Wątek zamknięty
[#1171] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@KM, post #1170

Program in vitro kosztował nas przez dwa lata 150 mln zł i urodziło się dzięki niemu 2287 dzieci. 65 000 zł za jedno.

Dzięki 500+ ma się urodzić w ciągu dekady 278 tys dzieci. Co przy koszcie programu 220 mld zł daje ok. 800 000 zł za dziecko.

12 razy drożej.

2 lata rządowego programu in vitro

Debilna logika pissu i ich przygłupich wyznawców twierdzi, że te z in-vitro są złe a te z programu Patologia+ robione po pijaku są cacy OK
[#1172] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Diabeł, post #1171

Debilna logika pissu i ich przygłupich wyznawców twierdzi, że te z in-vitro są złe

Trzeba być kompletnym pomyleńcem i skończonym kretynem, żeby mówić, że jakiekolwiek dzieci "są złe". Na szczęście Ty do nich nie należysz i tylko bredzisz trzy po trzy, próbując żałośnie zatrollować.

A teraz policzmy jeszcze raz - 2287 dzieci urodzonych dzięki programowi in vitro, co przy obiecywanej "30% skuteczności" (tzn. udanej implantacji vs donoszonej ciąży) daje 6861 implantowanych zarodków. Każdy z nich miał jeszcze 4 braci/sióstr, którzy zostali w ciekłym azocie (najprawdopodobniej aż do czasu utylizacji). To razem 34305 zarodków, które przeszły selekcję eugeniczną. Jeśli policzymy te, które nie przeszły (w jednym cyklu hiperstymulacji jajników pobiera się od kobiety kilkanaście komórek jajowych), to nagle robi się prawie 300 tysięcy. Na wiem na ile wyceniasz życie tych ludzi, ale ta metoda (choćby w tym kontekście, że urodzenie jednego człowieka ciągnie za sobą śmierć kilkunastu innych) wydaje mi się zdecydowanie zbyt kosztowna.
[#1173] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #1172

Znaczy jak: nie dość że strzykawą to i bez 500+? I to ma być zachęta do wielodzietności wg Diabła? Chyba tylko w jego przypadku...
[#1174] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #1172

Trzeba być kompletnym pomyleńcem i skończonym kretynem, żeby mówić, że jakiekolwiek dzieci "są złe".

Jak cały PiSS i jego przygłupi wyborcy ok, racja

Nie sądziłem, że nawet pismo "obrazkowe" sprawi ci kłopoty ale już tłumaczę, spokojnie.
Te 2287 dzieci najwyraźniej według debilnej logiki pissowskiej są złe, że nie ma 100 milionów złotych na nie. A ponad 20 miliardów rocznie na program Patologia+ znajdą się bez problemu.

A teraz policzmy jeszcze raz - 2287 dzieci urodzonych dzięki programowi in vitro, co przy obiecywanej "30% skuteczności" (tzn. udanej implantacji vs donoszonej ciąży) daje 6861 implantowa.....ale ta metoda (choćby w tym kontekście, że urodzenie jednego człowieka ciągnie za sobą śmierć kilkunastu innych) wydaje mi się zdecydowanie zbyt kosztowna.

Dane na 7 grudnia 2015 r:

3841 urodzonych dzieci

150 mln na realizację

Pozdrawiam niech buk będzie z Tobą.

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2016 02:29:01 przez Diabeł
[#1175] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #1172

Satanisto-anarchiści z Korwina, tacy jak Diabeł, tak już mają.OK
[#1176] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Dopuser, post #1173

Nie pitol!

[#1177] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #1172

co przy obiecywanej "30% skuteczności"

jak zawsze nasz uczony medycznie recedent zapomniał tylko dodać, że dotyczy to przypadków w których naturalne zapłodnienie jest niemożliwe - niepłodność, bo nikt zdrowy na ciele i umyśle nie decyduje się na in vitro, tradycyjnie nie wspomni nic o poronieniach samoistnych u zdrowych płodnych kobiet ocenianych na 15%-20%, także 500+ staje się strasznie kosztowne w tym kontekście, bo poronienia samoistne są znacznie częstsze u kobiet z tzw. patologii społecznej OK , nie wspomnę o późniejszych problemach ludzi wychowanych w takich rodzinach... co generuje dodatkowe koszty dla całego społeczeństwa, ale najważniejsze żeby była zgodność etyczna prawa państwa polskiego z katolicką watykańską doktryną, jak wiadomo, niezwykle trafną w dziejach, oceniając z obecnych czasów .

Życzę watykanistom żeby kolejny papież był nie czarny, śniady czy Rusek, ale z in vitro

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2016 10:10:05 przez sigma2pi
[#1178] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #1172

urodzenie jednego człowieka ciągnie za sobą śmierć kilkunastu innych

Kilkunastu innych co? Ludzi?

Patrząc na dokumenty Kościoła nigdzie nie jest powiedziane, że od poczęcia mamy do czynienia z człowiekiem, z osobą. Mowa jest raczej o tym, że embrion powinien być traktowany jak osoba.
Kościół, ma wątpliwości co do tego co powstanie z zarodka, ale zawsze rozstrzygamy na korzyść życia. Dlatego dokumenty Kościoła mówią, że embrion nie ma godności osoby ludzkiej, ale że "należy mu się godność właściwa osobie ludzkiej".

Ehhh ten Kościół i Kościół... nie wiedza już jak wyjść z kryzysu, w który sami się wpędzają.

Żaden zaś teolog czy filozof chrześcijański nie ma cienia wątpliwości, że embrion ludzki jako człowiek, który jest osobą, posiada zasadę życia, jaką jest duchowa, nieśmiertelna dusza ludzka. Duszę ludzką zaś stwarza Bóg.

.....

Urząd Nauczycielski Kościoła podkreśla, iż ... Istnienie osoby ludzkiej, jaką jest embrion ludzki, nie może być stwierdzone za pomocą metod właściwych naukom przyrodniczym. To jest oczywiste. A zatem ani lekarz, ani biolog, czy jakikolwiek inny przedstawiciel nauk empirycznych, nawet z tytułem profesora, nie jest kompetentny, by wypowiadać się, iż embrion ludzki nie jest człowiekiem, lub że nie jest osobą ludzką.

.....

Wniosek logiczny jest jeden: niszczenie, zabijanie embrionu ludzkiego jest niszczeniem i zabijaniem człowieka, czyli grzechem ciężkim przeciwko V przykazaniu Bożemu i złem godzącym tak w pojedyńczą osobę ludzką, jak i w całe społeczeństwo.

Zupełnie rozumiem Katolików, którzy wierzą w swoją jedynie słuszną prawdę.
Dlatego wiem, że nie ma sensu z takimi wchodzić w dyskusje.

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2016 11:12:41 przez Vato
[#1179] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #1172

urodzenie jednego człowieka ciągnie za sobą śmierć kilkunastu innych

Smiech
[#1180] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@sigma2pi, post #1177

jak zawsze nasz uczony medycznie recedent zapomniał tylko dodać, że dotyczy to przypadków w których naturalne zapłodnienie jest niemożliwe - niepłodność

Jeśli jest niemożliwe to jak to możliwe, że moja znajoma z diagnozowaną niepłodnością urodziła rok temu córeczkę bez pomocy in vitro?

tradycyjnie nie wspomni nic o poronieniach samoistnych u zdrowych płodnych kobiet ocenianych na 15%-20%

Acha, a który lekarz (vel technik in vitro) przyłożył rękę do tych "samoistnych"? Skoro więc samoistne, to znaczy że nie wspomagane, ergo - nie ma współudziału w śmierci. Rozróżniasz śmierć z przyczyn naturalnych, a śmierć, którą sprowadziło czyjeś działanie?

Życzę watykanistom żeby kolejny papież był nie czarny, śniady czy Rusek, ale z in vitro

Co za różnica, czy będzie z in vitro czy z in vivo? Posiada taką samą godność osoby ludzkiej. To nasz forumowy Diabeł uważa go za gorszego człowieka z tego powodu.

@uroboric_tom:

W sensie biologicznym (a biologia jest nauką ścisłą) człowiek to człowiek. Niezależnie od wieku i stadium rozwoju komórek swojego organizmu jest przedstawicielem swojego gatunku. I żadne uśmieszki tego nie zmienią. Idź i spróbuj przekonać matematyka, że w systemie dziesiętnym 2+2 to nie 4.
[#1181] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #1180

Jeśli jest niemożliwe to jak to możliwe, że moja znajoma z diagnozowaną niepłodnością urodziła rok temu córeczkę bez pomocy in vitro?

Buk ojciec przyszedł naprawić kran i uleczył.

To nasz forumowy Diabeł uważa go za gorszego człowieka z tego powodu.

Gdzie tak napisałem?
[#1182] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@uroboric_tom, post #1179

Katotaliban wygaduje mądrości o naukach ścisłych a potem wali takie głupoty OK
[#1183] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Diabeł, post #1181

I znów błądzisz - po prostu w jej wypadku niepłodność nie była wcale taka "nieuleczalna" jak twierdzą orędownicy in vitro. Tyle tylko, że z metod leczenia niepłodności (w odróżnieniu od IVF) jest sporo mniej kasy, misiu, kasy.
[#1184] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #1183

Błędna diagnoza albo mąż strzelał ślepakami i już kasa, buk, cudowne ozdrowienie i inne odmawianie różańca na jednej nodze, pysiu. Przyszedł hydraulik i naprawił OK

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2016 15:30:40 przez Diabeł
[#1185] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Diabeł, post #1184

Jest prostsze rozwiązanie, drogi Ockhamie - po prostu leczenie przyniosło skutek. Jest choroba, jest leczenie, jest rezultat. Badum tss!
[#1186] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Vato, post #1178

Kościół, ma wątpliwości co do tego co powstanie z zarodka, ale zawsze rozstrzygamy na korzyść życia.

Zupełnie rozumiem Katolików, którzy wierzą w swoją jedynie słuszną prawdę.

A propos jedynie słusznej prawdy Katolików:
rozumiem, że twoja prawda nie rozstrzyga na korzyść życia, bo się z tym nie zgadzasz.
Co w takim razie jest wyniesione w twojej prawdzie ponad życie poczętego człowieka? Jaki może być wyższy priorytet ponad ochronę życia w kontekście dyskusji?
[#1187] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #1185

Oczywiście, że jest prostsze rozwiązanie. Przyszedł hydraulik i przepchał rurę. Badumm tss bęc OK
[#1188] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Diabeł, post #1187

"Wszystkie dzieci nasz są...." jak śpiewała Majka Jeżowska, ale niektórzy wolą wierzyć w cuda cudownych ozdrowień, przecież na tym też opiera się wiara santo subito recedenta :)
[#1189] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@sigma2pi, post #1188

No patrzcie, sigma2pi i Diabeł nagle wierzą w cuda, a zaściankowy katotaliban tłumaczy im, że to nic niezwykłego, zwyczajna medycyna! Co to się podziało, Panie?

Drodzy stręczyciele cudzych żon, to u niej, a nie u męża była zdiagnozowana niepłodność i to ona, a nie mąż była leczona. Badum tss, Tadaaa!
[#1190] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #1189

No patrzcie, a recedent uczony medycznie nie wie, że in vitro to też dzisiaj już zwyczajna medycyna, a nie żaden diabeł wcielony . Co to, nie uważało się na wykładach ?. Różne i różniste są przypadki recedencie .
[#1191] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #1189

Dobra dobra, już się nie tłumacz. Może przyłożyłeś "rękę" do tego cudu i dlatego tak się tym chwalisz
[#1192] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@sigma2pi, post #1190

Jest to metoda medyczna, ale:

• nie jedyna, (QED)
  • nie leczy niepłodności, podobnie jak dializa nie leczy chorej nerki
  • jej ocena etyczna jest bardzo dwuznaczna ("cel uświęca środki"?)

To nawet zabawne, że niektórzy ludzie mają tak wyprane mózgi, że uważają że niepłodność leczy się przy pomocy IVF, a innych metod zwyczajnie nie ma.
[#1193] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #1192

Ja jednak uważam że satanista Diabeł i narcyz gie yx, mają po prostu zjechane na deklu.
Albo taty nie mieli.
[#1194] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Diabeł, post #1191

Rosną długi państwa. Przez Brexit Szydło ma kłopoty.

Przez to, że nasze państwo ma dużo długów w walutach, po ogłoszeniu wyników referendum w sprawie Brexitu straciliśmy 8 miliardów złotych, połowę tego co pójdzie na program 500+. Obsługa długu zagranicznego państwa kosztowała już w tym roku każdego Polaka, nie wyłączając dzieci i emerytów, 109 zł miesięcznie.

No kto by się spodziewał, że rozdawanie na prawo i lewo nie swoich pieniędzy prowadzi do katastrofy

...takie zachowanie rządu niczym się nie różni od ludzi, co biorą kredyty w bankach i ich nie spłacają, bo nie mają z czego.

[#1195] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Dopuser, post #1186

Dlatego wiem, że nie ma sensu z takimi wchodzić w dyskusje.
[#1196] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Vato, post #1195

Problem raczej w tym, że nie jesteś w stanie wygrać w takiej dyskusji.
A ochrona życia to nie tylko nakaz religii katolickiej, ale także innych religii.
Ba! Kon­wencja o Prawach Dziecka przyjęta przez Zgro­madze­nie Ogólne Nar­o­dów Zjed­noc­zonych dnia 20 listopada 1989 roku w pre­am­bule wskazuje, że „dziecko z uwagi na swoją niedo­jrza­łość fizy­czną oraz umysłową wymaga szczegól­nej opieki i troski, w tym właś­ci­wej ochrony prawnej, zarówno przed, jak i po urodze­niu”.
Co więcej, Karta Praw Rodziny z 22 października 1983 roku potwierdza stanow­czo, że życie ludzkie, od samego poczę­cia, bezwzględ­nie winno być otoc­zone troską i sza­cunkiem, a abor­cja jest bezpośred­nim pog­wałce­niem pod­sta­wowego prawa każdej istoty ludzkiej — prawa do życia.
W Polsce, orzecze­nie Try­bunału Kon­sty­tucyjnego z 28 maja 1997 roku pod­kreśla, iż wartość życia ludzkiego jako dobra chro­nionego kon­sty­tucyjnie nie może być zależna od etapu roz­woju. Życie ludzkie winno być szanowane i prawnie chro­nione od momentu poczę­cia.

I tyle w temacie. Dyskusja zbędna.
[#1197] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Dopuser, post #1196

Problem w tym, że ja nie mam zamiaru nic wygrywać a tobie coś się tam ciągle generuje.

Co mnie obchodzi religia?
„Karta Praw Rodziny" powstała na życzenie wy­rażone przez Synod Biskupów.
Co mnie to może obchodzić?

Kon­wencja o Prawach Dziecka
„dziecko z uwagi na swoją niedo­jrza­łość fizy­czną oraz umysłową wymaga szczegól­nej opieki i troski, w tym właś­ci­wej ochrony prawnej"
resztę dopisałeś z kościołopedii?

Od razu możesz iść powiedzieć np. do Czech, że łamią te wszytkie twoje wymysły i tylko Polska katolicka to jedynie słuszna wersja możliwego do zastosowania prawa.

Oczywiście, że dyskusja jest zbędna tak jak napisałem na tej oraz +/- 20 stron temu, więc nie musisz za mną powtarzać.
OK

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2016 00:51:08 przez Vato
[#1198] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Vato, post #1197

Od razu możesz iść powiedzieć np. do Czech, że łamią te wszytkie twoje wymysły

Co mnie obchodzi prawo w Czechach?

tylko Polska katolicka to jedynie słuszna wersja możliwego do zastosowania prawa.

W Polsce tak. Chyba że stawiasz swoje widzimisię ponad obowiązujące prawo...

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2016 00:57:54 przez Dopuser
[#1199] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Dopuser, post #1198

Prawo wychodzi od ludu. Więc owszem, stawiam moje widzimisię nad głupotę ok, racja
Bywam też w różnych miejscach poza Polską i widzę, że da się... że inni potrafią to i my możemy.
Na tym polega różnorodność. Ty myślisz inaczej a ja inaczej w jakimś tam temacie. Proste.
OK
[#1200] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Vato, post #1199

stawiam moje widzimisię nad głupotę...

Dla mnie, cała lewicowa ideologia to głupota do kwadratu ok, racja

Bywam też w różnych miejscach poza Polską i widzę, że da się...

Też bywam poza Polską i widzę do czego to prowadzi... krótkowzroczna głupota ponownie ok, racja
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem