[#31] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@Duracel, post #5

Jeszcze teraz, żeby takie dawne Team 17 spojrzało przychylnie na NATAMI Sensible Software zbankrutowało pod koniec lat 90 bodaj, ale kilka zespołów chyba przetrwało i robią coś dzisiaj pewnie na jakieś konsole?

Programiści rozpoczynający kariery na Amidze w większości do dziś tworzą fantastyczne gry na Xbox'a 360 / Playstastion 3

Team 17, The Silents, Psygnosis(obecnie Sony Liverpool), Factor 5(1-st party SONY, wcześniej Nintendo), Delphine Software (Raving Rabids F.Raynala) i setki innych. Nie mówiąc o Tim'ie Schafer'ze i Ronie Gilbercie :)

Dlatego taki a nie inny mam podpis :)

[#32] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@Axi0maT, post #1

Star Wars: Up to the Stars!

Jestem ciekaw czy mają licencję na używanie marki "Star Wars" w tym projekcie. Jeśli nie, to takie postępowanie jest, hmn, nieetyczne ?

Pozdrawiam

[#33] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@Axi0maT, post #28

Ojojoj.....

Coś ta etyka informatyka chyba ma nie po drodze z Natami /niestety/
No chyba, że CAPCOM nie ma nic przeciwko tak ewidentnej zrzynce, było nie było, flagowej gry magików z tego studia z żółto-niebieskim logo.....

Pozdrawiam

P.S. Martwi mnie ta sytuacja, gdyż Natami to najciekawsze co powstaje w ostatnim 15 leciu Amigi. Bezwzględnie!!!!!!!!

[#34] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@frywolny_marian, post #30

Argh..................

Szukacie remake'ów amigowych hitów ?

Wpadnijcie na Xbox Live Arcade. Dla wielu z Was po takiej jednorazowej wizycie świat bedzie piękniejszy :)

Swoją drogą , na PSN'ie lśnią dwa hity dawnego studia Terramargue /Elfmania, Super Stardust/ - dla amigowców Must have :)

Go with the flow - wanna play ? Don't wast your time for empty promises, buy threesixty or psthree :) Perfect solution :)

[#35] Re: Nadchodzace gry na Natami.

A ja wam powiem, że nic z tego co tu pokazaliście nie wygląda dla mnie amigowo. Co gorsza, właśnie zdałem sobie sprawę, że wszystkie nowości na Natami nie będą amigowe. Ot, nowe gierki jakich dziś na pęczki...

Nie, no stary, bo co? Bo rozdzielczość za wysoka, to nie jest amigowo?
Gdzie masz takich gier na pęczki? Jak dla mnie na pęczki to masz wszelkiej maści 3D. To szał na 3D dobił w latach 90 Amigę i w tym ślepym owczym pędzie zapomniano, że gry 2D nie były gorsze, tylko miały zwyczajnie inny klimat.

Dzisiaj pojawiają się jedynie epizodyczne perełki pseudo 2D takie jak choćby Trine2 na PS3.

[#36] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@Duracel, post #35

To szał na 3D dobił w latach 90 Amigę i w tym ślepym owczym pędzie zapomniano, że gry 2D nie były gorsze, tylko miały zwyczajnie inny klimat.

DOKŁADNIE!!! Z ust mi to wyjąłeś! Amiga była królową 2D - ten bezsensowny pęd w kierunku 3d ją zdezintegrował. W 3D Amiga nie miała racji bytu..........

Przy okazji sprawdź "Muramasa: Demon Blade" na Nintendo Wii; "Blazblue" , "Hard Corps: Uprising" , "Shank", "Rocket Riot" (i wiele wiele innych) na 360/PS3 . 2D wróciło do łask i rządzi!!!!!!

[#37] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@michalmarek77, post #32

Jestem ciekaw czy mają licencję na używanie marki "Star Wars" w tym projekcie. Jeśli nie, to takie postępowanie jest, hmn, nieetyczne ?

jezeli zadajesz pytanie, znakiem, nie wiesz, nie masz pojecia itd. nie sadz, bo to jest wlasnie nieetyczne :)

Osobiscie nie widze nic zlego w uzywaniu slow "Star Wars: Up to the Stars!" - tytul opowiadania, ale jak ktos zyje w amerykanskiej komunie trademark i copyright to tego nie pojmnie.

[#38] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@1989, post #37

Komunie ???

Dla mnie to raczej etyka - jeśli ktoś coś stworzył, nikt bez jego zgody nie może nadużywać jego własności intelektualnej.
To oczywiste, a środowisku informatycznym wręcz nieodzowne.

Prawa autorskie - rzecz święta. Nie płacisz - nie używasz. Chyba, że kradniesz.............m.in. cudze oprogramowanie.

Pozdrawiam

[#39] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@michalmarek77, post #31

Xbox'a 360 / Playstastion 3

nie mam ani jednego, ani drugiego, w zyciu mialem tylko PSP i z checia sie pozbylem :). Porownywanie Xbox3/PS3 do Natami jest bez sensu. Natami to primo komputer, a Amiga to nie byla tylko maszynka do gier, takze nie jest taka maszynka PCx86. I secundo, Xbox3/PS3 za 20 lat wszyscy zapomna, nikt nie bedzie reaktywowal takiej marki, takiego sprzetu, takiej idei, a Amiga w takiej czy innej formie przetrwa, takze bedzie mozna sobie wtedy pograc na emulatorze tych wspolczesnych pegasusow, na 68k :P

Ostatnia modyfikacja: 18.03.2011 20:19:56
[#40] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@michalmarek77, post #36

Zapomniales o chyba najbardziej niedocenionym tytule stworzonym w swiecie 2D - Limbo. Gra przeszla bez echa... niestety. Szkoda, ze nie posiadam X360...

[#41] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@michalmarek77, post #38

Prawa autorskie - rzecz święta.

W liberalizmie/kapitalizmie prawo wlasnosci to rzecz swieta, a prawa autorskie(tzw. wlasnosc intelektualna) stoja w sprzecznosci do praw wlasnosci. Nie przeinaczaj dla wygody:)

Ostatnia modyfikacja: 18.03.2011 20:29:14
[#42] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@Duracel, post #35

Bo rozdzielczość za wysoka, to nie jest amigowo?
Gdzie masz takich gier na pęczki? Jak dla mnie na pęczki to masz wszelkiej maści 3D.

Na pęczki. Nie wychodzą w celach komercyjnych bo mają słabe branie, ale za to jest kupa takich gier za free albo za symboliczną cenę. Nie chodzi mi o gatunek. Nie mam nic do 2D, a wręcz przeciwnie. Chodzi mi o jakość tych gier. Wspomniałeś o Trine 2. To jest właśnie typ gry i wykonanie jakie chętnie bym zobaczył na Natami. Złożona platformówka w świetnym wykonaniu. Porównaj teraz ją z Prophecies of Naar czy tą oklepaną strzelanką Star wars. Takie gry na nikim wrażenia nie zrobią. Ani na starych amigowcach, ani na młodych graczach. Trudno dostrzec tu amigowość, niezależnie jak kto ją rozumie i czymkolwiek by ona nie była.

[#43] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@1989, post #41

prawa autorskie(tzw. wlasnosc intelektualna) stoja w sprzecznosci do praw wlasnosci.

Możesz to wyjaśnić ? Gdzie jest sprzeczność ? Czyżby prawo w tym kraju było sprzeczne względem siebie ?

:)

Ciekawe teorie przedstawiasz.
Gdybyś poszerzył swoją wiedzę,pomyślał, może w końcu byłyby wartościowe :)

[#44] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@Lokaty, post #40

Limbo posiadam na 360 w swej kolekcji.
Skończyłem dwukrotnie. Moja żona też ją uwielbia.
Faktycznie, wspaniała gra.

Bez echa to może przeszła w Polsce - owa gra została wybrana grą roku 2010 wg użytkowników Xbox Live Arcade. Komercyjnie to także wielki sukces.
I jedna z bardziej rozpoznawalnych gier XBL :) Na świecie :)

Pozdrawiam

[#45] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@frywolny_marian, post #42

Wspomniałeś o Trine 2. To jest właśnie typ gry i wykonanie jakie chętnie bym zobaczył na Natami.

Trine przeszedlem cale :). Gra wykonana w pelni jest 3D, choc sposob zabawy przypomina klasyczne platformowki. Czy Natami gre z taka grafika uciagnie, do pewnego poziomu detali, zapewne tak...

Trine nie jest dla mnie odkryciem. W roku 97 gralem w gre Hercules, takze pewnie znalazloby sie wiele podobnych. To byla pierwsza gra na moim pierwszym osobistym PC Pentium, gre dostalem std. zainstalowana w Win95 w wersji demo :)

[#46] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@michalmarek77, post #43

Ciekawe teorie przedstawiasz.

To nie sa teorie. To jest wiedza elementarna.

Gdzie jest sprzeczność ? Czyżby prawo w tym kraju było sprzeczne względem siebie ?

tu nie chodzi o sprzecznosc z prawem stanowionym, tylko z zasada prawa wlasnosci w mysl idei libertarianizmu i kapitalizmu.

W przeszlosci apologeci prawa ustanowili prawo ochrony pracy intelektualnej (tak, pracy, nie wlasnosci!, czyli odwolali sie do idei marksistowskich), bo widzieli w tym korzysci spoleczne w kazdym ustroju.... Nie przewidzieli jednak takiego trolingu i naduzyc, jaki panuje obecnie, hegemoni komuny copy.trade, a co niektorzy uwazaja za cos etycznego, normalnego.. vide slowa "Star Wars: Up..."

Ostatnia modyfikacja: 18.03.2011 21:20:33
[#47] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@michalmarek77, post #44

Tego akurat nie wiedziałem, że otrzymała takie wyróżnienie. Fajnie, ale to nie zmieni faktu, że autorzy oczekiwali czegoś więcej. Wcześniej na IGF otrzymała wyróżnienia w "Excellence in Visual Art" jako pierwsza oraz w "Technical Excellence" jako druga. Widocznie i to było mało, aby się ukazała na PS3 oraz PC (a plany były od samego początki, że ukaże się na PC). Myślę, że to jest dość wymowne, że jednak ten "sukces" był połowiczny, a gry tego formatu nie mają miejsca, aby się przebić w dzisiejszym, omamionym plastikiem świecie. Wielka szkoda.

[#48] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@1989, post #46

tu nie chodzi o sprzecznosc z prawem stanowionym, tylko z zasada prawa wlasnosci w mysl idei libertarianizmu i kapitalizmu.

W przeszlosci apologeci prawa ustanowili prawo ochrony pracy intelektualnej (tak, pracy, nie wlasnosci!, czyli odwolali sie do idei marksistowskich), bo widzieli w tym korzysci spoleczne w kazdym ustroju.... Nie przewidzieli jednak takiego trolingu i naduzyc, jaki panuje obecnie, hegemoni komuny copy.trade, a ktory niektorzy uwazaja za cos etycznego, normalnego.. vide slowa "Star Wars: Up..."

Proszę, wytłumacz to mi, laikowi......
Nic a nic nie rozumiem - ktoś coś kiedyś, troling obecnie , hegemonia komuny.....

Nie obchodzą mnie teorie a fakty. Jak jest obecnie.
Gdzie własnośc intelektualna jest sprzeczna z prawem własności?

Czy jeśli ja, stworzę jakąś postać, komiks, grę i ktoś bez mojej wiedzy to będzie wykorzystywał do swego profitu , to jest okej ??????

Z etyczynego i prawnego punktu widzenia proszę :)

[#49] Re: Nadchodzace gry na Natami.

TO NIE SĄ GRY AMIGOWE !!!

Każdy jest dzieckiem SWOJEGO MATRIXA

żeby Neo czuł się jak w domu, to musi czuć wokół ZIELONĄ POŚWIATĘ

każda prawdziwa gra amigowa powinna mieć:

- pixelozę
- 64 kolory
- dithering
- muzykę .mod , grane z tą samą ilością kanałów, bitami i kiloherzami co a500, bo muzyka z trackera i ograniczenia tech. a500 czynią jej odsłuch tak charakterystycznym
- intra/animacje bazujące na slajdach , sprite'ach, pan & zoom. Pełnoklatkowe animacje ograniczone do 2 s.
- jeżeli 3d, to tylko 2,5D ala doom
- grafiki tylko rysowane, robione od a-z na programach/sprzęcie z epoki

Natami zyskała nowy power, który można wykorzystac do pomnożenia tego , co już znamy:
- więcej fps
- bardziej zasobochłonne AI
- więcej jednocześnie ruszanych sprite'ów
- bardziej różnorodne sprite'y i tła nie ograniczone ilością ramu
- szybsze dogrywanie leveli (krótkie przerwy na dogrywanie z mini demem w real time i muza powinny być zachowane)

produkcje na Ami powinny być jak bary mleczne, które przetrwały do dziś z prl'u. Ten sam wygląd, pani za ladą i klimat, tylko żarcia wbród

IGNORANCE BLISS......i chu...

[#50] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@michalmarek77, post #48

Gdzie własnośc intelektualna jest sprzeczna z prawem własności?

ale ja nie bede Ci tutaj wyjasnial podstaw, przyczyn i zasad wlasnosci, bo to nie jest miejsce na taki OT. Popelniles w tym jeden blad logiczny, nie ma czegos takiego jak wlasnosc intelektualna, jezeli jestes w stanie dowiesc istnienia wlasnosci intelektualnej na gruncie prawa wlasnosci, to zycze powodzenia, bo najwybitniejszym teoretykom prawa to nie wyszlo, nawet tym ktorzy ten zapis ustanowili, ale wiadomo, papier przyjmnie wszystko :). Dlatego tzw. prawo ochrony wlasnosci intelektualnej nazywam prawem ochrony PRACY intelektualnej, bo tym de facto jest, zeby pozostac w zgodzie z logika.

[#51] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@1989, post #50

Czyli nie potrafisz......
Zresztą nazywaj/myśl jak chcesz - fakt jest taki, że gdy ja coś stworzę, i ktoś bezczelnie to wykorzystuje do własnych celów bez uzgodneinia tego ze mną, po pierwsze powinien dostać w zęby, po drugie kradnie, przywłaszcza sobie moje rzeczy/twory!

I teoretyzowanie prawa guzik tu ma do rzeczy.
Albo jest się uczciwym i płaci za czyjąś pracę /fizyczną, intelektualną, nieważne/ albo jest się złodziejem.

I tyle w temacie - fakt OT za długi ale ważny.

Swoją drogą, przez nierespektowanie czyjejś pracy upadła Amiga, a wielu informatykó zamiast rozwijać kariery zmieniło zawody........

Pozdrawiam

[#52] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@michalmarek77, post #51

Czyli nie potrafisz......

wiesz co, lepiej Ci wychodzi reklamowanie ipodow, xbox360, ps3, a ja nie mam ochoty dostac bana na 2 tyg. :). Idz, doucz sie we wlasnym zakresie, jezeli juz musisz uzywac tego pojecia to pisz w cudzyslowie tj "wlasnosc" intelektualna, tak jak to czynia obeznani w temacie, to tez jest akceptowane, bo nie jest to WLASNOSC!, a przynajmniej NIKT! tego nie dowiodl, zgodnie z logika i prawami tego wszechswiata :)

przywłaszcza sobie moje rzeczy/twory!

nie przywlaszcza, to TY tworzysz sobie roszczenie, jest na odwrot niz myslisz, ale swiat copy i trade wypacza umiejetnosc logicznego myslenia, nic na to nie poradze.

Nie mysl sobie, ze jestem przeciwnikiem ochrony pracy intelektualnej, jestem zwolenikiem ochrony pracy, nie tylko intelektualnej, ale jakiekjkolwiek innej np: zwyklego robola kopiacego doly, dla rownowagi, bo przeciagniecie nadmiernej ochrony w jedna strone sprzyja wadliwej alokacji zasobow, czyli wypacza ekonomie itd..

[#53] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@LazyJones, post #49

OK no to pokolei.

frywolny_marian
Trine to gra komercyjna robiona przez sztab ludzi zajmujących się tworzeniem gier. Te trzy tworzone na NATAMI gry są robione jako pewien suport na start. Co do strzelanki nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Dla mnie wygląda jak amigowa strzelanka. Ktoś kto do dzisiaj lubi np. Banshee doceni także i tę strzelankę na początek. Wiadomo, że w przypadku tych gier chodzi o pokazanie pewnego potencjału i tyle. Wrażenia nie zrobią z pewnością na nastoletnim PCiarzu, ale dla kogoś pamiętającego czasy 8/16 bit mogą mieć i klimat amigowy i mogą być w pewnym stopniu docenione jak na gry o statusie startowych. Skro tak trudno twoim zdaniem dostrzec tu amigowość i sam sugerujesz, że nie wiadomo czym ta amigowość jest (dla każdego może być czymś innym), to już zupełnie tracę wątek o co ci chodzi :)

1989
Mogę się z tobą założyć, że za 10 czy 20 lat nikt nie zapomni o Playstation tak 1, 2 jak i 3. Ja rozumiem, że ktoś się może nastawić negatywnie od początku do końca w przypadku takich konsol jak PS3, ale wypadało by mieć trochę obiektywizmu. Dla obecnych 15-30 latków/graczy PS3 jest bardzo dobrą, wręcz topową platformą do gier. Ja osobiście jestem dosyć tolerancyjnym człowiekiem z szerokim spektrum upodobań i również cenie PS3 i uważam za sprzęt wyjątkowy. Jako Amigowiec nie chciał bym tutaj przewartościowywać czy też niedowartościowywać któregoś sprzętu, ale tak jak twierdzisz że Amiga nie była jedynie sprzętem do grania tak i PS3 nim nie jest. Póki Sony nie odbiło można było na PS3 używać linuxa i to bardziej komfortowo niż na klasyku Amiga OS 3.x
Nabardziej wydajny jak do tej pory MEGAKOMPUTER, stworzony przez cywilną organizację został stworzony z kilkudziesięciu jednostek PS3. To są fakty i nie ma tutaj się co obrażać na siłę z piętnem "konsolowego obciachu", bo PS3 de facto to bardzo wydajny komputer będący w stanie zawstydzić wydajnością nie jednego "drogiego" PC.

LazyJones
Domniemam, czy też mam nadzieję, że to co napisałeś to tylko taki lekki dowcip i wcale nie myślisz tak na poważnie? :>

[#54] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@1989, post #52

Wg Ciebie /prawa???/treści zawarte w ksiązkach Lema nie są jego własnością ?
Mogę bez jego wiedzy napisać kontynuację, nie pytać go o zgodę i zarabiać ?
Mogę zmienić 10% napisanej przez neigo ksiązki i tytuować moim nazwiskiem, gdyż oczywiście to nie jest JEGO WŁASNOŚĆ ?
A gdyby miał pretensje, to mogę Ciebie zacytować, twierdząc iż to On sobie tworzy (bezpodstawne) roszczenie ........

Jeśli nad tym zastanawiają się najwięksi teoretycy prawa, to ja je chrzanię :)

Wolę kierować się sumeiniem i etyką.

I hmn, jakoś amerykańskie prawo jest z nim zgodne :)

Pozdrawiam

[#55] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@Duracel, post #53

Póki Sony nie odbiło można było na PS3 używać linuxa i to bardziej komfortowo niż na klasyku Amiga OS 3.x

linux nie jest niczym wyjatkowym, natomiast AOS3 tak. Uzytkownicy PS3 linuxa, przerzuca sie z tym linuxem na cokolwiek innego, bez jakichkolwiek resentymentow, poza tym, grupka uzywajac PS3 linuxa jest jednak zbyt mala do tego zeby stworzyc takie srodowisko wokol PS3, jakie miala Amiga w latach swojej swietnosci, samo PS3 nie daje sie tez w wiekszym stopniu zmieniac... to jest zamknieta na wszystkie zamki maszyna, tak jak byly pegasusy itp. ktorych nikt jakos dzisiaj nie doposaza w szybsze procesory, lepsza grafike itd.

[#56] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@michalmarek77, post #54

Wolę kierować się sumeiniem i etyką. I hmn, jakoś amerykańskie prawo jest z nim zgodne

prawo zgodne z sumieniem i etyka, ciekawe pojecie, bo sumienie i etyka jest subiektywne, a prawo musi zachowac swoj obiektywizm. amerykanskie prawo zgodne z zasadami sumienia i etyki, ciekawe z czego to wytrzasnales :)

Co do Lema, tak, wszystko to mozesz zrobic :) i bedzie to zgodne z prawem wlasnosci..., dopoki nie wlamiesz sie do jego domu i nie wykradniesz jego rekopisow itp... Nie bedzie jednak zgodne z prawem ochrony PRACY intelektualnej to wszystko co przeczytasz na tych rekopisach, nie bedziesz mogl tego wykorzystac, aczkolwiek absurd, bo jezeli bedzie tam napisane, ze zdradzila Cie zona... to co wtedy zrobisz ?

[#57] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@1989, post #50

>> nie ma czegos takiego jak wlasnosc intelektualna
Oczywiście, że jest. Obejmuje dobra niematerialne stanowiące wynik twórczości artystycznej, naukowej i wynalazczej. Regulacje dotyczące poszczególnych dóbr niematerialnych kształtują prawa uprawnionych jako cywilne prawa podmiotowe bezwzględnie chroniące interesy osobiste i majątkowe.
Nie są przedmiotem własności bo własność jest prawem rzeczowym dotyczącym rzeczy, a rzecz jest fizyczna i stanowi przedmiot konkretny (umiejscowiony w czasie i przestrzeni). Jednak nie jest błędem mówienie tu o swoiście pojętym prawie własności przysługującym uprawnionym do wyłącznego z nich korzystania.

[#58] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@Duracel, post #53

Duracel
Właśnie o to chodzi. Każdy inaczej rozumie amigowość. Dla mnie to pewien etap w świecie informatyki. Niestety lub stety już zamknięty. Lubię grzebać się, jak to kiedyś ktoś powiedział, w truchle i wielkie piksele mi wystarczają. Natami dla tych gier nie kupię, ale zrobię to z zupełnie innych powodów. Dla mnie ta maszyna nie musi się rozwijać jeśli chodzi o gry. Co nie znaczy, że nie będę z zaciekawieniem przyglądał się co z niej ludzie zdołają wycisnąć zarówno w dziedzinie gier jak i na demoscenie. Na razie nie do końca mnie to satysfakcjonuje, ale zdaję sobie sprawę, że to dopiero początek.

>>LazyJones
>>Domniemam, czy też mam nadzieję, że to co napisałeś to tylko taki lekki >>dowcip i wcale nie myślisz tak na poważnie? :>

Wątpię żeby to był dowcip. Z ust mi to wyjął ;)

Ostatnia modyfikacja: 18.03.2011 23:01:47
[#59] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@Duracel, post #53

tak uważam, i tak uważa duży segment ludzi lubiących klasyczne Amigi i klasyczne gry

przedstawione założenia mają też potencjał komercyjny, czego dowodem są sukcesy rynkowe gier przeportowanych z NeoGeo praktycznie bez żadnych zmian

dowodem jest porsche 911, mini cooper, fiat 500

te produkty od razu dają się rozpoznać jako kontynuatorzy z dużym bagażem przeszłości

a przedstawione nowości to jakieś flashowe popierdółki z nikąd i dla nikogo, bo to nie nowe retro na sterydach, a jako współczesne produkcje można je oceniać jako prace semestralne studentów 4ego roku

gdyby nie to, że wyszły na NatAmi, to nikt z was nawet by na nie nie spojżał

i nie chodzi tu tylko o sentymenty, muzyka klasyczna jest muzyką klasyczną, zarówno dla sentymentalnych 70 latków jak i 15 latków. nie jest ani lepsza ani gorsza od techno, jest inna, charakterystyczna, i w pewnych miejscach i segmentach rynku ma sens a w innych nie

[#60] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@frywolny_marian, post #57

Oczywiście, że jest. Obejmuje dobra niematerialne stanowiące wynik twórczości artystycznej, naukowej i wynalazczej.

intelektualna moze byc tylko wykonana praca, a praca nie moze byc wlasnoscia w mysl prawa wlasnosci. ochrona dobr niematerialnych nie ma nic wspolnego z prawem wlasnosci, natomiast tym "swoistym pojetym prawie wlasnosci przyslugujacym uprawnionym.." jest wlasnie roszczenie.

ps. samo zastosowanie to juz ideologia, ustroj polityczny, spoleczny, ekonomiczny, co do samej zasady, prawo wlasnosci jest tylko jedno.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem