kategoria: Płyty główne
[#91] Re: Przeróbka stacji ALPS

@-tbn-, post #90

Tbn,
Tak mam 4 takie stacje alps te same modele i zgodbie z tą instrukcją zrobiłem.Te piny tak samo przeciąłem co zaznaczyłeś na zdjęciu przy pinie 2 i punie 34 diode też wlutowałem pin 10 i pin 34.
Zworke DS1 rozlutowalem i zlutowalem DS0.
Kabelek przylutowany z pin 2 do pinu 5 układu scalonego.

I na kickstarcie 3.1 i wyzszym czyta mi bezproblemowo każdą dyskietke którą mam do Amigi a na kickstarcie 1.3 i 1.2 nie chce czytać żadnej dyskietki ta sama stacja.Testowałem na czterech stacjach alps bo mam te same modele i tak samo przerobione.

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2026 18:55:54 przez skofrant

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2026 18:59:52 przez skofrant
[#92] Re: Przeróbka stacji ALPS

@skofrant, post #91

Ale dyskietki są w formacie OFS lub na dyskietce jest gra działająca na a500 z kick1.3 ?
[#93] Re: Przeróbka stacji ALPS

@Norbert, post #92

Workbench 2 i Workbench 3.1 sprawdzany z oryginalnych dyskietek na tej stacji i na kickstarcie 1.3 i 1.2 w Amidze 500 nie odczytuje tych dyskietek,a jak wstawie kickstart 3.1 lub kickstart 3x od cloanto to bezproblemu te dyskietki ta sama stacja odczytuje.
gry to samo nie chcą ruszyć sprawdzałem oryginalny Another Word,Lotus III,Body Blows galactic.

Dziwne,że na nowszym kickstarcie działają bezproblemu na tej samej stacji...
[#94] Re: Przeróbka stacji ALPS

@skofrant, post #93

Podane dyskietki są w FFS a takiego formatu nie obsluguje kick1.3, czy 1.2

Sprawę załatwiłaby dyskietka z Workbench 1.3 .

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2026 22:06:35 przez Norbert
2
[#95] Re: Przeróbka stacji ALPS

@Norbert, post #94

Hmmm...no takiej nie mam niestety.
Mimo to słaba taka przeróbka stacji skoro na oryginalnej stacji czytałaby te dyskietki bezproblemu.
Może poszukać innej stacji od oc nie alps która po przeróbce zadziała na kickstarcie 1.3?
[#96] Re: Przeróbka stacji ALPS

@skofrant, post #95

Podane dyskietki są w FFS a takiego formatu nie obsluguje kick1.3, czy 1.2

Może poszukać innej stacji od pc nie alps która po przeróbce zadziała na kickstarcie 1.3?

to nie jest wina dyskietki ale filesystemu,
nagraj z jakiegoś ADFa na dyskietkę: workbencha1.3
i spr ponownie
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem