[#31] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@Solo Kazuki, post #29

A czy to nie jest tak, że to jest test "czysto po sektorach"? Przy kopiowaniu nakłada ci się system plików, od którego zależy także prędkość. Ten sam transfer może być "lepiej wykorzystany" przez szybszy FS. Nie będę się rozwodził "który jest szybszy", ale sam zauważyłem sporą różnicę na tym samym dysku przy przesiadce z FFS na PFS/SFS.

Różnice w samym systemie plików pewnie będą, ale nie żeby na porcie zegara mieć faktyczne 11MB/s.
Tak czy inaczej "zamieszanie" z testem SysInfo nie ma żadnego wpływu na stabilność pracy sterownika dla kart SDHC.
[#32] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@Umpal, post #30

Spidi, sprawdź proszę, ile sekund/minut zajmie przekopiowanie jakiegoś większego pliku (przynajmniej kilkanaście lub kilkadziesiąt megabajtów) z karty na dysk (a jeszcze lepiej do RAM-u). Nie kojarzę teraz żadnego programu na Ami, który pokazywałby w czasie rzeczywistym transfer, ale zrób chociaż przybliżony test wykonany metodą prymitywną - stoperem. To da mniej więcej pojęcie o rzeczywistej prędkości. Test mógłbyś powtórzyć z plikami mniejszymi o podobnej wielkości sumarycznej do tego pojedynczego większego pliku.

Myślałem, żeby napisać sobie jakiś mały programik do testowania prędkości kart, żeby z czystej ciekawości zbadać ten przypadek.
[#33] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@spidi, post #32

Temu pomysłowi mówię tak ok, racja
[#34] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@spidi, post #4

Jeszcze jedno pytanie, czy - początkowo teoretycznie - jest możliwe, aby np. 2 takie kontrolery działały ze sobą równolegle? Skoro mp3 player pozwala tylko na jedno urządzenie równolegle z nim, to być może ktoś chciałby dwa kontrolery?
[#35] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@baderman, post #34

Jeszcze jedno pytanie, czy - początkowo teoretycznie - jest możliwe, aby np. 2 takie kontrolery działały ze sobą równolegle? Skoro mp3 player pozwala tylko na jedno urządzenie równolegle z nim, to być może ktoś chciałby dwa kontrolery?

Teoretycznie się tak da, np. mając expander na port zegara, który dodaje dodatkowe porty. Oczywiście sterownik musiałby obsługiwać owe dodatkowe porty zegara.
[#36] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@spidi, post #35

Pytam, bo np. w slotach ZIV Elboxu są 4 porty zegara. Dodatkowo jeszcze jeden jest na płycie, ale nie wiem czy nie dubluje się z portem 0 na slotach.
[#37] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@baderman, post #36

Pytam, bo np. w slotach ZIV Elboxu są 4 porty zegara. Dodatkowo jeszcze jeden jest na płycie, ale nie wiem czy nie dubluje się z portem 0 na slotach.

Jak pisałem wcześniej, to kwestia dodania obsługi do sterownika.
[#38] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@spidi, post #37

Nic tylko emulować ethernet przez Nodemcu albo ESP i bam! Amiga z WiFi :D
[#39] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@spidi, post #32

Myślałem, żeby napisać sobie jakiś mały programik do testowania prędkości kart, żeby z czystej ciekawości zbadać ten przypadek.

Do FastATA był dołączony DriveSpeed czy jakoś tak.
[#40] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@hrw, post #39

Spidi, kiedy w sprzedaży ?
Pozdrawiam
[#41] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@pokulan, post #38

Nodemcu to jest ESP tylko na płytce z CP2101 (konwerter usb-serial) i regulatorem LDO 1117. Tak czy inaczej potrzeba by trochę roboty z firmware dla ESP i dużo więcej roboty do obsługi z poziomu systemu Amigi. Niemniej byłaby to opcja dość tania i wystarczająco skuteczna (sprzętowo)
[#42] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@Daniel76, post #40

Spidi, kiedy w sprzedaży ?

Płytki z kontrolerem są już zmontowane i praktycznie czekają już tylko na zapakowanie.
Tylko jakoś czasu nie ma na dokończenie tej operacji
[#43] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@spidi, post #42

A jak wygląda sprawa z oprogramowaniem? Do czego istnieją obecnie sterowniki? Czy wiadomo, z jaką prędkością (kilobajty/s) działają karty SD?
[#44] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@spidi, post #42

Płytki z kontrolerem są już zmontowane i praktycznie czekają już tylko na zapakowanie.
Tylko jakoś czasu nie ma na dokończenie tej operacji

1. PoweredJJ
[#45] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@poweredjj, post #44

1. PoweredJJ
2. panti1801
[#46] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@panti1801, post #45

Witam.
Projekt ciekawy, może kupię ale najpierw chciałbym poznać cenę.
Pozdrawiam.
[#47] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@panti1801, post #45

Ja też poproszę.
[#48] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@spidi, post #42

odkopuje temat

czy ten projekt ma jeszcze szanse na pojawienie sie w sprzedazy, czy jest juz raczej odlozony na polke?
[#49] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@habib, post #48

czy ten projekt ma jeszcze szanse na pojawienie sie w sprzedazy, czy jest juz raczej odlozony na polke?

Ma, pierwsza dostawa w grudniu
[#50] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@spidi, post #49

Ma, pierwsza dostawa w grudniu

SUPER OK
Tym bardziej, że w WicherkuCD32 mam port zegara

Czy będą również stery do czytników kart, odtwarzacza mp3?
[#51] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@spidi, post #49

Witam.
Jakie urządzenia będą na tym działały w Amidze?
Pozdrawiam.
[#52] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@ted, post #51

[#53] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@spidi, post #49

A gdzie to będzie można kupić RetroAmi? ewentualnie Allegro. Jakiś oficjalny reseller czy przez Forum?
[#54] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@tWINpIX, post #53

Jestem ciekaw czy pójdzie to z na A600 z kartą of Lotharka, która ma dwa porty zegara.
[#55] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@tbone, post #52

Witam.
Mnie by bardziej interesowała karta dekodera MP3.
Pozdrawiam.
[#56] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@PWS, post #54

Zadziała bo port zegara taki sam jak w a 1200 itp
[#57] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@BULI, post #50

Czy będą również stery do czytników kart, odtwarzacza mp3?

Do zestawu będzie dołączony czytnik kart SD i do niego są sterowniki.
Reszta sterowników (istniejących dla Wichra500i) będzie stopniowo dostosowana.
[#58] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@spidi, post #57

Witam.
Czyli dekoder MP3 podłączyć będzie można, ale nie zadziała bo sterowników aktualnie nie ma.
Pozdrawiam.
[#59] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@ted, post #51

Jakie urządzenia będą na tym działały w Amidze?

Czytniki kart SD, zegar DS1306, dekoder mp3 VS1003 i z czasem pewnie inne układy działające po SPI.
[#60] Re: Kontroler SPI dla Amigi 1200 pod port zegara

@ted, post #58

Czyli dekoder MP3 podłączyć będzie można, ale nie zadziała bo sterowników aktualnie nie ma.

Można podłączyć. Obecnie jeszcze ich nie dostosowałem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem