[#73]
Re: Apple wybiera Intela (?!)
Andrzej Bugajny
autor wątku
@narwi,
post #1
Intel w Macintoshach! Koniec świata?
Myślę, że chodzi jak zawsze o kaskę. Procki i chipsety z Intela są na na pewno tańsze niż PowerPC produkowane i właściwie rozwijane tylko dla Appla. Co prawda wojsko i telekomunikacja też zaopatruje się w powerki (rynek amerykański), ale oni mają Motorolę, która żyje głównie dzięki tym dwum segmentom rynku. Poza tym Apple od do miało kłopoty z wypraszaniem się o nowe power-procki, teraz już nie muszą sie martwić o najważniejszą część w komputerze - jest jeszcze AMD. Osobiście bardziej widziałbym tę ostatnią firmę. Mają tańsze i według mnie bardziej ciekawsze technologicznie układy niż Intel, a poza tym chłopaki są ambitni i dają Pęntakom w kość.
Apple uporało się wręcz konkursowo z przejściem na nowy procesor, później na nowy system, obecnie wszystko jest natywne, chodzi bez zarzutu, a tu znów zamieszanie sie szykuje po latach spokojnego żeglowania na ryknu kompów osobistych. Kod przez dłuższy czas będzie w dwóch wersjach tzw. Fat, czyli będzie co najmniej dwa razy większy, a jak go nie będzie to transparentny dla usera Rosset zemuluje stary kodzik dla x86, no i niby niewiele mocy mu na to trza. Jak będzie w praktyce, to wkrótce się okaże.
Steve Jobs może teraz spać spokojnie, nie martwiąc się o przyszłość procka dla dzieła swego życia. Użytkownicy powinni też na tym skorzystać. Myślę, że komputery z logo Appla będę tańsze, przez co bardziej konkurencyjne dla blaszaków. Może się okazać, że to bardzo dobry pomysł. Poważny problem do nie zakceptowania przez mac-userów to niewątpliwie logo na Maćku "Intel inside". Ale chyba będzie można to jakość zerwać, wytrawić czy wypalić :)
A może jednak nie koniec świata ale początek podboju?