Forum » AROS
[#61] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #60

Ty też zajmij się czym innym. Masz windowsa to się nim ciesz, że działa Ci na twoim piecu. Po co szukasz alternatyw skoro każdą skazujesz na wylanie pomyj?

[#62] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@FOrest, post #56

Wersja Windows hosted nie jest priorytetem.

Jaka szkoda.

Chwilowy brak najnowszej wersji nie jest dla nas problemem. Kto chce ma na dysku starszą wersję. Ja też mam. Mógłbym komuś wysłać albo udostępnić w sieci gdyby był zainteresowany testowaniem.
Ty niestety jesteś zainteresowany wyłącznie testowaniem zakończonym wynikiem negatywnym.

Testy polegają na wyłapywaniu błędów a nie nadskakiwaniu developerowi.
Twoje podejście do tematu testów typu nie "dam ci systemu, bo znajdziesz błędy" jest po prostu śmieszne.

Ja się cieszę, że udało mi się tanio kupić netbooka, który jest natywnie obsługiwany przez AROS-a.

To fantastyczne. Można kupić netbooka, który jest natywnie obsługiwany przez AROS-a.
Radujmy Się !!!

Mam też w domu natywnie obsługiwanego przez AROS-a desktopa o parametrach kilkukrotnie lepszych niż X1000.
Nie sprawia mi satysfakcji fakt, że ten pecet jest lepszy od nowej Amigi, tylko to, że kosztował grosze a AROS na nim wręcz fruwa.

Parametrów X1000 nie podano, więc ich nie znasz.

[#63] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@pampers, post #61

Ty też zajmij się czym innym. Masz windowsa to się nim ciesz, że działa Ci na twoim piecu. Po co szukasz alternatyw skoro każdą skazujesz na wylanie pomyj?

AROS na razie nie nadaje się do użytku dla zwykłych użytkowników.
Nawet nie nadaje się do użytku dla ludzi nie będących fanatykami tego systemu.
Moim zdaniem ciągle istnieje szansa że to się zmieni.
Tylko ktoś musi powiedzieć developerom AROSa że są kiepscy,
i muszą się bardziej przyłożyć do rozwoju systemu.

[#64] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #58

Ktoś ci musi powiedzieć że to po prostu nie działa.

Tobie nie dziala, innym dziala. Takie zycie.

PS. Powiedziec, ze nie dziala, mozna na wiele sposobow. Wiele z nich jest kulturalnych, inne sa chamskie. Twoj sposob nie nalezy do najlepszych.

[#65] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #59

Czyli aby móc wybrać sobie rozdzielczość należy najpierw zainstalować, a potem zrobić update.
Jest to całkiem nowe podejście w tworzeniu dystrybucji systemu typu live.
Takie live i nie live.
A czy nie można by po staremu - dystrybucja systemu live razem z updatami?

Porozmawiaj na ten temat z autorem dystrybucji. Czy developerzy linuksa tez dyktuja np. teamowi OpenSuse jak ci maja budowac swoja dystrybucje?

PS. Gdybys uwaznie przeczytal to, co jest napisane na stronie IcAROS-a to dowiedzialbys sie, ze wersja 1.2.2 to tez jest livecd i moze startowac samodzielnie. Tylko, ze to by wymagalo od Ciebie chociaz odrobiny dobrej woli.

Tak, tak, wszyscy są źli i nie lubią developerów AROSa.

Oczywiscie, ze nie. Ten problem mialbys pod dowolnym systemem operacyjnym ktory staralby sie ustawic najlepszy tryb VESA z tych, ktore tandem karta graficzna + monitor obsluguja.

W końcu ileś tam milionów głownych płyt z nforce sprzedano?

Ocywiscie. Czy zakladasz moze, ze ProductID wszystkich tych kart jest identyczny? Jesli tak, to sie grubo mylisz.

System na pc ma działać na skrzynce którą już mam.

Z takimi wymaganiami powinienes pozostac przy windowsie i szerokim lukiem omijac wszystko inne.

[#66] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #62

Jaka szkoda.

Dla ciebie szkoda. Ja nie mam w domu windowsa wiec dla mnie ta wersja nie ma najmniejszego znaczenia. Rownie dobrze moglaby nie istniec.

[#67] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #62

Wylapane bledy zglasza sie na bugzilli chociazby, a nie bluzga na forach.

[#68] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #63

Rozumiem, ze dobry developer to taki, ktory w tydzien napisze sterowniki do przynajmniej 50% hardware dostepnego na swiecie? Albo chociaz trafi idealnie w twoje gusta i z pomoca telepatii odgadnie, jakiego sprzetu chcialbys pod AROS-em uzyc :)

[#69] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #62

Wersja Windows hosted nie jest priorytetem.
Jaka szkoda.

Nie wydaje mi się. Systemów operacyjnych nie tworzy się po to, by były uruchamiane na innych systemach operacyjnych. Jeśli jednak się upierasz przy takim rozwiązaniu masz 3 dodatkowe opcje, by używać AROS-a na dowolnym pececie: QEMU+KQEMU, Vmware Player, VirtualBox.

Twoje podejście do tematu testów typu nie "dam ci systemu, bo znajdziesz błędy" jest po prostu śmieszne

Testując wersję sprzed miesiąca niespecjalnie pomożesz programiście. Jeśli naprawdę chciałbyś pomóc w rozwoju wersji hosted poczekałbyś cierpliwie do jutra, kiedy (miejmy nadzieję) pojawi się działająca wersja. I o błędzie informowałbyś dewelopera a nie użytkowników. Deweloperem wersji hosted jest Pavel Fedin. Kontakt możesz znaleźć na AROS-Exec.

To fantastyczne. Można kupić netbooka, który jest natywnie obsługiwany przez AROS-a.
Radujmy Się !!!

Zaiste to fantastyczne, że można używać netbooka z systemem o amigowych korzeniach. Wysyłać pocztę z YAM-a, surfować z OWB, wejść na IRC-a na WookieChat, grzebać w plikach Directory Opusem. Chętnie bym coś takiego zrobił na netbooku z procesorem PowerPC i systemem AmigaOS 4.1. Mógłbyś mi polecić jakiś model?

Parametrów X1000 nie podano, więc ich nie znasz.

AmigaOne X1000 specs:

Dual-core 1.8GHz PowerISA™ v2.04+ CPU
"Xena" 500MHz XMOS XS1-L1 128 SDS
ATI Radeon R700 graphics card
2GB RAM
500GB Hard drive
22x DVD combo drive
customised case, keyboard and mouse
7.1 channel HD audio

[#70] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #60

Fakt jest faktem.
AROS nadaje się do użytku tylko dla fanatyków.
Nikt poza nimi nie będzie kupował nowego pc, ani zmieniał części na starsze.

Daruj sobie...W sierpniu zeszłego roku znajomy który ma sklep komputerowy składał mi nowego peceta.Żadna włożono do niego część nie była z myślą o AROSie, żadna też nie była w tamtych czasach obsługiwana...Dzisiaj na tym sprzęcie mam:
-działające USB 2.0!
-działającą karte sieciową
-działający dzwięk
-sprzętową akceleracje 2d (od dziś także 3d) grafiki
Na niecały rok to postęp jest wręcz kolosalny.Prawda?

Ostatnia modyfikacja: 31.05.2010 18:55:08
[#71] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #63

AROS na razie nie nadaje się do użytku dla zwykłych użytkowników.
Nawet nie nadaje się do użytku dla ludzi nie będących fanatykami tego systemu.

Na podstawie jakich cech kwalifikujesz użytkownika systemu jako fanatyka?
Czy fakt, że oprócz AROS-a używałem i używam także Windowsa, linuksów, Syllable, BeOS, Haiku, MacosX, MorphOS-a i AmigaOS nie burzy nieco Twojej wizji? Interesują mnie systemy operacyjne i najbardziej pasują mi te o amigowych korzeniach. Jeśli chodzi o sprzęt, to pasuje mi sprzęt przenośny. Nie ma alternatywy dla AROS-a przy takiej kombinacji. Jestem więc fanatykiem?

Ciekawy sposób motywowania programistów pracujących za darmo: Powiedzieć im, że są kiepscy i mają się bardziej przykładać... Chyba byś się nie nadawał do kierowania zespołem ludzkim.

[#72] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #59

Czyli aby móc wybrać sobie rozdzielczość należy najpierw zainstalować, a potem zrobić update.
Jest to całkiem nowe podejście w tworzeniu dystrybucji systemu typu live.
Takie live i nie live.

I znowu kulą w płot. Update 1.2.2 jest zwykłą płytą LiveDVD. Możesz nią zrobić update ale możesz też zainstalować system od zera lub używać bez instalacji.

Ostatnia modyfikacja: 31.05.2010 20:43:32
[#73] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #62

Na stronie AROS-a pojawił się build z 31. maja. Wersja Windows hosted działa na moim XP.

[#74] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@szuler, post #67

Michale, z moim Acerkiem One niestety sterownik z dzisiejszego (31.05) builda nie działa. Wyświetla się błąd:
Could not init gfx hidd IntelGMA
Failed to load system HIDDs
Cannot open boot console...

Ostatnia modyfikacja: 01.06.2010 00:45:07
[#75] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@FOrest, post #74

Podaj ProductID urzadzenia 0:2.0

[#76] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@szuler, post #75

0x27ae

[#77] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@szuler, post #75

Pobrałem NB z dzisiaj i działa!!! Super! Wyjście VGA jest już uzywalne :) OK

[#78] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@szuler, post #64

Tobie nie dziala, innym dziala. Takie zycie.

Powinno działać na prawie każdym PC.
Twoj sposob nie nalezy do najlepszych.

Ja odnoszę wrażenie, że developerom AROSa się wydaje że ludzie powinni się cieszyć z każdego g... które udaje system pseudoamigowy i gdzieś komuś na pc zadziałało.
Niestety nie.

[#79] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@szuler, post #65

PS. Gdybys uwaznie przeczytal to, co jest napisane na stronie IcAROS-a to dowiedzialbys sie, ze wersja 1.2.2 to tez jest livecd i moze startowac samodzielnie. Tylko, ze to by wymagalo od Ciebie chociaz odrobiny dobrej woli.

www.aros.org prowadzi do http://aros.sourceforge.net.

Na stronie http://aros.sourceforge.net pod Distributions jest link do http://aros.sourceforge.net/download.php.

Na stronie http://aros.sourceforge.net/download.php jest link do
http://live.icarosdesktop.org.

Który się okazuje być http://vmwaros.blogspot.com/2009/12/icaros-desktop-live-is-complete.html.

Pod "DOWNLOAD ICAROS DESKTOP LIVE!" jest link do http://www.icarosdesktop.com/dl.htm.

Na stronie http://www.icarosdesktop.com/dl.htm nie ma informacji o tym że update to livecd.

Pod Updates jest "Update disks are compatible with all three flavours of Icaros Desktop: they can be applied indifferently to Live or Light! installations, and Icaros Desktop VE. The system must be already installed on the hard drive. To install them, you can either burn their ISO files on CD-RW or mount ISO files directly into AROS, using the LiveUpdater tool in SYS:Tools/LUPD (or on my software > system menu)."

Jeśli obok linka do update jest napisane że wymagana jest instalacja systemu na twardym dysku, to ludzie nie będą łazić po całym sajcie z dystrybucją żeby się dowiedzieć że update to również livecd.

Czy zakladasz moze, ze ProductID wszystkich tych kart jest identyczny?

Ale co mnie to obchodzi? linux nie ma problemu.

Z takimi wymaganiami powinienes pozostac przy windowsie i szerokim lukiem omijac wszystko inne.

Niestety ten kiepski system, jest reklamowany przez fanatyków jako "Amigowy".

[#80] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #78

nie za duzo wymagasz od systemu tworzonego przez kilka-kiladziesiat osob , ktory w dodatku dostajesz za darmo?
[#81] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@szuler, post #68

Rozumiem, ze dobry developer to taki, ktory w tydzien napisze sterowniki do przynajmniej 50% hardware dostepnego na swiecie?

Dalej nie rozumiesz.
Jak chcesz się bawić w amigowy system na pc, to rób to tak by działało na 95 % "hardware dostepnego na swiecie".
Ludzie nie będą kupować drugiego pc specjalnie do AROSa.

[#82] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@FOrest, post #69

Nie wydaje mi się. Systemów operacyjnych nie tworzy się po to, by były uruchamiane na innych systemach operacyjnych.

Niestety bez innego systemu ten nie działa.

Jeśli jednak się upierasz przy takim rozwiązaniu masz 3 dodatkowe opcje, by używać AROS-a na dowolnym pececie: QEMU+KQEMU, Vmware Player, VirtualBox.

Jak już to powinna być wersja na MS Virtual PC, dlatego że Virtual PC jest MS.

Testując wersję sprzed miesiąca niespecjalnie pomożesz programiście.

To dlaczego dostępna jest wersja sprzed miesiąca a nie aktualna?

Jeśli naprawdę chciałbyś pomóc w rozwoju wersji hosted poczekałbyś cierpliwie do jutra, kiedy (miejmy nadzieję) pojawi się działająca wersja.

To albo jest wersja idącą do ludzi, albo nie ma.

I o błędzie informowałbyś dewelopera a nie użytkowników. Deweloperem wersji hosted jest Pavel Fedin. Kontakt możesz znaleźć na AROS-Exec.

Zwykły użytkownik nie będzie szukał developera nie wiadomo gdzie.

AmigaOne X1000 specs:

Ja tu nie widzę wyników testów CPU, wyników testów karty graficznej.

[#83] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@DRACOX, post #80

nie za duzo wymagasz od systemu tworzonego przez kilka-kiladziesiat osob , ktory w dodatku dostajesz za darmo?

To zależy co jest celem tego projektu.
Jeśli ma to być system również dla ludzi spoza środowiska amigowego, to to czego wymagam to absolutne minimum.

[#84] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #79

Jeśli obok linka do update jest napisane że wymagana jest instalacja systemu na twardym dysku, to ludzie nie będą łazić po całym sajcie z dystrybucją żeby się dowiedzieć że update to również livecd.

Nie muszą, gdy mają jakikolwiek problem wchodzą na forum i bardzo szybko otrzymują pomoc. Nikt z potencjalnych userów nie zaczyna jednak od "Cześć fanatycy, Wasz pseudoamigowy "system" jest do dupy ale chciałbym jeszcze bardziej się w tym upewnić, pomożecie?"

Niestety ten kiepski system, jest reklamowany przez fanatyków jako "Amigowy".

Jest amigowy tak jak Fedora czy Debian są linuksowe, mimo iż nie stworzył ich Linus Torwalds. Gdy mówimy o amigowości AROS-a mamy na myśli jego klimat i korzenie. To, że jest tworzony przez i dla fanów komputera Amiga. Bez względu na to, co Ty o tym myślisz. Nie jest AmigaOS-em to fakt. Ale nikt z nas nie twierdzi, że nim jest.

Co chciałbyś osiągnąć swoimi postami? Chyba nie wierzysz w to, że ktoś z użytkowników AROS-a pod wpływem Twojej opinii sięgnie po X1000? Dlaczego zatem to robisz?

[#85] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #78

Bzdura!!! Powinno działać na sprzęcie dla którego napisano sterowniki!!

[#86] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #81

Jak chcesz się bawić w amigowy system na pc, to rób to tak by działało na 95 % "hardware dostepnego na swiecie".
Ludzie nie będą kupować drugiego pc specjalnie do AROSa.

Dlaczego rościsz sobie prawa do tego, by wyrokować, jak ma się rozwijać ten projekt, będąc jego przeciwnikiem? Czy widzisz absurd tej sytuacji?
Skąd wiesz jak się zachowają "Ludzie"?
Słyszałeś może o tym, że pecety się modernizuje/wymienia częściej niż Amigi?
Jeśli system mi się podoba i mam niekompatybilną część to nie wolno mi jej wymienić? A może taniej mnie wyniesie, gdy zamiast karty graficznej kupię całą X1000?

[#87] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #78

Dziala na kazdym sprzecie, do ktorego napisalismy sterowniki.

Ja odnoszę wrażenie, że developerom AROSa się wydaje że ludzie powinni się cieszyć z każdego g... które udaje system pseudoamigowy i gdzieś komuś na pc zadziałało.

Zle odnosisz wrazenie. Jestesmy zainteresowani raportami o niepoprawnym badz nieprawidlowym dzialaniu AROS-a. Nie oczekujemy wlazenia w dupy. Jak juz powiedzialem, wybrales jeden z gorszych sposobow do raportowania bledow.

[#88] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #79

Na stronie http://www.icarosdesktop.com/dl.htm nie ma informacji o tym że update to livecd.

Zglos swoje pretensje do autora tej dystrybucji. To nie jest developer AROS-a i z tego wzgledu nie mamy na niego wplywu.

Czy zakladasz moze, ze ProductID wszystkich tych kart jest identyczny?

Ale co mnie to obchodzi? linux nie ma problemu.

Cieszy mnie, ze oceniajac miare "marnosci" arosa uzywasz do porownaniau Linuksa, a nie np. OS4, czy MOS-a.

[#89] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #81

Dalej nie rozumiesz.

Tak sie nie da. Mala garstka osob nie ma fizycznej mozliwosci napisania sterownikow do 95% hardware. Pod linuksem jest to mozliwe, ale samo jadro linuksa ma wiecej programistow niz cale amigowe srodowisko ma uzytkownikow.

Pytania kontrolne:

1. Programowales kiedys?
2. Napisales kiedykolwiek w zyciu sterownik do przynajmniej jednego urzadzenia?

[#90] Re: Sterownik dla GMA w akcji

@qwerty4000, post #82

Niestety bez innego systemu ten nie działa.

U dosc sporej grupy osob dziala bez najmniejszego problemu.

To, ze w twoim wypadku "ja" jest centrum wszechswiata i "u mnie nie dziala" jest tozsame z "nigdzie nie dziala", ma dla innych marginalne znaczenie.

Jak już to powinna być wersja na MS Virtual PC, dlatego że Virtual PC jest MS.

A co to zmienai ze VPC jest MS? QEMU, VMWare Player i VirtualBox sa darmowymi produktami, Virtual PC jest platny. Gdyby developerzy AROS-a skupiali sie na wersji dla VirtualPC podnioslbys pewnie krzyk, ze znowu trzeba kupowac jakis software tylko po to, zeby arosa uruchomic. No, chyba ze Ty juz masz VPC, wtedy wszystko byloby dla ciebie OK ;)

To dlaczego dostępna jest wersja sprzed miesiąca a nie aktualna?

To albo jest wersja idącą do ludzi, albo nie ma.

Cytat z aros.sourceforge.net/download.php:

"Nightly builds are done, as the name implies, automatically every night directly from the Subversion tree and contain the latest code. However, they have not been tested in any way and may contain bugs. Most of the time though, they work just fine.

Please report bugs you may discover while using these builds through the bug tracker. For any other necessity, please feel free to contact us through the AROS-Exec forums."

Zwykły użytkownik nie będzie szukał developera nie wiadomo gdzie.

Narzekac lubisz, ale pracy domowej nie odrobiles.

Zagladajac na strone www.aros.org zauwazysz po lewej stronie panel z linkami. Jeden z nich nosi nazwe "Bug tracker". Zgadnij, do czego sluzy.

OK. Zalozmy ze nie zwrociles na to uwagi. Kliknales jednak na "Download" (co sam w innym poscie przyznales) zeby poszukac ISO do zassania tudziez pobrac wersje windows hosted. Pozwol, ze jeszcze raz zacytuje fragmencik strony:

"Please report bugs you may discover while using these builds through the bug tracker. For any other necessity, please feel free to contact us through the AROS-Exec forums."

Jak widzisz, nie musisz szukac developera nie wiadomo gdzie. Wystarczy posluzyc sie bug trackerem.

Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem