[#121] Re: Czym się

@lekarz_med, post #115

a ja ?

[#122] Re: Czym się

@rzookol, post #121

I ja, i ja!
[#123] Re: Czym się

@madman15, post #122

Ja pewnie nie, tylko że ja nie przyjadę. A wy?
[#124] Re: Czym się

@Andrzej Drozd, post #123

Póki co wybieram się tylko na nieAmiWigilię.
[#125] Re: Czym się "wozicie"? :P

@bombermax, post #1

1. MB W116 z 1979, silnik 2.8, 6 garczkow, 2 walki rozrzadu, pelny wtrysk, 185KM , super komfortowy :D
2. MB W201 z 1989 silnik 2.0 na wtrysku 122KM, orginalne sportowe zawieszenie i kierownica z AMG

[#126] Re: Czym się

@Hellena, post #125

O, ja właśnie kupiłem! Nie wiem czy jestem zadowolony bo jutro dopiero płacę i odbieram, ale mam zaklepane.

Suzuki Swift 1.3, benzyna, automat. Rocznik 95. Demon prędkości to to nie będzie, ale ma szansę mało palić :)

Ostatnia modyfikacja: 27.11.2010 18:15:13
[#127] Re: Czym się

@madman15, post #126

Po pierwsze automat zawsze zeżre więcej niż to samo auto na manualu. Dodam do tego, że mało kto dobrze serwisuje automatyczne skrzynie biegów, a jeśli już to kosztowna zabawa. Wiem coś o tym, bo przez krótki czas miałem Dodge Stratusa z automatem i czym prędzej się go pozbyłem z powodu kłopotów ze skrzynią.
Myślisz, że tanio będziesz jeździł ? 6l/100 x 4,8zł za litr to masz minimum 28zł.
Ja rok temu kupiłem swojej narzeczonej Lanosa 98 z nową instalacją LPG. Autko idealne dla świeżo upieczonego kierowcy. Spalanie na poziomie 8-9l miasto i 6,5/100 w trasie. Gaz kosztuje w graniach 2,15- 2,31zł za litr. Łatwo policzyć jaki jest koszt eksploatacji. Niedawno minął rok od zakupu i autko przejechało 31tys km. Zdarzyła się tylko jedna większa usterka - poszła łapa sprzęgła i poza tym zaczynają huczeć łożyska. Poza tym auto idealnie jeździ.
Sam jeżdżę Chryslerem Neonem 2.0 133KM i mimo, że to amerykańskie auto to przed zakupem poszukiwałem modelu z manualną skrzynią biegów. Spalanie najniższe jakie udało się uzyskać to 6,25litra/100km, ale przy normalnej jeździ to jest 8-10l/100km.
Życzę bezproblemowej eksploatacji, ale mogłeś poszukać czegoś popularniejszego.

[#128] Re: Czym się

@cacodemon666, post #127

Benzyna nie jest po 4.80, a w okolicach 4.30-4.40 (wczoraj za 4.13 tankowałem auto rodziców, ale to był Auchan). Chyba że mieszkasz gdzieś w Krakowie, Warszawie czy gdzieś - u mnie na czornym ślunsku jest dosyć tanio.

Z gazem to rzeczywiście może pomyślę, prawie 1000 km miesięcznie będę jeździł.

A Swift wcale aż taki niepopularny nie jest. Fakt, nie jest to Uno czy maluch, ale też nie jest to megaegzotyk. Z opinii które czytałem auto jest bezawaryjne, a na tym mi najbardziej zależało - co mi po niskim spalaniu jak będę w naprawy ładował...
[#129] Re: Czym się

@madman15, post #126

Automat jest OK!

Jeździłem trochę z automatem i zalecam wymianę oleju w skrzyni jeśli nie wiadomo kiedy był wymieniany.

Najlepiej dokonać wymiany dynamicznej.

Olej raczej taki jak zaleca producent żeby nie było problemów

U mnie po wymianie oleju w automacie skrzynia zaczęła ciut wcześniej przełączcać biegi.

[#130] Re: Czym się

@Hubez, post #129

No właśnie ojciec rozmawiał z mechanikiem i wedle niego oleju najlepiej póki co nie ruszać, a na pewno nie na zimę. Ja też póki co myślę że jeszcze poczeka - auto na wiosnę będzie miało koło 190 tysięcy km, wymiana oleju ma być co 160, więc myślę że tragedii nie będzie. Skrzynia zmienia biegi ładnie (inna sprawa że ma tylko 3...), nie szarpie, zatem jestem dobrej myśli.
Co do dynamicznej wymiany to nie do końca jestem przekonany. Chyba lepiej jednak żeby trochę starego oleju zostało i się wymieszał w tym nowym, szczególnie że to tak stara skrzynia. No i zawsze jest opcja, że olej był wymieniany jak gościu sprowadzał auto do Polski (bo jest sprowadzone prywatnie) - z napisów w komorze silnika wygląda że wtedy był wymieniany płyn chłodniczy i hamulcowy, nie szukałem później dokładnie czy na skrzyni coś jest napisane (na bagnecie jest tylko oznaczenie oleju - Dexton IIE).
[#131] Re: Czym się

@madman15, post #130

Raczej oleju w skrzyni nie zmieniał, bo pierwsza reakcja mechaników to: "po co, jeszcze może być". I tak to zostaje do następnego właściciela.
Ja bym cały olej wymienił, albo przynajmniej zajrzał jak ten olej wygląda i ile go jest.
[#132] Re: Czym się

@madman15, post #130

Dymaniczna wymiana jak najbardziej jest ok.

wymiana oleju ma być co 160

że coooo??? kto to stwierdził??? OK

olej w skrzyni automatycznej powinien być wymieniany raz na 30tysiecy, góra 50!!! Prawda taka że nie jest tani! (tylko niech nikt się nie odzywa że za 20zł można dostać bo będę się śmiał tygodniami)
W automatach wymiana oleju regularna i częsta (wręcz zaleca się wraz z wymianą oleju w silniku) jest usilnie wskazywana! No chyba że chcemy żeby rozpoczeła swe buczenie i trybki były do wymiany. A to już jest totalnie nie opłacalne.

Skrzynia automatyczna jest o wiele bardziej wrażliwa od manualnych, częściej się psuje no i jest o wiele droższa.

Ostatnia modyfikacja: 30.11.2010 19:31:20
[#133] Re: Czym się

@przemysław, post #131

Ja bym cały olej wymienił, albo przynajmniej zajrzał jak ten olej wygląda i ile go jest.

Ilość wydaje się w porządku, aczkolwiek chyba mierzyłem na zbyt ciepłym silniku i nie do końca wiem czy tą miarkę dobrze odczytuję. Co do jakości to nie wiem, wytarłem o papierowy ręcznik i jest taki pomarańczowy...
[#134] Re: Czym się

@bombermax, post #132

Te 160? Instrukcja obsługi tak stwierdza.

O, tu:
http://instrukcja.pl/i/suzuki_swift_mk3_instrukcja_obslugi/pdf/10113

Mam oryginalną germańską i liczba tam jest identyczna.

Ostatnia modyfikacja: 30.11.2010 19:57:35
[#135] Re: Czym się

@madman15, post #133

Olej porównujesz w ten sposób:
- pobierasz próbkę oleju, oceniasz go wzrokowo, następnie maziasz w nim palec i próbujesz sprawdzić jego gęstość, lepkość (za dużo napisane, to ciężko wyczuć)
Następnie robisz to samo, z całkiem nowym olejem. Wtedy masz jakiś punkt odniesienia.
Jeśli chcesz to sprawdzać (porównywać) to najpierw kup sobie taki sam olej jak masz w skrzyni.
[#136] Re: Czym się

@madman15, post #130

Miałem na chwilę Mercedesa W203 ze skrzynią Tiptronic.

Najlepsze automaty ponoć robi Merc.

Co ciekawe wymiana oleju w skrzyni nie jest zalecana (wg instrukcji Mercedesa)

Mój miał przejechane 160 tys. km. Chciałem wymienić całkowity olej, ale niestety moja wersja skrzyni jedynie pozwalała na wymianę statyczną.

Po odkręceniu czegoś w rodzaju misy na dnie skrzyni było bardzo dużo mułu.

Oleju chyba wchodziło 9L, u mnie udało się wymienić 3L.

Po wymianie skrzynia wcześniej przełączała biegi. Z tym, że u mnie olej był taki jak wlewany w fabryce marki "ESSO",skrzynie MB są bardzo wybredne co do oleju.

DEXRON II - olej stosowany w skrzyniach automatycznych oraz wspomaganiach kierownicy. Możesz kupić MOBIL ATF 220 - cena przystępna, około 22zł/1L

[#137] Re: Czym się

@przemysław, post #131

Dokładnie. Znajomy temat w kumpla Dodge Interpid. Kupił - tłumaczyłem mu żeby powymieniał płyny, paski, filtry. Nie, bo "mechanik mu powiedział". Niestety po 30.000 skrzynia miała dość. Działać działała, ale już miała bliżej niż dalej. Nie wierzyć, wymieniać na potęgę bo pasek rozrządu kosztuje ok.50PLN a robota = nowy silnik.

Od lata chorowałem na Toyotę MR-T. Już byłem "prawie zdecydowany", ale obecne warunki drogowe pokazały mi że to zły wybór. Auto jedzie gdzie chce. Zmiana biegów powyżej 3000-3500 obr. to poślizg gwarantowany. Powróciłem do swojego Citroena XM z 1990r. No i od razu co inego. Przede wszystkim nie czuć tych cholernych muld z zamarzniętego płota/śniegu. Z kolei bardzo obiecująco wypadł Chrysler 300M. Mimo iż jest paskudny jak nieszczęście, a prasa branżowa określa go jako "samochód dla kochających inaczej" to jest bardzo wygodny. Właściwościom trakcyjnym także nic nie można zarzucić - V6 3,5L robi swoje. To chyba będzie moje następne auto.

Odniosę się jeszcze do tematu LPG. Miałem w Polonezie z 1985. Był kupiony z przebiegiem 60.000km, po 20.000 założyliśmy gaz. Remont był zrobiony jakoś przed założeniem gazu (tak to jest jak się jeździ bez oleju). Potem coś tam były tylko docierane gniazda zaworów wydechowych (efekt gazowania). Auto odeszło na emeryturę przy przebiegu 320.000km, więc wybaczcie przeciwnicy gazu,ale nie uwierzę że "gaz niszczy silnik". W XMie też mam gaz, z tym że założony partacko przez pseudofachowca (pamiątka po poprzednim właścicielu) i robi za balast w aucie. Dokładnie w momencie kiedy silnik się zagrzeje i próbuje załączyć gaz motor gaśnie przy wtórze stuku elektrozaworu w butli. Póki co jest zima a do pracy mam góra 2km więc jak jadę autem to i tak nie zdąży się zagrzać na tyle aby była opcja jazdy na gazie. Do wiosny mam czas na odłożenie funduszy na gazownika (chyba będzie grubsza robota). Najważeniejsze w instalacji to co 2-3 miesiące podjechać do fachowca z prawdziwego zdarzenia na przegląd instalacji, co 2 lata wymieniać membrany w parowniku i jest gitara. Jeździ się sporo taniej niż na "etylinie", a zaoszczędzone pieniążki z puli idą na niezbędne naprawy - toć autko ma już 20 lat (w lutym 21 lat).

Ja gaz polecam, ale na siłę namawiac nie mam zamiaru - bo i po co.

[#138] Re: Czym się

@Red_Bullet, post #137

No to jeszcze odgrzebię - czy do wymiany oleju oprócz wiedzy, oleju (Hipol albo oryginalny Dexron) i czegoś takiego: http://filtry.istore.pl/pl/filtr-skrzyni-biegow-58701-chevroletisuzusuzuki-w-mx-17-85-01.html potrzebuję coś jeszcze?
[#139] Re: Czym się

@madman15, post #138

Nic.

Jedynie to może się przydać specjalistyczny sprzęt do wymiany (wyssania oleju).

Jesteś pewny, że Twoja skrzynia posiada filtr ?

[#140] Re: Czym się

@Hubez, post #139

Jestem pewien że to z linka to jest filtr do mojej skrzyni biegów :)
[#141] Re: Czym się

@madman15, post #140

Polecam ten filmik wszystkim fanom motoryzacji :)

http://www.youtube.com/watch?v=yj1kBHcAbzw&feature=feedf

[#142] Re: Czym się

@Deftronic/..., post #141

Filmik naprawdę fajny. OK

[#143] Re: Czym się

Świetny film i muza! :)
[#144] Re: Czym się

Film świetnie zrobiony, ale palenie gum to dla mnie takie... dresiarskie.

[#145] Re: Czym się

@G. Kraszewski, post #144

"Film świetnie zrobiony, ale palenie gum to dla mnie takie... dresiarskie."

No dla mnie też. Muszę się przyznać, że NIGDY tego nie zrobiłem. :) Dla mnie to też wiekszego sensu nie ma (jesli idzie o zwykłą jazdę, a nie rozgrzewanie opon na starcie do 1/4 mili). No ale tak się utarło, że Muscle Car to musi dymić :).

Napewno mogę powiedzieć, że Klub Mustanga w Pl jest bardzo, bardzo fajny (i dresiarstwa tam nie ma, oni wolą inne auta :) ) tak samo jak forum Mustanga. Klub jest nieformalny, niekomercyjny, a film został zrobiony wspólnymi siłami w wolnym czasie. :) Fajnie, że ludzie w świecie zobaczą, że można w PL zrobić taki filmik. Już ludzie z "Zachodu" z innych klubów komentują, że też muszą zrobić coś takiego i na takim poziomie.

Przy okazji świetna promocja kraju. :)

Ostatnia modyfikacja: 30.01.2011 19:52:11
[#146] Re: Czym się

@Deftronic/..., post #145

...i polskiej motoryzacji pomysł
[#147] Re: Czym się "wozicie"? :P

@bombermax, post #1

Audi A6 C5 2.5 TDI 150KM Tiptronic. Autko już 11 letnie, drogie w utrzymaniu, ale żaden plastikowy nowy chłam nie sprawia mi lepszej przyjemności z jazdy

[#148] Re: Czym się "wozicie"? :P

@Esio, post #147

W temacie paliw USA vs Europa:

http://www.mustangklub.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=2056&p=41415&hilit=liczba+oktan%C3%B3w#p41415

[#149] Re: Czym się

@Deftronic/..., post #145

Nom, gdyby nie numery rejestracyjne zaparkowanych samochodow nie poznal bym, ze to Polska, zwlaszcza ze klip w klimacie juesej ;) Przynajmniej do momentu gdy rozpoznalem miasto :) Super fury, swietne zdjecia i filmik.
Sam od ponad roku jezdze swoim wymarzonym autkiem wk jeepem, od momentu gdy wyjechalem nim z salonu mam ochote z niego nie wysiadac i zawsze sie przed domem za nim ogladam! :>
[#150] Re: Czym się "wozicie"? :P

@snajper, post #21

Chcecie xj220? Proszę bardzo. Stoi sobie od jakiegoś czasu porzucony.
http://www.automotorblog.com/jaguar-xj220-slowly-dying-in-qatar/

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem