tymi komputerami styczności. Myślę, że każda taka osoba wniesie wiele ciekawych rzeczy do dyskusji zważywszy, że każdy wykorzystuje Amigę do czegoś innego. Ja np. uwielbiam tworzyć mapy do wszelakich gier i poznawać mechanizmy działania takich gier, daje mi to wiele satysfakcji.
Pozdrawiam.