[#91] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@HOŁDYS, post #88

To nie tylko różnica w poziomach napięć (SDR SDRAM 3.3V, później coraz niżej DDR - 2.5V, DDR2 1.8V).

Inny jest sposób komunikacji z taką pamięcia. Do SDRAM potrzebny jest specjalny kontroler (możliwy do implementacji w VHDL czy innym Verilogu), to oczywiście wymaga sporawej kostki FPGA. Trudność skonstruowania takiego układu przez amatora elektronika spowodowała, że do tej pory nie dorobiliśmy się rozszerzenia pamięci, czy "turba" z SDRAM na pokładzie.

Oczywiście też fakt, że jak powstawały karty procesorowe do amigi - SDRAM albo jeszcze nie było, albo technologia była w powijakach. Czekamy na ruch pana Jensa Schonefelda z Individual Computers.

Są ludzie na tym forum, którzy mogli by fachowo się wypowiedzieć na ten temac. Np. kolega rafqc.
[#92] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@recedent, post #89

recedent ..oczywiscie racja.. to ze ktos tam nie lubi klasyka bo system jest stary polatany i wogole .. to prawda .. tylko po co to tak uzewnwczniac jak np Rzookol ?? Amige by spalil a pozniej skremowane szczatki opsikal..bo to taki zlom.. tylko co on robi na "Polskim Portalu Amigowy" .. dla mnie X1000 jak i MiniMac czy Efika... masz racje to pseudo podroby amigi..

i masz racje w drugiej kwesti ..nostalgia .. za grami i demkami..to na pewno powoduje liczne powrotu do amigi .. typu "czesc to moj pierwszy post kupilem po 15 latach znowu amige !!"...nostalgia ma swoj urok.

Amiga nie zarobisz juz na chlebek ,... moim z daniem minimakiem czy efika rowniez..

to ze znasz inne systemy i jestes ogolno rozwiniety ..w stosunku do windziarzy to tylko na plus.. mozna pewne problemy rozwiazac w pracy na wiele sposobow :) czasami blachych ..

ostatnio studenciak chcial napisac jakis program zeby wsadzalo do pliku textowego i wysylalo mailem zawartosc plikow na serwerze web..
glowil sie i pocil ,,
ja podszedlem

cmd

DIR * > plik.txt

koles pierwszy RAZ ZOBACZYL KONSOLE DOS pomysł

Nie chce tu toczyc bynajmniej zadnej wojny ..
ale licze na szacunek do komputera AMIGA ..tylko tyle

Ostatnia modyfikacja: 20.09.2010 08:26:13
[#93] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@HOŁDYS, post #92

eee ?
przecież ja mam dość nieźle rozbudowaną Amigę, od czasu do czasu ją dalej rozbudowuję i nie zamierzam jej sprzedawać

Moja ocena wynika z braku rozwoju, a nie możliwości.
Platforma żeby żyła musi się rozwijać, klasyki rozwijają się miernie, według HOL w ostatnim roku powstała tylko jedna gra czyli Tracker Hero:
http://hol.abime.net/5776
dodatkowo można doliczyć opublikowane gry na stronie:
http://agtw.abime.net/
ale nadal nie wyglada to różowo. A podniecanie się Amigą bo można zagrać w superfroga jest już nużące.

Jedyne co sie rozwija to hacki sprzętowe i softwarowe szczegolnie te robione przez Cosmosa ale warto wspomnieć o przekraczaniu kolejnych granic przez Staszka.

[#94] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@HOŁDYS, post #92

tylko po co to tak uzewnwczniac jak np Rzookol ?? Amige by spalil a pozniej skremowane szczatki opsikal..bo to taki zlom..

Takie życie.
Układy AGA to była niestety tragedia w porównaniu do tego co w 1992, oferował PC,MAC,Atari.
Nawet Atari miało 16-bit chunky pixel który chodził na normalnym monitorze bez przeplotu.

Amiga nie zarobisz juz na chlebek

Z linuxem raczej bez problemu.
Więcej niż 1 Ghz G4 mi do OpenOffice, NetBeans nie trzeba.
[#95] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@HOŁDYS, post #92

dla mnie X1000 jak i MiniMac czy Efika... masz racje to pseudo podroby amigi..

To było niepotrzebne.
Klasykowcy powinni przyjąć do wiadomości, że powrotu do AGI i bitplnanów nie ma i nie będzie.

[#96] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@HOŁDYS, post #79

Hołdys po co mi psychologia jeszcze by mi wcisnęli że picie wódki jest szkodliwe :)

[#97] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@HOŁDYS, post #92

Święta racja. Nie rozumiem u pewnych osób braku szacunku do Amigi klasycznej. Gdyby nie ona to nikt by tu nie były, pomijając już wpływ Amigi na rozwój branży.
Myślę, że jedynym sposobem jest wyśmianie MOSa (bo ze strony userów OS4 nie zauważyłem takiej krytyki) jako system do pracy, Windows/MacOS/Linux jest 1000 razy lepszy i to jest fakt. Pewne osoby po prostu za każdym razem muszą włożyć kij w mrowisko i udowadniać nam coś jakbyśmy o tym nie widzieli, że obecny MOS jest lepszy od OS3.x (lub niżej). To jest oczywiste, tak samo jak MacMini jest szybszy niż SAM440.

[#98] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@radzik, post #97

i to ze kazdy nowy pecet z super marketu za 1000 zl bije wszystkie maki , smamanty pegazy i efiki ...razem wziete :)

to jest tak jakby otkrywanie Ameryki na nowo...

Amiga RULEZ i wszystko jasne ..
OK

[#99] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@HOŁDYS, post #98

nie wiem czy bije akurat powermaca g5 2x2.7 ghz (moze ale nie musi)

[#100] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@HOŁDYS, post #98

oczywiscie wykluczyles z zbioru "wszystkie", to co jest oparte na "atomach jedno i dwujajecznych"?
[#101] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@madman15, post #90

Tak to moja karta.
Niestety i tym razem nie wybiorę się, nie mam czym się tam dostać poza tym moja a4k jest rozłożona na części pierwsze bo płyta główna wymagała renowacji. wylały niektóre kondensatory i musiałem ratować płytę. Na szczęście wszystko się udało i płyta działa. Czekam na CSPPC od Stacha, montuję wszystko w całość i znów będę aktywnym amigowcem

[#102] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@pekdar, post #101

Gratuluje i posiadaczowi i kręcącemu (szacun wielki). Czy można liczyć na jakiś artykulik opisujący jak sprawuje się taki sprzęt pod kontrolą OS 3.9 a w szczególności pod os 4.0 ?

[#103] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@Dorrr, post #102

swietny pomysl !! pedkar napisz jak sie sprawuje MorphOS1.45 i AMIGAOS4.0 na takim 20 letnim potworku

[#104] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@Dorrr, post #102

Czołgiem!

Artykulik mam w planach. CSPPC już dotarł, mam jeszcze jeden malutki problem do rozwiązania. Otóż moje pamięci są kiepskiej jakości i nie wyrabiają z taktowaniem 66MHz jak dobrze zrozumiałem Stacha. Trykają super na 230MHz PPC i 50MHz 68k. Był tak miły i pożyczył mi swoje RAM-y a że ja z zasady nie lubię jechać na pożyczonym a lubię mieć własne to w trybie pilnym nabywam (mam nadzieję odpowiednie) RAM-y na e-bay. Już namierzyłem takie, które powinny pasować. Właśnie dogaduję się ze sprzedającymi. Jak to załatwię i wszystko zadziała to napiszę artykuł. Cyknę jakieś fotki karty i wzbogacę artykuł o materiał wizualny ;)

[#105] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@HOŁDYS, post #103

z MOS 1.45 może być mały problem bo nie wspiera medka + voodoo a OS4 tak, więc taki test porównawczy byłby nie miarodajny. Musiał bym mulić oba systemy na AGA-cie co chyba mija się z celem?

[#106] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@pekdar, post #105

MoprohOSa 1.45 nie odpalisz na agacie.

[#107] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@pampers, post #106

Nie byłbym tego taki pewny.

[#108] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@arti4-92, post #107

http://powerup.morphos-team.net/

AGA chipset is not supported.

Czy w związku z tym że AGA nie jest obsługiwana dalej uważasz że MorphOS na AGA pójdzie?
[#109] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@madman15, post #108

z tego co mi wiadomo skoolman odpalił mosa na aga :) .

Ostatnia modyfikacja: 02.10.2010 09:03:42
[#110] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@arti4-92, post #109

Wiesz ze dzwoni ale nie wiesz w ktorym kosciele. Morphosa 0.4 mozesz odpalic na aga, z 1.4 nie podskoczysz.

[#111] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@stachu100, post #1

hi stachu,

did you had some time to do a testrun with the pincompatible g3?

br
ratte / www.a1k.org

[#112] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@Ratte, post #111

Hi Ratte,

I've decided to do not even try...
As I know there is a person who tried to install 740 CPU on Blizzard PPC, but without success.
I don't know the details.

[#113] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@Dorrr, post #102

Witam,

Pierwszy post z Amigi 4000D z najszybszym CyberStormPPC 604/400MHz :)
Wszystko tryka aű miîo. SysSpeed podaje:

Dla 68060/66MHz:
MIPS - 86.53
MFLOPS - 32.62

Dla PPC 604e/400MHz:
MIPS - 581.89
MFLOPS - 400.01

Dysk UW-SCSI SCA 36GB z systemem plików SFS:
CreateFile 22.59 MB/s
WriteFile 28.45 MB/s
ReadFile 24.98 MB/s
RawRead 28.74 MB/s

Jak dla mnie to totalny odlot! :D
Na szybko odpaliîem 2 demka Sulaco i ByNight, chodzâ pîynniutko!

Tyle gorâcych informacji ode mnie.
Przygotujë artykuî, we wtorek popoîudniu jadë do Warszawy na 3 dni (delegacja) wiëc w miëdzy czasie coô skrobnë.

Ostatnia modyfikacja: 10.10.2010 22:18:22
[#114] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@pekdar, post #113

WoW- Czekamy..
[#115] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@pekdar, post #113

Pieknie :) Czekamy na fajny artek
pozdrawiam

[#116] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@pekdar, post #113

Dzięki za wstępny test! To wygląda naprawdę miło. Jak patrzę na wyniki SCSI to kurcze w końcu jakiś ludzki podsystem dyskowy w Ami :) a jak IDE sie zachowuje ?

[#117] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@Dorrr, post #116

Kontroler IDE wbudowany:

CreateFile: 2,78 MB/s
WriteFile: 2,58 MB/s
ReadFile: 2,34 MB/s
RawRead: 2,67 MB/s

Mam w planie zakup FastATA wiëc bëdzie lepiej.

[#118] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@pekdar, post #117

na fast ata2 powinno wyjsc cos ok 10 MB /s

[#119] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@pekdar, post #117

Moim skromnym zdaniem SCSI na CSPPC jest super rozwiązaniem.

Oczywiście dyski SCSI są nieco głośniejsze od IDE oraz do IDE można podłączyć bezgłośną kartę CF oraz nową nagrywarkę DVD i wyjdzie to taniej niż na SCSI.
No i nikt nie produkuje nagrywarek DVD na SCSI...

Ostatnia modyfikacja: 17.10.2010 05:08:49
[#120] Re: Cyberstorm PPC 060@72MHz/PPC@396MHz

@arti4-92, post #109

Skolmanowi raczej o demonstrację działania scenowych dem 68k na MOSie classic. Że JIT emulator daje radę. Tak ja to zrozumiałem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem