@Valwit, post #1
@Valwit, post #1
@recedent, post #3
@flea, post #4
@recedent, post #5
@G. Kraszewski, post #6
@recedent, post #3
Czyli rozumiem, że kilkanaście lat temu za płód uważałbyś dziecko w 30 tygodniu ciąży, a dziś - nawet w 23 tygodniu?
Co do zdolności myślenia - nikt jeszcze nie wymyślił takiej maszyny, która byłaby to w stanie sprawdzić.
Co do poważnych uszkodzeń i szans na przeżycie - z tym też różnie bywa. Zdarza się, że dziecko, któremu lekarze wróżyli kilka dni życia jak na złość nie chce się z tym światem rozstawać. Tak czy siak - nie wydaje mi się, żeby ktoś u nas stosował w przypadku takiego niemowlaka "uporczywą terapię".
Pewna pani, która zamówiła sobie dziecko in vitro, a po tym jak okazało się, że "towar" nie spełnia oczekiwań (z powodu błędu personelu medycznego zagnieżdżono jej w macicy zarodek od innej pary) pani szanowna poddała go aborcji. Takie postępowanie nie mieści mi się w głowie, szczególnie u kogoś, kto podobno "bardzo pragnął dziecka".
Inny przykład: W pewnym chińskim szpitalu po dokonaniu tzw. późnej aborcji oddano dziecko do przyszpitalnej spalarni odpadów medycznych. Okazało się jednak, że niemowlak żyje. Pracownicy spalarni odesłali go więc z powrotem na oddział noworodków. Tam nikt się nim nie zajął, więc leżał sobie, aż umarł i z powrotem trafił do spalarni. Myślisz, że jest szansa, że czuł, myślał i był zdolny do przeżycia?
@flea, post #2
problem aborcji nie miałby racji bytu gdyby była większa świadomość i pomoc ze strony lekarzy ( w kwestii antykoncepcji).
Nasuwa się pytanie dlaczego kobiety decyduję się na aborcję?
Niechciana ciąża w jakich przypadkach?
-gwałt
-zdrada
-przerwanie rozwijającej się kariery zawodowej
-tradycyjna wpadka z nieodpowiedzialnym facetem (a może to nie moje) i wstyd w mieście bądź na wsi.
-poważne wady płodu
W przypadku kochającej się pary aborcja nie wchodzi w grę.
To samo w przypadku niestety patologii- jeszcze becikowe będzie.
Trzeba zacząć leczyć przyczyny a nie objawy.
Dziwne też jest to, że najwięcej odnośnie aborcji krzyczą mężczyźni.
W przypadkach niechcianej ciąży to kobieta zostaje z "problemem" i od niej się wymaga żeby pokornie donosiła i urodziła dziecko. Kiedy okazuje się, że jest chore to mężczyzna bez konsekwencji może odejść. Matka w takich przypadkach jest podłą żeńską wersją psa.
Wyobraźcie sobie, że Wasze drugie połowy zostały brutalnie zgwałcone i jeszcze dostały pamiątkę w postaci ciąży (bzdurą totalną jest, że w trakcie gwałtu się nie zachodzi) ciekawe który z panów rozważałby aspekty moralne patrząc na żonę, która przez 9 miesięcy ma chodzić w stanie "błogosławionym" a potem wychować dziecko, którego się nie chce. No i który z Was chciałby wychowywać i pokochać dziecko, które jest efektem gwałtu. Nie wspomnę jakby to na związek ogólnie wpłynęło.
Bez względu na to jak płód wygląda i jak dojrzały jest, jestem za aborcją w szczególnych przypadkach. Prawo powinno określać te przypadki np. poważne zagrożenie życia matki, gwałty,kazirodztwo.
Powinny być surowsze kary dla gwałcicieli, pedofilów, ojców którzy molestują własne dzieci i nieletnich gówniar, które sprzedają ciało w disco albo galerii centrum.
Powinna być darmowa sterylizacja dla osób, których nie stać na antykoncepcję a dzieci więcej nie chcą mieć np. patologia gdzie prezerwatywa=wino i wybór należy do ciebie, rodziny już wielodzietne ledwo wiążące koniec z końcem (oczywiście za zgodą zainteresowanych).
Powinna tez być większa pomoc ze strony państwa dla osób które decydują się na dziecko, pracują i wykazują się odpowiedzialnością a nie tylko dla tych, którzy w amoku pijackim sobie pofolgowali.
Pomoc młodym ludziom - mieszkanie, praca to teraz luksus więc często pary decydują się na aborcję z powodu braku możliwości utrzymania siebie i potomstwa. Wprawdzie jest twierdzenie "Bóg dał - Bóg wykarmi" to jakoś ciężko to w praktyce zastosować.
@flea, post #2
@Ender, post #10
Mamy teraz przeciez kobiete ministra zdrowia, która moim zdaniem robi to co chce partia, zamiast próbować przekonać partię do takiego właśnie widzenia problemu.
,
Zamiast podnosić nam zdrowotne (i tak nic z tego nie zyskamy pacjenci) zróbmy jeden wielki wysiłek finansowy i wprowadźmy dowody osobiste z chipami, a tam informacje o zatrudnieniu (popytajcie znajomych, którzy pracowali za komuny jakie mają problemy z udowodnieniem, że pracowali jeżeli firma padła, a jej akta były na śmietniku - u nas kilka firm tak postąpiło)
o składkach zdrowotnych (na prywatnym koncie i nie gadajcie, że jak będziemy ciężko chorzy to nas nie będą leczyć, bo teraz jest dokładnie to samo - patrz przykład chemioterapii- na zachodzie nowoczesne mieszanki, a u nas tańsze, mniej skuteczne i to ma być UE- ****).
Jeżeli człowiek chce iść do specjalisty, ba dentysty to najczęściej wybiera prywatny gabinet, rezygnuje z czegoś i płaci za wizytę, żeby być szybciej zbadanym, więc po co zdrowotne.
Podobnie z emeryturami, po co wszystko sprywatyzować, tak najłatwiej. Zostawić pewne zakłady i z zysków dokładać do ZUS dla tych, którzy nie łapią się na nową emeryturę, a nowa to składki na prywatnym i dziedziczonym koncie bankowym.
@recedent, post #5
@Valwit, post #9
@flea, post #13
@flea, post #13
jakby karą za gwałt była kastracja to za którymś razem facet by się zastanowił. A pedofila powinno się obowiązkowo kastrować. Inaczej by zaśpiewał (i dosłownie i w przenośni) jeden z drugim jakby juwenalia dostał na pamiątkę w foliowej torebce
po przemyśleniu trochę sprawy to kobiety są trochę same sobie winne. Same piętnują siebie "pewnie sama chciała" "po co po nocy łaziła" i pokazują palcami ofiarę w duszy mściwie odczuwać satysfakcję, że mi porządnej to się nigdy nie przytrafia.
Moja sąsiadka dostawała od państwa wszelkie dodatki ( no bo przecież alkoholizm to choroba), dzieciaki miały na święta wszelkie cuda ( rower, rolki, komputer) obiady za darmo, ze mnie się podśmiewają, że tyram i tylko polo jeżdżę. Dzieciaki od szczenięcia nauczone jak dobrze podanie do MOPSU napisać i jak wyżebrać parę groszy bo po co iść do pracy. A studia phi
Czas zainwestować w młodych! Gdyby ludzie po 20 mieli szansę na kredyt mieszkaniowy, dobra pracę i dobre pieniądze to łatwiej byłoby o dziecko. i nie mówię tu o gwiazdkach z nieba tylko o podaniu "wędki" młodym ludziom a nie za darmochę dostać.
@flea, post #2
@flea, post #2
@Benedykt Dziubałtowski, post #16
@Valwit, post #15
@Benedykt Dziubałtowski, post #16
@flea, post #19
bo jakiś pacan tak zadecydował. W nosie mam taką chorobę (tak naprawdę to gdzieś indziej ale kultura obowiązuje). Ja nie mam czasu na popijanie drinków z kolegami w knajpie, czy w domu , staram się myśleć odpowiedzialnie : idę do pracy, będę miała pod opieka czyjeś dzieci i nie mogę sobie pozwolić na popijanie w trakcie pracy lub przed. Nie dość, że taki sobie popija w samotności to jeszcze ciągnie na dno dzieci i współmałżonka a potem mówi się o DDA ( dorosłe dzieci alkoholików) Leczyć przymusowo i koniec. A nie kręcenie noskiem, że on / ona na leczenie nie pójdzie. Za bardzo się nasze prawo rozczula nad alkoholikami.
Ja : po 30, dobra praca (stała i dobrze płatna), singiel formalnie- kredytu na mieszkanie nie mogę dostać. Dlaczego? Bo muszę mieć wkład własny a żeby nazbierać wkład własny muszę wziąć dodatkową pracę i pracować od rana do nocy, a jak popracuję w trybie 12 godzinnym przez kolejnych kilka lat to nie będzie miał kto mieszkać w tym mieszkaniu na kredyt bo Flea zdechnie na zawał albo inne dziadostwo. No i brak męża też swoje robi. Wszystko do dupy? nieee tylko polityka tego kraju. Z tych samych powodów nie będę się "rozmnażać" brak perspektyw mieszkaniowych jest dostateczna przeszkodą.
faceta? mina policjantów na przesłuchaniu bezcenna.
Są i takie które gwałcą drugie kobiety (w wiezieniach na przykład) ale zwykle używają przedmiotów
wyobraźnia ludzka nie ma granic więc i tu pewnie by się coś wymyśliło. hmmm w sumie kobietę trudniej ukarać.
@Valwit, post #21
@Logan, post #17
Tak odnośnie innego problemu pochodnego - adopcja dzieci przez pary homoseksualne - STANOWCZE NIE !!! Dlaczego dziecko ma mieć na starcie skasowane życie, zastanawiać się "który z tych panów to tata a który mama",
być wystawionym na drwiny i szykanowanie w przedszkolu-szkole itp.
Jak takie dziecko ma być normalnie wychowane ?? W głowie mi się to nie mieści. Śluby homoseksualne ? Ok, żeńcie się, co mi do tego, ale od adopcji dzieci z daleka !!!
@flea, post #22
alkoholik (który się nigdy nie przyzna do nałogu) musi sam podjąć decyzję. Durnota.
ale to państwo przyznaje mieszkania patologii bo nie ma gdzie mieszkać.
Dodatkowo banki zaostrzają warunki kredytowe bo czasy są niestabilne a to już sprawka tych na górze.
Jest takie powiedzenie "Czemuś biedny - boś głupi" ja bym dodała " boś uczciwy".
@Logan, post #17
@Valwit, post #23
@Valwit, post #28