@Marcin27411, post #89
@brain030, post #90
brniesz w jedną słuszną myśl opartą na zerowej praktyce w samodzielnej ich wymianie i sprawdzeniu
@Marcin27411, post #94
https://www.ppa.pl/forum/amiga/47657/amiga-500-6a-zielony-ekran-diagrom-1-21-no-chipmem-detected/2#m839510
Akurat przy A500 zawsze mierzyłem stare i trzymam cały pojemnik chyba z kilkudziesięciu Amig. Tylko raz miałem wylany kondensator, ale raczej przez zły montaż fabryczny, bo wyglądał jakby był mechanicznie uszkodzony. Prawdopodobnie ktoś go chciał na siłę położyć. Pojemności zawsze były w tolerancji i ESR z tego co pamiętam też. Mam je cały czas więc mogę pomierzyć.
Ja lutowałem kiedyś tantale, a teraz polimery i one z regóły mają niższy ESR niż oryginały. Przy słabszym zasilaczu Amigowym impulspwym nawet "słychać różnicę" między nowymi kondensatorami z niskim ESR a starymi. Zasilacz dostaje szoku prądowego. Przy starcie zapiszczy na ułamek sekundy przy ich szybkim ładowaniu.
Jako ciekawostkę dodam, że miałem dwa razy przypadek, że Amiga po recapie na polimerowe nie chciała wstać. Winny okazał się kondensator od resetu (C712 10uf w A500 rev8). Był nowy i sprawny, bo sprawdzałem na mierniku. Po podmianie na inny wszystko było ok. Nie wiem jaki parametr kondensatora był przyczyną.
@Marcin27411, post #98
@snifferman, post #99
bez sensu nie wymieniać wszystkich
@Marcin27411, post #100
pcb ma skoro nie ma takiej potrzeby.
@Marcin27411, post #102
@Takuro, post #104
@Marcin27411, post #107
@abcdef, post #111
PREWENCYNIE
Niezależnie w jakich warunkach pracują kondensatory to DEGRADUJĄ
@Marcin27411, post #112
No właśnie o to się rozchodzi, że niekoniecznie.
Jak ktoś chce wymieniać setki sprawnych elektrolitów
@abcdef, post #113
nie pokażesz, bo nie masz
Na płycie A500 jest ich, ile, 15?
Lelon, jak ktoś gdzieś u siebie widzi OD RAZU wymieniać
@snifferman, post #62
bez sensu rozgrzewać lutownicę i zostawiać stare kondensatory