[#61] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@parallax, post #60

od poczatku to bylo najlepsze miejsce Deluxe Painta wystawionego na WOSP:)

[#62] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@1989, post #58

Albo nie czytasz tego co napisałem albo nie jesteś w stanie tego pojąć.
Może za dużo wypowiedzi i się zgubiłeś, więc jeszcze raz łopatologicznie "jak krowie na rowie".

nie poprawia finansowania - potwierdziles

Poprawia finansowanie. NFZ ma niewystarczające środki na leczenie. Daje za mało pieniędzy aby zarówno kolejki do lekarzy się rozładowały (poprzez zatrudnienie większej ilości lekarzy) jak i na leczenie specjalistyczne - stąd nieustannie pogłębiające się długi szpitali.
Dodatkowa opłata to wprowadzenie większych pieniędzy do systemu. Można też podnieść o kilka procent składkę odprowadzaną do NFZ dla wszystkich.

proponuje odpowiednio do tych oplat zmniejszyc transfery z NFZ

Tu wykazałeś się kompletnym brakiem logiki. O jakim wolnym rynku mówisz? Ja mówię o obligatoryjnych opłatach ustanowionych ustawowo a nie o wolnym rynku czyli dowolnym ustalaniu cen za wizytę przez przychodnie. Pomysł o którym piszę jest jedną z rzeczy przewidzianych w ustawach reformujących słubę zdrowia. Widać nie miałeś pojęcia o czym dyskutujesz.

mozna tez wynajmowac pomieszczenia lekarzom praktykujacym prywatnie

A szpital ma wynajmować stołówkę na przyjęcia, wesela, chrzciny, komunie, stypy. A karetki będzie wynajmować jako taksówki bagażowe. I jeszcze odpłatne wycieczki dla chętnych po salach operacyjnych. Tak żeby zarobić dodatkową kasę i wyjść na swoje. Zastanów się jeszcze raz o czym piszesz.

urynkowiono place lekarzy i brakuje na leczenie

Kto ci takich bredni naopowiadał?!?! Naprawdę uważasz, że przez pensje lekarzy brakuje na leczenie? Pensja lekarzy to nawet nie jest promil ogólnych kosztów leczenia. Zdaj sobie w końcu sprawę, że leczenie to nie jest przyjście do przychodni raz na rok z przeziębieniem po receptę na antybiotyk.

Leczenie to np.
- utrzymanie przy życiu wcześniaka kosztujące kilkadziesiąt do kilkuset tysięcy.
- utrzymanie przy życiu osób z wypadku samochodowego czy katowanych celowo żeby zabić, którzy mają pogruchotane kości czaszki, połamane żebra, krwawienia wewnętrzne, odciski butów na całym ciele. Na szybko kilka operacji - trepanacja, usunięcie śledziony, czasem nerki, kilka tygodni utrzymywania w śpiączce podczas intensywnego procesu leczenia, potem miesiącami leżenie na oddziale.
Koszt kilkaset tysięcy, odsetek powodzeń (wyleczeń) bardzo niewielki.
- świeży zawał wieziony na kardiologię inwazyjną gdzie wszczepia się platynowe stenty po 30 tysięcy za sztukę nie licząc sprzętu, który szpital musiał kupić aby takie zabiegi przeprowadzać.
- terapia nowotworów za 50 tysięcy miesięcznie na pacjenta dająca 5% szans na wyleczenie.
To są koszty leczenia a nie pensje lekarzy.
Dlatego jeżeli na wejściu do przychodni wyskoczysz z piątaka to naprawdę nic ci się nie stanie bo potem w poważnych przypadkach dostaniesz pomoc bez oglądania się na finanse.
Chyba, że przestajemy tych wszystkich ludzi leczyć i odprawiamy z kwitkiem mówiąc, że państwa polskiego nie stać na leczenie tych przypadków i koniec.

Ostatnia modyfikacja: 14.01.2011 16:09:24
[#63] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@1989, post #61

Podsumowując dyskusję, która najwyraźniej robi się bezcelowa:

1) NFZ ma za mało pieniędzy na prowadzenie świadczeń medycznych na oczekiwanym poziomie.
2) Przez to zaniża koszty usług medycznych.
3) Poprzez nieadekwatną wycenę szpitale popadają w długi, bez szans na ich spłatę. Zadłużenie nieustannie się pogłębia.
4) W konsekwencji placówki medyczne nie mają środków finansowych na zakup sprzętu niezbędnego do udzielania świadczeń na odpowiednio wysokim poziomie.
5) Akcja WOŚP finansuje szpitalom sprzęt, którego w przeciwnym wypadku by nie miały. Czyli w efekcie podnosi jakość leczenia w Polsce umożliwiając jednocześnie leczenie większej ilości pacjentów.
6) Dopóki system finansowania służby zdrowia nie stanie się w pełni wydolny WOŚP będzie potrzebne aby jakość usług medycznych w Polsce nie spadła do poziomu oferowanego w krajach III świata.
7) Ponieważ nie zanosi się na to aby w ciągu najbliższej dekady system medyczny w Polsce stanął na nogi WOŚP będzie potrzebny, żeby nie powiedzieć niezbędny i dzięki niemu jakość jak również ilość usług medycznych, przynajmniej w odniesieniu do dzieci, w ostatniej dekadzie znacząco się podniosła.

Ostatnia modyfikacja: 14.01.2011 15:42:19
[#64] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@lekarz_med, post #62

Może za dużo wypowiedzi i się zgubiłeś

jedyne co gubi, to raz piszemy o przychodniach, potem znow nagle przeskakujesz do szpitali i robi sie balgan jak w polskiej sluzbie zdrowia ;), a przeciez to sa zupelnie dwie rozne sprawy, co dt. sie szpitali to naprawde zgadzamy sie w wiekszosci. Mamy rozne spojrzenia na temat w/w doplat pacjentow do wizyt w przychodni lekarskiej. Ten pomysl ma duze szanse zeby upasc przed TK.

Pensja lekarzy to nawet nie jest promil ogólnych kosztów leczenia.

promil to jest 1/1000, pensje stanowia wiecej.

Poprawia finansowanie. NFZ ma niewystarczające środki na leczenie.

5-10 zl od pacjenta poprawia finansowanie, czyli wystarczy doplacic do kazdej wizyty i juz bedzie dobrze - to nie jest wielka kwota, wiec dlaczego kazdy pacjent musi doplacic dodatkowo z wlasnej kieszeni, a nie NFZ ze skladek pacjentow !?. I wszystko kryje sie pod enigmatycznym haslem racjonalizowania zachowan pacjentow (choc o racjonalizowaniu pracy lekarzy wspomniec juz nie wypada), czego sam nie mozesz wyjasnic.

Ja mówię o obligatoryjnych opłatach ustanowionych ustawowo a nie o wolnym rynku czyli dowolnym ustalaniu cen

obligatoryjnie co jakis czas mozna zmienic oplate, to nadal jest nic innego jak zwykle urynkowienie/komercjalizacja, bo to nie zmienia warunku podstawowego - pacjent musi miec ze soba gotowke.

[#65] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@lekarz_med, post #63

Punkty od 1 do 3, w porzadku, trudno nie przyznac racji, ten caly balagan organizacyjny to wlasnie skutek nieracjonalnego racjonalizowania zachowan pacjentow ;)

Podsumowujac podsumowanie, mozna dojsc do wniosku, ze NFZ z budzetem rzedu 55 mld zl to nic (co dzieje sie z tymi pieniedzmi, mozna zapytac, amba, przepadaja!), a WOSP po zebraniu 40 mln zl (choc 1/4 kosztow akcji spada na budzety miast i gmin) ratuje cala sytuacje doslownie wszedzie:), inaczej wszyscy obudziliby sie w III swiecie. Smieszne podsumowane, zupelnie nie racjonalne i nie wiadomo na podstawie jakich przeslanek wysnute:)

[#66] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@1989, post #64

pensje stanowia wiecej

Jak napisałem nie stanowią nawet promila i podałem stosowne przykłady.

wiec dlaczego kazdy pacjent musi doplacic dodatkowo z wlasnej kieszeni, a nie NFZ ze skladek pacjentow

Bo tych pieniędzy nie ma w systemie czyli w puli NFZu.

czego sam nie mozesz wyjasnic

Wszystko wyjaśniłem. Najwyżej ty czegoś nie zrozumiałeś.

co jakis czas mozna zmienic oplate

Zgadza się, tak jak można zwiększyć składkę na NFZ. Efekt ten sam - więcej pieniędzy w puli systemu.

to nadal jest nic innego jak zwykle urynkowienie/komercjalizacja

To jest zupełnie co innego. Zapoznaj się z definicją "komercjalizacji" bo może używasz słowa niezgodnie z jego znaczeniem i dlatego nie możesz mnie zrozumieć.
[#67] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@1989, post #65

NFZ z budzetem rzedu 55 mld zl to nic

Jest to jeden z najniższych budżetów w Europie w przeliczeniu na mieszkańca a aspiracje i oczekiwania jak w najbogatrzych krajach Unii. Także TAK - ten budżet to kropla w morzu potrzeb.

nie wiadomo na podstawie jakich przeslanek wysnut

Kolejne punkty wynikają z siebie.
[#68] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@lekarz_med, post #66

podałem stosowne przykłady.

podales jednostkowy przyklad ktory najlepiej pasuje, choc nie pasuje wszedzie.

Wszystko wyjaśniłem. Najwyżej ty czegoś nie zrozumiałeś.

Nie wyjasniles, napisales o marudzacych pacjentach, to za malo, zeby wprowadzic taka zmiane, nie uwazasz. Przeciez ktos chyba wczesniej wykonal jakies badania, skoro ten pomysl traktowany jest powaznie.

Zgadza się, tak jak można zwiększyć składkę na NFZ.

mozna, nawet nalezy zwiekszyc. racjonalizowac mozna po obu stronach rachunku. trudno jednak bedzie to zrobic przy tym balaganie np: szpitale podlegaja bardzo wielu podmiotom... co utrudnia racjonalniejsze wykorzystanie dostepnych srodkow np: zakupy sprzetu/lekow itp. w wiekszych partiach, rozwiazaniem moga byc rzadowe projekty (skoro szczepionki tak mozna..), tylko z tym jest klopot innego rodzaju, polityczny, ten i nastepny rzad niewiele zrobia, przypuszczam, bo wszystko zmierza do calkowitej komercjalizacji.

To jest zupełnie co innego.

jak nie jest to droga do urynkowienia, to nazwij to inaczej, jak, bo nie jest to tez to, co jest obecnie ?

Także TAK - ten budżet to kropla w morzu potrzeb.

zgadzam sie, to kropla, a wosp jest kropla w tej kropli, wiec w zaden sposob nie uchroni przed ew. spadkiem do III ligi swiata.

[#69] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@lekarz_med, post #67

A nie uważasz, że powinno się lepiej kontrolować to jak się wydaje pieniądze w szpitalach, ośrodkach zdrowia? Przeciętnego Kowalskiego irytuje, że płaci składki a później musi iść prywatnie do dentysty lub lekarza specjalisty (ze skladek NFZ), bo kolejka jest na pół roku. Sam musiałem iść do kardiologa i po wyjściu ze szpitala pierwszy termin to za 5 miesięcy. Mało się znam, ale zastanawia mnie dlaczego nie zaczęto stosować na skalę krajową kart chipowych pacjenta, chyba na Śląsku ten system się sprawdził? Co do pensji to niestety są zawody, które w naszym pięknym kraju ocenia się przez pryzmat jednego przypadku z jakim się spotkało. W każdym zawodzie są dobrzy i źli, więc olej ataki o kasę jeżeli czujesz jak ja, że jesteś ten dobry. Dzisiaj na onecie przeczytalem, że nauczyciele zarabiają 5000. Nie wiem w jakim mieście belfer zarabia taką kasę, ale może warto się przeprowadzić :)
[#70] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@1989, post #54

(konieczna jest centralna baza danych i dobrze funkcjonujący system elektroniczny)
konieczna i od tego nalezy zaczac, w tym zgadzamy sie wszyscy, a nie od wprowadzenia oplat za kazda wizyte, bo to kuriozalna sytuacja zeby pacjent szedl do lekarza tylko po recepte i jeszcze za to placil 10 zl.

Rozwiązanie jest proste - wprowadzić zmiany jednocześnie. Ludzie nie będą psioczyć, że co miesiąc muszą bulić piątala tylko po to, żeby dostać receptę na kontynuację leczenia, znikną dwa powody z których ustalają się kolejki (pacjenci, którzy przychodzą bez potrzeby i ci, którzy przychodzą po blankiet na kolejny miesiąc). Zresztą, funkcjonuje już jedna próba obejścia problemu "comiesięcznego wypisywania recept" - poza tym, że lekarz może na jednym blankiecie wypisać leki na trzymiesięczną terapię (ludzie rzadko chcą leki na trzy miesiące, bo muszą potem w aptece jednorazowo wyskoczyć ze sporej kasy). Mianowicie - lekarz może wypisać trzy blankiety na trzy kolejne miesiące podczas jednej wizyty. W teorii - świetne rozwiązanie. W praktyce - spore kłopoty (rozwinę, jeśl chcesz).
Przy okazji - rozwiązuje się też problem marnotrawstwa innej natury - w centralnej bazie przechowywane byłyby dane o tym, jakie leki ma dany pacjent aktualnie przepisane przez wszystkich lekarzy, u których się leczy (i chodzi mi nie tylko o interakcje między nimi - czasem jeden lekarz przepisze Omeprazol pod nazwą Helicid, drugi pod nazwą Ortanol, a trzeci pod nazwą Bioprazol. A pacjent bierze wszystkie (pół biedy jak kupuje je w jednej aptece - wtedy można mu zwrócić uwagę). To nie tylko marnotrawstwo środków publicznych w postaci trzykrotnej refundacji tego samego, ale i koszty dalszego leczenia, tym razem ze skutków przedawkowania/interakcji).

mozna tak zwiekszyc oplate zeby calkiem rozwiazac problem kolejek, a nawet pacjentow , wtedy beda w kolejkach stac tylko tacy pacjenci, ktorych na to stac, bo przeciez jezeli 10 zl okaze sie zbyt mala kwota i kolejki dalej beda, to co, moze 20 zl itd. az do osiagniecia tzw. ceny rownowagi

Opłaty mają na celu przede wszystkim racjonalizację zachowań pacjentów. Kropka. Równie dobrze mógłbyś się zżymać dlaczego leki stosowane w niektórych chorobach przewlekłych wydawane są na ryczałt. Czemu niby nie za darmo? Dlaczego np. w światłej Danii muszę płacić 100% ceny leku i potem, ewentualnie ubiegać się o zwrot części kosztów w urzędzie gminy (jeśli wydam na nie rocznie więcej niż 520 koron)? Czemu służy ten system? Nie wygodniej byłoby refundować 100% wszystkim i od razu?

Ostatnia modyfikacja: 14.01.2011 20:08:11
[#71] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@1989, post #68

Podałem liczne przykłady, podczas gdy ty jedynie potrafisz tupać nóżką krzycząc "bo tak". Dyskusja polega na podawaniu argumentów. Masz właściwie jakiekolwiek czy będziesz krzyczał "opłaty=złoooo"
Podstawowa różnica w tej dyskusji jest taka, że ja od lat pracuję w naszym systemie zdrowotnym a ty masz o nim opinię z... no właśnie, skąd właściwie skoro nawet nie mieszkasz w naszym kraju? Z onetu albo innego "opiniotwórczego" forum? Bo tak wygląda.
Na jakiej podstawie wypowiadasz się o pensjach lekarzy czy też chociażby o pacjentach przychodzących do lekarza bez potrzeby? To jest naprawde duży problem Polskiej służby zdrowia. Zryczałtowana opłata za wizytę jest dużo bardziej sprawiedliwa niż podnoszenie składki wszystkim. Wtedy do systemu dokładasz tym więcej im więcej z niego korzystasz (często bez potrzeby).
Jest wiele wypaczeń w społeczeństwie np. traktowanie karetki jak przychodni na kółkach i wołanie o 3 w nocy pod hasłem ból w klatce tylko po to żeby lekarz przyjechał i wypisał receptę na postinor po wieczornych igraszkach, czy tak jak było podane wcześniej kupowanie przez pacjentów zapasu leków na pół roku za których refundację wszyscy płacimy.
[#72] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@lekarz_med, post #71

Położyłem się z wolna na chłodnym kocu w mroku,
nie spodziewałem się nadchodzących z boku kroków.
Co to za osoba do mnie przychodzi,
pomoże mi czy też mi zaszkodzi?
Miałem niepewność w oczach cóż to za persona zmierza w moją stronę,
nie mogłem się wzrokiem przebić przez nocy zasłonę.
Wytężałem swe oczy na pobliskie drzewa,
w końcu kogo mi w tej głuszy do szczęścia potrzeba?
Nadeszła chodem powolnym z tancerki gracją,
była piękna co okazało się niewątpliwą racją.
Subtelnie rozwiewał jej wiatr włosy rozpuszczone,
zbliżała się śmielej, żwawiej, prosto w moją stronę.
Serce załomotało na uczucie dotyku, ciepłe i kojące
rzekłbym wyobraźnię mą rozpalające.
Kim ona była? Czyżby była wędrującą duszą,
której wędrówki związały ją z głuszą?
Nie odpowiedziała... Lecz gdy ów duch ruszył się, połączyliśmy się razem,
jej kochankiem się stałem i śnię jeno czasem.
Co ja robię? Przecież to duch, a nie osoba.
Daje mi rozkosz, miłość się przy tam chowa.
By trwało to wieczność pragnąłem całą noc,
z naszego podniecenia aż rozgrzał się koc.
Zwinna jak kotek, spokojna jak leśna okolica,
tuliła się w me ciało niczym ladacznica.
Niczym słońce gorąca,
zmysłowo podniecająca,
mżawka uczuć mnie skropiła,
gdy ponętnym dotykiem mą osobę uwodziła.
Wielu już takich jak ja istniało,
ale są szaleni, skłamać się nie dało.
Z czym się ja związałem?
Z duchem lasu, może ogłupiałem.
Więc się okazało, wyszedł demon z ciała kobiety
,
gdy zakończył swe kokiety.
Duch to więziony w ciele ze mnie szydzi,
gdy krzyczeć nie może, na oczy nie widzi.
Skierowało się ku kłótni niemej, spokojnej, zjawa opuściła głuszę...
Nie! Ocknąć się już muszę!
Byłem faktem zdruzgotany,
zakochałem się w potworze i jestem załamany.
Okazało się to snem niezwykłym, bo gdy się obudziłem ujrzałem Ciebie.
Królewno Ciebie... moje światełko na wieczornym niebie.

[#73] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@lekarz_med, post #71

żeby lekarz przyjechał i wypisał receptę na postinor po wieczornych igraszkach

Dobre... Na szczęście taka recepta i tak będzie do kosza, bo Postinor nie jest już dostępny :)

[#74] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@recedent, post #70

próba obejścia problemu

Różnych obejść jest więcej. Można sobie wyobrazić hipotetyczną sytuację dawania od razu pacjentowi nawet 6 recept każda z datą kolejnego miesiąca i będzie sobie z odpowiednią receptą co miesiąc chodził do apteki po swoje leki.
Warunek jest taki, że pacjent musi być "rozgarnięty" i nie wyciąć numeru w postaci pójścia do apteki wcześniej niż widnieje data na kolejnej recepcie.

czasem jeden lekarz przepisze Omeprazol pod nazwą Helicid, drugi pod nazwą Ortanol, a trzeci pod nazwą Bioprazol

Tu dotykasz innego problemu - chodzienie do kilku lekarzy (często specjalistów) z tym samym. Właśnie to jest zajmowanie kolejek przez ludzi, którym się nudzi w domu i łażenie po lekarzach traktują jako rozrywkę, zajmując terminy innym i marnując państwowe pieniądze. W zryczałtowanych opłatach nadzieja, że właśnie pod tym względem też zdyscyplinują ludzi.
[#75] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@recedent, post #73

Postinor nie jest już dostępny

Pięć tabletek Microgynonu = jedna tabletka Postinoru ;)
A do tego refundowany i za 10 zł masz 2 dawki zamiast 80 zł za jedną ;)

Ostatnia modyfikacja: 14.01.2011 21:00:46
[#76] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@Ender, post #69

dlaczego nie zaczęto stosować na skalę krajową kart chipowych pacjenta, chyba na Śląsku ten system się sprawdził?

Wiem, to był eksperyment NFZu w jednym województwie. Nie orientuję się jakie były jego wyniki, że nie wprowadzono go w całym kraju. Czy na przeszkodzie stanęły koszty czy coś innego. To bardziej pytanie do przedstawicieli NFZu niż lekarzy.

pierwszy termin to za 5 miesięcy

NFZ nakłada coś takiego jak "limity" czyli w danym miesiącu można przyjąć konkretną liczbę osób np. do kardiologa.
Kardiolog nawet znalazłby czas ale NFZ nie zapłaci za "nadwykonania" czyli za przyjęcie pacjentów ponad wyznaczony na dany miesiąc limit. Po wyczerpaniu limitu na dany miesiąc zapisuje się na następny itd. Stąd tworzą się kolejki na rok czy dłużej podczas gdy wspomniany kardiolog może zamykać gabinet o 14 i przyjmować prywatnie od 16. Nie robi tego z chciwości i prywaty a dlatego, że ma określoną liczbę osób za którą fundusz zapłaci i tylko tyle przyjmuje. Ma chęć i czas przyjąć innych ale skoro fundusz za to nie płaci to robi to odpłatnie.

Kilka lat temu była afera bo "inteligentny" urzędnik wyznaczył limity na wszystko czyli też m.in. na porody. W efekcie szpitale miały albo kazać kobietom szukać szpitala z wolnym limitem albo rodzić w przyszłym miesiącu bo limit urodzeń na ten miesiąc został wyczerpany albo przyjąć taką pacjentkę wiedząc, że za ten poród, opiekę, itd szpital nie dostanie ani grosza (i dług się pogłębiał). Na szczęście w tym względzie szybko zniesiono limity :)

Ostatnia modyfikacja: 14.01.2011 20:53:24
[#77] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@lekarz_med, post #74

Można sobie wyobrazić hipotetyczną sytuację dawania od razu pacjentowi nawet 6 recept każda z datą kolejnego miesiąca i będzie sobie z odpowiednią receptą co miesiąc chodził do apteki po swoje leki. Warunek jest taki, że pacjent musi być "rozgarnięty" i nie wyciąć numeru w postaci pójścia do apteki wcześniej niż widnieje data na kolejnej recepcie.

Z tym "rozgarnięciem" w praktyce różnie bywa. To raz. Dwa, że recepty te dość często są błędnie wypisane (głupi brak "X", albo wpisanie drugi raz tej samej daty przy dacie realizacji na "pierwszej z trzech" to już błąd formalny. Pytanie - jak w takim razie odróżnić "pierwszą z trzech" od "wypisanej normalnie na 3 miesiące" pozostaje bez odpowiedzi). Kolejny problem to fakt, że błędem formalnym jest wypisanie na taką receptę leku na więcej niż miesiąc (a niektóre leki dostępne są w opakowaniach po np. 20 sztuk - vide Kalium Effervescens - czy wpiszemy dawkowanie 1 x dziennie, czy 2 x dziennie - nie ma bata, żeby wyrobić się w trzydziestu dniach wydając pełne opakowania. Że nie wspomnę o bardzo popularnych opakowaniach "czterotygodniowych", czyli po 28 tabl. No, ale dawkowanie zawsze można wpisać inne na recepcie, a inaczej poinstruować pacjenta. O ile jest "rozgarnięty"). Następna sprawa to obliczanie daty realizacji kolejnej recepty - nie może być późniejsza niż 31 dni po dacie wystawienia dla "drugiej z trzech" i 61 dni po dacie wystawienia dla "trzeciej z trzech". Bardzo łatwo się pomylić wpisując te daty ręcznie, a programy wspomagające lekarza w wypisywaniu recept też mogą się pomylić - spotkałem się z takim przypadkiem. Dopiero aktualizacja oprogramowania rozwiązała problem. To tak w nawiązaniu do podwątku "programiści vs lekarze".

Tu dotykasz innego problemu - chodzienie do kilku lekarzy (często specjalistów) z tym samym. Właśnie to jest zajmowanie kolejek przez ludzi, którym się nudzi w domu i łażenie po lekarzach traktują jako rozrywkę, zajmując terminy innym i marnując państwowe pieniądze.

To też, zresztą napisałem o tym w poście 43.

Pięć tabletek Microgynonu = jedna tabletka Postinoru
A do tego refundowany i za 10 zł masz 2 dawki zamiast 80 zł za jedną

No, ale nie uprawiajmy nachalnej reklamy (i nie instruujmy pacjentów jak naciągać system na kolejne pieniądze) - zresztą, jeśli mamy być dokładni, to w Postinorze były 2 tabl. po 750 mcg lewonogestrelu. A "Microgynonowa oszczędnisia" dostanie gratisowo w swoich 5 tabletkach jeszcze 150 mcg etinyloestradiolu. Więc nie do końca jest to to samo. A poza tym - jest inny preparat, w dawce 1,5 g lewonogestrelu(bez kryptoreklamy tym razem).

Ostatnia modyfikacja: 14.01.2011 21:18:33
[#78] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@recedent, post #70

Rozwiązanie jest proste

proste rozwiazanie okazalo sie trudne i nieskuteczne. mowiac lakonicznie, diagnoze postawiono trafnie tylko pacjent zmarl :)

Opłaty mają na celu przede wszystkim racjonalizację zachowań pacjentów. Kropka. Równie dobrze mógłbyś

nie mieszalbym ze soba dwoch roznych spraw. racjonalizowanie zachowan pacjentow poprzez wprowadzenie oplat dodatkowych to prosta droga do urynkowienia, koniec kropka, tego inaczej nazwac nie idzie. Obaj to ciagle potwierdzacie, niewazne czy oplata bedzie obligatoryjna czy nie, stawia to pacjentow w zupelnie nowej sytuacji, kiedy musza za usluge, za ktora de facto juz zaplacili, zaplacic jeszcze raz i nikt im tej oplaty nie zrefunduje w zadnym wypadku, nawet niezbednej koniecznosci. Obaj nie przedstawiliscie zadnych wyliczen, zadnych badan etc. na potwierdzenie chocby jednej tezy za niezbedna koniecznoscia wprowadzenia takich oplat i ewentualnie wynikajacych z tego posuniecia istotnych korzysciach dla pacjenta oraz panstwa.

ze zacytuje lekarza_med, "Zryczałtowana opłata za wizytę jest dużo bardziej sprawiedliwa niż podnoszenie składki wszystkim. Wtedy do systemu dokładasz tym więcej im więcej z niego korzystasz (często bez potrzeby)."

po co racjonalizowac po kawalku, zracjonalizowac calkowicie, po co caly ten cyrk ze skladka i dodatkowa oplata przy kazdej wizycie, pacjent bedzie mial wiecej w kieszeni to wiecej zaplaci, lekarz nie bedzie musial prosic o cokolwiek NFZ i bedzie bardziej sprawiedliwie, bo sprawiedliwosc to kolejny trafiony jak cholera argument z braku rzeczowych argumentow.

Ostatnia modyfikacja: 15.01.2011 02:37:01
[#79] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@lekarz_med, post #71

Podstawowa różnica w tej dyskusji jest taka, że ja od lat pracuję w naszym systemie zdrowotnym a ty masz o nim opinię z...

moze wlasnie dlatego brakuje Ci pewnego obiektywizmu i spojrzenia na problem z wielu stron pod roznymi katami. bedac lekarzem nie przestajesz byc pacjentem, wazne zebys sam to tez zrozumial.

Na jakiej podstawie wypowiadasz się o pensjach lekarzy czy też chociażby o pacjentach przychodzących do lekarza bez potrzeby?

na takiej samej podstawie na ktorej probujesz przekonac do w/w oplat.

chodzienie do kilku lekarzy (często specjalistów) z tym samym. Właśnie to jest zajmowanie kolejek przez ludzi, którym się nudzi w domu i łażenie po lekarzach traktują jako rozrywkę, zajmując terminy innym i marnując państwowe pieniądze. W zryczałtowanych opłatach nadzieja, że właśnie pod tym względem też zdyscyplinują ludzi.

to mozna pojsc bezposrednio do lekarza specjalisty bez poprzedzajacego skierowania od lekarza pierwszego kontaktu, taka bezposrednia wizyta zdaje sie jest juz od dawno odplatna ?

[#80] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@lekarz_med, post #76

Takie racjonalizowanie i uszczelnianie w wykonaniu kolejnych rzadow w Polsce jest dzialaniem majacym na celu doprowadzenie do zduszenia i zapsci publicznej sluzby zdrowia, by w konsekwencji doprowadzic do eksterminacji ludzi ekonomicznie slabszych, bo jak inaczej pomyslec o dodatkowych oplatach (droga do urynkowienia to sondowanie nastrojow i przygotowanie spoleczenstwa na wiecej..), polityce zadluzania szpitali (bo inaczej tego tez nie widze), bardzo niskim w relacji do PKB i budzetu nakladom na publiczna sluzbe zdrowia (wielokrotnie nizszym niz w krajach do ktorych Polska rzekomo aspiruje, od 2x do 3x nizszym), co w zaden sposob nie korespnduja z rzekomo wielka dobroczynoscia Polakow... bo takiej dobroczynosci nie ma, jest tylko kosztowna kwesta Owsiaka na koszt, ktore kosztami WOSP nie sa, bo to koszt panstwa, lokalnych samorzadow, mediow publicznych, a wynik wprost nieproporcjalny do szumu i to przy swiadomosci, ze takiej kwesty powtorzyc codzien nie mozna, wypada 1zl/rok/mieszkanca, kiedy budzet NFZ to ok. 1500zl/rok/mieszkanca i to jest malo... ale o tym juz w/w.

Powiem tak, ja do lekarza chodzic nie musze, to lekarz chodzi do mnie, takze specjalista u ktorego juz raz bylem, jest to niezalezne od stanu portfela pacjenta. Pojawila sie u Nas inicjatywa zeby zaczac placic lekarzom za brak opieki nad pacjentami, jakkolwiek dziwacznie to brzmi, jest uzasadnione, chodzi o to zeby lepiej wynagradzac lekarzy ktorzy w swoim rejonie dbaja o zdrowie pacjentow, przyczyniajac sie tym samym do zmniejszenia ilosci chorych, przez co rowniez zmniejsza sie kolejki. Takze wiele drog prowadzi do podobnych rezulatow...

A w Polsce w swiadomosci lekarzy i spoleczenstwa pokutuja rozwiazania lopatologiczne i najgorsze z mozliwych, sprowadzajace sie w gruncie rzeczy do wycisniecia samej tylko mamony.

[#81] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@1989, post #80

Ale z Ciebie egoista jest. Niby coś starasz się naprawiać, ale negujesz wszystko na każdym kroku.
Wydajesz się przywódcą, ale jesteś tylko chytrym lisem, który niczego nie może. Niczego, oprócz pokłapania jadaczką.

Bruner, nie z Nami takie numery. Jesteś pionkiem. :P
[#82] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@1989, post #80

u Nas

Przedstaw jeszcze raz swoje drzewo genalogiczne. Jakich "Nas" (Duńczyków)?
Przecież jak już powiedziałeś, z całą chlubą i wyższością nad "Polaczakami", jesteś mieszaniną polskiej żydówki z Łodzi i kogoś ze Skandynawi. Bóg wie jeszcze o co chodzi dalej...

Kogo? I czy dla tego tak nienawidzisz Polaków i Polski?
Co takiego złego Ci zrobiliśmy, że tak Nas, Polaków, nienawidzisz?
Biegle władasz polskim. Co jest grane?

Dlaczego negujesz WOŚP?
[#83] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@Andrzej Drozd, post #82

A jo, jako człowiek z południowej Polandii, który żyje na Górnym Śląsku, który przebywa w Małopolsce oraz na Podkarpaciu i szanuje moich braci ze Słowacji, Czech i Niemczech, nie umiem sobie wyobrazić jakie tam macie konflikty na pólnocy. Moi przodkowie nauczyli mnie pięknej Polandii, że trzeba być dobrym człowiekiem i być przykładem dla Polski - Małopolskie tradycje.
A widzę że na północy macie rozpierduchę :(
Wstyd!!!

Ostatnia modyfikacja: 15.01.2011 05:49:12
[#84] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@1989, post #78

Co stało się u braci Czechów po wprowadzeniu opłat?

W poczekalni dr. Karla Jencika, lekarza pierwszego kontaktu na obrzeżach Pragi, przed południem trzeba było spędzić kilka godzin w kolejce. W styczniu korytarze opustoszały.
- Wielu pacjentów, głównie starszych, samotnych emerytów, przychodziło do mnie na pogawędkę. Część chciała darmową receptę na lek za kilka koron. Ci nie przychodzą już wcale - mówi Jencik.
Trzy miesiące po wprowadzeniu w Czechach opłat za usługi medyczne liczba wizyt u lekarza pierwszego kontaktu spadła o 36 proc., a na pogotowiu o 44 proc.

Co ciekawe, żadnych danych na temat czy wzrosła śmiertelność np. z powodu tzw. stanów nagłych (44% mniej wyjazdów karetek!). Moim zdaniem wprowadzenie zryczałtowanej opłaty za wizytę można by połączyć nawet z obniżeniem składki zdrowotnej. I tak się opłaci.

A teraz odpowiedz mi proszę, czym jest według Ciebie konieczność płacenia za leki, jeśli nie "prostą drogą do urynkowienia"? Czemu służy obowiązujący w Danii system, zgodnie z którym pacjent płaci za leki 100% ich wartości a dopiero potem stara się o ich (częściową) refundację w urzędzie gminy? Przecież to skandal i "urynkowienie". Czemu w Austrii za każdy lek muszę zapłacić 4,35 Euro? Zwariowali z tymi opłatami dodatkowymi, jak mi Bóg miły. Wielka Brytania? 6,40 funta za każdy lek. Urynkowili, nicponie i łobuzy. Przecież leczenie ma być bezpłatne (w końcu płacimy te składki, czy nie?).

P.S. Odnośnie "kart chipowych" - taką rolę mają (między innymi) spełniać nowe, chipowe, biometryczne dowody osobiste. System elektroniczny zresztą też jest w przygotowaniu (zajęli się nim tacy giganci informatyzacji branży jak katowicki KAMSOFT ze swoim systemem OSOZ). Niestety, wiąże się to zarówno z "skomputeryzowaniem" jak i "zinternetyzowaniem" wszystkich przychodni i gabinetów, a z tym jest niełatwo.

Ostatnia modyfikacja: 15.01.2011 09:32:14
[#85] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@1989, post #78

to prosta droga do urynkowienia

Po raz tysięczny powtarzam ci, że nie masz racji i NIE jest to żadne urynkoweinie.
Przyjmij to w końcu do wiadomości i przestań powtarzać idiotyzmy.

ze skladka i dodatkowa oplata przy kazdej wizycie

Takie opłaty od dawna istnieją w wielu krajach - np. we Włoszech dopłacasz do wizyty u państwowego lekarza 20 euro.

Ostatnia modyfikacja: 15.01.2011 13:11:02
[#86] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@1989, post #79

spojrzenia na problem

A może po prostu ty nie masz kompletnie pojęcia o czym piszesz dodatkowo nie jesteś w stanie pojąć przedstawionych w tym wątku licznych argumentów.

taka bezposrednia wizyta zdaje sie jest juz od dawno odplatna

Kolejny raz pokazałeś, że nie masz pojęcia o funkcjonowaniu polskiej służby zdrowia.

Jeżeli nie masz o czymś bladego pojęcia to po co w ogóle podejmujesz temat?

Ostatnia modyfikacja: 15.01.2011 13:11:24
[#87] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@recedent, post #77

jeszcze 150 mcg etinyloestradiolu

Akurat przy schemacie 2x 5 tabl. Micro ten estrogen jest pomijalny bo nie ma wpływu na oczekiwany efekt ani nie daje w tym przypadku skutków ubocznych.
Myk z Microgynonem jest stosowany od lat przez starych gin., chyba nawet zanim pojawił się na naszym rynku Postinor.

Ostatnia modyfikacja: 15.01.2011 13:23:26
[#88] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@recedent, post #84

opłaty za wizytę można by połączyć nawet z obniżeniem składki zdrowotnej.

jezeli wprowadzenie oplat laczy sie ze zmniejszem skladki zdrowotnej to tym bardziej bedzie to nic innego jak droga do urynkowienia, mozecie czarowac niezorientowanych nowomowa, ale tak jest.

Skoro to taki wspanialy pomysl proponuje pojsc dalej i zrezygnowac calkowicie ze skladki, tak jak wczesniej napisalem...

Przyklad jest smieszny, jak prosze o konkrety, a dostaje jednostkowe przyklady i mam rzekomo uwierzyc w historyjke dr. Janicka, tak samo lekarza_med. Skoro taki projekt gdzies lezy to musi opierac sie na konkretach, czy zbyt wiele wymagam ?

czym jest według Ciebie konieczność płacenia za leki

laczysz ze soba dwie rozne sprawy. co ma generalnie piernik do wiatraka, piszemy o podstawowych uslugach medycznych, a nie refundacji lekow z recept.

[#89] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@lekarz_med, post #86

A może po prostu ty nie masz kompletnie pojęcia

nie widze licznych argumentow, widze jeden, swiete przekonanie lekarza_med, swiete przekonanie i autorytet lekarski to zbyt malo.

nie mozesz lub nie chcesz zrozumiec prostej rzeczy, ze opieka medyczna nalezy sie kazdemu niezaleznie od tego jak wypachany ma portfel i ile razy korzysta. rozwiazaniem jest powszechny i obowiazkowy system panstwowych ubezpieczen zdrowotnych, natomiast wprowadzenie wymaganych oplat dla pacjenta od kazdej wizyty w przychodni jest juz odchodzeniem od tej idei w kierunku innej idei.

olejny raz pokazałeś, że nie masz pojęcia o funkcjonowaniu polskiej służby zdrowia.

to dowiedz tego, bo nie wiem jak ktos moze udac sie sam wg. swojego widzimisie bezposrednio do lekarza specjalisty, to jest zwyczajnie nielogiczne, bo pacjent nie ma odpowiedniej wiedzy lekarskiej... moze przspisy sa glupie, ale lekarz powinien byc madry i wiedziec zeby takiego pacjenta ktory przyjdzie z nikad nie zapisywac na wizyte, jezeli ten wczesniej nie uda sie do swojego lekarza pierwszego kontaktu.

---

Obaj rozwiazanie problemu kolejek upatrujecie tylko w pogonieniu pacjentow won, zeby nie marudzili...itp., nie o to w tym biega zeby pacjenta przegonic, swiat od takiego myslenia odchodzi... z stad inne/lepsze inicjatywy...

[#90] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@Andrzej Drozd, post #82

Dlaczego negujesz WOŚP?

trudno wchodzic w polemike z kims kto jest zachwycony wniebowziety cala akcja WOSP i ignoruje wszystko co nie pasuje do tego zachwytu, dlatego moje spostrzezenia moga takie osoby urazi i zrazic do mnie. Moge tylko czekac jak ochloniesz i raczysz spojrzec z innej strony na dobroczynnosc :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem