[#31] Re: Apple wybiera Intela (?!)

@krismiszcz, post #29

Coś wiem o wydzielaniu ciepła przez x86. Do Celerona 300A@550 musiałem dać cooller od Athlona 64 3000 :P Na szczęście nie musiałem płacić za ustrojstwo bo dostałem od kuzyna (który miał fajne LCD :D) gdyz on swoj procesor skatował i kupił jakies inne x86 :P.

[#32] Re: Apple wybiera Intela (?!)

@Masta Krishna, post #30

Tak, wszystkie procki.
[#33] Re: Apple wybiera Intela (?!)

@R-Tea, post #16

Masz procek CELL czyli ala PowerPC + MIPS od japońców w jednym ;)

new_ibm_sony_toshiba-cell_cpu

Testy podkręcenia obecnego rdzenia do 4GHz wypadły pomyślnie, więc idzie nowe :)
[#34] Re: Apple wybiera Intela (?!)

@narwi, post #1

A jednak. http://live.macobserver.com/article/2005/06/wwdc2005_keynote.shtml

Tego sie nie spodziewalem.
[#35] Re: Apple wybiera Intela (?!)

@marcik, post #34

http://www.apple.com/pr/library/2005/jun/06intel.html

[#36] Re: Apple wybiera Intela (?!)

@marcik, post #34

tu tez:
http://mirror1.macscoop.com/

Wyglada na to ze zmienia sie tylko procek. Soft ma byc niby kompatybilny z obiema platformami. Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu, ale jesli ma byc taniej i bez wymiany softu naglej to jakos to czemu nie... PPC juz chyba taniej nie bedzie, chyba ze resztki z magazynow. No to co panowie ?W obliczu nowych faktow wszyscy amigowcy przechodza na arosa ? ;)
[#37] Re: Jednak przesiadka (?!)

@Pan Iniemamocny, post #25

...no i wykrakalem ;)
[#38] Re: Apple wybiera Intela (?!)

@Pan Iniemamocny, post #36

Microsoft & SEGA w pierwszej kolejności wygrało przetarg z Apple na nowe procesory PowerPC do swojej nowej konsoli 360(stopni), która to ma być dostępna w sklepach jeszcze tego roku, więc to jest odwet firmy Apple by zbić z rynku oprogramowanie firmy Microsoft, a konkretnie Windows na nowych platformach z x86 ;)
[#39] Re: Apple wybiera Intela (?!)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #38

Tylko czy Apple będzie w stanie konkurować ceną z typowym PC-tem ? Wątpię ...Na platformie i86 liczy się stosunek ceny/wydajność i nikt nie będzie podniecał się nazwą Apple :) na obudowie .

Wygląda na to , że najważniejszym rynkiem dla Power PC są konsole ( skala zamówienia na Xbox 360 ?) .

Ciekawe jak to wpłynie (jeśli) na rynek amigowy ?

A może MorphOS i amiga OS4 na i86 ?

[#40] Re: Apple wybiera Intela (?!)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #38

Apple będzie robić tylko ładne obudowy z jabłuszkiem A co do odwetu na m$... To nie odwet a raczej strzelenie sobie w łeb
[#41] Re: Apple wybiera Intela (?!)

@szulu, post #40

Skoro od 5 lat juz robia wszystkie wersje swojego softu na oba procki (ppc i x86) to z pewnoscia zdazyli znalezc sposob by zabezpieczyc swoje interesy :) Tym bardziej, ze switch na Intela obnizy ceny kompow bedac transparentnym dla uzytkownikow. Najwyrazniej Apple'owi udalo sie znalezc sposob na szybka i bezbolesna emulacje ppc na x86. Gdyby tak zaimplementowac taka Rossete w arosie...
[#42] Re: Apple wybiera Intela (?!)

@ems, post #39

> Tylko czy Apple będzie w stanie konkurować ceną z typowym
> PC-tem ? Wątpię ...Na platformie i86 liczy się stosunek
> ceny/wydajność i nikt nie będzie podniecał się nazwą Apple :)
> na obudowie .

Nie rozumiem tego stwierdzenia - a w jaki niby sposob mialyby zmienic sie warunki konkurencji, oprocz tego, ze ceny macow moga spasc, bo komponenty beda tansze? Apple, jak dotad, konkurowac bedzie z markowymi PCtami (dell na polu desktopow i Boxx, Alienware na polu Workstation), a nie ze skladakami. Nadal bedzie miec dwa mocne atuty - system i piekny design. No a niedrogi juz teraz mac mini bedzie szybszy i byc moze jeszcze tanszy juz niedlugo. Przecietnego uzytkownika producent procka w jego macu nie interesuje, a freaki ppc albo sie przechrzcza i zaadaptuja, albo zostana muzealnikami, hobbystami, ewentualnie zaczna kibicowac konsolom do gier ;)
[#43] Re: Apple wybiera Intela (?!)

@Pan Iniemamocny, post #41

g4 i g3 mogą w miarę bezboleśnie emulować intele bo mają tryby little-endian. intele raczej z emulacją powerpc mają same problemy.

btw. dla windowsa istnieje sheepshaver z jitem a dla mosa nie ;(, niedobry mosteam
[#44] Re: Apple wybiera Intela (?!)

A gdzie tam jest coś wspomniane o emulacji ppc na x86? Będą natywne, 2 wersje softu więc o emulacji nie ma tu mowy :D A ceny kompów spadną ale i tak będą droższe od składaka zza rogu (naklejka kosztuje ). Na szczęście pewnie z tydzień po "debiucie" osx na x86 będzie to można już odpalić na domowym piecyku :P

[#45] Re: Apple wybiera Intela (?!)

@Pan Iniemamocny, post #42

Po pierwsze: mac i tak będzie droższy od składaka zza rogu, więc będą cracki i sprzedaż sprzętu poleci w dół Po drugie - macmini z x86 nie będzie już taki mini i fajny
[#46] Re: Apple wybiera Intela (?!)

Masz rację, ale nie wiem czy do końca, bo o ile zakup
specjalnego sprzętu stworzonego dla systemu jest czymś ciekawym,
wyróżniającym ect, o tyle zakup zwykłego sprzętu drożej dla systemu,
który próbuje konkurować z windowsem, będąc tak naprawdę darmowym
unixem z dodatkami nie skusi raczej indywidualnego masowego klienta,
choć mogę się mylić, ale nie wydaje mi się. Chyba, że będą to jakieś
ciekawe projekty - typu minimac, sam design nie wystarczy, musi być
coś więcej - minimac daje relatywnie niską cenę oraz zajmuje mało
miejsca, więc może być podwójnie ekonomicznym zakupem, serwer z Apple
musi konkurować jednak z HP, IBM-em itd... I tu konkuręcje widzę
cienko... Desktop natomiast jak napisałem, niekoniecznie będzie
atrakcją, na PPC był, ponieważ linuxPPC ma duże braki w stosunku do
wiodących systemów, Linux x86 ma ich mniej, więc i trudniejsza będzie
konkurencja...

[#47] ehm

@Kaczus, post #46

a kto powiedział że mac OS X na x86 odpalisz na zwykłym pececie? zrobia wlasny bios do tego jakis dongle i po sprawie. dalej bedzie mak.
[#48] Re: Apple wybiera Intela (?!)

sam sobie przeczycz. po co komu emulacja skoro soft jest na oba procki?
[#49] Re: Apple wybiera Intela (?!)

Tak oceniam szansę Appla na i86 .

System ? kolejny unixopodobny , jakich wiele . W sumie dojdzie do starcia z freeBSD i Linuksem . A kto będzie płacił za coś co ma za darmo ?

Soft ? To wszystko z kolei jest na XP . W sumie dojdzie do starcia z Microsoftem .

Wygląd ? hm... na PC-ty jest taaaki wybór ...

MacMini ? AOpen pokazał Pandorę ( z wyglądu prawie identyczna ) . Fakt o 100$ droższa , na razie ...

Nie wiem jak dzisiaj , ale kiedyś (szczególnie w USA ) kupowanie Maca było swoistą deklaracją ideową .

W sumie uważam , że to baaardzo ryzykowna gra . Mogą się mocno pokiereszować .

[#50] Re: ehm

@Valwit, post #47

Jadro osx jest opensource wiec przerobienie go pod inny bios to zaden problem (baa, przeciez juz od dawna darwin dziala na zwyklym pc, wiec nawet nie ma potrzeby przerabiac). A dongle to podejrzewam max. tydzien do zlamania.
[#51] Re: Apple wybiera Intela (?!)

@ems, post #49

soft juz teraz jest taki sam na x86 jak na makach. oni beda zyc z tego ze na makach x86 bedzie chodzil tylko macos i nic wiecej. z czasem jedynie linux, ale to tylko dla sportu bo na skladakach bedzie chodzil taniej :)
[#52] Re: Apple wybiera Intela (?!)

@Valwit, post #51

Dokładnie ! :)

[#53] Re: ehm

@Valwit, post #47

Tak ale, żeby go kupić musisz mieć powód (już pomijam możliwść
złamania ect) - czyli oprogramowanie. Sam fakt poczucia się inaczej
niż inny użytkownik windowsa tu nie wystarczy bo jak napisałem linux
na x86 ma zbyt dużą bazę oprogramowania zwiększoną dodatkowo dzieki
wine. Na PPC miał przewagę - bazę oprogramowania - na x86 już tej
przewagi nie ma, zostaje tylko marka lub jakiś ciekawy projekt - typu
minimac (choć słyszałem, że coś podobnego na x86 też już powstało)

[#54] Re: ehm

@marcik, post #50

jadro tak, ale biosa w klasycznym znaczeniu moze nie byc bo i po co? apple ustandardyzuje sobie samo hardware jak w makach i sam bios bedzie zbedny. odpalanie innego os bedzie przypominalo odpalanie linuksa na makach ppc. poza tym: na czlon mi mak x86 skoro zwykly pecet bedzie i tak tanszy? ich problem polega na tym zeby macosx i programow nie dawalo sie uruchomic na skladakach, ale jestem pewnien ze maja jakis plan co do tego. albo moze swiadomie chca sprzedawac tez sam os. konkurencja dla MS w kazdym razie nie beda: MS ma 1/3 akcji apple :)
[#55] Re: ehm

@Kaczus, post #53

a bo to malo malutkich pececikow jest? :) design i wielkosc to detale :)
[#56] Re: ehm

@Valwit, post #54

hmmm tylko 1/3?? mi się wydae, że po za kilkoma programami ma
wszystko...

[#57] Re: Apple wybiera Intela (?!)

@Kaczus, post #46

1) Przyjmujecie to, jakby to miało wyjść już dziś. Ale ten rok zwłoki czemuś służy - jak dla mnie, to to będzie miało IA64 (lub jakąś wariację na temat) w środku. Czyli pewnie będzie małe, ciche itp.
2) Sytuacja na rynku PowerPC drastycznie się zmieni - (po co oni to JUŻ ogłosili?) - jeśli ktoś się uprze na posiadanie np. development station na G4, wielkiego wyboru nie ma - i to może być DOBRA widomość. [Bo te jeszcze stojące w sklepach G5 i Mini od jutra będą przeźroczyste dla dotychczasowych potencjalnych nabywców ...]
3) MacOS X IA32 (czy jaki tam) nie jest żadną realną konkurencją dla windows - po prostu Linux oberwie ... Chociaż ... możliwe, że nie oberwie. Emulacja emulacją, ale z bezpośrednim odpaleniem tego na klonie NAPEWNO będzie problem (jeśli, tak jak myślę, docelowy procesor nie będzie procesorem pecetowym, to żegnaj MacOS X na grzybie).
4) Wkrótce pojawią się pewnie histeryczne głosy amigowe, że skoro Apple, to i Hyperion/MOSTeam też powinien. Będzie jazda (jak zwykle ;) ... A poważnie: wszystko w rękach Freescale. (jeśli któraś z dwóch opcji na tym skorzysta, to raczej ta z motylkiem)

[#58] Re: Apple wybiera Intela (?!)

@htn, post #57

oglosli juz zeby ludzie mieli czas na przystosowanie softu. a macos na 32 bitowych x86 to byłaby skrajna głupota imo
[#59] Re: ehm

@Kaczus, post #56

nie softu, akcji :) udzialow w firmie :)
[#60] Re: Apple wybiera Intela (?!)

@narwi, post #1

Musieli jakiegoś szkodliwego jabcoka wypić, że nagle chcą czegoś bardziej niebieskiego

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem