[#31] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@Arkadyy, post #29

Pytanie bardzo dobre. Tylko kto zna odpowiedź?
[#32] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@stachu100, post #31

Pewnie trzeba potestować

Pomysł z RC5 jest dobry. Stabilność to w końcu nie tylko kwestia samego procesora ale całego systemu i jego chłodzenia. Czasami odzywają się jakieś niespodziewane zależność, które przy mniejszym taktowaniu się nie ujawniały. Problemem dzisiaj jest fakt że oprócz karty PPC praktycznie każdy kto ją ma, włożył coś jeszcze do swojej Amigi: karty graficzne, sieciowe, dźwiękowe, mostki PCI, karty USB
[#33] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@stachu100, post #24

575 Mipsów to już całkiem niezły wynik :D Z pewnością już można sobie w miarę fajnie obejrzeć co nieco po MPlayerem :)
Tak czy inaczej z pewnością obejrzę w akcji na AmiParty jak to działa sobie :)
Jeszcze tylko 5 dni

[#34] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@recedent, post #6

Cyberstorm PPC 400MHz, 66.7MHz bus speed, 70ns ram, OS4:

FFTDemo
Speed test for FFT + iFFT: (float)
time needed 7478ms
Speed test for FFT + iFFT: (integer)
time needed 6419ms
Speed test for FFT + iFFT: (integer handoptimized 68K ASM)
time needed 3045ms

http://www.youtube.com/watch?v=gxsdHQN6K1Q

Jednym zdaniem sporo szybciej niż Efika (nic Efice nie ujmując).

Tylko nie wiem czy właściciel tego Cyberstorma będzie chciał utrzymać ten konfig.
[#35] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@stachu100, post #34

Efika to nie porozumienie ..

a ten Klasyk A4000 to calkiem zwawy jest !

gratuluje uzyskanych czestotliwosci !

[#36] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@HOŁDYS, post #35

Moim zdaniem konstrukcja Efiki spełnia swoje założenia.
Klasyk też ma swoje ograniczenia - co z tego że procek jest szybki (pod AOS4.0 którego nie lubisz) skoro Zorro wszystko spowalnia. O ograniczeniach w postaci kart graficznych nie wspominając...
[#37] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@stachu100, post #36

nie napisalem ze nie lubie MOS/AOS4 .. :)
napisalem ze nie spelnia oczekiwan
PPC dla Amigi tez jest zbedny wedlug mnie

pradziwy klasyk powinien miec szybka 060 i tyle .. jakas dziwna emualcja 68k na Realnej Amidze .. to nieporozumienie.
Nie skreslam ..nie dre ryja ze G.. po prostu nie moj target wiec nie uzywam.
Sprzedalem swoje 2 PPC/060 .. na rzecz samej 060

bardziej mnie cieszy wyciskanie 7 potow ze starego sprzetu ,...niz jakis tam MiniMac... 8 ghz..

Ostatnia modyfikacja: 17.09.2010 16:06:08
[#38] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@HOŁDYS, post #35

Efika to nie porozumienie ..

Tak jeśli kupiło się ją w cenie rozszerzenia 1MB chip do A600 i dołożyło się do niej szybką (jak na amigowe warunki) kartę grafiki w cenie czterech browarów.

[#39] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@waldiamiga, post #38

wybacz za otwartosc ..
ale wole wole swoja A1200 ..Efiki nie chcialbym za darmo..
wiekszy szacunek mam do Pegasosa ..

[#40] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@HOŁDYS, post #39

otwartość wybaczam.

Też mam A1200, czasem włączam synkowi stare gierki. Na codzień wolę używać czegoś bardziej współczesnego.
Efikę za darmo, jak widać tutaj, chciałoby wielu ludzi. Na przykład moja jest aktualnie na tournee po paru chętnych do przetestowania tego sprzętu i (MorphOSa).

A teraz do rzeczy: Czy jakaś mądra głowa jest w stanie mi wyjaśnić dlaczego 604 daje nieco lepsze wyniki niż MPC5200B przy tym samym taktowaniu? I czemu są w porywach do 4 razy lepsze niż 603 ze Staszkowego Blizzarda 366 MHz (przypominam: 26 576 ms, 23 817ms, 12 758 ms)?

Ostatnia modyfikacja: 17.09.2010 16:38:17
[#41] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@recedent, post #40

MPC5200B był zdaje się projektowany pod kątem energooszczędności a nie wydajności.
To tak jak znany i popularny Atom Intela który z zegarem 1,6GHz ma wydajność na poziomie starego Celerona 900MHZ

Pozdrawiam
[#42] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@stachu100, post #34

No nieźle Staszek, delshay się zesra chyba :D

[#43] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@HOŁDYS, post #35

Szczerze, klasyka nawet z ppc 1ghz bym nie chcial. Smierdzaca kanapka nadal bedzie smierdzaca.
No chyba, ze sie jest niedzielnym amigowcem, demka, super frog itp. uzytkowanie nostalgiczne. Wtedy wierze, ze mozna sie tym jarac :)

[#44] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@recedent, post #40

I czemu są w porywach do 4 razy lepsze niż 603 ze Staszkowego Blizzarda 366 MHz (przypominam: 26 576 ms, 23 817ms, 12 758 ms)?

Przyczyną jest znacznie szybsza pamięć CyberstormaPPC w stosunku do BlizzardaPPC i 64-bitowy dostęp do pamięci w przypadku tej pierwszej karty. Przy taktowaniu 200 MHz różnica jest mniej więcej dwukrotna na korzyść Cyberstorma. Jak widać wzrasta wraz ze wzrostem taktowania.

Także z powodu pamięci nawet 060/50 działa zauważalnie sprawniej w przypadku CyberstormaPPC, niż na starszym Cyberstormie MKII.

Ostatnia modyfikacja: 17.09.2010 19:33:08
[#45] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@AmiChris, post #43

"No chyba, ze sie jest niedzielnym amigowcem, demka, super frog itp. uzytkowanie nostalgiczne. Wtedy wierze, ze mozna sie tym jarac."

Eeee tam... A taki "niedzielny", to jakoś gorszy od "wtorkowego" na przykład jest, hę?

Się zastanawiam, czy ja jestem "niedzielny"? Amigi używam przez siedem dni w tygodniu, praktycznie non stop odpalona jest. Bo albo mozolnie liczy jakiś koślawy obrazek, albo po syfiastym dniu w pracy mam ochotę popikselować sobie w Brillance, albo podłubać w Amosie. Czasami nie chce mi się odpalać peceta i jednocześnie malując coś ku swej uciesze, piszę wielce poważne teksty, które na rano muszę przytargać do pracy. (Stareńki poczciwy Cygnus jest wygodną "maszyną do pisania").

Każdy używa Ami tak, jak mu wygodnie jak mu pasuje, jakie ma możliwości, wiedzę, chęci.
Po co zatem mówić o "śmierdzących kanapkach" i do grona "Prawdziwych Amigowców" zaliczać tylko zwolenników MOS-a et cetera?

Z szacunkiem
Des
Ps. Sorry za offtopa sentymentalnego.

[#46] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@Des, post #45

Nie wiem jak rozumiesz niedzielny amigowiec. Dla mnie to osoba ktora gierczy i odpala komputer nostalgicznie. Ty uzywasz na codzien wiec ciebie sie to nie tyczy.

A kto tu zalicza kogokolwiek do jakiejs grupy. Padlo stwierdzenie jakiz to klasyk jest swietny. Tak tylko moze powiedziec osoba ktora wlasnie sie bawi w klasykowanie. Ja nie jestem tym ktorzy destyluja poziom amigowosci. Takich ludzi prosze szukac na czerwonym portalu.

[#47] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@AmiChris, post #46

Padlo stwierdzenie jakiz to klasyk jest swietny.

A gdzie takie stwierdzenie padlo ???
czemu wsadzasz mi w budzie twoje a nie moje slowa ?

Ja amige rowniez uzywam co dzienni i to nie jedna tylko 3 ..
w kazdym pokoju mam Amige .. a zreszta po co mam ci sie tlumaczyc >???
kim jestes ?
Ja nikogo nie ponizam i nie skarcam ze uzwa MOSa na Macu .. czy AmigaOS4.1 na Samancie .. Czy Efiki :)))
Kazdy lubi to co ma .. ja mam Amisiki kocham je spie z nimi a czasem sie kapie ;))) taki "AmiPalikot ze mnie" a to ze nie trzyma wymogow na dzen dzisiejszy jestem w stanie jej wybaczyc ... bo zrobila w moim zyciu wiele dobrego i szacunek w moim zyciu bedzie zawsze miala ..

Czasy przepychanek i skakania do gardla typu na Amidze tez sie wszystko da zrobic.. mam za soba...

Zycze milego wieczoru i slonecznego weekendu

Ostatnia modyfikacja: 17.09.2010 21:00:07

Ostatnia modyfikacja: 17.09.2010 21:24:01
[#48] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@HOŁDYS, post #47

Hołdys zacznij pić bo szalejesz a jeszcze pół roku abstynencji nie minęło a cię ponosi :). Jeśli mnie pamięć nie myli to kiedyś na gadaczu pojechałeś po mosie i się nikt nie bulwersował. Pokój kolego pokój :)

[#49] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@recedent, post #40

Czy jakaś mądra głowa jest w stanie mi wyjaśnić dlaczego 604 daje nieco lepsze wyniki niż MPC5200B przy tym samym taktowaniu? I czemu są w porywach do 4 razy lepsze niż 603 ze Staszkowego Blizzarda 366 MHz (przypominam: 26 576 ms, 23 817ms, 12 758 ms)?

Co prawda nie jestem mądrą głową ale odpowiem:
Pod WarpUP-em rezultaty testu na tym samym hardware są ok dwoch razy gorsze niż pod AOS4.0.
Na MOS-ie 1.x nie sprawdzałem, ale myślę że wyniki będą podobne co na AOS4.0.
Smutne to i prawdziwe. Każdy kto ma te dwa systemy zainstalowane na Klasyku może uruchomić ten test i to potwierdzić.

I sprawdza się to co powiedział mi kiedyś rzookol że Heretic chodzi znacznie szybciej pod MOS-em 1.x niz pod AOS3.X i WarpUP.

Ot i wszystko.

A dlaczego tak jest?
Może dlatego że WarpUP jest źle napisany albo AOS3.X przydziela za mało czasu dla WarpUP - nie wiem, nie jestem aż tak mądry.
[#50] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@pampers, post #42

Jeżeli tak będzie to nie było to moim celem. Z tego co wiem od jakiegoś czasu próbuje uruchomić 740 na Blizzardzie PPC. Mechanicznie i elektrycznie niby wszystko pasuje ale programowo niestety już nie...
[#51] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@Des, post #45

Jak obserwuję wypowiedzi AmiChrisa to wychodzi zawsze na to, że prawdziwy Amigowiec to człowiek który, wy...l klasyka na śmieci i używa wspaniałego i świętego oraz cudownego MOSa. Powód jest oczywisty, klasyk to g..., tylko na MOS można coś sensownego zrobić. Zresztą AOS 4 to też g... AmiChris daj se na wstrzymanie bo Twoje posty są beznadziejne i nie najlepiej świadczą o Tobie. Pozdro.

[#52] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@AmiChris, post #43

Spokojnie :)
Klasykowcy mają magię, a Ty masz tylko pół Windowsa/Linuxa, ponieważ tylko tyle oferuje aktualnie MOS/AOS4.
Nie wstyd ci się z Nas śmiać? :P
[#53] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@stachu100, post #49

Każdy kto ma te dwa systemy zainstalowane na Klasyku może uruchomić ten test i to potwierdzić.

Potwierdzam.

Może dlatego że WarpUP jest źle napisany albo AOS3.X przydziela za mało czasu dla WarpUP - nie wiem, nie jestem aż tak mądry.

Głównie chodzi o to, że system w AOS3 działa pod 68k, a PPC jest koprocesorem. Wystarczy podkręcić nieco 68k i już będzie lepiej (jeszcze szybszy chip, fast, działanie bibliotek i PPC nie będzie musiał tyle czekać na 68k).

Dodane: Samo podkręcenie 68k też przyspieszy AOS4. Dlatego że wzrośnie prędkość pamięci chip, fast i wszystkiego. Co do grafiki to tak się dzieje z BVision na A1200. Przy 040/25, BVizja strasznie kuleje, natomiast przy 040/40 działa o niebo lepiej.

Ostatnia modyfikacja: 17.09.2010 23:15:17
[#54] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@stachu100, post #20

Wiekszy z Ciebie Amigowiec niz np. ze mnie. Szczere gratuluje.

Chyba w ktoryms z ACS-ow bylo stwierdzenie w stylu "(...)Amigowiec to czlowiek, ktory sam potrafi sobie zbudowac hardware, napisac sterowniki i oprogramowanie(,..)" tylko za dobrze nie pamietam w ktorym .

A nie chcailbys przypadkiem przesiasc sie na A2000 i to jeszcze taka w wersji desktopowej (precz z towerkami )... To moja ulubiona Amiga (i na pewno nie jest na sprzedazersje ) a zawsze bylem ciekawy jaki jest kres jej mozliwosci...

Moze mi sie cos pomylilo, ale chyba pierwsze wersje Natami mialy byc albo byly w postaci karty procesorowej do tej Ami. Zreszta sadze, ze jak ktos podkrecil by 68060 do granic (a chyba byly - choc tu moge sie grubo mylic - takie procki dzialajace na >100Mhz) to wstrzasneloby rowniez mocno Ami-swiatkiem.

Ostatnia modyfikacja: 17.09.2010 23:24:43
[#55] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@ruberum_ignis, post #54

nie, nie wstrzasnelo by bo znów taka motorolka by była słabsza niz powerpc z kart phase5 a nawet od emulowanego 68k na os4/mos na klasyku więc po co. Poza tym komputer ktory nie wyswietla prostych divxów to dla mnie obiekt muzealny. Czy to bylby pecet,amiga czy atari. Jesli amiga ma byc jego (amigowca) docelowa platforma i glownym kompem, nie ma co schodzic ponizej 200 mhz. Jesli ma byc tylko trofeum :) to oczywiscie krecone 060 daloby niezla frajde ale dowolna inna karta ktorej inni nie maja tez moze dac taka frajde.

W tym momencie przestajemy rozmawiac o rzeczach technicznych tylko o tym co komu daje wieksza frajde, dla jednych bedzie to zielona obudowa, dla drugich przezroczysty monitor, dla innych krecone 060.

Ostatnia modyfikacja: 17.09.2010 23:32:53
[#56] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@ruberum_ignis, post #54

A nie chcailbys przypadkiem przesiasc sie na A2000 i to jeszcze taka w wersji desktopowej (precz z towerkami )... To moja ulubiona Amiga (i na pewno nie jest na sprzedazersje ) a zawsze bylem ciekawy jaki jest kres jej mozliwosci...

Nie bardzo wiem co tam można niewielkim nakładem finansowym ulepszyć...
To że można zamienić 040->060 na większości kartach procesorowych wiadomo od dawna. I chyba wszystko w temacie.
No i ja sprzętu nie buduję od zera; ja go tylko trochę ulepszam.
[#57] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@stachu100, post #49

Może dlatego że WarpUP jest źle napisany albo AOS3.X przydziela za mało czasu dla WarpUP -

prawdopodobnie sporo czasu zabiera contex2switch oraz podzial pamieci RAM miedzy 68k / PPC ..

komputer ktory nie wyswietla prostych divxów to dla mnie obiekt muzealn

ha ha ha :) a to ktos tego jeszcze uzywa ??
na PIII 400 mhz to to smigalo jakies 15 lat temu...

dla mnie komputer ktory nie wyciagnie filmu w wysokiej rozdzielczosci HD ..jest obiektem muzealnym.Wiec akurat ta armata wyplula kule w plot..

Czy to bylby pecet,amiga czy atari. Jesli amiga ma byc jego (amigowca) docelowa platforma i glownym kompem, nie ma co schodzic ponizej 200 mhz. Jesli ma byc tylko trofeum usmiech to oczywiscie krecone 060 daloby niezla frajde ale dowolna inna karta ktorej inni nie maja tez moze dac taka frajde.

W tym momencie przestajemy rozmawiac o rzeczach technicznych tylko o tym co komu daje wieksza frajde, dla jednych bedzie to zielona obudowa, dla drugich przezroczysty monitor, dla innych krecone 060.

oczywiscie 100 % sie zgadzam
Tobie blizej jest do systemu (w tym wypadku MOS) nie wazne na czym chodzi .... ja mam sentyment do samego komputera Amiga.

Rzookol nie bluznij juz na klasyka .. ja odpuszcze motylkom ;-]

Zadaj sobie pytanie czemu np. Stachu100 nie ma maca,pegasa,efiki,czy co diabel stworzy po upadku Commodore.. ba ..czemu nie ma MOSa ???
Bo tu juz nie to samo..ludzi pobawja sie no fajne.. i zaraz proboja sie pozbyc macmini z zainstalowanym MOSem 2.5

takich ludzi jak ja na tym portalu jest kilkunastu ..i nie ma sensu wsadzac kij w mrowisko Amigi 68k mimo ze kazdy znas wie o jej wadach...

Byc moze powinienem zaczac od siebie bo wyjechalem z tekstem o Efice..
kalam sie i przepraszam posiadaczy tej platformy !
MOS is The best ! dla zabawy ..kupie sobie jakiegos PEGA i postawie na nim AOS4 ..i MOSa.. bede uruchamial go raz na miesiac zeby nie zardzewial ;)

Ostatnia modyfikacja: 18.09.2010 00:19:22

Ostatnia modyfikacja: 18.09.2010 00:20:29
[#58] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@rzookol, post #55

Właśnie zdajemy sobie z tego sprawę i tak cierpliwie czekamy na Natami. :)

Chociaż teraz A4000 wydaje się być lepsza niż Efika. Napiszę też że lepsza niż Sam, ale pewnie zaraz będzie kontra. Z tym że na systemach AOS4.0 i MOS PUP.

A tu chodzi o AOS3 i AROSa 68k. Teraz będzie druga kontra. :P

Jak to mówi Szary Wilk, he he he, Amiga NIC to geniusze.

I kto wie? :P
[#59] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@HOŁDYS, post #57

tak czesto ogladasz filmy w rozdzialce HD ?

pamietam ze lata temu wkurzalem sie ze divxy sie ciely na mojej powerce pod softcinema

ps. stachu nie ma morphosa bo mu nie zainstalowalem ale to zrobie bedzie w sam raz to testow !!!

Ostatnia modyfikacja: 18.09.2010 00:24:39
[#60] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@HOŁDYS, post #57

A dajcie sobie już siana z tą dyskusją o wyższości i o amigowej prawdzie. To się robi nudne jak krzyż smoleński.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem