[#91] Re: AmigaOS i 1989

@1989, post #75

ale skrypty nie uruchamiasz tak po prostu jak np: .bat w msdos, musisz uzyc komendy execute.

Razacy brak wiedzy, i Ty probujesz dyskutowac... Ja Cie prosze, kompromitujesz sie juz w 3 watkach. Skrypty w amiga dosie (bedacym jednym z elementow amigaosu, co od zawsze wiedzialo kazde dziecko parajace sie amiga o horyzontach choc minimalnie wykraczajacych poza x-copy i dyskietke workbench) od zawsze mozna uruchamiac bez zadnej poprzedzajacej komendy, wystarczy ze maja poprawnie ustawiony protection bit "s".

sekwencja startowa systemu to nie lista komend AmigaDOS, to dowolna lista programow zapisana w skrypcie i wykonywana na Workbenchu (zeby nawet uruchomic podobny skrypt pod AmigaDOS to trzeba uzyc komendy IconX - skrypt taki rowniez wykonuje sie na Workbenchu)

Polecam tez sprawdzic gdziekolwiek czym jest sekwencja startowa(jest skryptem amigados i nie musi zawierac wylacznie programow, a na pewno nie jest jego jakas "lista") oraz czym jest iconx, mozna tez zapytac w pytaniach dla poczatkujacych.

Ostatnia modyfikacja: 11.05.2011 22:43:21
[#92] Re: AmigaOS i 1989

@frywolny_marian, post #89

AmigaOS to Amiga Operating System

ale bzdura. znajdz mi lepiej w systemie ten AmigaOS, a nie powolujesz sie na jaka w ogole ksiazke ?. Gdybym napisal ksiazke, a w niej zwrot, "system operacyjny Amigi" to pewnie ktos przetlumaczylby to jako Amiga Operating System, ale oczywiscie nie ma to nic wspolnego z AmigaOS, bo taki system jak AmigaOS nie istnial w tamtym czasie, a to jest zwrot zbyt ogolny i niestosowany.

Mowie CI, jak chcesz mnie przekonac. Powiedz co mam zrobic na std. Workbenchu zeby zobaczyc ten AmigaOS :)

[#93] Re: AmigaOS i 1989

@1989, post #92

Moge ci powiedziec co zrobic, zeby na amigaosie nie zobaczyc workbencha. Zainstalowac Magellana. W entej dyskusji nawracasz rzeke kijem. Zbadaj ile jest linuksa w linuksie i jak zobaczyc linuksa pod gnome. Amigaos to caly system operacyjny ze wszystkimi jego skladnikami. Nazwa niepopularna wsrod wachlujacych dyskietkami dzieciakow do ktorych pewnie sie zaliczales. Ktos tam zalozyl, ze screen nazywa sie workbench bo podstawowym "window managerem" jest workbench i czepiles sie jak rzep... w amidze wiele jest takich niescislosci bo pewnie nikt nie zakladal, ze skonczy swoj rozwoj tak wczesnie. Trzeba naprawdę byc przemadrzalym bucem by lansowac system operacyjny amigi nosi nazwe "workbench". I gdzies masz nawet zrodla, ze jest inaczej z lat prehistorycznych przytaczane powyzej.
Czytajac Twoje notki w roznych topicach mam wrazenie, ze piszesz jakas prace w temacie "jak obronic kazda bzdure". Niezle ci idzie w sumie, tylko pamietaj, ze w pamieci wiekszosci pozostaniesz przemadrzalym ignorantem juz na zawsze :>
[#94] Re: AmigaOS i 1989

@pawelini, post #91

Razacy brak wiedzy

jak ustawisz ten atrybut to nie potrzebujesz AmigaDOS.., a zeby miec pewnosc, ze skrypt zadziala, zawsze uzywasz execute, a wiesz dlaczego, czyt.dalej ?

Polecam tez sprawdzic gdziekolwiek czym jest sekwencja startowa(jest skryptem amigados

jest sesja interpretera skryptow wypisujaca do CON: - std. CON: zawiera pewne parametry np: CON:////AmigaDOS lub CON:////AmigaShell. Tak, dziala to oczywiscie juz pod Workbench :), a nie pod jakims AmigaOS, bo cos takiego nie istnialo wtedy.

[#95] Re: AmigaOS i 1989

@pawelini, post #93

Moge ci powiedziec co zrobic, zeby na amigaosie nie zobaczyc workbencha.

To akurat nie jest argument z wielu powodow. Workbench oczywiscie nie znika, wystarczy jak wywali sie skrypt startowy i zobaczysz oczywiscie Workbencha :). Ty mi lepiej powiedz, co mam zrobic zeby zobaczyc AmigaOS

Trzeba naprawdę byc przemadrzalym bucem by lansowac system operacyjny amigi nosi nazwe "workbench".

Emocje. Nie obrazam tych ktorzy zaslepieni Makowkami postanowili tak wspaniala nazwe dla systemu jak Workbench, zamienic na AmigaOS.

Ostatnia modyfikacja: 11.05.2011 23:39:56
[#96] Re: AmigaOS i 1989

@1989, post #95

Masz może konto na AmigaWorld.net? Toczy się tam bardzo interesująca dyskusja (od tego: http://www.amigaworld.net/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=33650&forum=2&start=380&viewmode=flat&order=0#614502 postu w dół, a nawet wcześniej, od postu 385. Są też interesujące obrazki).

Jest na przykład ciekawy cytat Dave'a Hayniego z usenetu (napisany - nomen omen - w 1989 roku):

Of course they are. We know. We've had demand-loaded shared libraries since the Amiga OS first was released in 1985. It's a great idea.

Auć!

[#97] Re: AmigaOS i 1989

@recedent, post #96

Alez nie watpie w to, ze idea nazwania Amiga OS systemu operacyjnego Amigi narodzila sie wczesniej, bo przeciez ktos musial idee stworzyc i naglasniac, zanim zostala wdrozona, o czym wspomnialem, jednak dopiero w roku 1994 (z wydaniem 3.1) zaistniala oficjalnie, a AmigaOS (bez spacji) jeszcze pozniej. Do tego czasu obowiazywala nazwa Amiga Workbench i nie ma co czarowac, bo nigdzie w samym systemie nie znajdziesz odwolania do nazwy Amiga OS, az do wersji 3.1, a to tylko stanowi argument niepodwazalny.

Mi nazwa Amiga OS czy AmigaOS nie podoba sie dla systemu - OS jest zbyt ogolne, a Amiga tyczy sie konkretnie komputera Amiga (hardware), co ma sie nijak do wersji systemu tylko dla komputerach z procesorami PowerPC. Trzeba zastosowac wysoki prog tolerancji zeby dostrzec Amige w PowerPC.

A Dave Hayjni mowi rozne rzeczy np: ostatnio powiedzial, ze prawdziwym i jedynym nastepca Amigi jest tylko Natami, rozumiem, ze z tym tez wszyscy sie zgadzacie :). To powiedzmy sobie tak. Jak Wy zgodzicie sie z tym, to ja zgodze sie z tym, wtedy wszyscy jednoglosnie uznamy slowa Dave Hayniego za slowa Boga i staniemy sie wszyscy szczesliwymi posiadaczami Natami , a reszta do smietnika PC.

Ostatnia modyfikacja: 12.05.2011 09:07:15
[#98] Re: AmigaOS i 1989

@1989, post #97

Ustalmy zatem fakty:

1. Zgadzasz się, że system operacyjny Amigi nazywano (również publicznie) "Amiga OS" przed 1996 rokiem?

2. Zgadzasz się z tym, że nie dla wszystkich system operacyjny Amigi był tożsamy z Workbenchem?

3. Potrafisz odróżnić wypowiedź Hayniego w której odnosi się do Amiga OS od wyrażenia jego prywatnego zdania w jakiejś kwestii? Innymi słowy: Jeśli w swoim poście odnosi się do NatAmi (podobnie jak mówi o Amiga OS) to dasz wiarę, że coś takiego jak NatAmi istnieje?

A co do tej wypowiedzi, którą przywołujesz, to brzmiała ona tak:

Actually, of all the recent hardware things I've seen in the post-Amiga world, this is the only one I see as being of much value. Or, in my usual terms, "It's cool". For one, you can claim real Amiga cred there -- doing things the Amiga way. You're not just a PC with a PowerPC CPU and some VGA chip trying to make the claim of being an Amiga. I was a little skeptical when I first heard about it, but I'm totally convinced at this point: if you want a new Amiga, this is the true way.

Widzisz, jak ktoś wywiódł Cię w pole? Gdzie te słowa, że
ze prawdziwym i jedynym nastepca Amigi jest tylko Natami
(które powinny brzmieć "NatAmi is the true and only successor of Amiga")?.

[#99] Re: AmigaOS i 1989

@recedent, post #98

1. Zgadzasz się, że system operacyjny Amigi nazywano (również publicznie) "Amiga OS" przed 1996 rokiem?

nazywano, nie watpie, jak napisalem nie raz, ale nie byla to nazwa oficjalna dla systemu Amiga Workbench. Pokaz mi niepodwazalny dowod bezposrednio w samym systemie, wtedy bedziesz mial racje. Nie pokazesz, naprawde nie masz co czarowac.

Ludzie wtedy nie mieli dostepu do interentu jak dzisiaj, takze jezeli nie bylo tego gdzies w systemie (lub chociaz w pudelku z Amiga), to tak jakby tego nie bylo.

2. Zgadzasz się z tym, że nie dla wszystkich system operacyjny Amigi był tożsamy z Workbenchem?

oczywiscie, przeciez idea byla zanim to sie stalo, ale stalo sie to po tym jak oficjalnie nazwa dla systemu byl Amiga Workbench.

A co do ostatnich slow Dave Hayniego "Actually, of all the recent hardware things I've seen in the post-Amiga world, this is the only one I see as being of much value. Or, in my usual terms, "It's cool". For one, you can claim real Amiga cred there -- doing things the Amiga way. You're not just a PC with a PowerPC CPU and some VGA chip trying to make the claim of being an Amiga. I was a little skeptical when I first heard about it, but I'm totally convinced at this point: if you want a new Amiga, this is the true way."

Ostatnia modyfikacja: 12.05.2011 09:57:01
[#100] Re: AmigaOS i 1989

@1989, post #99

Jak zatem to możliwe, że tutaj i tutaj Workbench wchodzi w skład AmigaDOS, a tutaj jest mowa o jakimś "Release 2.1", składającym się (między innymi) z Workbencha? Workbench jest zatem jedną z części samego siebie? Pokrętne to.

[#101] Re: AmigaOS i 1989

@recedent, post #100

A czy ktoś próbował przytoczyć tekst p.M.Pampucha z książki "Amiga Dos"? Kołacze mi po głowie, że w tej książce na samym początku autor coś napisał o nazewnictwie systemu. Albo to było w innej książce powyższego autora. Wieczorem w domu sprawdzę.
Pan Marek był swego czasu autorytetem w świecie polskiej Amigi i sądzę, że można by oprzeć się na jego zdaniu.

[#102] Re: AmigaOS i 1989

@1989, post #99

System Amigi od początku nazywał się AmigaDOS (Amiga Disk Operating System), w jego skład wchodziły: Kickstart, biblioteki systemowe i sterowniki, polecenia AmigaDOS (wszystko co masz w c: na dyskietce Workbench) oraz nakładka graficzna Workbench. Z czasem słowo Disk wyleciało z nazwy we wszystkich w zasadzie systemach, a określenie DOS przywarło w większości do małych systemów w trybie tekstowym (freeDOS, QR-DOS i inne). W systemach, w których występowało środowisko graficzne literki D już nie było (Windows OS, OS/2, BeOS, ReactOS etc.). A jako, że AmigaOS posiadał środowisko graficzne (tak, właśnie Workbench) zatem nazwa AmigaOS jest jak najbardziej poprawna. I nie została stworzona w 96 roku, ale było to już używane znacznie wcześniej, czego liczne przykłady miałeś nawet w cytatach twórców. Przekonaj developerów tego systemu, by nagle AmigaOS zaczęli nazywać Workbenchem (Dave Haynie, Carl Sasserath i inni) - powodzenia, zresztą coś takiego byłoby przekreśleniem ich ciężkiej pracy, gdyż ograniczając wszystko tylko do Workbencha odcinasz całą pozostałą część systemu. W zasadzie ograniczasz się do tego, co do tej pory jest uważane za najsłabsze ogniwo tego systemu.
[#103] Re: AmigaOS i 1989

@Mandi^ATO, post #102

>System Amigi od początku nazywał się AmigaDOS

Można polemizować. Najwiarygodniejszym źródłem wczesnego nazewnictwa wydają się być książki Amiga ROM kernel manuals z roku 85. W praktyce najczęstszą nazwą było Amiga (kernel) System Software, przy czym Amiga OS też było używane, ale nie jako oficjalna nazwa tylko zwyczajne określenie. Jest też tam diagram architektury systemu pokazujący gdzie swoje miejsce mają AmigaDOS i Workbench. Z racji tego nie mogą być one nazwami całego systemu skoro są tylko jego częścią.
[#104] Re: AmigaOS i 1989

@Mandi^ATO, post #102

Windows OS, OS/2, BeOS, ReactOS

dla Ciebie nazwa systemu jak nie ma gdzies OS, to uznajesz to za czesc jakiejs wiekszej calosci z OS i tak oto mamy nowy system Windows OS , kolejny nowy system to NeXT Step OS, Linux oczywiscie OS, Haiku OS, NetBSD OS... Amiga tez OS, tylko takiego systemu nie mozna pokazac uruchamiajac Workbench 1,2,3 :)

[#105] Re: AmigaOS i 1989

@recedent, post #100

Workbench wchodzi w skład AmigaDOS

nie neguje nazwy AmigaDOS, tylko nazwe AmigaOS, ktora nie istniala w samym systemie w zaden namacalny sposob... to po primo, a secundo, patrzac na amigowy system, tak po prostu od strony zwyklego uzytkownika, nawet od strony marketingowej, mozna odniesc nieodparte wrazenie, ze to nie Workbench jest nakladka na AmigaDOS, tylko na odwrot, to AmigaDOS jest nakladka na Workbench. Nie dziwi wiec, ze AmigaDOS malo kto znal, za to malo kto nie znal Workbencha. Workbench utozsamia amigowy system bardziej niz AmigaDOS, czy mityczny AmigaOS.

A co do ksiazeczek, to przypomnij sobie zawartosc pudelek Commodore Amiga 1200, Amiga 500, Amiga 500+, Amiga 600 - okladki ksiazek, naklejki na dyskietkach... Teraz pytanie za 100pkt. , ktore naklejki i okladki pamietacie ?:)

Trzy odpowiedzi:

1. AmigaDOS
2. Workbench
3. AmigaOS

Mozna zrobic ankiete

[#106] Re: AmigaOS i 1989

@1989, post #104

Nie zrozumiałeś kompletnie. Podałem przykłady gdzie pojawia się OS, i co najśmieszniejsze wszędzie normalnie znajdziesz określenie Windows (tm) Operating System, tylko przyjęło się na Windowsa mówić w skrócie, tak samo jak na WindowsXP w Polsce mówi się Ikspek. Ale nomenklaturowa nazwa to w Polsce masz System Operacyjny Windows (tm) [oznaczenie]. I jest wiele systemów bez cząstki OS w nazwie. Ale skoro konkretne przykłady rozciąga się na cały świat informatyczny i wmawia się komuś, że uważa coś innego niż uważa to już Twój problem i problem z pojmowaniem przez Ciebie rzeczywistości. Z mojej strony definitywny EOT. Mam bardziej twórcze zajęcia niż jałowe dyskusje z kimś, kto nie bardzo wie o czym pisze i próbuje wmawiać innym że piszą coś innego niż jest w ich postach.

PS: Mogę się zgodzić tylko z jednym. Przed AmigaOS 3.1 nie było możliwości kupienia systemu bez komputera. Dopiero od OS3.1 można było nabyć osobno sam system (w postaci kości ROM odpowiedniej dla wszystkich dostępnych maszyn plus zestaw dyskietek). Przed tym wydarzeniem produktu dostępnego pod taką nazwą samodzielnie nie było, gdyż od początku istnienia systemu, aż do wersji 3.0 był on integralną częścią zestawu komputerowego.

Ostatnia modyfikacja: 12.05.2011 19:14:42
[#107] Re: AmigaOS i 1989

@Mandi^ATO, post #106

Windows (tm) Operating System

i to jest "Windows OS" wg. Ciebie, i Ty mi piszesz, ze ja nie wiem o czym pisze, a moze Ty zwyczajnie nie umiesz czytac :), bo to Windows operating system... mozesz sobie sprawdzic w historii Windows'a na stronie Microsoftu, wiec pora zaczac pojmowa rzeczywistosc taka jaka jest.

A powiedz mi, jak mozna skrocic taki zwrot "AMIGA ROM Operating System and Libraries" ?:). Ten zwrot wystepuje we wszystkich znanych mi wersjach amigowego systemu. Wywalisz "ROM", nie ma juz ROM - powiedzmy, ale moze uzasadnij, na jakiej podstawie wywalisz "and Libraries" ?:)

Ostatnia modyfikacja: 12.05.2011 19:51:44
[#108] Re: AmigaOS i 1989

@1989, post #107

nie karmić trolla!
[#109] Re: AmigaOS i 1989

@Mandi^ATO, post #108

nie karmić trolla!

[#110] Re: AmigaOS i 1989

@1989, post #109

To przytaczam teksty:

M.Pampuch, Amiga, wydawnictwo Lupus, 1994,
Na stronie tuż przed spisem treści:

W książce omówiono systemy operacyjne komputerów Amiga 500+/600/1200/4000, a także najważniejsze programy przeznaczone dla tych komputerów. Oprócz informacji ogólnych, dotyczących Amigi,zamieszczono opis zawartości dyskietek do systemów w wersji 2.04, 2.05. 2.1 i 3.0. Szczegółowo omówiono system operacyjny Amiga DOS w wersji 3.0, program Workbench oraz programy dostarczone wraz z Amigami.

M.Pampuch, Amiga DOS, wydawnictwo Lupus, 1995
We wstępie na stronie 7 jest:

Amiga DOS jest chyba najpotężniejszym, a jednocześnie najmniej znanym systemem operacyjnym dla komputerów domowych. Najpotężniejszym, ponieważ ma bardzo podobne rozwiązania, jak UNIX .......

Myślę, że te dwa cytaty koledze 1989 oraz nam wszystkim dadzą odpowiedź co jest systemem operacyjnym Amigi.

W tej drugiej książce jest sporo napisane we Wstępie jak i w W trochę historii. Szkoda mi książki aby robić kserokopie.

[#111] Re: AmigaOS i 1989

@Tomski, post #110

jak widac nie wspomnial nic o AmigaOS :). Ksiazke mialem dawno temu. Kupilem w Lupus wysylkowo.

AmigaDOS nie neguje, wiele razy to pisalem. Mam tylko swoje zastrzezenia co do wielkosci AmigaDOS. M.Pampuch sprawiedliwie zauwazyl, ze AmigaDOS byl bardzo malo znany, taki standard de iure, wlasnie z powodu Workbencha, bo de facto standardem byl Workbench, dla zdecydowanej wiekszosci uzytkownikow Amigi stosujacych Workbench jako rownowazne z nazwa systemu. Niektorzy twierdza jakoby Workbench byl tylko nakladka graficzna na AmigaDOS, tylko Amiga nie ma trybow tekstowych, nie ma nakladek graficznych, mozna bezposrednio uruchomic program w trybie graficznym i to od razu uzywajacy interfejsu graficznego znanego z Workbencha, na nowym wlasnym ekranie lub na ekranie Workbencha (ekran Workbencha jest integralna czescia systemu), pomijac wykonanie loadwb, pomijac uruchomienie okienka AmigaDOS. Workbench jest rownie samodzielny i podobnie jak kazdy amigowy program potrzebuje do dzialania tylko dos.library (wlasciwie tutaj miesci sie caly AmigaDOS).

Workbench w takim przypadku przypomina bardziej framebuffer linuxa, ale o mozliwosciach X Window System, w tym sensie, ze mozna od razu uruchomic prawie kazda aplikacje i skrypt, bez rozrozniania na dosowa czy workbenchowa.

Natomiast sama nazwa Amiga Workbench nadaje sie doskonale na nazwe systemu z powodu popularnosci jaka cieszyl sie Workbench. AmigaOS chcial to zawlaszczyc, a stal sie tylko kolejnym postamigowym dziwactwem :)

Ostatnia modyfikacja: 12.05.2011 23:13:48
[#112] Re: AmigaOS i 1989

@1989, post #111

Innymi słowy, stosujesz podejście typu "ja mam rację, a nie fakty, a jeśli jest inaczej, tym gorzej dla faktów". Ktoś Ci tu juz napisał chyba wyraźnie, żebyś przeprowadził eksperyment z wyjęciem kości Kickstartu z dowolnej Amigi, a potem spróbował uruchomić Workbencha, który wg Ciebie jest systemem operacyjnym Amigi. Zrobiłeś to?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem