Forum » AROS
[#1] AROS na Amidze!
Pierwszy screen będący efektem Kickstart Replacement bounty możecie zobaczyć na dole strony:

http://www.evillabs.net/wiki/index.php/AROS_m68k-amiga

Jest to tak zwany Frankenrom - części AROSa połączone z originalnym bibliotekami KS3.0.

Osobą pracującą nad portem jest Jason McMullan. W kwestii sterowników pomaga mu Toni Wilen (autor WinUAE).

PS. Nadal można wysyłać donations :)

http://www.power2people.org/projects/profile/5

[#2] Re: AROS na Amidze!

@deadwood, post #1

No to pięknie! Nie liczę że będzie śmigać na klasyku, ale przecież jest Natami :)

[#3] Re: AROS na Amidze!

@Andrzej Drozd, post #2

"Jest" czy raczej "może kiedyś będzie"?

[#4] Re: AROS na Amidze!

@deadwood, post #1

z wrażenia stać mnie jedynie na głupie WOW

[#5] Re: AROS na Amidze!

@deadwood, post #1

No przecież AROS jest jeszcze mniej amigowy niż MorphOS. To nie uchodzi na prawdziwej Amidze uruchamiać coś takiego. ;) :)

Mimo wszystko wielki szacun dla autora tej wersji.

[#6] Re: AROS na Amidze!

@G. Kraszewski, post #3

Ale ty jesteś, Natami, UAE, jeden kit, oba to wstrętne emulatory :P
Ale bardziej są Amigami niż pecety na PPC, czyli X1000, Sam, Pegaz, Mac, Efika i PlayStation3 :P
[#7] Re: AROS na Amidze!

@deadwood, post #1

http://osnews.pl/aros-dla-klasycznej-amigi/

starałem się w newsie opisać wszystkie opcje i starałem się zrobić to obiektywnie. jeśli ktoś uważa, że warto trochę nagłośnić temat (myślę, że wobec takiego a nie innego tekstu skorzysta na tym każda opcja) to niech podbije ranking. I proszę nie kłóćmy się pod tym postem! :)

[#8] Re: AROS na Amidze!

@Andrzej Drozd, post #6

A nie lepiej napisać "Ale w mojej opinii bardziej są Amigami bla bla bla..."? Bo tak jak to ująłeś to od razu sprowokowałeś mnie do odpowiedzi w stylu:

"Łżesz, hultaju, giń!"

[#9] Re: AROS na Amidze!

@recedent, post #8

swietny news !! dotacja w kwocie 100 zl idzie wlasnie na ten projekt wspierania klasycznej AMIGI

[#10] Re: AROS na Amidze!

@recedent, post #8

Pokój Bracie, grunt że być może AROS 68k będzie już nie długo. :)
A ja jestem hultaj, punczur i koniec. :)

Amiga 68k Rulez!
Natami Rulez!
AROS Rulez!

Ostatnia modyfikacja: 03.11.2010 11:31:15
[#11] Re: AROS na Amidze!

@HOŁDYS, post #9

Też myślę, że ten projekt może być dla Amigowej społeczności bardzo pomocny. Jesteśmy w takiej złej sytuacji między innymi dlatego, że kluczowe oprogramowanie systemowe było zawsze zamknięte. Otwartość kodu jest pewną ochroną przeciwko fochom programistów, upadkom firm itd.

Można popatrzeć na sytuację np. z kartami RTG do Amigi klasycznej. Nawet gdyby ktoś chciał zrobić nową kartę to nie może, bo nie ma silnika który mógłby wykorzystać. P96 jest zakładnikiem jednych neoamigowców, a CGX drugich. Żadni nie wydają się być zainteresowani rozwijaniem czegokolwiek dla klasyka i wielokrotnie powtarzali to w swych wypowiedziach. Przepisanie systemu RTG to nietrywialna robota. Analogicznie wygląda sytuacja z bibliotekami PPC (PowerUP, WarpOS), czy bibliotekami 3D (Warp3D, CyberGL).

[#12] Re: AROS na Amidze!

@HOŁDYS, post #9

Dzięki, Hehe jakby tak podziałało na wszystkich fanów klasyka to rzeka kasy by zalała ten projekt ;)

No teraz to pieniążki się przydadzą tutaj: http://www.power2people.org/projects/profile/6
ale myślę, ze i tak Jason sięgnie po to drugie Bounty

Ostatnia modyfikacja: 03.11.2010 12:07:00
[#13] Re: AROS na Amidze!

@Andrzej Drozd, post #6

Ale ty jesteś, Natami, UAE, jeden kit, oba to wstrętne emulatory

Nie o to mi chodziło. Nie uważam bynajmniej Natami za emulator. Jednak jest ona wciąż na etapie nieukończonego projektu.

Ale bardziej są Amigami niż pecety na PPC, czyli X1000, Sam, Pegaz, Mac, Efika i PlayStation3

Pewnie, że tak.

[#14] Re: AROS na Amidze!

@deadwood, post #1

ciekawe jak ten AROS bedzie dzialal na klasycznym klasyku, bez tych ppc i gfx, tylko 68k i ecs/aga :), bo na qemu x86 mozna jedynie powiedziec; uruchomil sie

oby tez na klasyka zmienili wyglad okienek, zeby dalo sie w 16 kolorach uzywac :)
[#15] Re: AROS na Amidze!

@1989, post #14

qemu to ogólnie porażka, jeśli chodzi o wydajność - dlatego też od dawna dla AROSa zalecany jest raczej VirtualBox.
Od siebie dodam, że stabilność AROSa pod qemu (a właściwie stabilność samego qemu) to klęska/katastrofa/tragedia w porównaniu do AROSa na VB.

Za okienka w AROSie odpowiada Zune - które, tak jak MUI, da się łatwo przystosować nawet do 4 kolorów. Więc to żaden problem nie będzie.

[#16] Re: AROS na Amidze!

@APC74, post #15

qemu to ogólnie porażka

z tym nie moge sie zgodzic, uzywam qemu manager 7.0 + qemu 0.11.1 + eksperymentalnie qemu 0.12 + kqemu! (akcelerator x86 dla qemu). dziala b. dobrze, mam vboxa, wiec mam porownanie, a nie widze jakiejs roznicy w szybkosci, wiec trudno mowic mi o porazce, widze za to inna roznice, qemu moze emulowac nie tylko wszelkie x86, takze wszelkie 68k, mips, sparc, arm, powerpc,sh4 i jeszcze jakies wynalazki... generalnie wole korzystac z qemu.
[#17] Re: AROS na Amidze!

@1989, post #16

wiesz, to chyba zależy od procesora hosta. vbox wspiera lepiej jeden z nich (nie pamiętam już który) i wtedy akceleracja w vbox jest duzo bardziej wydajna niż kqemu. Kiedyś, gdy używałem vboxa to różnica była odczuwalna

[#18] Re: AROS na Amidze!

@1989, post #16

Mi nie działa qemu z qemu managerem + aros. Jak to należy skonfigurować? Win 7 64 bit, ale na 32 bit XP też było to samo.
Z VBoxem mam problem, że aros startuje ale jest nie możliwe dokończenie instalacji AROSa, wywala się na samy końcu. Też jakoś trzeba to specjalnie skonfigurować?

[#19] Re: AROS na Amidze!

@Andrzej Drozd, post #6

Ale bardziej są Amigami niż pecety na PPC, czyli X1000, Sam, Pegaz, Mac, Efika i PlayStation3

Hehe, mamy kolejnego Don Kiszota, tym razem w barwach klasyka. ;)
Zastanowiłeś sie w ogóle nad motywem Twojego działania? Jaką krzywdę wyrządził zrobiło ci PPC, że go tak nienawidzisz?

Ogranicz kawę, papierosy (czy co tam używasz) i wszystko co wypłukuje magnez z organizmu. Zrób sobie kurację magnezową, przejdź się na solarium, zamiast kawy 3 witaminizowane soki dziennie oraz ruch. Jeżeli nie masz możliwości pobiegać/pochodzić po górach, to zrób dziennie 100 pompek, w 5 sesjach po 20. ;)

Ostatnia modyfikacja: 04.11.2010 18:33:56
[#20] Re: AROS na Amidze!

@qwerty40001, post #19

Bardzo proszę moderatora o interwencję, zanim zrobi się tu bagno!Ileż można znośić trolowanie tego osobnika.

Ostatnia modyfikacja: 04.11.2010 18:56:29
[#21] Re: AROS na Amidze!

@piteq, post #20

Bardzo proszę moderatora o interwencję zanim kolega Piteq znowu zrobi tu bagno.
[#22] Re: AROS na Amidze!

@qwerty40001, post #21

Skąd się w Tobie bierze tyle zawiści, chamstwa i innych negatywnych cech ludzkich?

[#23] Re: AROS na Amidze!

@pampers, post #22

Powinieneś sobie zadać to pytanie.

No więc pampers:

Skąd się w Tobie bierze tyle zawiści, chamstwa i innych negatywnych cech ludzkich?
[#24] Re: AROS na Amidze!

@qwerty40001, post #21

Nie wiem czy zauważyłeś temat tej dyskusji, który brzmi AROS na Amidze!
Swoje złote myśli o Don Kichocie i witaminkach idź głoś na innym forum, bo tuu nie miejsce do tego.

EOT

[#25] Re: AROS na Amidze!

@piteq, post #24

To był dowcipny cytat z Andrzeja Drozda dla Andrzeja Drozda.

Nie jakieś bagno które zwykle ty Piteq robisz.
[#26] Re: AROS na Amidze!

@radzik, post #18

musi dzialac na XP:). Qemu Manager 7.0 + qemu 0.11.1 (na qemu 0.12.5 rowniez dziala). Konfiguracja: Standard ACPI PCI Based PC, 32bit, 1x Pentium 3,256MB,Sound Blaster 16,Standard VGA,Networking No, USB No, Serial i Parallel skasowane,Main Display QEMU Windows (mozesz dac qemu manager),KQemu jako Full Acceleration, w zakladce Advanced, Local Time Yes,Sound Library Direct Sound, reszta No, w zakladce Drivers CD-ROM wskazujesz aros-pc-i386.iso,Boot Order CD/HD.

w Hard Disk 0 wskaz swoj wirtualny dysk, 1GB wystarczy, az za duzo:)

Po uruchomenia wybierasz true color VESA graphics: np: 1024x768

Po 7 sekundach (z kqemu) powinien byc juz Wanderer:) (dziala niewiele wolniej niz natywnie;)

A jezeli jest jakis problem to wyl. kqemu w czasie instalacji.

ps. na VBOX rowniez dziala.
[#27] Re: AROS na Amidze!

@1989, post #26

a dlaczego networking: no?

[#28] Re: AROS na Amidze!

@tomek, post #27

a dlaczego networking: no?

mozesz zrobic: yes, bedzie rowniez dzialac, ja zrobilem: no, bo nie mialem zamiaru uzywac sieci. jest popularne rtl8139 w arosie i qemu to emuluje, takze e1000...
[#29] Re: AROS na Amidze!

@deadwood, post #1

Jason opublikował informacje o postępie prac:

http://www.evillabs.net/wiki/index.php/AROS_m68k-amiga#Nov_16.2C_2010:_AROS_.28no_KS.29_ROM

[#30] Re: AROS na Amidze!

@deadwood, post #29

Ostro działa. Mam takie pytanie, wielu oponentów podnosiło kwestię, że AROS-owy remake kickstartu będzie znacznie większy (w sensie wielkości binarki) od oryginału. Czy to prawda i czy to jest ważne z punktu widzenia zastosowań (np. w Natami)?

Druga sprawa, autor sam pisze, że uruchomiona gra jest NDOS, więc z kickstartu korzysta pewnie w minimalnym stopniu. Zabootowanie Workbencha to by było coś.

Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem