[#61] Re: AmigaOS i 1989

@1989, post #57

>> Pierwsza startowa dyskietka dla Amigi jest Amiga Workbench. Po wlozeniu dyskietki swoim oczom ujrzysz co ?. Amiga Workbench.
AmigaOS nie zobaczysz chocbys na powiekach stanal i uszami zaklaskal

Nie ma potrzeby stawania na powiekach i klaskania uszami. Wystarczy wcisnąć Ctrl-D.

[#62] Re: AmigaOS i 1989

@frywolny_marian, post #61

Po wcisnieciu CTRL-D zobacze AmigaOS ?

Staram sie, ale nie widze :)

ps. kurcze blade, a jak sie nie staram, to ciagle widze ten przeklety przez wszystkich promakowcow Amiga Workbench :)

Ostatnia modyfikacja: 10.05.2011 21:15:16
[#63] Re: AmigaOS i 1989

@1989, post #62

Nie. Zobaczysz CLI, ale przecież dla Ciebie to to samo.

[#64] Re: AmigaOS i 1989

@1989, post #57

Amiga Workbench ujrzysz jeżeli startowa dyskietka ma polecenie LoadWB w s-s. Jeśli nie ma, to system ikon, menu, itp. nie zostanie zainicjowany i komputer poprzestanie na pustym ekranie z jednym otwartym oknem: CLI.
Zresztą samo polecenie LoadWB oznacza czynność "load Workbench" co tłumaczysz jako załaduj/uruchom Workbench, z czego wniosek, że wcześniej nie był załadowany.
Amiga Workbench nie jest nakładką na system, jest programem wykorzystującym natywny GUI AmigaOS do stworzenia pulpitu roboczego: ikon, okien i obsługiwanych przez pull-down menu. Programy z poziomu Workbencha inaczej uruchamiają się niż z poziomu CLI, niektórych programów nie da się uruchomić z poziomu WB, wymagają pośrednika w postaci IconX.
[#65] Re: AmigaOS i 1989

@wali7, post #64

jest programem wykorzystującym natywny GUI AmigaOS do stworzenia pulpitu roboczego

GUI AmigaOS, a gdzie jest ten AmigaOS ?

i komputer poprzestanie na pustym ekranie z jednym otwartym oknem

z otwartym oknem "CON: / / / AmigaDOS.." na ekranie Workbencha. Ikon i innych perdolek nie zobaczysz, ale ekran Workbencha juz tak. Jak sobie wykonasz polecenie do programu, ktory umozliwaia wybor ekranu, to ekran Workbencha bedziesz mial, prawda?, a ze pusty, no coz, wymusiles przerwanie ladowania reszty elementow systemu Amiga Workbencha, bo jakos tego AmigaOS to ja dojrzec za chinskiego boga nie moge :)

Ostatnia modyfikacja: 10.05.2011 22:04:16
[#66] Re: AmigaOS i 1989

@1989, post #65

Nic dziwnego że nie możesz go obejrzeć, gdyż jest to system operacyjny. System operacyjny nie służy do oglądania, tylko do budowania środowiska pracy programów.

Możesz obejrzeć jego frontend czyli Workbench, CLI, Scalos, czy inny Magellan

Sam AmigaOS to exec.library zajmujący się task schedulingiem, dos.library zajmujący się obsługą I/O i kilka pomniejszych bibliotek.
Jak chcesz obejrzeć AmigaOS, to wyświetl sobie exec.library z obszaru mapowanego na Kickstart. Może być w hexach ;)

Ostatnia modyfikacja: 10.05.2011 22:14:36
[#67] Re: AmigaOS i 1989

@wali7, post #64

niektórych programów nie da się uruchomić z poziomu WB, wymagają pośrednika w postaci IconX

o jakich programach peorujesz, a czy tego posrednika nie potrzebujesz tez w konsoli ?

[#68] Re: AmigaOS i 1989

@wali7, post #66

Sam AmigaOS to exec.library zajmujący się task schedulingiem, dos.library zajmujący się obsługą I/O i kilka pomniejszych bibliotek.

Gdyby tworcy chcieli tak to nazwac, to by nazwali, a nie chowali to przed calym swiatem :). Czyli ja mam sie tego domyslac, bo ktos sie wychowal na Makach i mysli pojablkowemu :)

ps. sorry, ale tak domyslny nie bylem, kiedy uzywalem Amiga Workbench w pierwszej polowie lat 90, moze gdybym zaznajomil sie z pokrecona jablkowa mentalnoscia, za to znalem juz Windows i zawsze pasowalo mi nazywanie systemu na Amidze po prostu Workbench - Amiga Workbench i co najlepsze, moglem to pokazac i nikt nie musial sie domyslac :)

Ostatnia modyfikacja: 10.05.2011 22:38:21
[#69] Re: AmigaOS i 1989

@1989, post #68

Nie chce mi się tutaj zbytnio prostować tego steku bzdur. Ale skoro Kickstart istniał póżniej niż Workbench, to proponuję 2 rzeczy:

1. Eksperyment na dowolnej Amidze klasycznej. Wyjmij z komputera kość ROM zawierającą Kickstart i spróbuj uruchomić Workbencha - życzę powodzenia.

2. Sięgnij do literatury faktu i zobacz sobie jak wyglądało uruchamianie Amigi 1000. Pierwsze co, to Kickstart był wczytywany z dyskietki, następnie można było dopiero po tym fakcie odpalić CLI lub Workbench już z drugiej dyskietki, lub też uruchomić program czy grę działającą poza kontrolą systemu.

Zatem chcesz czy nie, to Kickstart był pierwszy. A dopiero komplet Kickstart+Workbench+AmigaDOS tworzą AmigaOS - czyli całe środowisko pracy (umożliwiające uruchomienie zarówno rzeczy działających pod WB, CLI czy też NoOS).

Co do nazewnictwa to zapomniało się, iż M$ swoje pierwsze systemy nazywał właśnie MS-DOS, a do Windowsa NT wszystkie wcześniejsze były tylko nakładkami na MS-DOS (po NT jeszcze Millenium był takim wyskokiem). Dopiero od NT Windows miał własny kernel i nie bazował na MS-DOS, za to tryb ten w postaci emulacji systemu 16-bitowego został zawarty.
[#70] Re: AmigaOS i 1989

@Mandi^ATO, post #69

Nie chce mi się tutaj zbytnio prostować tego steku bzdur.

mi tez nie chce sie juz prostowac bzdurek jakie wypisales...

AmigaOS nie istnial, nawet w swiadomosci wielu ludzi zwiazanych z Amiga, az do praktycznie bankructwa Commodore, wiec nie czaruj, bo nic nie wyczarujesz. Wszyscy wtedy uzywali nazwy Amiga Workbench lub po prostu Workbench, choc AmigaDOS/CLI/AmigaShell sa istotnymi elementami systemu.

Amiga Workbench i AmigaDOS byly przed Kickstartem. To co nazywasz Kickstart tj. "AMIGA ROM Operating System and Libraries", po prostu 'jakas cyferka' ROM. Pierwszy ROM to byl zwykly bootstrap - program rozruchowy, dopiero potem przenoszono kolejne elementy do ROM... wybor padal na elementy niezbedne do dzialania i minimalne niezbedne srodowisko do uruchomienia kazdego programu...

umożliwiające uruchomienie zarówno rzeczy działających pod WB, CLI czy też NoOS

Nie ma znaczenia z ktorego miejsca uruchamiasz typowe programy, czy z pulpitu Workbencha klikajac na ikonke, czy wydajac polecenie w oknie AmigaDOS lub innym oknie CON:, na Workbenchu... jeden ciort, czy to jest plik wykonywalny programu OS czy noOS, to wszystko jest bez znaczenia. Tu nie ma rozroznienia jak na owczesnych systemach MS :)

Co do nazewnictwa to zapomniało się, iż M$ swoje pierwsze systemy nazywał właśnie MS-DOS, a do Windowsa NT

ALE my tu nie piszemy o systemach MS lub Apple

[#71] Re: AmigaOS i 1989

@1989, post #67

W konsoli IconX jest nieprzydatny. Służy wyłącznie do uruchomienia poprzez ikonę typu project.

Ostatnia modyfikacja: 11.05.2011 04:56:14
[#72] Re: AmigaOS i 1989

@1989, post #68

Tu nie chodzi o to jak domyślny byłeś lub nie. System operacyjny to system operacyjny, a desktop to desktop. Skoro nazwałeś AmigaOS Worbkbenchem to pięknie. Mogłeś go nazwać równie dobrze SierotkaMarysia i też byłoby OK.
Tu nie ma nic do rzeczy "pokręconą jabłkową mentalnością". Po raz pierwszy używałem MacOS coś circa 1995 pod ShapeShifterem. Generalnie Applowe postrzeganie świata mi nie odpowiada, pierwsze co zrobiłem na miniaku, to skasowałem MacOS. Ale to moje prywatne preferencje, nie zamierzam do tego dorabiać jakiejś ogólnokosmicznej filozofii. Coś za bardzo starasz się być domyślny ;)

Wracając do AmigaOS, to prawdą jest, że ludzie go często mylnie utożsamiali z Workbenchem. Znałem nawet gościa, który mając od lat A500 (w czasach kiedy uchodziła powszechnie za porządny i drogi sprzęt) zdziwił się, gdy mu powiedziałem że Amiga dysponuje jakimś filesystemem gdzie można zapisywać pliki... zupełnie jak na PC. Po prostu odpalał na niej różne Superfrogi. Co z tego wynika? Ano to, że nie można swoich przekonań (zwłaszcza tych z czasów dzieciństwa, patrz św. Mikołaj) generalizować i zakładać, że odzwierciedlają stan faktyczny :)

No chyba, że do Ciebie każdej zimy wciąż przyjeżdża sędziwy biskup Miry z workiem pełnym prezentów.
[#73] Re: AmigaOS i 1989

@1989, post #70

[...ciach...]

Napiszę tylko tyle: lepiej zamiast strzępić klawiaturę na jałową dyskusję z Tobą zajmę się czymś produktywnym. Tylko jeszcze źródło na poparcie tego co ja pisałem i wszyscy inni, a co jest dokładnie sprzeczne z tym co Ty wypisujesz.

http://www.amigakickstart.com/

Ostatnia modyfikacja: 11.05.2011 08:29:54
[#74] Re: AmigaOS i 1989

@wali7, post #72

Skoro nazwałeś AmigaOS Worbkbenchem to pięknie. Mogłeś go nazwać równie dobrze SierotkaMarysia i też byłoby OK.

Jak moglem Workbench nazwac AmigaOS, skoro taki system jak AmigaOS nie istnial, a taka nazwa nie funkcjonowala w swiadomosci kogokolwiek uzywajacego Amigi, myslisz troche ? :). Nie moglem tez nazwac SierotkaMarysia, bo to jest dokladnie to samo jakbym Workbencha nazwal AmigaOS, takze nikt nie wiedzialby o co chodzi :). Obie nazwy nie byly nazwami systemu Amiga Workbench, do praktycznie upadku Commodore.

Wracając do AmigaOS, to prawdą jest, że ludzie go często mylnie utożsamiali z Workbenchem.

Mylenie ?. Wszyscy sie mylili Teraz wszyscy powinismy zbudowac wehikul czasu, cofnac sie w czasie i naprawic swoj blad, zeby wszystko pasowalo do faktow makowkowej glowki, bo jak mowi stara dziennikarska maksyma; "jak fakty nie pasuja do rzeczywistosci, tym gorzej dla rzeczywistosci"

[#75] Re: AmigaOS i 1989

@wali7, post #71

ale skrypty nie uruchamiasz tak po prostu jak np: .bat w msdos, musisz uzyc komendy execute.

[#76] Re: AmigaOS i 1989

@Mandi^ATO, post #73

Zrodlo nie klamie, ale zrodlo nie pisze jaka byla kolejnosc. Najpierw stworzno nazwe Amiga Workbench, AmigaDOS... potem doraznie Kickstart. Malo kto znal Kickstart od kiedy zebrzaca lapka prosila juz o Amiga Workbench, czyli od 1.0 ROM (ten ROM nie bootowal juz dyskietki Kickstart, tak jak kilkukilobajtowy bootstrap w A1000 itd..).

Spokojnie mozna przyjac za oficjalna nazwe systemu Amiga Workbench, zreszta taka nazwa wszedzie epatowano. Twierdzenie jakoby jakas wtedy nieistniejaca i nic nieznaczaca nazwa AmigaOS znaczyla cos wiecej niz Amiga Workbench, jest zalosne.

Tak czy owak, nazwy AmigaOS w zadnym wypadku nie uzywano, praktycznie do upadku Commodore . Pierwszy raz nazwa AmigaOS pojawila sie w wersji 3.1 (A1200 w 92 roku od Commodore miala system Amiga Workbench 3.0), a w pelni oficjalnie juz od wersji 3.5.

[#77] Re: AmigaOS i 1989

@1989, post #76

I tak oto narodził się największy specjalista od Amigi - 1989. Trzeba będzie teraz pozmieniać Wikipedie i inne źródła.

Facet jedzie samochodem i słyszy w radiu dla kierowców:
"Uwaga! Jakiś wariat na autostradzie A4 jedzie pod prąd!"
Słysząc to, odzywa się:
- Jeden wariat? Są tu ich setki!

[#78] Re: AmigaOS i 1989

@Pinto, post #77

To zalezy czy kawal chcesz opowiedziec w 1989, czy 2011 roku :) - pomijac to, ze w 89 roku na tej autostradzie bylo jeszcze naprawde tloczno... wiec ew. wariaci z AmigaOS, wiadomo :)

Ja nie twierdze, ze AmigaOS nie jest obecnie nazwa systemu Amigi, przypominam tylko, jak to bylo z nazwa AmigaOS :)

Ostatnia modyfikacja: 11.05.2011 11:44:58
[#79] Re: AmigaOS i 1989

@1989, post #74

Nie wszyscy się mylili, tylko ci mniej kumaci :)
Przykro mi to stwierdzić, ale Twoje wywody od pewnego czasu to już czysta tautologia.
[#80] Re: AmigaOS i 1989

@wali7, post #79

@wali7,
Przecież dla niego to tylko zabawa. Po prostu lubi patrzeć jak ludzie się nakręcają.
Jest tylko jedna rada:
nie karmić trolla!

[#81] Re: AmigaOS i 1989

@stachu100, post #80

Masz rację.
[#82] Re: AmigaOS i 1989

@1989, post #74

>> Wszyscy wtedy uzywali nazwy Amiga Workbench lub po prostu Workbench
Jak możesz pisać, że "wszyscy", skoro choćby w tym miejscu nikt nie poparł Twojej teorii. Ja i z tego co widzę reszta piszących w tym wątku nie nazywała w przeszłości systemu amigi (cokolwiek przez termin system rozumieć) Workbenchem.
Aż tak wielkim problemem jest dla Ciebie poskładanie prostych faktów do kupy i wyciągnięcie z nich wniosków?
Pozostań przy swojej teorii, ale nie imputuj jej innym.

[#83] Re: AmigaOS i 1989

@frywolny_marian, post #82

Pffff.... przebrnąłem przez to pieprzenie w bambus. Na 82 posty, 37 pochodzi od 1989. Gdyby PPA zaczęło naliczać mu opłaty za "parkowanie" jego postów to może by wyluzował...

[#84] Re: AmigaOS i 1989

@przemysław, post #83

Jak WY wszyscy uwazacie, ze AmigaOS istnial od 1985 roku, to WY macie takie pojecie o Amidze, ze szkoda, ze az tu jestescie, drodzy Makowcy :)

[#85] Re: AmigaOS i 1989

Jak możesz pisać, że "wszyscy", skoro choćby w tym miejscu nikt nie poparł Twojej teorii. Ja i z tego co widzę reszta piszących w tym wątku nie nazywała w przeszłości systemu amigi (cokolwiek przez termin system rozumieć) Workbenchem.

Być może bardzo późno zaczęli swą przygodę z Amigą ?
Generalnie 1989 ma 100% racji - AmigaOS jako nazwa systemu to wymysł dość późny, post-amigowy praktycznie.
Nie przypominam sobie by na przełomie lat 80/90 ktoś tak nazywał system Ami
Mówiono raczej "coś chodzi pod Workbenchem, odpala się z Worbencha,".
Workbench był równoznaczny z nazwą systemu.
Zresztą, system Amigi był konkurencyjny do początku lat 90, w czasach Windows for Workgroups 3.11.
Od czasów 95 przepaść między systemem Amigi a resztą świata była potężna. Dziś to już niezmieżalna wielkość :)

Od upadku Commodore na systemie Amigi wiele firm próbowało zarobić nic de facto z nim nie robiąc. Dziś to zabawka do odpalania mod-plaerów i oglądania jpgów :) Ostatnie dobre oprogramowanie wydano ok 95 r - później to już tylko namiastki tamtych wspaniałych czasów. Nie wydano nowej, szeroko komercyjnejAmigi na któej udałoby się zarobić - postanowiono stworzyć markę Amiga OS, co częściowo się udało :)

Szczerze mówiąc, w Superfrogu każdy znajdzie amigową magię. W AmigaOS znajdzie się ją tylko w nazwie :)

[#86] Re: AmigaOS i 1989

Pozostań przy swojej teorii, ale nie imputuj jej innym.

To nie jest teoria. Taka byla rzeczywistosc tamtych lat, poparta dosc mocno w tym co zostalo :). Nikt z Was nie pokazal mi AmigaOS, ale mozecie probowac dalej szukac

[#87] Re: AmigaOS i 1989

@michalmarek77, post #85

Nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia kto i kiedy zaczął używać terminu AmigaOS. Na ten temat nie polemizuję z 1989 bo to bzdura niewarta czasu i prądu. Dla niego AmigaOS pojawił się niedawno, a dla mnie AmigaOS istniał od zawsze i nazywał się AmigaDOS. To dyskusja w stylu "pofilozofujmy sobie" czyli to co 1989 lubi najbardziej.
Nie wmawiaj mi, że dla wszystkich Workbench był synonimem amigowego systemu, czymkolwiek ten system był. Workbench to program, nic ponadto. I bzdurą jest twierdzenie, że w latach 80/90 Workbenchem nazywano system Amigi, a przynajmniej że robili tak wszyscy.
We wczesnych latach amigowania w ogóle nie używałem słowa "system". Mówiło się o środowisku AmigaDOS z jego Command Line Interface i jego mniej elastycznym i mniej efektywnym, ale za to prostszym odpowiednikiem - graficznym Workbenchem.
Już w 1986 roku, mimo waszych zaklinań rzeczywistości, amigowy świat zdawał sobie sprawę na temat różnic pomiędzy tymi terminami. W książce "Compute!'s AmigaDOS Reference Guide" Sheldona Leemona, wydanej po raz pierwszy w 1986 roku, jest wyraźnie opisane czym jest Workbench, czym CLI i czym sam AmigaDOS.
Cytat - strona 5, rozdział: Introduction to AmigaDOS:

The Workbench Versus the CLI
The friendly Workbench environment that you see when you
boot up your Workbench disk is actually an application—in
other words, a program—and not part of the operating system.
In fact, in the first release of the Amiga system software, the
computer starts in CLI mode and loads the Workbench pro
gram automatically through the use of a command file.

To, że Ty i 1989 żyliście w nieświadomości i jedyny sposób komunikowania się z Waszą Amigą jaki znaliście to był Workbench, nie oznacza, że tak wyglądała rzeczywistość.

[#88] Re: AmigaOS i 1989

@frywolny_marian, post #87

Już w 1986 roku, mimo waszych zaklinań rzeczywistości, amigowy świat zdawał sobie sprawę na temat różnic pomiędzy tymi terminami. W książce "Compute!'s AmigaDOS Reference Guide" Sheldona Leemona, wydanej po raz pierwszy w 1986 roku, jest wyraźnie opisane czym jest Workbench, czym CLI i czym sam AmigaDOS.
Cytat - strona 5, rozdział: Introduction to AmigaDOS:

Okej, czy w tej książce gdziekolwiek jest napisane AMIGA OS (tm) ???
Nie twierdzę, że potoczne nazewnictwo było w 100% adekwatne.
Twierdzę jednak , że AMIGA OS, to coś post-amigowego, nawet w czasach Escomu nieistniejącego! Stworzono taką markę, dzięki której łatwo można było uderzyć do amigowych fanów. I tyle. Zresztą wystarczy zobaczyć jaka różnica jest między systemem/kickstartem 1,3-2.0-3.0. Potem już tylko patchowano, dorabiano....zarabiano:)Choć i tak , niestety, kiepsko......
Kto wie, gdyby więcej się sprzedało, może dziś mielibyśmy tak lepszy sprzęt jak i lepszy system.......a tak....

Amiga OS 4.0 coś tam zmienił, choć niestety, tempo zmian i jakość oprogramowania bardziej stawia go na zasadzie systemu stricte fanowskiego, zabawki niż OS sensu stricte.

[#89] Re: AmigaOS i 1989

@michalmarek77, post #88

"Wciąłeś" się w trakcie "dyskusji" i wyjeżdżasz z jakimś AmigaOSem. Jeśli jednak pytasz mnie o zdanie to Ci napisałem, że mam gdzieś Wasz problem z AmigaOS. Dla mnie AmigaOS to Amiga Operating System i jeśli pytasz czy w tej książce jest o nim mowa, to odpowiadam: tak, od pierwszej strony do ostatniej.
Pisałem o Workbenchu.
Z mojej strony EOT. Szkoda mi czasu na te bzdury. Żałuję tylko, że faszerujecie PPA takimi bredniami.

[#90] Re: AmigaOS i 1989

@michalmarek77, post #88

Nie wczytałeś się dokładnie w dyskusję. Chodzi o to głównie:
"Workbench is the native graphical desktop environment for the Amiga computer. Workbench is not the operating system, it's just a desktop environment running on top of AmigaOS. The Workbench environment does not have to be loaded for software to run. "

1989- Guru Amigi, twierdzi, iż jest odwrotnie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem