[#121] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@1989, post #119

Torchlighta kupiłem przedwczoraj na XBLA za 1200 M$ points /jakies 15$/ :)

Nie mam na razie czasu, ale całkiem przyjemne pieroństwo :)

Trine posiadam na PS3 i czekam na dwójkę :) Szkoda , że w Polsce to taka niedoceniona produkcja...........

Pozdrawiam

[#122] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@michalmarek77, post #120

Z racji swojego hobby, czasem średnia zakupionych gier w m-cu oscyluje ok 90

Wydajesz około 1000 zł (lub więcej) miesięczne na gry i we wszystkie grasz? Kiedy Ty pracujesz i śpisz? :)
[#123] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@michalmarek77, post #117

Gdy architektura opiera się na ciągłej, niestendartowej rozbudowie - możliwości sprzetu wykorzystane są w 10% jak na PC.Zresztą co to za hardware, skoro dostęp do niego jest poprzez system, nie bezpośredni - z tego poweru na PC zostaje 0.
Zresztą po co komu te super karty skoro nie ma jak ich wykorzystać. W ogóle kupuje ktoś gry na PC, ktoś je tworzy.... ? Orpróćz SIM'S i MMorg'ów?

W PS3 też nie masz bezpośredniego dostępu do sprzętu.
Gry na PC są kupowane i tworzone. Jak na razie nie ma z tym problemów.
Trochę źle założyłeś, że skoro Ty nie kupujesz to inni też nie.

Dużo trudniej też stwierdzić ilu jest graczy bo niestety są ci piraci, którzy uważają, że wszystko należy im się za darmo. Chociaż w sumie nie wiem czy można ich nazwać graczami...

Obecnie na PC tworzy się "gry" dla dzieci/nastolatek a konsole stacjonarne stricte skieowane są do (młodych) MĘŻCZYZN /za wyjątkiem Wii, które swoją drogą uwielbiamy całą rodziną- SMG 1 i 2 to mistrzostwo świata - powinni to wykładać w szkołach

Oj nie zgodzę się.
Powstaje wiele gier nie dla dzieciaków. Szczerze powiedziawszy nawet nie bardzo wiem co masz na myśli mówiąc gry dla dzieciaków.... Jest również dużo gier z konsol, które nie raz pokazują kto tak naprawdę "rządzi" w hardcorowym graniu. Wystarczy popatrzeć BF:BC2 i jak szybko PC-towcy zapełnili pasek asyst. Zrobili to w takim tempie, że nawet gdyby połączyć PS3 i Xbox360 to i tak konsole przegrywały. Niestety konsole w multiplayerowych FPS-ach leżą. Tandem klawiatura+porządna mysz zamiata Pady w tego typu grach. W strategiach to samo.

Oczywiście jeżeli ktoś nie jest maniakiem FPS/RTS i gra więcej w inne gatunki to konsola rzeczywiście wydaje się lepszym rozwiązaniem. Brak konieczności upgradów i użeranie się z tym systemem MS jest naprawdę kuszący ;)

Jest jeszcze jedna duża zaleta komputerów. Twórcy niezależni. Niestety wydanie gry na konsole nie jest najprostsze i potrzebne są $. Na PC jeżeli ktoś coś napisze i chce się tym podzielić z innymi to po prostu to robi.

Strzelałeś kiedyś z prawdziwej broni ?????
Na padzie w FPS gra się idealnie. Kto się przekonał nie siądzię do myszki i klawiatury za żadne skarby usmiech Gdyby tak nie było FPS'y konoslowe tak mocno by się nei sprzedawały - np, CoD Black Ops ponad 20 milionów sprzedanych egzemplarzy na 360 i PS3. Sprawdzcie jak to wyszło na PC , porażka usmiech wg tej liczby - sprzedano ją 3,5 razy więcej niż Amig /i niby amig razem wziętych/ w całej jej historii usmiech

1. Strzelałem z broni. Między innymi AK-47 i kilku innych.
2. Pad na konsoli jest dużo mniej dokładny niż mysz i klawiatura. I nie zmienisz tego, taka charakterystyka kontrolera. I nie twierdź, że nie grałem, bo grałem na padzie(choćby w Bad Company jedynkę, czy Halo). To, że na konsolach da się grać w FPSy jest spowodowane głównie trochę innym Ai z mniejszym czasem reakcji i czasami(acz nie zawsze) lekkim wspomaganiem gry przy celowaniu. Poszukaj sobie na różnych forach zagranicznych. Wielu ludzi ma konsole do gier i PC do kilku gier FPS.

Pad też ma gatunki w których dominuje(wszelkie "łupanki" w stylu God Of War czy DMC).
Różnica jest taka, że na PC możesz korzystać z porządnego pada, a na konsolach mysz i klawiatura są ewidentnymi protezami.

Pozdrawiam
[#124] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@Tomahawk, post #123

Różnica jest taka, że na PC możesz korzystać z porządnego pada, a na konsolach mysz i klawiatura są ewidentnymi protezami

To fakt.

Każdemu użytkownikowi kompów polecam podpięcie Micrsoftowego pada z 360 /są wersje z PC adapterem od windows/ - coś pięknego!

Da się podpiąć coś takiego i uzywać pod Morphos, Aos4 na nowych "amigach" ?

[#125] Re: Nadchodzace gry na Natami.

Jesteś pewien czy Ci się wydaje ? Powstaje czy się portuje je z konsol ?

Nie wydaje mi sie. Portuje sie znacznie czesciej w druga strone. Srodowisko developerskie Sony to nie jest cos powszechnie dostepnego dla kazdego kto tworzy/chce tworzyc gre.

Jeśli kupujesz 3 gry w roku, to za przeproszeniem, granie nie jest Twoim hobby i za bardzo się na nim nie znasz.

kazda z gier przeszedlem, czy to jest hobby ?, dla mnie jakas tam rozrywka.

Z racji swojego hobby, czasem średnia zakupionych gier w m-cu oscyluje ok 90 / w grę oczywiscie wchodzą wszystkie sprzęty jakie posiadam

90!, to nie jestes graczem, tylko zbieraczem

Grając na jednej platformie trudno oceniać inne , prawda ?

gralem na roznych platformach np: God of War przeszedlem na PSP, dawno temu gralem w cos na PSX.., ale w koncu i tak wygrywa komputer , Wygodniej.

Ostatnia modyfikacja: 24.03.2011 15:43:35
[#126] Re: Nadchodzace gry na Natami.

Jeśli kupujesz 3 gry w roku, to za przeproszeniem, granie nie jest Twoim hobby i za bardzo się na nim nie znasz.

Jeśli granie w gry jest Twoim hobby to albo grasz zawodowo, albo grasz i po za tym nic więcej nie robisz.

Nie potrzebuje kupować po klika gier na miesiąc, bo bym szybko się znudził nimi wszystkimi. Mam swój ulubiony typ gier i mieszać aż tak bardzo nie lubię.
Czasami zdarza się że gram w jedną grę (lub w dwie- jak na to pozwoli czas) - parę miesięcy (strategie,RPG). Nic mnie nie goni i nie popędza i zawsze jest gotowa na moje przybycie, bo wie że się świetnie razem będziemy bawić.

Nie potrzebuję wyscigu za nowościami i grać we wszystko jak popadnie. Dla mnie to rozrywka jest i oderwanie się na chwilkę od rzeczywistości aby zapomnieć o codziennych obowiązkach.

Ja potrafię delektować się rozgrywką, wyłapywać rożne smaczki, żyć razem z nią, ale Ty raczej tego nie znasz bo ciupiesz we wszystko co popadnie aby przejść - nic ponad to. Przechodzisz i odstawiasz i zapominasz.

Nie jesteś prawdziwym graczem, nie jesteś nawet ich fanem - jesteś tylko narzędziem pada, który Tobą kieruje.

[#127] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@michalmarek77, post #117

Pc może i jest lepsze......ale to na 360/PS3 jest najlepsze rozywkowe oprogramowanie, najprzyjemniej się z nim obcuje /kanapa, padzik, tv, - to jest relaks, pełna imersja/ usmiech

Zastanów się jeszcze raz, czy aby na pewno jest najlepsze, bo mi się wydaje że raczej nie tak do końca masz rację. Konsole mają swoje gry dobre, średnie i badziewia totalne. Tak samo jest na PC czy na inne sprzęty. I przy każdym sprzęcie można sie zrelaksować i jak to piszesz kanapka i padzik - nie ma problemu.

Przestań pisać, jak jakiś pryszczaty 13 letni nastolatek - bo tylko za przeproszeniem pokazuje mi się uśmiech na twarzy czytając to wszystko.

Obecnie na PC tworzy się "gry" dla dzieci/nastolatek a konsole stacjonarne stricte skieowane są do (młodych) MĘŻCZYZN /za wyjątkiem Wii, które swoją drogą uwielbiamy całą rodziną- SMG 1 i 2 to mistrzostwo świata - powinni to wykładać w szkołach/

No, tu to dowaliłeś jak stary piecowy w szkole do pieca w zimę, tylko że węgla zabrakło. Mało wiesz a dużo piszesz, historyjki zatrzymaj dla siebie.

[#128] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@(V)(I)mothe(P), post #126

Jak pisałem wcześniej -gram tylko na ps3/360 - reszta to praktycznie zbieractwo, nie licząc jednej nocy w miesiącu ze znajomymi.

Miesięcznie kończę 2-3 gry reatil, + kilka z XBL/PSN ? To dużo :)
hahah, oceniasz moja osobę - może najpierw sprawdź mój gamerscore i psn id, zobacz w co gram i jak, a później oceniaj co :)

Swoją drogą, w 90 roku M.Trenz wraz z Huelsbackiem zrobili taką grę Apprentice, z najpiękniejszą amigową muzyką - do dziś w to gram.
I w dziesiątki inych gier. :) Swoją drogą, każdemu polecam zagrać w Bulletstroma - gra jest wieczna :)

i tyle :)

hmn, gry video i komiksy to najaktywniejsze hobby. Zbieractwo starych komw trochę mi przechodzi , za dużo miejsca, za dużo kurzu, co chciałem to już zebrałem :)
Poza tym jestem miłosnikiem podróży po Azji (świecei genralnie).
Wiecie, wbrew pozorom, mając pasje można znaleźć na nie czas.

Nie pytajcie tylko ile godzin śpię i jak to robię :)

[#129] No Subject

@(V)(I)mothe(P), post #126

Ostatnia modyfikacja: 24.03.2011 18:55:54
[#130] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@michalmarek77, post #128

Miesięcznie kończę 2-3 gry reatil, + kilka z XBL/PSN ? To dużo

ja tam wole czytac ksiazki, polykam ksiazki, mozna rzec..., gra musi miec naprawde cos w sobie.

Wiecie, wbrew pozorom, mając pasje można znaleźć na nie czas.

najwiecej czasu jest na bezrobociu i emeryturze :). jak bylem kiedys na bezrobociu to wiecej gralem, tylko jednak w same piraty

[#131] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@1989, post #130

..........................

Na bezrobociu jednak inny czas się "posiada".

Im czasu mniej tym więcej potrafimy go wyospodarować. / tak myślę :) /
W nadmiarze wszystko się gubi.
:)

Pozdrawiam

[#132] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@michalmarek77, post #118

>> Strzelałeś kiedyś z prawdziwej broni ????? Na padzie w FPS gra się idealnie.

Co masz na myśli? Widzisz jakieś podobieństwo pomiędzy strzelaniem w rzeczywistości, a strzelaniem w grze za pomocą pada? Przecież to jak porównywać sex w rzeczywistości do dymania za pomocą joya http://www.weareprivate.net/blog/wp-content/uploads/sex_machine_07.png
W dodatku strzelanie za pomocą pada jest wygodniejsze niż myszą? Wiem, że to kwestia przyzwyczajenia i trudno być tu obiektywnym, ale myślę, że wiele osób się zgodzi, że pad to porażka.

>> Pc może i jest lepsze......ale to na 360/PS3 jest najlepsze rozywkowe oprogramowanie (...) Obecnie na PC tworzy się "gry" dla dzieci/nastolatek a konsole stacjonarne stricte skieowane są do (młodych) MĘŻCZYZN.

Mam zgoła odmienne odczucia. Grałem w sporo gier zarówno na XBoxie jak i PS2/3 i to właśnie te gry zawsze kojarzyły mi się z dziecinadą. Proste nawalanki z trzeciej osoby, wyścigi, strzelanki. Nie znalazłem nic co by mnie zainteresowało. Na PC wręcz przeciwnie. Seria strategii Total War, symulatory lotu FSX czy Lock On (te rzeczy akurat mnie interesują), pokażmi coś w tym stylu na konsolę. Sam sposób sterowania determinuje charakter konsolowych gier.
Nie wiem skąd czerpiesz wiedzę na temat gier na PC ale simsy i inny badziew dla, jak piszesz, dzieci/nastolatek to nie wszystko co wyszło na PC.

[#133] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@frywolny_marian, post #132

Masz rację.
Symulatory i strategie na konsolach racji bytu nie mają. Jeśli ma się "jobla" na punkcie latania, to nic tylko sprzęt thrustmastera, symulatorek, i heja :)
Ze strategiami i mmorg'ami jest podobnie.
Tyle, że, niestety to doś niszowe gatunki - niesprzedające się. Symulatory to jakby "niehandlowa" sensu stricte gałąź , ale czy tych strategii teraz tak dużo na PC wychodzi ? Total War, Starcraft, jakieś budżetówki .........

Wracjąc do postu -może trochę przedobrzyłem - faktycznie niemal wszystkie konsolowe tytuły są na PC. Tyle, że DRM potrafi odrzucić pewnie wielu, nawet od tej najdłużej wyczekiwanej :)

Niestety, na rynku PC dominują gry dla dzieci/dziewczyn - taka jest sprzedaż. Gdybym grał na PC popatrzałbym w stronę Electronic Arts - cholernie fajne gry robią ostatnio np: "Dead Space 2" :)

Pozdrawiam

[#134] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@michalmarek77, post #133

Wiadomo, że co do symulacji lotu to PC nic nie dorówna. Na rynku dostępnych jest sporo gadżetów, dzięki którym można sobie w pokoju urządzić kokpit boinga. Mam parę gratów tego typu, ale najfajniejsza rzecz jaką posiadam to TrackIR 5. Rewolucyjne urządzenie serwujące genialne doznania.
Dead Space to dla mnie też taka konsolówka. Ma fajny klimat ale to jednak nie to. Nie mogłem zmusić się żeby ją ukończyć. Po prostu lubimy różne gry i tym samym różne platformy, na które wychodzą.

[#135] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@michalmarek77, post #133

Niestety, na rynku PC dominują gry dla dzieci/dziewczyn - taka jest sprzedaż.

Oj nie znasz rynku. Wejdź sobie choćby na steam i poszukaj gier dla dzieci/dziewczyn. Nigdzie nie widzę tej dominacji, a zdecydowanie jestem graczem PC-towym...

Pozdrawiam
[#136] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@Tomahawk, post #135

By kupować na STEAM'ie musisz mieć skończone 18 lat/być rodzicem :)
Porównaj sprzedaż byle gry na Steam'ie (całą sprzedaż PC) i na konsoli /jeśli to multiplatformowy tytuł jest/.

Rynek =sprzedaż. To, że jest a się nie sprzedaje / tak jest niestety/ kreuje rynek.

Sprawdź (poważnie) wyniki sprzedaży gier w Empiku / na amazon.com i wyciągnij wnioski.

Jedyny dobry rynek gier PC to Niemcy. Reszta świata to gry dla dzieci/nastolatków (wg sprzedaży). No chyba , że dorośli grają w SIMS.
Swoją drogą, bardzo cenię Willa Wrighta, The Sims to był przełom, ale neistety 10 lat temu.
Nie zapominajmy o protoplaście "little computer people" z bodajże 87r (amiga ver.) - jak ktoś się interesuje, warto sprawdzić:)

Dlaczego w Polsce jest także spory rynek gier PC ? Dzieciom łatwiej przekonać rodzicó do kompa niż konsoli /komp jest niezastąpiony, konsola tylko extra, nigdy zamiast, tak po prostu być musi/. Gry na PC (zapomniałem) są za darmo - przecież każdy ma torrenta i czy inne emule.
Na konsole piractwo też się plenie, nie ejst jednak tak powszechne i dostępne.

Zresztą, ile na półkach z grami PC jest gier w pełnej cenie /ok 120 zł/ a ile tanich klasyk - jak 1 do 5 ? :)
a i tak 50% to simsy :)

[#137] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@michalmarek77, post #136

Zresztą, ile na półkach z grami PC jest gier w pełnej cenie /ok 120 zł/

co to znaczy w pelnej cenie i dlaczego pelna cena to 120 zl ?:)

Wg. mnie to gry na konsole sa wlasnie w wiekszosci dla dzieci :), ale moze to sa gry dla jakis duzych dzieci lub doroslych nieco opoznionych w ogolnym rozwoju

Jeszcze niedawno pamietam wielu redaktorow czolowych serwisow dla graczy narzekalo na gry konsolowe wytykajac ich cukierkowosc, infantylnosc itp... ale moze cos sie od tego czasu zmienilo, choc watpie :)

[#138] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@1989, post #137

Jeszcze niedawno pamietam wielu redaktorow czolowych serwisow dla graczy narzekalo na gry konsolowe wytykajac ich cukierkowosc, infantylnosc itp... ale moze cos sie od tego czasu zmienilo, choc watpie

Jakich serwisów ? IGN, GAMESPOT, CONSOLEWARS, GAMESRADAR, GAMETRAILERS ?

Ech....
Czy mi się tylko wydaje, czy bardzo często ocenia się coś o czym nie ma się pojęcia.
To tak jakby ktoś opisywał mi przyrodę yellowstone, nie będąc tam nigdy, słysząc jedynie coś od znajomego oglądającego program w telewizji.....
Plizzzzzzzzzzzzzzzz
Nie wiem, nie sprawdziłem, nie komentuję :)

Czy recenzję pisze się nie testując dogłębnie produktu ?
Bo czytając te komentarze takie mam wrażenie :)

Może się wymądrzam, okej, ale moje zanim coś napiszę sprawdzam temat.

To, że mi się wydaje, nie lubię jest nieistotne. Skupmy się na faktach.

Będziesz kiedyś w Rudzie Śląskiej - daj znać na priv. Zaprawszam do mnie. Pokażę Ci o co mi chodzi :)

[#139] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@michalmarek77, post #138

Skupmy się na faktach.

ale jakich faktach ?. Na konsolach pewne gry nie maja racji bytu - sam to przyznales, kiedys lista takich gier bez racji bytu byla jeszcze dluzsza i dominowaly w grach cukierkowe infantylne klimaty, jak z japonskich kreskowek dla maluchow - na co wielu zwracalo uwage. Gry bez racji bytu na konsolach to byly najczesciej gry wymagajace od gracza wiecej niz jednej szarej komorki i nie chodzi mi o szare komorki schowane w kieszeni :)

Osobiscie uwazam gry wymagajace od gracza tylko refleksu, za gry niewymagajace, czyli dla dzieci, choc wiekszosc takich gier nie jest dla dzieci, tylko dla dzieci specjalnej troski z ADHD ktorych rajcuja krwawe zabawy sado-maso, anatomiczne eksploracje Kuby rozpruwacza itp. mroczne tajemnice psychopatow

Ostatnia modyfikacja: 25.03.2011 02:12:35
[#140] Re: Nadchodzace gry na Natami.

@michalmarek77, post #136

Tylko czemu patrzysz na amazon?
Na STEAMie sprzedaje się więcej gier więc to tam wyniki są bardziej miarodajne to raz.
Większość graczy kupuje w innych miejscach bo jak powszechnie wiadomo to nie nie są sklepy w których premiery są najtańsze.

Ale nawet jeżeli brać taki empik pod uwagę.
Aktualna lista w empiki:
1. Assassin's Creed: Brotherhood (PC)
2. Assassin's Creed: Brotherhood - Edycja Specjalna ...
3. Shogun 2: Total War (PC)
4. The Sims: Średniowiecze - Edycja Limitowana ...
5. The Sims: Średniowiecze - Edycja Kolekcjonerska ...
6. Crysis 2 - Edycja Limitowana (PC)
7. Lego Star Wars 3: The Clone Wars (PC)
8. Shogun 2: Total War - Edycja Specjalna (PC)
9. Wiedźmin 2: Zabójcy Królów (PC)
10. The Sims: Średniowiecze (PC/MAC)

Simsy są popularne,a le jest to w okolicach premiery więc fani się rzucili. Poza tym mamy jedną grę dla dzieci (lego). Przy czym najmłedsze dziecko jakie znam i w to grało ma 19 lat...
Ogólnie seria lego jest też dla starszych bo ma świetny klimat i ciekawe aluzje, których dzieci nie skapują(a i tak dla nich to świetna zabawa).

Twoja teoria jest z banki wzięta. Na konsole też wyszło to lego więc i tak słaby przykład gry dla dzieci na PC.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem