Forum » AROS
[#31] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #30

Nie jesteś synku dowcipny.
Nawet nie jesteś śmieszny.
Jesteś żałosny.

Po pierwsze-nawet nie próbowałem być dowcipny.
Po drugie-po raz kolejny pokazujesz buractwo jakie w tobie siedzi.Z takim językiem idź dyskutowaćdo piaskownicy, lub na execa.
Po trzecie-masz coś jeszcze do mnie?Mail w profilu.

[#32] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@piteq, post #31

Panowie spokojnie. Nie ma sensu się żreć.

[#33] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@piteq, post #31

Po pierwsze-nawet nie próbowałem być dowcipny.

To jeszcze gorzej.
Po drugie-po raz kolejny pokazujesz buractwo jakie w tobie siedzi.

Jak na razie to ty pokazałeś buractwo i tępy fanatyzm.

Ściągnąłem AROSa z linka podanego przez jednego z developerów systemu i okazało się że nie działa.
Chociaż powinno.
To jest fakt.
Co chcesz dyskutować.

Ostatnia modyfikacja: 30.05.2010 20:13:58
[#34] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #33

Ściągnąłem AROSa z linka podanego przez jednego z developerów systemu i okazało się że nie działa.
Chociaż powinno.

Przeczytaj proszę posty nr 26 i 27

[#35] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #33

tępy bydlęcy fanatyzm

Uprzejmie proszę moderatora o interwencję!!!

Chociaż powinno.

Krzysztof podał Ci linka do wersji przeznaczonej dla deweloperów i testerów (dodam od siebie, ze także dla osób życzliwie nastawionych do projektu). Pisałem o tym a także pisał Krzysztof, że Nightly Build, często zawierają błędy. Te kompilacje są tworzone automatycznie na serwerze w oparciu o taki stan źródeł, jaki się na nim znajduje. Zdarza się, że któryś z deweloperów wrzuci na serwer błedny plik i jest problem, który jednak następnego dnia bywa najczęściej naprawiony. Jest odpowiednia informacja na stronie:
"Note

If you are a user willing to try AROS, please use the links in the Distributions section to download a fully featured AROS distribution. The nightly builds you will find at the bottom of the page are only meant for developers and testers. The nightly builds are not configured to be easily used, sometimes are not stable and they are missing most of the applications essential to a regular user experience."

Piotr, którego byłeś uprzejmy nazwać synkiem a później bydlęciem podobnie jak ja używa AROS-a od długiego czasu na sprzęcie, który nie sprawia mu kłopotów. Na moim sprzęcie system działa na tyle stabilnie, ze używam go do przeglądania stron internetowych, obsługi poczty elektronicznej, oglądania zdjęć, filmów i słuchania muzyki. Od czasu do czasu pogram sobie w jakąś amigową gierkę. Lubię to robić w amigowym klimacie AROS-a a nie na Windows XP. Dla mnie to jest fakt. Ponieważ moja prawda i prawda Piotra jest przeze mnie weryfikowalna w przeciwieństwie do Twojej pozostanę przy mojej. Możesz mnie z tego powodu nazywać fanatykiem ale mocno mi się wydaje, że to Ty nim jesteś.

PS. wersja Windowsowa AROS-a z dnia dzisiejszego rzeczywiście nie działa.

Ostatnia modyfikacja: 30.05.2010 20:29:56
[#36] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #18

AROS powinien działać na Windows XP.

A dlaczego na przyklad ma dzialac na XP. Dlaczego nie pod linuksem, BSD, miniksem, OS/2, DOS-em czy jakimkolwiek innym systemem? :)

[#37] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #12

Nie po to kupowałem PC żeby dobierać sprzęt pod jakiś śmieszny system.

Nie dobieraj w takim razie sprzetu pod smieszny system. Oszczedzisz i sobie i innym nerwow.

Ma działać na PC który mam i już.

Taka sztuczka nawet z windowsami nie zawsze zadziala, mimo ze dla microsoftu pracuje cala masa developerow a producenci staraja sie sami pisac sterowniki. Taka sztuczka dziala o wiele rzadziej w przypadku linuksa, nad ktorym takze pracuje cala masa developerow, czesto oplacanych przez olbrzymie firmy.

A ty bys chcial zeby to zadzialalo z AROS-em.

[#38] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@szuler, post #37

Michale raz jeszcze wielkie dzięki za ten sterownik OK

[#39] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@szuler, post #37

Szuler: a jak kupie Ci qosmio x500 to zrobisz mi natywnego arosa pod to? :)

[#40] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@pampers, post #39

hehe to chyba na priva miało być :)

[#41] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@szuler, post #37

Akurat obecnie pod linuksem trzeba sie troche postarac by zlozyc nie kompatybilnego z tym systemem pc . Ale co fakt faktem , poprostu ludzie mysla ze sam fakt, ze system jest pod x86 sprawi, ze bedzie dzialac na wszystkim co jest w obiegu przez ostatnie 15 lat . Tak nie jest ,za malo kasy za malo ludzi ,a i nie kazdy producent udostepni co trzeba. Linuks w tym wypadku sobie radzi tylko dzieki wielkiemu community , ktore potrafi naklepac sterownik nawet wtedy gdy producent sprzetu pokaze im srodkowy palec u dloni.
[#42] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@pampers, post #39

Z tego co widzę ten lapek ma

NVIDIA GeForce GTS 250M - 1024 MB, rdzeń: 450 MHz, pamięć: 1600 MHz, Shader: 1080 MHz, GDDR5, 187.23

jest spora szansa, że nouveu go zobaczy (ktoś raportował, że działa na jego 250GTS).

[#43] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@deadwood, post #42

numery kart mobilnych u nvidi nie odpowiadaja numerom kart stacjonarnych, czesto pod tym samym numerem mogą sie kryc uklady roznej generacji, tak jak np GT240 gdzie w zaleznosci od loteri mozemy trafic G80 ,G92 a nawet G200 :) pomnozone przez kilka wariantow szyny i kilka wariantow uzytych pamieci.
[#44] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@DRACOX, post #43

Pozostaje zainstalować AROSa na gwizdku USB i zrobić test w sklepie ;)

[#45] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@FOrest, post #44

Z gwizdkami mam problem, już drugiego pena z rzędu wywala mi przy instalacji, że niby się gubi albo ma błędy. Jak prawidłowo ustawić poseidona? Dodam że ładuję z icaros desktop z natywnych dla 8800gt który chodzi jak burza :)

Dodam też że oba peny działają pod windozą bez problemu, zapełniane danymi i kopiowaniem z powrotem na dysk.

[#46] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@pampers, post #45

Hmm no tak przypominam sobie, że miałeś problem z tymi penami...
Może to Cię zainteresuje:

Anyway, if you like it please donate: best donors (30 euros or more) will receive a ready-made Icaros Desktop USB stick (2 GB size, with a 512 MB FAT partition already made for data exchange with other OSes). This is a very "limited offer", only 8 samples are still available.

UWAGA dla "mędrców", którzy zechcą mi przeliczać kwotę na złotówki: Kolega mieszka poza granicami PL.

[#47] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@FOrest, post #46

A to ciekawe, dzięki za text - tylko podaj linka Panie Kolego :)

Ale to nie zmienia mojego zdziwienia tym, że 2 peny nie banglają do zainstalowania Arosa..

[#48] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@pampers, post #47

To jest informacja ze strony Icarosa: http://vmwaros.blogspot.com/2010/05/icaros-desktop-122-update-ready-for.html

[#49] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #28

Zrozum że w tym momencie używanie tego systemu po prostu nie ma sensu.
Kolejny pc pod biurkiem tylko po to by uruchomić AROSa - to jest po prostu nie do przyjęcia.

Ilość możliwych konfiguracji peceta, na których ktoś potencjalnie mógłby chcieć ten system odpalać, jest bliska nieskończoności. Nie jest możliwe, aby jakikolwiek niszowy team zdołał napisać sterowniki dla tego morza sprzętu. Pomijając już fakt, że w większości przypadków ów team nie byłby w stanie nawet uzyskać potrzebnej do tego dokumentacji.
[#50] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@Daclaw, post #49

Nie wysilaj się. On tego nie chce zrozumieć. Musiałby przyznać, że nie ma racji a oni ZAWSZE mają rację. ;)

[#51] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@FOrest, post #35

Krzysztof podał Ci linka do wersji przeznaczonej dla deweloperów i testerów (dodam od siebie, ze także dla osób życzliwie nastawionych do projektu). Pisałem o tym a także pisał Krzysztof, że Nightly Build, często zawierają błędy. Te kompilacje są tworzone automatycznie na serwerze w oparciu o taki stan źródeł, jaki się na nim znajduje. Zdarza się, że któryś z deweloperów wrzuci na serwer błedny plik i jest problem, który jednak następnego dnia bywa najczęściej naprawiony

Podsumowując wersji pod XP tak by można było ściągnąć i używać nie macie.

If you are a user willing to try AROS, please use the links in the Distributions section to download a fully featured AROS distribution.

Proszę bardzo

http://aros.sourceforge.net/download.php#icaros-desktop-live

Pobrałem

http://www.icarosdesktop.com/icarosfiles/IcarosLive_1_2_0.7z.exe

Po wybraniu opcji grafika nvidia system nie uruchamia się, jest wypisywany komunikat że karta nie obsługiwana

Po wybraniu opcji grafika vesa best fit (każdej) system uruchamia się,
ale nic nie widać bo system nie odczytał rozdzielczości mojego monitora
i próbuje używać czegoś spoza zakresu.

Po wybraniu opcji grafika vesa 1024x768 system uruchamia się, ale nie można zmienić rozdzielczości.

Teraz sieć

Po wybraniu nforce i DHCP, ciężko sprawdzić czy coś działa bo system nie pobrał DNS przez DHCP a IP nie mam zapisanych.

używa AROS-a od długiego czasu na sprzęcie, który nie sprawia mu kłopotów

Czyli w roku 2010 powinniśmy się cieszyć że komuś udało się skompletować sprzęt na którym aros działa.

[#52] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@szuler, post #37

Nie dobieraj w takim razie sprzetu pod smieszny system.

Chciałem dać Ci szansę.
Taka sztuczka nawet z windowsami nie zawsze zadziala, mimo ze dla microsoftu pracuje cala masa developerow a producenci staraja sie sami pisac sterowniki.

Na desktopie?
Ostatni raz spotkałem się z czymś takim 12 lat temu.
aka sztuczka dziala o wiele rzadziej w przypadku linuksa

Kiedyś, dawno, dawno temu tak było.
Od wielu lat większość dystrybucji nie ma kłopotów z kartami nvidia, AC97.

[#53] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #52

Chciałem dać Ci szansę.

Jezeli "dac ci szanse" oznacza u Ciebie cos w stylu "sprobuje, a jak sie nie uda to wyleje wiadro pomyj", to sobie oszczedz.

[#54] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #51

Po wybraniu opcji grafika nvidia system nie uruchamia się, jest wypisywany komunikat że karta nie obsługiwana

Icaros 1.2.0 jest dosc stary a sterowniki dla nvidii sa dosc starej daty. Aktualna wersja dystrybucji Icaros to 1.2.2. Ta wersja zawiera eksperymentalny driver dla nvidii ktory mialby szanse u ciebie dzialac. Poniewaz jest on jeszcze niekompletny (Krzysztof nad tym pracuje) znalazlbys na pewno tysiace powodow do narzekania.

Po wybraniu opcji grafika vesa best fit (każdej) system uruchamia się,
ale nic nie widać bo system nie odczytał rozdzielczości mojego monitora
i próbuje używać czegoś spoza zakresu.

best fit wyszukuje najlepsza mozliwa rozdzielczosc i wlacza tryb VESA. Jezeli ustawil Ci sie tryb spoza zakresu, miej pretensje do autora BIOS-u Twojej karty graficznej.

Po wybraniu opcji grafika vesa 1024x768 system uruchamia się, ale nie można zmienić rozdzielczości.

Tak wlasnie dziala tryb VESA pod AROS-em. Tryby VESA mozna zmienic tyko wtedy, kiedy CPU pracuje w 16-bitowym trybie rzeczywistym. Rozszerzenia VESA do zmiany rozdzielczosci 32-bitowym trybie chronionym nie sa obslugiwane przez zaden BIOS (pewnie z malymi wyjatkami). ROzwiazania sa dwa: albo skaczemy do trybu rzeczywistego x86 i modlimy sie, zeby BIOS karty graficznej nie zepsuj calego systemu, albo piszemy emulator x86 ktory bedzie uzywany do ustawiania rozdzielczosci. To pierwsze jest ryzykowne, za drugie nikt sie nie zabral bo dla kazdego jak na razie jest to problem marginalny.

Po wybraniu nforce i DHCP, ciężko sprawdzić czy coś działa bo system nie pobrał DNS przez DHCP a IP nie mam zapisanych.

Moze nie dziala, nie wiem. Nie mamy w teamie osoby ktora siedzialaby na sieci i na biezaco aktualizowala tabelke obslugiwanych przez sterownik kart sieciowych (ProductID sie zmienia).

Czyli w roku 2010 powinniśmy się cieszyć że komuś udało się skompletować sprzęt na którym aros działa.

Poczytaj sobie o dowolnym niszowym systemie operacyjnym i o ilosci sprzetu jaka takowy wspiera. A potem zrob rachunek sumienia i powiedz, czy do Pegaza z MOS-em albo Sam440 flex moge wlozyc jakiegos GeForce i uzywac. MOS i OS4 maja dzialac na sprzecie ktory mam, nie bede przeciez nic specjalnie dla nich kompletowal. Czy na OS4 juz dziala USB2.0? Czy na pegazie dziala FireWire?

Czy Haiku, SkyOS, Reactos albo tysiac innych zadziala na dowolnym pececie?

PS. Od 10 lat nie mam problemu ze skompletowaniem sprzetu, na ktorym aros dziala.

[#55] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@szuler, post #54

Daj spokój szuler, szkoda typowi tłumaczyć. A tłumaczenie się z własnej, dobrowolnej roboty to już jakieś kuriozum. Szkoda czasu i energii, lepiej już leżeć do góry brzuchem.
Z konfigów nie wspieranych, ostatnio uruchomiłem Icarosa live na notebooku HP Compaq NX9420. Radeon MobilityX1600 poszedł sobie w trybie VESA, a ta niestety nie rozumie formatu 16:10, więc ekran był taki jaki był (1280x1024). Całość działała dość przyzwoicie, choć nie sprawdzałem jeszcze sieci (ale OWB uruchamiało się bez zwisów). W kosmos system wysyłał dopiero odpalony FileMaster.
Czas na mały offtop - co słychać z Anubisem?
[#56] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #51

Podsumowując wersji pod XP tak by można było ściągnąć i używać nie macie.

Wersja Windows hosted nie jest priorytetem. Chwilowy brak najnowszej wersji nie jest dla nas problemem. Kto chce ma na dysku starszą wersję. Ja też mam. Mógłbym komuś wysłać albo udostępnić w sieci gdyby był zainteresowany testowaniem. Ty niestety jesteś zainteresowany wyłącznie testowaniem zakończonym wynikiem negatywnym.

Linki jakie podałeś dotyczą wersji 1.2. Na tej samej stronie jest też update 1.2 do 1.2.2. Jakie to jednak ma znaczenie skoro są we wszechświecie pecety, których także 1.2.2. nie obsłuży - > kapitalny argument za tym, by trollować na Windowsie w oczekiwaniu na X1000, która nie ma żadnych wad.

Czyli w roku 2010 powinniśmy się cieszyć że komuś udało się skompletować sprzęt na którym aros działa

Ja się cieszę, że udało mi się tanio kupić netbooka, który jest natywnie obsługiwany przez AROS-a. Mam też w domu natywnie obsługiwanego przez AROS-a desktopa o parametrach kilkukrotnie lepszych niż X1000. Nie sprawia mi satysfakcji fakt, że ten pecet jest lepszy od nowej Amigi, tylko to, że kosztował grosze a AROS na nim wręcz fruwa.

Bardzo ciekawi mnie ilość kart graficznych i muzycznych obsługiwanych przez AmigaOS4. Czy gdybym zdecydował się na OS4.1 do mojego Pegasosa, to mógłbym po prostu przełożyć karty z PC i wszystko by działało? Jeśli któraś z części by nie działała to powinienem wejść na Exec i zacząć bluzgać na OS4 i jego użytkowników??

Ostatnia modyfikacja: 31.05.2010 11:43:32
[#57] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@FOrest, post #56

FYI: Dzisiejszy build Windows-hosted uruchomił mi sie pod WindowsXP Pro SP 2

[#58] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@szuler, post #53

"sprobuje, a jak sie nie uda to wyleje wiadro pomyj", to sobie oszczedz.

Ktoś ci musi powiedzieć że to po prostu nie działa.

[#59] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@szuler, post #54

Icaros 1.2.0 jest dosc stary a sterowniki dla nvidii sa dosc starej daty. Aktualna wersja dystrybucji Icaros to 1.2.2. Ta wersja zawiera eksperymentalny driver dla nvidii ktory mialby szanse u ciebie dzialac.

Czyli aby móc wybrać sobie rozdzielczość należy najpierw zainstalować, a potem zrobić update.
Jest to całkiem nowe podejście w tworzeniu dystrybucji systemu typu live.
Takie live i nie live.
A czy nie można by po staremu - dystrybucja systemu live razem z updatami?
best fit wyszukuje najlepsza mozliwa rozdzielczosc i wlacza tryb VESA. Jezeli ustawil Ci sie tryb spoza zakresu, miej pretensje do autora BIOS-u Twojej karty graficznej.

Tak, tak, wszyscy są źli i nie lubią developerów AROSa.
Tak wlasnie dziala tryb VESA pod AROS-em. ...

Niestety nie zmienia to faktu że po starcie systemu rozdzielczości nie da się zmienić.
Moze nie dziala, nie wiem. Nie mamy w teamie osoby ktora siedzialaby na sieci i na biezaco aktualizowala tabelke obslugiwanych przez sterownik kart sieciowych (ProductID sie zmienia).

Ale wbudowany nforce chyba powinien działać.
W końcu ileś tam milionów głownych płyt z nforce sprzedano?
Poczytaj sobie o dowolnym niszowym systemie operacyjnym i o ilosci sprzetu jaka takowy wspiera. A potem zrob rachunek sumienia i powiedz, czy do Pegaza z MOS-em albo Sam440 flex moge wlozyc jakiegos GeForce i uzywac. MOS i OS4 maja dzialac na sprzecie ktory mam, nie bede przeciez nic specjalnie dla nich kompletowal. Czy na OS4 juz dziala USB2.0? Czy na pegazie dziala FireWire?

Nie zrozumiałeś.
To jest system na PC.
System na pc ma działać na skrzynce którą już mam.

[#60] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@przemysław, post #55

Daj spokój szuler, szkoda typowi tłumaczyć.

Fakt jest faktem.
AROS nadaje się do użytku tylko dla fanatyków.
Nikt poza nimi nie będzie kupował nowego pc, ani zmieniał części na starsze.

lepiej już leżeć do góry brzuchem

Jeśli AROS ma działać tak jak działa, naprawdę lepiej będzie jeśli jego developerzy dadzą sobie spokój i zajmą się czymś innym.

Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem