@cacodemon666, post #1
@cacodemon666, post #1
@cacodemon666, post #1
@G. Kraszewski, post #4
@cacodemon666, post #1
@Ender, post #6
@cacodemon666, post #7
@rafgc, post #5
@cacodemon666, post #1
@cacodemon666, post #1
W roku szkolnym tysiące uczniów są poddawani swoistemu praniu mózgów
Państwo zezwala na bałamucenie młodzieży ku uciesze Episkopatowi Polski
Episkopat Polski niby nie wtrąca się do polityki, ale trzyma rząd na smyczy
czy rzeczywiście religia jest potrzebna w szkole?
czy człowiek jeszcze potrzebuje bajeczek?
Lliczne afery pedofilskie i nadużycia seksualne.
Wtrącanie się do polityki
kreowanie się na monopolistę w sprawach moralnych
miliony istnień na sumieniu w imię szerzenia wiary
komisja majątkowa wydzierająca każdego dnia grube miliony od Państwa
nierówność względem prawa - sprawa podatków i zusu
zaglądanie i pouczanie jak ma wyglądać seksualność człowieka
przez te wszystkie lata edukacji w szkole podstawowej jak i średniej nie wyniosłem z tych lekcji (katechezy) absolutnie nic
chodzi o sam fakt występowania moralnej korupcji w instytucie kościelnym
Nie rozumiem dlaczego księży pracujacych w szkole obowiazują inne (bardziej przychylne dla nich moim zdaniem) przepisy.
Jestem za zniesieniem celibatu. Ksiądz powinien mieć możność założenia rodziny
w zamian oczekuję surowego ścigania wszelkich przestępstw wśród księży, tak jak to ma miejsce w przypadku zwykłych ludzi. Z moich pobieżnych obserwacji wynika, że teraz tak nie jest.
Kościół nie powinien popierać / potępiać żadnej opcji politycznej.
lepiej dzieci dać pod opiekę życiowej pokrace jakimi są zakonnice i katechetki
Tysiące księży mają dzieci
Powinno się wprowadzić podatek kościelny. Kto jest katolikiem niech płaci, kto nie to nie.
Ostatnie wybory pokazały za kim stał Kościół i wielokrotnie łamał ciszę wyborczą, kiedy to z ambony proboszczowie wskazywali "właściwego" kandydata.
jestem za tym, aby kilka lekcji było zawsze poświęconych innym religiom, czego w sumie trochę mi brakuje...
uważam, że PPA (nawet dział hydepark) to nie dobre miejsce na tego typu wątki. Tutaj trzeba jednoczyć i tak podzielone środowisko, a nie tworzyć wojenki na tle poglądów.
@recedent, post #11
@cacodemon666, post #1
@recedent, post #11
@kjb, post #15
Nauka języka, matematyki, geografii itd. to jest nauczanie dziecka, religia nieważne czy katolicka - to jest pranie mózgu!
po co dziecku które nie zna świata - narzucać jedną religię z wielu, zamiast dać wybór gdy już dorośnie
Inkwizycja to co?
Polecam tygodnik "POLITYKA" nr 35(2771) wydany 28 sierpnia 2010.
Tytuł z okładki "PARTIA PANA BOGA, NIE MA JEJ W SEJMIE, ALE JEST PRZY WŁADZY"
Sprawy moralne w kościele katolickim polegają na tym, że jak zgrzeszysz to idziesz do spowiedzi i ksiądz daje Ci rozgrzeszenie (tutaj absurd, chyba Bóg decyduje kto idzie do nieba, nie ksiądz, prawda?)
Gdyby ludzie żałowali szczerze swoich grzechów, to chyba by ich nie popełniali ponownie? I wtedy nie byłoby kolejek do spowiedzi
Ateista jak zrobi coś źle, to ma to na sumieniu, katolik idzie do spowiedzi i po sprawie
@recedent, post #11
@kjb, post #17
religii jest wiele
zabijanie w imię Boga to norma
zabijania w imię chemii nie doświadczysz
@kjb, post #20
Zabierać zdanie w czymś dla siebie ważnym trzeba, ale trzeba też jasno stwierdzić, że ich zdanie powinno dotyczyć tylko katolików, nie wszystkich Polaków!
Nie można narzucać prawa takiego, żeby tylko jednej wierze pasowało. Przypominam że Polska jest państwem świeckim, wolność religijna itd.
Czyli nie dajesz wyboru ateistom, czy raczej się boisz, że jak ktoś będzie miał zapłacić ten np. 1%, to wtedy się okaże ilu jest naprawdę wiernych kościołowi? Dlaczego nie dajesz opcji "ja nie chcę płacić, bo wierzę tylko w naukę i w ludzi" ?
Przyjacielu z naszego kochanego portalu, czy zachęcasz ludzi żeby chodzili z dyktafonami do kościoła? No bo jakżeby inaczej miałbym udowodnić że tak było? Mam poprosić ludzi z kościoła żeby potwierdzili że takie a nie inne słowa padły z ust księdza?
jestem Polakiem który boi się o to, że jego córka która nie będzie uczęszczać na zajęcią z religii, będzie musiała znosić złośliwe komentarze od dzieci z grupy, będzie wyśmiewana, to się odbije na jej psychice, a wszystko będzie bagatelizowane przez wychowawczynie, pewnie też usłyszę tekst: "dla dobra dziecka, mógł pan je zapisać na religię".
@recedent, post #21
@recedent, post #22
@kjb, post #23
Dlaczego zakładasz że wiara w Boga = Katolicy?
W celu ratowania życia ludzkiego są przeprowadzane eksperymenty na zwierzętach, ale ja miałem na myśli zabijanie jednego człowieka przez drugiego
@recedent, post #11
@kjb, post #15
@rafgc, post #26
Kojarzę i z czystym sumieniem w sprawach o których napisałem kamień mogę rzucić jako pierwszy, bo nie jestem pedofilem, nie jeżdżę po spożyciu alkoholu i nie uprawiam hazardu.
@recedent, post #28
@rafgc, post #29
chodziło mi o księży, którzy z ambony strzelają w nas piorunami za największe moralne przewinienia i nie tylko, sami będąc hipokrytami w tym co mówią
swoje przypuszczenia opieram na przykładzie "pobożności" w zakonach, gdzie im większe masz serce tym jesteś większym śmieciem
Co jest największym przykładem chciwej i materialnej natury kościoła? Celibat, bo nie pozwala się posiadać księżom niczego, ani rodziny ani dóbr materialnych, wszystko jest zawłaszczane przez wyższe poziomy stanowisk kościelnych
Ja uważam kościół za instytucję, której zadaniem powinno być utrzymanie naszej wiary, a nie jej wyznacznikiem, tak się nie dzieje, anie wiara się nie umacnia anie też coraz mniej osób się słucha kościoła
Trzeba jeszcze coś wiedzieć o tych przykazaniach żeby w nich trwać tak jak tego wiara wymaga, a z tym niestety mamy problem.