[#2346]
Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260
@tBn,
post #2344
Witam ponownie,
Wartość "niecałe 40°C" nie jest przeze mnie kwestionowane. Biorąc pod uwagę upublicznione zdjęcia PCB Warp'a podejrzewam że głównym źródłem informacji o temperaturze jest dyskretny czujnik umieszczony między czterema otworami w środku pod procesorem. Ten czujnik odczuwa temperaturę obudowy CPU (case: Tc), a nie złącza (junction: Tj) - patrz rozdział 11.4 w
DS. Między nimi jest izolacja termiczna o przenikalności 2.5K/W (PGA), co przy przeciętnym poborze mocy (w DS jest tylko znamionowe) potwierdza moje pomiary przy użyciu pinów THERM1/THERM0. Już przy znamionowych 6W różnica jest zauważalna, a zależności mocy i częstotliwości chyba wyjaśniać tutaj nie muszę. Dlatego Tc i Tj nie można bezpośrednio porównywać i oceniać na ich podstawie jakości chłodzenia.
Zależność wydzielanego ciepła od zajętości procesora zdziwiło mnie trochę, ale w pomiarach jest zauważalny skok o około 2K do 4K między 0% a 100% CPU load. Przy niepewności pomiaru około 1K (szum) przyczyną może być też czynnik zewnętrzny - nie mam komory klimatycznej do dyspozycji w domu

, choć temperatura otoczenie wyglądała stabilnie +-0.25K.
Podczas takich pomiarów ustawiam albo minimum (nawet przy 0% PWM wentylator kręci się z ok 1/4 max obrotów), albo na max, by ustabilizować warunki pomiaru i uniezależnić od czynników sterowania samego wentylatora. W Warp jest chyba taka sama możliwość, a czytając Twój opis zachowania wentylatora wskazuje na temperaturę graniczną załączania na właśnie ok. 40°C Tc.
Wyjaśnić moje wątpliwości dotyczące metody pomiaru na pewno byłby w stanie projektant(ci), albo któryś z testerów który byłby w stanie prześledzić ścieżki od THERM1/0, choć sam Cizar
wspomina o pomiarze temperatury ale tylko przy użyciu tego dyskretnego czujnika.
Mam nadzieję że tym (przydługim) wpisem nie zanudziłem zainteresowanych a rozwiałem wątpliwości co do mojego pierwotnego pytania.
s.