kategoria: Karty procesorowe
[#361] Re: TF1260 Rev 1

@makaron, post #360

Odpaliłem Tf1260 z mediatorem i jak naradzie chodzi,
Ale zawsze musi być coś:
Odpaliłem na starym systemie który był od Blizzardappc, bo teraz mi ikony zjada na WB jak by nie odświeżał
Sprawdziłem połączenie z Internetem i chodzi normalnie, kilkadziesiąt mb pociagnelem bez problemu. Ppa chodzi aminet również.
sprawdzę jeszcze soundblastera i ahi.
Voodoo wyświetla normalnie.
Do zmiany biblioteki lub postawienie systemu od nowa i wtedy testy.
Gorzej z czasem

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2021 17:24:18 przez mwb113
[#362] Re: TF1260 Rev 1

@mwb113, post #361

Mała zmiana
System postawiony na nowo.
Na razie OS3.9 z MMUlibs, math060, picasso96 2.1e, sb128, Voodoo, mediator ustawiony na 4mb.
Wszystko chodzi bez problemu pobawiłem się około dwóch godzin.

W planach instalacja neta i spidera. I inne dodatki. Sukcesywnie powoli będę informował jak się to wszystko zachowuje.
Na dzień dzisiejszy wygląda że można tą kartę montować do mediatora.
1
[#363] Re: TF1260 Rev 1

@mwb113, post #362

Ja wczoraj odebrałem kartę zrobioną przez MarkaG1. Wszytsko jest w porządku, teraz trochę walczę z systemem, bo ten od hertella śmiga, a z którego korzystałem co chwile ma jakies problemy.
[#364] Re: TF1260 Rev 1

@Mir3k, post #363

Ja obecnie używam 3.2 + mmu libs z instalacji 3.2.
Narzedzia do obsługi cpuspeed TF1260 musi być zgodny z wersją firmware.
1
[#365] Re: TF1260 Rev 1

@makaron, post #364

Teraz juz tylko jeden problem został: sysinfo, nie chce startować, wysypuje się na strarcie, nawet przy odpaleniu bez SS.

edit: usunięcie 68040.library z Libs: pomogło

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2021 23:02:19 przez Mir3k
[#366] Re: TF1260 Rev 1

@makaron, post #364

tego nie wiedziałem. do obu używałem jednego cały czas. gdzie jest jakieś info o tym i link do nowego cpu speed?
[#367] Re: TF1260 Rev 1

@juen, post #366

Chyba zbyt szybko wyskoczyłem z tym. Do tej pory opublikowane narzedzia sa jedynymi dostepnymi publicznie. To sie zmieni przy kolejnym firmware.
[#368] Re: TF1260 Rev 1

@makaron, post #367

no to szkoda, bo ja niedawno zupgradowalem 3cia karte tf1260, dwie poprzednie po upgradzie dzialaly jak nalezy, 3cia po upgradzie wiesza sie za kazdym razem jak probuje ustawic 75mhz. na starym firmware dzialalo jak nalezy (i nieraz udawalo sie odpalic tez te 79mhz).

nie pozostaje mi nic innego jak wrocic do poprzedniego fw :)
[#369] Re: TF1260 Rev 1

@Mir3k, post #363

Też mam kartę od MarkaG1 i wszystko śmiga jak na razie, co prawda za wiele powiedzieć nie mogę, bo bawię się nią dopiero trzeci dzień, ale na tym WB 3.1 o którym piszesz wygląda, że działa jak należy.
Wczoraj wsadziłem rev. 6, ale niestety idzie max na 66MHZ, na 75 jest zwiecha po odpaleniu colecenia cpuspeed speed=75.

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2021 15:42:11 przez jargo
[#370] Re: TF1260 Rev 1

@jargo, post #369

W innym wątku widziałem, że lada moment wyjdzie nowy firmware, na nim ponoć nawet LC lecą po 100 mHz, ja swojego jeszcze nie testowałem pod tym kątem. To pierwsza moja karta która ma takie ficzery :D
[#371] Re: TF1260 Rev 1

@Mir3k, post #370

slyszalem, ze latwiej przetaktowac procek bez fpu niz z fpu, stad ostroznie bym uzywal slowa "nawet" lc :P
[#372] Re: TF1260 Rev 1

@Mir3k, post #370

Jestem w grupie testujacej nowy firmware.
Na chwilę obecną wyglada na to, że LC rev4 jest łatwiej utrzymać na 100Mhz niż nawet Rev6.
Quake z softfloat daje radę nawet 7fps. szeroki uśmiech

Jeszcze trochę zapewne zajmie jak ten firmware będzie dopracowany w 100%, ale jest szansa na wczesny dostep do testowej wersji jeszcze przed świętami.
[#373] Re: TF1260 Rev 1

@makaron, post #372

ano wlasnie, w kastracie mniej rzeczy moze sie wywalic :)

to z lc traktuje tylko jako ciekawostka. naprawde jak tf bedzie na poziomie kompatybilnosci na rowni chociaz z v2 to sie bede cieszyl z 60mhz. baaaa wole sprawne 50mhz niz 100mhz gdzie dema i tak beda chodzili jak na 040
[#374] Re: TF1260 Rev 1

@makaron, post #372

Rev4 powinny chodzic powyzej 120MHz. Nawet na 133MHz.
[#375] Re: TF1260 Rev 1

@Don_Adan, post #374

Technicznie będzie możliwość ustawienia 125mhz.
Póki co nie słyszałem by komuś ruszyła Amiga przy takim taktowaniu.
[#376] Re: TF1260 Rev 1

@makaron, post #375

125 w apollo gość wycisnął na rev6
[#377] Re: TF1260 Rev 1

@makaron, post #375

Bo nie słuchasz uważnie
[#378] Re: TF1260 Rev 1

@snifferman, post #377

Mowiłem w kontekście TF1260.
[#379] Re: TF1260 Rev 1

@makaron, post #378

A wydajnością TF jest dużo szybszy niż bliz/apollo przy tym samym taktowaniu. Jak wypada vs warp?
[#380] Re: TF1260 Rev 1

@snifferman, post #379

Starystyki dostepu do ram wyglądają bardzo podobnie.
[#381] Re: TF1260 Rev 1

@snifferman, post #379

A wydajnością TF jest dużo szybszy niż bliz/apollo przy tym samym taktowaniu. Jak wypada vs warp?

Mam jedną i drugą. Moje odczucia są takie, że Warp jest stabilniejszy i delikatnie szybszy. Oczywiście pomijam kwestie wyjścia Hdmi w Wapie. TF to świetna alternatywa dla starych i drogich Blizzardów oraz Apollo.
[#382] Re: TF1260 Rev 1

@snifferman, post #379

od apollo? nie. dlaczego by miała być? od początku tf pisał, że to ma być tania budżetowa karta dostępna dla wszystkich. przy tej konstrukcji raczej nie ma co marzyć o dogonieniu apollo. ale mimo wszystko kibicuje by było mu jak najbliższe.

a jak już ktoś wspomina o warpie. to jest karta która przewyższyła w jakości i stabilności wszystkie inne karty turbo :)

dla upartego wystarczy nagrać filmik z demem odpalonym na tf 79,x MHz vs apollo 80mhz... - taki już istnieje sam tf nagrał starstruck. porównajcie sobie nawet na YouTube scene z comanchem. prędkość spada do mniej więcej 10fps

gdybym miał patrzyć tylko na wykresy, mipsy, statystyki i jarać się quakiem to bym:
a) używał pistorma i udawał, że wszystko mi dziala
b) kupił v4 i udawał, że to Amiga, a że połowa rzeczy nie działa to wina programistow
c) sprzedał wszystkie amigi i za ułamek ich ceny kupił najnowszej generacji pc i używał winuae dofinansowywujac co miesiąc Toniego za świetna robote

:D

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2021 06:50:32 przez juen
1
[#383] Re: TF1260 Rev 1

@KAN2000, post #381

Mam jedną i drugą. Moje odczucia są takie, że Warp jest stabilniejszy i delikatnie szybszy. Oczywiście pomijam kwestie wyjścia Hdmi w Wapie. TF to świetna alternatywa dla starych i drogich Blizzardów oraz Apollo.

W ramach sprostowania mówiłem o pracy kart bez żadnego podkręcania czyli na 50 MHz.
Quaka nawet nie odpalam bo - sorry ale po co?
1
[#384] Re: TF1260 Rev 1

@juen, post #382

od apollo? nie. dlaczego by miała być?

Chociażby dla tego że ma pamięci synchroniczne taktowane zegarem magistrali CPU 1:1, a Apollo ma FP/EDO taktowane połową zegara CPU, poza tym jest projektowana 30 lat później, wiedza, a przede wszystkim pozostałe elementy elektroniczne ( CPLD/FPGA, pamięci) przeszły wiele modernizacji.
Nie robiłem dokładnych testów ( może uda mi się w ten weekend) ale też mam wrażenie że system startuje szybciej ( oczywiście z kontrolera na płycie Amigi ).
Niższa wydajność w niektórych demach to wynik gorszego transferu do pamięci CHIP, ale z tego co czytałem to następne wersje firmware mają mieć to poprawione, wydaje mi się że nie ma przeszkód żeby po odpowiedniej optymalizacji z czasem doszedł do maksymalnych wartości jakie daje chipset Amigi.
[#385] Re: TF1260 Rev 1

@UJP, post #384

"ale z tego co czytałem to następne wersje firmware mają mieć to poprawione"

nie mowie o przyszlosci tylko o terazniejszosci. mam wszystkie te karty i to nie jest tak, ze nie wiem o czym mowie, testy porownawcze, ktore polegaja na prawdziwym uzyciu karty, a nie porwownaniu numerkow robilismy juz dawno, w polowie przestalismy w ogole odpalac dema na tf'ie bo jak tu cos porownywac skoro na warpie i apollo odpalaja sie w podobnym czasie, a tf jeszcze dlugo liczy i nie rozpoczal.

predkosc odpalenia sie systemu to dla mnie zaden test. oczywiscie wiem, ze 90% amigowcow tutaj odpala amige, zeby odpalic wb, whdload na 5minut i ja wylaczyc. do nich w zaden sposob nie dotre moimi argumentami, za to Ty UJP jak najbardziej :P

a tutaj testy z najlepsza osoba do tego jaka znam - JakubH:

po lewej TF na 79mhz, po srodku apollo 80mhz, po prawej warp na 80mhz. widac, ze warp odpalil demko minimalnie szybciej, ale scena ta sama, roznica moze 2 sekundy. to samo demo na tf'ie daleko w tyle.

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2021 09:44:54 przez juen
1
[#386] Re: TF1260 Rev 1

@juen, post #385

juen dobrze pisze, jest jest jeszcze jedna kwestia - na Warpie czy Blizzardach system jest stabilny i nic się nie wiesza, na Apollo poprawiony też było stabilnie a niestety na TF po ok 30 minutach potrafi się zwiesić. I tutaj dochodzimy do właśnie tematu kto na ile odpala Amigę ;) Ja lubię dłuższe sesje i Amisia chodzi godzinami. Z Warpa jestem mega zadowolony. TF niestety sprawia co jakiś czas problem mimo pracy na 060 50MHz :( Dołożę mu radiatory - może pomoże. Ogólnie TF wziąłem do drugiej A1200 którą chce zrobić z klasycznym systemem 3.1 skonfigurowanym jak za dawnych lat - takie retro i nie chciałem wywalać dużo kasy na ten projekt.
1
[#387] Re: TF1260 Rev 1

@KAN2000, post #386

U mnie przy dołożonych radiatorach ma 50mHz działa bardzo stabilnie. Czasem jakis 8000 000B się pojawi na pewnych programach, ale czytając komentarze o braku stabilności spodziewałem się dużo gorszej stabiliności.
[#388] Re: TF1260 Rev 1

@Mir3k, post #387

Właśnie czekam na radiatory. Zobaczę jak będzie, TF to tania i dostępna alternatywa dla starych kart - dostępna względem WARP, na które trzeba długo czekać. Ja miałem to szczęście, że byłem w pierwszym żucie i bardzo się cieszę a na TF czekałem ok miesiąca.
Fajnie, że dzieje się coś w naszym małym świecie Amigowym biorąc pod uwagę wieloletni marazm.
[#389] Re: TF1260 Rev 1

@KAN2000, post #388

zgadzam się i czekam na finalny firmware i wtedy będzie można coś sensownie porównać :)
[#390] Re: TF1260 Rev 1

@juen, post #382

od apollo? nie. dlaczego by miała być? od początku tf pisał, że to ma być tania budżetowa karta dostępna dla wszystkich. przy tej konstrukcji raczej nie ma co marzyć o dogonieniu apollo. ale mimo wszystko kibicuje by było mu jak najbliższe.

Przez 30 lat trochę się pozmieniało. UJP już o tym wspomniał.

a jak już ktoś wspomina o warpie. to jest karta która przewyższyła w jakości i stabilności wszystkie inne karty turbo :)

Gdzieś leży u mnie w pudełku.

Pytam, bo nie chce mi się lutować na marne, ale też szkoda trzymać procki rev6 w szufladach, a sprzedawać "za grosze" też żal
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem