kategoria: Karty procesorowe
[#391] Re: TF1260 Rev 1

@snifferman, post #390

Tak moze i wspomniał ale nijak się to ma do TF raczej do warpa, gdzie to faktycznie czuć i widac

Za to nie odniosłeś się do reszty co napisałem więc nie za bardzo możemy podyskutować

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2021 14:58:27 przez juen
[#392] Re: TF1260 Rev 1

@juen, post #391

nijak się to ma do TF

Trudno się z tym zgodzić mając możliwość użycia CPLD 6ns i szybkich pamięci w TF.

Za to nie odniosłeś się do reszty co napisałem więc nie za bardzo możemy podyskutować

Tzn do sprzedaży Amig i emulacji, bo nie bardzo rozumiem co to ma wspólnego z budową karty na CPU060?

Moim zdaniem TF1260 wymaga jeszcze dopracowania. Może okazać się, że poprawienie wydajności wymagać będzie nowego PCB. Dla majsterkowicza, będzie to jeden wieczór, na przeszczep laminatu, ale dla większości może to być spore wyzwanie.
[#393] Re: TF1260 Rev 1

@snifferman, post #392

znowu wróżenie z kart ;D? ja się trzymam teraźniejszości i ziemi :)

nie. nie chodziło mi o mój żart tylko realne dowody

nie kumam na cholere te dywagacje...

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2021 15:40:56 przez juen

Rany to chyba nawet tej karty nie masz, a mówisz o nie jak ekspert.

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2021 15:44:39 przez juen
[#394] Re: TF1260 Rev 1

@snifferman, post #390

Gdzieś leży u mnie w pudełku.

Pytam, bo nie chce mi się lutować na marne, ale też szkoda trzymać procki rev6 w szufladach, a sprzedawać "za grosze" też żal

A Warpa nie szkoda trzymać w pudełku?
1
[#395] Re: TF1260 Rev 1

@Jacques, post #394

Wystarczy mieć i podziwiać ! Inwestycja na przyszłość 😉
[#396] Re: TF1260 Rev 1

@juen, post #393

znowu wróżenie z kart ;D? ja się trzymam teraźniejszości i ziemi :)

Tzn? Firmware jest już w wersji skończonej czy jako public beta?
Dostęp do Chip jest wolny. Zmiany na PCB nie są przecież wykluczone. To jest teraźniejszość

nie kumam na cholere te dywagacje...

Zmiany firmware są zapowiadane, a zmiany hardware niewykluczone. Możliwe, że autor karty nie będzie chciał zmieniać nic na PCB, bo przyznawanie się do ewentualnych błędów nie jest jego najmocniejszą stroną
Lepiej aby ci co kupują wiedzieli, że jakieś ryzyko jest.

Może dla ciebie wrzucenie nowego firmware to kilka minut a zmiana hardware kilka godzin, ale inni mogą się zdenerwować. Autor karty też wspominał, że "bierzesz jak jest".

Rany to chyba nawet tej karty nie masz, a mówisz o nie jak ekspert.

Nie złożyłem jeszcze swoich.

nie. nie chodziło mi o mój żart tylko realne dowody

Dowody na co?

Nie bardzo rozumiem skąd u ciebie złość.
[#397] Re: TF1260 Rev 1

@snifferman, post #396

na stwierdzenie, że chodzi szybciej niż apollo. nie chodzi. wypowiadałem się bo myślałem, że ludzie chcą znać stan faktyczny. co będzie w przyszłości to nie wiesz. na moje argumenty wyciągasz jakieś teorie, które nigdy mogą się nie spełnić. ja z takimi tezami poczekam, a jak będzie co testować to potestuje i dopiero się wypowiem. ja też mogę mówić, że będę jeszcze piękny i bogaty o porównywać się w ten sposób do innych :)

to ja już nie wiem o czym Ty mówiłeś. o aktualnej karcie tf z beta firmware czy o swojej wizji tej karty. w życiu bym nie chciał na miejscu TF takich wypowiedzi, a zamiast nich to rzeczowe testy i zgłaszanie co nie działa, bo to faktycznie może pomóc zrealizowac Twoje marzenia o finalnym wyglądzie tej karty.

więcej się nie wypowiadam, ale po prostu ciężko się czyta niektóre wypowiedzi i kusi by je prostować. powrócę jak będzie co wgrać nowego do mojej kartty
[#398] Re: TF1260 Rev 1

@Jacques, post #394

A Warpa nie szkoda trzymać w pudełku?

Szkoda, ale na wszystko czasu nie starczy.
[#399] Re: TF1260 Rev 1

@snifferman, post #396

Póki co nie ma potrzeby zmiany pcb, jest to chyba to 4 wersja pcb.

Nowy firmware w wersji publicznej Beta powinna być dostepna dzisiaj.
[#400] Re: TF1260 Rev 1

@juen, post #397

na stwierdzenie, że chodzi szybciej niż apollo. nie chodzi. wypowiadałem się bo myślałem, że ludzie chcą znać stan faktyczny.

Aaaa, to teraz wiem o co chodzi.
A wydajnością TF jest dużo szybszy niż bliz/apollo przy tym samym taktowaniu. Jak wypada vs warp?

To było pytanie, tylko dałem kropkę zamiast pytajnika. Powinno być
A wydajnością TF jest dużo szybszy niż bliz/apollo przy tym samym taktowaniu? Jak wypada vs warp?

Przepraszam za nieporozumienie

to ja już nie wiem o czym Ty mówiłeś. o aktualnej karcie tf z beta firmware czy o swojej wizji tej karty. w życiu bym nie chciał na miejscu TF takich wypowiedzi, a zamiast nich to rzeczowe testy i zgłaszanie co nie działa, bo to faktycznie może pomóc zrealizowac Twoje marzenia o finalnym wyglądzie tej karty.

Ja nie mam wizji ani marzeń dotyczących TF. Mam tylko obawy, że karta nie jest jeszcze "gotowa" i czekam na rozój wydarzeń. Patrząc na przeszłość TF, różnie to było. A to obraza autora, a to nie widzenie, że coś nie działa, żeby go nie wkurzać itp. W TF330 jest niedociągnięcie w interfejsie IDE i Adaptery SD-IDE mogą nie działać przez linię reset.

To co chciałem powiedzieć, to, że karta jest w fazie beta i wolę poczekać.
[#401] Re: TF1260 Rev 1

@snifferman, post #400

to się dogadali :)

zmiana pcb to byłby trochę strzał w kolana dla tych co już je zamówili :) skoro da się fw poprawiać to jest to najlepsze w tej karcie :) v2 też by było świetna karta, ale wsady zamiast być coraz lepsze to były coraz gorsze :(
1
[#402] Re: TF1260 Rev 1

@skofrant, post #1

Nowy firmware.
https://www.exxoshost.co.uk/forum/viewtopic.php?f=75&t=4947

Będę tłumaczenie robił wieczorem jak wrócę do domu.
[#403] Re: TF1260 Rev 1

@makaron, post #402

jak córkę uśpię w miarę sprawnie to dziś wrzucę :)
[#404] Re: TF1260 Rev 1

@juen, post #401

zmiana pcb to byłby trochę strzał w kolana dla tych co już je zamówili :)

Mogliby zostać przy starym firmware. W końcu karty miałybyć sprzedawane "AS IS"
Sam laminat to przecież groszowe sprawy. Gorzej z czasem na przelut, no i nie każdy umie i ma toolsy

skoro da się fw poprawiać to jest to najlepsze w tej karcie :)

A wszyscy co kupili, mają jak zaprogramować, czy nagle robi się duży ruch w paczkomatach?

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2021 19:21:33 przez snifferman
[#405] Re: TF1260 Rev 1

@snifferman, post #404

ja nigdy tego nie robiłem ale jak się pojawiła potrzeba to wziąłem pierwsze lepsze pi, kabelki. strona www z info jak podpiąć i jaki program zainstalować i wrzuciłem fw. banałne to było. później zacząłem masowo aktualizować co się da :)

koszt pi zero to tyle co nic. taniej niż odsyłać do aktualizacji komuś innemu :)
[#406] Re: TF1260 Rev 1

@juen, post #405

tak na szybko. zadnergo zielonego ekranu, karta wstaje i daje sie przetaktowac na 100mhz - pokazalo 78 mipsow (to na pewno mniej niz +20%, ale i tak spoko)

to tyle w teorii, w praktyce sprawdze jutro czy cos sie zmienilo w kompatybiolnosci, czy to co sie nie odpalalo nie odpala sie dalej i czy to co sie haczylo haczy dalej...

ps 125mhz = zwis

na 100mhz starstruck wyzional ducha przy pierwszym fade to white - ale moge zrzucic narazie wine na brak chlodzenia, chociaz to dosc krotki czas na przegrzanie. jutro zaloze co trzeba :)

ale jedno widze, demo odpala sie duzo duzo szybciej... na 94mhz teraz leci :) - rzeczona przycinajaca scena dalej przycina, ale dzieki 94mhz chodzi prawie dwa razy szybciej.. na oko 20fps? na apollo 80mhz chodzi 50fps..

ale propsy, bo ewidentnie jest lepiej, jutro posprawdzam demka, ktore w ogole nie chcialy dzialac

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2021 20:55:24 przez juen
[#407] Re: TF1260 Rev 1

@juen, post #405

Teraz to praktycznie Pi 0 jest nie do dostania. Kiedyś było po 5 dych.

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2021 20:36:39 przez Blady
[#408] Re: TF1260 Rev 1

@Blady, post #407

Jestem ciekaw jak zachowuje się nowy wsad z mediatorem?
[#409] Re: TF1260 Rev 1

@mwb113, post #408

nie ogladalem, ale wiem ze Chucky wie co robi, tutek flashowania:

[#410] Re: TF1260 Rev 1

@Blady, post #407

Jak po 5 dych? Ja zanabyłem w botlabie dwie szt po 19.90 i wciąż jedną mam. Ostatnio poszedłem w PC BareMetal Emu.
[#411] Re: TF1260 Rev 1

@makaron, post #402

Terriblefire TF1260 Grudzien 2021 Alfa Release 1
------------------------------------------------

TO JEST FIRMWARE PRZEDPREMIEROWEJ JAKOŚCI. PRZECZYTAJ DOKŁADNIE ZANIM ZACZNIESZ UŻYWAĆ!
TA WERSJA FIRMWARE NIE MOZE BYĆ CZĘŚCIĄ SPRZEDAŻY. Nie można sprzedawać TF1260 z tą wersją firmware.
RYZYKO ZWIĄZANE Z UŻYWANIEM TEJ WERSJI PRZYJMUJESZ NA SIEBIE. PRAWDOPODOBNIE WYKASUJE CI TWÓJ TWARDY DYSK.
TO FIRMWARE NIE JEST OBJĘTE GWARANCJĄ.
Wydanie tego firmware w obecnej formie ma za zadanie dostarczyć trochę zabawy przy Amidze podczas świąt. Jeśli zadasz pytanie, które zostało wyjaśnone w tym dokumencie, zostanie ono zignorowane.
Proszę sprawdź czy możesz wgrać poprzednią wersję firmware zanim użyjesz nowej wersji. Upewnij się, że możesz wrócić do poprzedniej wersji firmware. Jeśli nie jesteś pewny tego, zaczekaj na późniejsze wydania.
Prędkość chipram może troszkę różnić się w zależności od taktowania CPU. Powodem tego jest potrzeba przenoszenia danych z domeny 14Mhz do szybciej taktowanego CPU. Jedne prędkości CPU dadzą szybszy chipram niż inne.

Taktowanie
------
Musisz użyć najnowszej wersji CPUSPEED, którą można znaleść wraz z firmware. Dostępne prędkości procesora (Niektóre ustawienia prędkości po prostu nie działają, ale proszę daj znać co działa a co nie działa. 75Mhz nie działa na chwilę obecną)

50Mhz
58Mhz
60Mhz
62.5 Mhz
66.667Mhz (wybierz 67 w cpuspeed)
75Mhz
78 Mhz
80Mhz
82.5 Mhz
93.75 Mhz (wybierz 94 w cpuspeed)
100Mhz
125Mhz ...LOL

Niektóre z tych wartości mogą zostać usunięte w przyszłości, jeśli okażą się niestabilne. Najlepiej wypróbować wartości 67 (66.6), 94 i 100. Te są najbardziej stabilne.

INTERFEJS IDE
-------------
Skopiuj ehide.device do DEVS:
Skopiuj LoadModule z Aminet. Aby zainstalować driver wpisz
LoadModule ehide.device

Komputer się zrestartuje.

FAQ
---

Q. Po co jest 6ns firmware?
A. Jest to dedykowana wersja firmware dla kart z 6ns CPLD, w większości kart CPLD jest w wersji 10ns. Jeśli nie jesteś pewny jaką wersję CPLD masz użyj wersji 10ns.

Q. W jakiej kolejności w łańcuchu są ustawione CPLD.
A. Pierwszy jest RAM, kolejny BUS.

Q. Co jeśli będę miał żółty ekran przy starcie?
A. Daj nam znać, i użyj poprzedniej wersji. Ciąglę pracuję dlaczego tak się dzieje.

Q. Jaka jest maksymalna prędkość dla Rev X?
A. Prawdopodobnie możesz oczekiwać, że Rev 1 nie da się podkręcić zbyt dużo. Rev 4 LC da radę 100Mhz, Rev 6 FPU da radę 94 albo 100Mhz w zależności od posiadanej sztuki.

Q. A co z chłodzeniem?
A. To zależy od ciebie. Użyj radiatora jeśli plaujesz pracować przy 100Mhz.

Q. Gdzie mogę oczekiwać wsparcia?
A. Skontaktuj się z osobą, która sprzedała ci kartę. Oni muszą zapewnić wsparcie.

Q. Gdzie mogę raportować problemy?
A. Forum Exxos w sekcji Terriblefire.

Poprawki z poprzedniej wersji
-----------------------------

1. Zmiana taktowania do 14Mhz została usunięta. CPU i FPU zawsze są taktowane z pełną prędkością.
2. Wydajność Chipram (w zależności od sprzętu powinieneś widzieć cykle 590ns albo 700ns. Może się różnić przy różnych prędkościach CPU)
3. TF IDE pracuje przy wyżych prędkościach.
4. Możliwość ustawienia 100Mhz.

Znane Problemy
--------------
75Mhz i 80Mhz nie działa. Spróbuj 67, 84, 94 albo 100Mhz

Użyty sprzęt przy testowaniu
--------------------------
A1200 PAL R2B + Mask ROMS
A1200 PAL R2B + EPROMS
A1200 PAL 1D4 + Mask ROMS
ReA1200 PAL 1D4 + EPROMS
A1200 NTSC 1D1 + Mask ROMS

Stabilność
----------
Zawsze poprawię bugi jak je znajdę. Ta wersja firmware jest wersją alfa/niestabilną, ale niebawem ukaże się wersja stabilna. Wersja stabilna niekoniecznie oznacza wersję końcową. Jeśli będzię zainteresowanie, to będą pojawiać się kolejne poprawki.

Podziękowania
-------------

Firmware zostało stworzone przez Stephen Leary (Terriblefire). Jeśli masz ochotę wesprzeć projekt, możesz to przekazać środki przez paypal na stephen@terriblefire.com. Jest to w pełni dobrowolne, pozwoli to mi zasilić budżet piwny.
Dostaję pytania ile czasu zajął ten projekt... w ostatnich 2 tygodniach przed wydaniem tej wersji spędziłem 130 godzin... może nawet więcej. Cały projekt w sumie zajął 3-4000 godzin. Baw się dobrze, to wszystko o co proszę.

Ten projekt nie byłby możliwy bez:
John Hertell (ChuckyGang)
Erik Hemming (erique)
Jamie Craig "Madhacker"
Alen Marks (AlenPPC)
Mark Brown (Superduper)
Chris "GadgetUK"
Arek Makarenko
Go0se

Prawdopodobnie inni o których teraz zapomniałem ...za co przepraszam.
[#412] Re: TF1260 Rev 1

@makaron, post #411

Cały projekt w sumie zajął 3-4000 godzin.

W moim korpo ten projekt zostałby wyceniony na ok 1 mln PLN (+). A gość prosi o kasę na piwo...
1
[#413] Re: TF1260 Rev 1

@vojo, post #412

Zainstalowałem ten firmware. LC060, rev4
Proba ustawienia 100 MHz - zwis.
Proba ustawienia 94 MHz => 80 MHz => WhichAmiga pokazuje 66 MHz.

[#414] Re: TF1260 Rev 1

@Mir3k, post #413

Ok jestem dzbanem, tak się podjaralem ze udało mi się flashnać kartę, że nie zauważyłem nowych TFtoolsów.

2
[#415] Re: TF1260 Rev 1

@vojo, post #412

bo inne korpo Twojemu korpo za to by zapłaciło 3mln
1
[#416] Re: TF1260 Rev 1

@makaron, post #411

jestem pewny, ze wczeniej potion-exodus nie uruchamialo sie wcale (freeze na cli). teraz sie odpalilo. za pierwszym razem zwis przy pierwszej scence, ale po resecie na 94mhz poszlo. niestety muzyka calkowicie sie skaszanila. na 66mhz dziala prawidlowo wiec naprawde jest sie czym pochwalic. narazie nie bede sie czepial szczegolow, a raczej sukcesow :)

za kolejnym podejsciem na 94mhz poszlo prawidlowo nawet z muzyka. wiec ogolnie jest jakis czynnik losowosci, kibicuje zeby karta dzialala za kazdym razem tak samo :)

na 94mhz wymienione demo chodzi podobnie jak na apollo 80mhz. bardzo szkoda, ze jeszcze nie da sie wlaczyc stabilnych 80mhz, to jest takie w miare bezpieczne dla wiekszosci produkcji i latwiej bedzie porownac :)

ps: jakby je ktos testowal. na 100mhz ewidentnie kaszani sie dzwiek. na warpie na 100mhz smiga bez problemu. moze ktos potwierdzic?

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2021 08:01:02 przez juen
[#417] Re: TF1260 Rev 1

@juen, post #416

Więc tak, odpaliłem dzisiaj na szybko Quake no Voodoo
Glquake 640x480 pamięć ustawiona na 64mb
Fullscreen , tf1260 na 50mhz
Timedemo wypluło mi 11fps
[#418] Re: TF1260 Rev 1

@juen, post #416

W PC wszystko jest jakoś logicznie poukładane .
Mam na myśli mnożnik CPU, magistrala FSB, tuningi pamięci etc. Więc wie się co jak ustawić aby było bezpiecznie .
A tu jakiś wolna amerykanka. Częstotliwości jakby z palca w wyjęte ...
[#419] Re: TF1260 Rev 1

@WojtekX, post #418

przedstawiam bustesty!

tf 1260 wsad alpha - 93.75mhz:

warp 1260 - 95mhz:

wyglada na to, ze dostep do chipu zostal naprawiony i jest pomijalnie szybszy niz na warpie. z fastem to niech sobie kazdy sam zintepretuje

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2021 09:51:10 przez juen
[#420] Re: TF1260 Rev 1

@juen, post #419

No ale ram zwolnił w porównaniu do poprzedniego wsadu
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem