[#31] Re: whdload i kłopoty !

@mailman, post #30

Przepraszam, masz rację, pomyliłem pliki. Wysłałem jeszcze raz odpowiedni.
[#32] Re: whdload i kłopoty !

@jasiek40, post #31

Nadal masz problemy z funkcją resload. Proponuję, abyś spróbował uruchomić grę ze starszej wersji WHDLoad, najlepiej z wersji 15. Jeżeli nadal będzie ten sam błąd, wówczas obraz kicka jest uszkodzony lub niewłaściwy.

[#33] Re: whdload i kłopoty !

@mailman, post #29

Zauważyłem, że whdload działa lepiej na winUAE niż na prawdziwej amidze, przynajmniej w przypadku uruchamiania gier. W przypadku goblins3, raz mi się zdarzyło, ze gra uruchomiła się na wersji 16.9 na A500, a potem był tylko komunikat, że nie można załadować pliku loader albo, że nie jest on plikiem wykonywalnym.

[#34] Re: whdload i kłopoty !

@rafgc, post #33

A próbowałeś innych ustawień tooltypów? Na przykład NOCACHE lub EXPCHIP. Czasami ich zastosowanie może wydawać się w danej sytuacji dziwne, ale może się opłacić.

[#35] Re: whdload i kłopoty !

@mailman, post #34

Obecnie poszedłem w stronę wymiany wszystkiego. Za radą jednego z kolegów przygotowuję właśnie drugą kartę CF z WBClassic. Do tamtej będę mógł wrócić nieco później. Zobaczymy co się wydarzy ... :) Ale może już być tylko lepiej.
[#36] Re: whdload i kłopoty !

@jasiek40, post #35

Jeszcze jedno pytanie: czy te gry (a może nawet i system) uruchamiasz z karty czy z dysku twardego? Jeżeli z karty to odpuść to sobie i próbuj z dysku. Wiele osób już miało z tym problem.

[#37] Re: whdload i kłopoty !

@mailman, post #36

Tak, uruchamiam z CF. :(
[#38] Re: whdload i kłopoty !

@mailman, post #36

To karta CF podpięta do złącza IDE przez specjalizowany czytnik nie jest dla systemu widziana jak normalny twardy dysk? Jak np. coś takiego:

http://www.tadla.net/amiga/a600cf/

Mam postawiony system na czymś takim i w zasadzie śmiga.
[#39] Re: whdload i kłopoty !

@friedrich, post #38

Panowie!!!
Po prostu euforia! Postawiłem WBClassic, oczywiście na CF. Testuję właśnie WHDLOAD. Odpaliłem jak na razie 100% gier, które odpalałem :), tzn. jakieś 10. Na pewno na różnych kickstartach, bo uruchamiałem te pod 500 i te pod 1200, AGA. Mój ulubiony pinball chodzi jak ta lala.
Męczyłem się całą niedzielę z tym, bo miałem dziwne problemy z kartą pod WinUAE, ale koniec końców jakoś poszło wszystko. CF0 do wymiany dziła bez pudła, a poprzednio musiałem kilka razy resetować, żeby zaskoczyło.
Po wszystkich niepowodzeniach powiem jedno: to jednak może być przyjemne! No i warto zakupić legalnego WHDLOAD, fajne to. OK
Pozdrawiam Berta Jahna i wszystkich innych szalonych amigowców, a szczególnie grupę rejestracyjną, do której się podłączyłem.

Mam małe pytanie dot. WBClassic. Otóż jak zainstalowałem system do pliku-obrazu i odpaliłem system, na dole miałem dodatkowych, bodajże 4 ikonki, na pewno była taka z trójkącikiem a'la PLAY. Bo zgraniu na partycję CF DH0: system pięknie się odpala, ale rzeczonych ikonek nie ma. Czy to kwestia ustawień?
dziękuję za dotychczasową pomoc i cierpliwość
pozdrawiam
jasiek40
[#40] Re: whdload i kłopoty !

@jasiek40, post #39

Jak tego dokonałeś, mistrzu? U mnie na ClassicWB na A1200 otrzymuję ten nieszczęsny komunikat o złym pliku z kickstartem. Ta sama karta z systemem, przełożona do PC i zamontowana w WINUAE - wszystko działa. Kickstart oryginalny, zgrany z mojej A1200 za pomocą programu GrabKick. Mam A1200/Blizzard 1230-IV 16MB, karta SD 2 GB, classicWB Full.
Whdload co prawda w wersji niezarejestrowanej, ale przecież pod emulatorem działa. Testowałem wersje 16.8 i 16.9.

Ostatnia modyfikacja: 31.01.2011 18:57:00

Ostatnia modyfikacja: 31.01.2011 18:58:09
[#41] Re: whdload i kłopoty !

@Louis, post #40

W sumie nie mam pojęcia jak. Zgodnie z instrukcją. Moja wiedza o Amidze jest niestety marna, tzn. żadna. Słyszałem jednak, że sporą rolę odgrywa rodzaj karty, a także producent. Ja używam SunDisk 4Gb na przejściówce z IDE 44 i kawałku taśmy. Z kartą SD Amiga raczej może mieć kłopot, ale niech się wypowiedzą eksperci.
[#42] Re: whdload i kłopoty !

@jasiek40, post #39

CF0 czyli karta CF w slocie PCMCIA? Dobrze myślę?

[#43] Re: whdload i kłopoty !

@jasiek40, post #41

I tu był pies pogrzebany. Szybko przerzuciłem system z karty SD na CF i wszystko działa. Chociaż w sumie to dziwne - system ładnie się wczytywał, uruchamiałem wiele programów, gry WHDLOAD dla A500, tylko te nieszczęsne gry WHDLOAD dla AGA nie chciały działać.
Dziękuję za naprowadzenie na właściwy trop. Pozdrawiam.

[#44] Re: whdload i kłopoty !

@friedrich, post #42

Tak, o to właśnie chodzi. Wymiana plików jest bardzo wygodna. :)

Ostatnia modyfikacja: 31.01.2011 20:24:27
[#45] Re: whdload i kłopoty !

@jasiek40, post #44

Idzie do mnie właśnie taki czytnik - zamierzam w końcu schować mój dysk na CF do środka amigi.

A poza tym - cieszę się że wszystko zadziałało :)

[#46] Re: whdload i kłopoty !

@friedrich, post #45

No i ClassicWB to też inna bajka. ok, racja
Oj, będzie trochę przyjemności. Mam nadzieję, że teraz pójdzie już z górki.
[#47] Re: whdload i kłopoty !

@jasiek40, post #46

Panowie mam podobny problem.Zmieniałem nazwy plików ale nic nie skutkuję.Pomorze mi ktoś bo ręce opadają..
[#48] Re: whdload i kłopoty !

@klank, post #47

Poszła żona na Pomorze, może morze jej pomoże?

[#49] Re: whdload i kłopoty !

@Kitech, post #48

Sory tam za błąd(za szybko pisałem) Próbowałem już różnych opcji i nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić.Przecież daję tej "niedobrej" Amidze kick 3.1 40068.A1200 ,zmieniłem nazwę i dalej to samo.Mam jeszcze programik GrabKick ale nie umiem się nim posłużyć
[#50] Re: whdload i kłopoty !

@klank, post #49

Z tego co pamiętam, to GrabKick wystarczy uruchomić np. z poziomu shella, bez żadnych opcji. Wynik jego działania znajdziesz na dysku w głównym katalogu i będzie się nazywał również "grabkick". Wystarczy zmienić jego nazwę na kick40068.A1200 i wrzucić do DEVS:Kickstarts. Warunek: W Amidze masz kick 3.1 w kości, w przeciwnym razie będzie to obraz kick 3.0.

P.S.
Zerknij na maila.

Ostatnia modyfikacja: 08.02.2011 20:28:30
[#51] Re: whdload i kłopoty !

@Mordimer, post #50

a ja mam inny problem zgrabowalem plik kickstartu w pliku jest odpowiedni WHDLOAD nie krzyczy...ale jak zlaalduje cala gre do ramu przelacza sie w tryb WHDLOAD i jest czarny ekran , dioda led czaem mrygnie i nic sie nie dzieje...
na innej grze czasem guru i amiga sie wiesza (nie wychodzi errorem do systemu jak w drugiej amidze) .. nic nie ma jakiego dumpa czy cos..
tak sie dzieje tylko w grach WHDLOAD dosowych (ufo,ishar,itp)
w niedosowych gdzie nie jest potrzebny ROM 3.1 wszystko gra i huczy moge F10 zazwyczaj wyjsc do Workbencha ..
macie jakies sugestie ? na A600 i na A1200 060 lepiej mi to dziala niz na 030 probowalem rozne opcje NOCACHE NOMMU itd ..nic

wersja 16.9

Ostatnia modyfikacja: 08.02.2011 22:09:03
[#52] Re: whdload i kłopoty !

@HOŁDYS, post #51

Ja sobie już poradziłem dzięki Wam OK
[#53] Re: whdload i kłopoty !

@HOŁDYS, post #51

Może zgrabowałeś spatchowany kick. Nie dodajesz nic przy starcie systemu?
Może spróbuj wystartować bez s-s i grabnąć na czysto.

[#54] Re: whdload i kłopoty !

@Mordimer, post #53

dzieki za probe pomocy ale doszedlem sam
zainstalowalem starsza wersje WHDLOAD i wszystko zaczelo smigac :)
16,9 niestety jest nie dopracowane

[#55] Re: whdload i kłopoty !

@HOŁDYS, post #54

16.9 w ogólę jest do kitu :(

[#56] Re: whdload i kłopoty !

@HOŁDYS, post #54

U mnie też czasami są problemy, np. z Mortal Kombat 2, ale w szufladzie C mam zawsze najnowszy WHDLoad (w tym wypadku betę 17.0) i najstarszy na którym działają niektóre kapryśne gry nazwany WHDLoad_OLD (teraz w wersji 16.1 zdaje się) i większość gier chodzi po zmianie na tę starszą w info ikony gry.

Za Chiny natomiast Lamborghini American Challenge nie potrafię u siebie uruchomić, sprawdzałem już chyba na 10 wersjach wstecz i ZAWSZE gra wiesza się zaraz po załadowaniu na ekranie z logo Titusa.
Oczywiście mam swój legalny klucz WHD

BTW: Tutaj są wszystkie starsze wersje WHD, od pierwszej publicznej 00.041: http://whdload.de/whdload/old-whdload/

Ostatnia modyfikacja: 12.02.2011 13:18:08
[#57] Re: whdload i kłopoty !

@Shoonay, post #56

A jak zrobić by tylko dana gra uruchamiała się ze starego whdload? W systemie mam v. 16.9 i nie chciałbym ogólnie mieszać skoro większość gier się jednak uruchamia.

[#58] Re: whdload i kłopoty !

@friedrich, post #57

Kopiujesz do szuflady C na partycji systemowej starą wersję WHDLoad, wcześniej nazwaną WHDLoad_OLD (przykładowo, ja tak mam)
Wchodzisz do katalogu z grą która nie działa poprawnie, klikasz prawym na główną ikonę, wybierasz INFO, w miejscu gdzie pisze Default Tool: WHDLoad zmieniasz na WHDLoad_OLD

Ostatnia modyfikacja: 12.02.2011 13:16:28
[#59] Re: whdload i kłopoty !

@Shoonay, post #56

tak tez mam kilka wersji i w tooltypach zmieniam jak cos nie tak
chyba cala wine ponosi slave ktory nie byl testowany na nie istniejacym jeszcze WHDLOAD 16.9.

ps.Sa gdzies w sieci dema w postaci PRELOAD WHDLOAD ? (adf + slave w jednym archiwum) ?

[#60] Re: whdload i kłopoty !

@HOŁDYS, post #59

Oczywiście, na KGWHD w paczkach a na WHDownLoad pojedyńcze sztuki.
Chociaż dawno nie aktualizowane to brak nowszych niż 2009 rok.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem