Wątek zamknięty
[#1081] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@KM, post #1076

Elita nowa już się skundliła
[#1082] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@KM, post #1076

Ale o sso chodzi, KM? Bo chyba nie w temacie jestem. Kto nie panuje nad rodziną? Kto komu dał ciała i pchał się do polityki na zachód a teraz głupio się tłumaczy?
[#1083] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@djludek, post #983

Rosyjskie okręty podwodne to stoją w stoczniach. Wiekszość z nich ma średnio 20-30 lat i nadają sie do kapitalnego remontu lub utylizacji. Rosyjska flota ma obecnie może z 10 sprawnych okretów atomowych.

Bzdury opowiadasz o rosyjskich okrętach podwodnych. Za dużo naoglądałeś się amerykańskich filmów z Hoolywood ok, racja. Amerykanie do dzisiaj nie opanowali nawet budowy okrętów podwodnych z tytanu, nie mówiąc o torpedach nowego typu - w USA nawet nie mają pojęcia jakich modeli matematycznych użyć żeby to uzyskać . Wszystkie rosyjskie okręty podwodne przeszły generalny upgrejd jako broń strategiczna, a do tego stocznie wypuszczają okręty nowych projektów - atomowe i klasyczne. Sami Amerykanie mówią, że nie nadążają za rosyjskimi okrętami podwodnymi, co znaczy, że już od dawna nie nadążają i nigdy nie było tak źle.

Tak jak piszesz to wyglądają ukraińskie okręty podwodne jakie dostali w spadku po ZSRR

---
A to o czym pisałem: "US Sends Message To China With Two Aircraft Carriers Sail Philippine Sea "
https://www.youtube.com/watch?v=xFM6FhYbkK4

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2016 20:00:50 przez sigma2pi
[#1084] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #1082

Ogólnie o polskiej klasie politycznej. Na zachodzie polityk podaje się do dymisji jak zadaje się z tym z kim nie powinien, u nas nie. U nas jak jest politykiem to jak magnat drzewniej. Pamiętasz sprawę OLINA i spotkania Oleksego z agentem podczas gry w tenisa? A teraz? To mnie irytuje, że nie stosuje się jednej miary do wszystkich. No sorki, skoro dałem ciała to muszę odejść, jeżeli ktoś z mojej rodziny (najbliższej) coś przeskrobał powinienem odejść. Zamiast tego Tusk został, Macierewicz jest ofiarą spisku (pewnie), dla pseudoelit granice moralne przesuwa się jak komu wygodne, a babcie z kiosku wsadzą, bo paragonu za bilet nie dała. Coś z tą naszą narodową miarą nie jest tak. Ciekawe, czy dożyję czasów, że immunitet zostanie ograniczony.

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2016 20:20:34 przez KM
[#1085] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@KM, post #1084

Za bardzo idealizujesz polityków na tzw. zachodzie, chociaż nie są wcale krystalicznie czyści i mają równie dużo za uszami. Zapamiętaj sobie. Żaden polityk nie odda władzy dobrowolnie, jeżeli to robi to tylko dlatego, że hak za mocno wbija mu się już w doupe . Nie ma wyjątków tzn. są, potwierdzające regułę . Spotkanie czy znajomość z jakimś tam agentem to nie jest największy ciężar, co innego np: afera z offshorowa, chociaż premier UK siedzi w tym po uszy to ustąpi dopiero jak mu wyborcy dadzą czerwoną kartkę ok, racja
[#1086] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@sigma2pi, post #1085

Myślę, że będzie dokładnie tak jak na tym filmie dokumentalnym obrazowano:
https://youtu.be/dmLh1sSFs8Y?t=124

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2016 22:52:07 przez Vato
[#1087] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@KM, post #1084

Ale o co chodzi powtarzam #2? Ktoś z rodziny Macierewicza "coś przeskrobał"? Kto i co? Wybacz ignorancję, ale nie oglądam telewizji ostatnio.
[#1088] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@sigma2pi, post #1083

Wszystkie rosyjskie okręty podwodne przeszły generalny upgrejd jako broń strategiczna, a do tego stocznie wypuszczają okręty nowych projektów - atomowe i klasyczne. Sami Amerykanie mówią, że nie nadążają za rosyjskimi okrętami podwodnymi, co znaczy, że już od dawna nie nadążają i nigdy nie było tak źle.

Obśmiałem sie jak norka. Ruscy złomuja stare radzieckie okrety na potęgę. Buduja nowe, ale okręt to nie samochód, nie da sie go zrobić w miesiąc. Podaj jakieś źródełka tych swoich rewelacji o "upgrejdach" i budowach. ile wyremontowano, ile zbudowano nowych a ile zezłomowano starych.
Amerykanie nie nadążaja za ruskimi okretami bo ruskie okrwty są najszybsze. Tak jak zegarki.
[#1089] Goworit Moskwa / Russia Today

@djludek, post #1088

Amerykanie nie nadążaja za ruskimi okretami bo ruskie okrwty są najszybsze. Tak jak zegarki.

Bo to są zegarki atomowe, nie wymagające nakręcania czy baterii, a które można również wykorzystać w charakterze atomowego granatu w ostateczności, prawda...
[#1090] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@djludek, post #1088

Widać, że nie masz pojęcia o czym piszesz, a do tego zachwycasz się chińską techniką militarną będącą nadal 100 lat za murzynami!. Większość tych informacji jest utajniona np: dt. dronów podwodnych (mają już kilkanaście na służbie), torped superkawitacyjnych nowego typu (dziś są praktycznie niezniszczalne i przebiją każdą obronę - poruszają się 5x szybciej pod wodą niż odpowiedniki natowskie), pocisków balistycznych (manewrujących) odpalanych z okrętów podwodnych (niewykrywalne przez system tarczy w fazie lotu), powłok niewidzialności, tytanowych, systemów radioelektronicznych pola walki itp.itd., bo ja napisałem jest to broń strategiczna Federacji Rosyjskiej, dlatego mnóstwo jest utajnione, naprawdę nie mająca sobie równych w całym świecie tzn. 3/4 Ziemi to oceany i tam panują rosyjskie okręty podwodne, kumasz ?. Wojna przyszłości przenosi się pod wodę, dlatego lotniskowce to przeżytek IIIwś, tak jak pancerniki były przeżytkiem IIwś. Gdzie tam są wychwalane Chiny, nawet miliard Chińczyków nie wstrzyma powietrza na dłużej niż 10 min. ?

To tylko lista kilku okrętów oddanych ostatnio do użytku - nazwa (rok oddania):

- Aleksander Newski (2013) - atomowy
- Siewierodwińsk (2014) - atomowy (uważany za najnowocześniejszy okręt tego typu na świecie)
- Władymir Monomach (2014) - atomowy
- Noworosyjsk (2014) - tradycyjny
- Rostów nad Donem (2014) - tradycyjny
- Stary Oskoł (2015) - tradycyjny
- Krasnodar (2015 ) - tradycyjny
- Wielki Nowgorod (2016) - tradycyjny

ITD......
teraz w budowie jest 12 tradycyjnych i 4 atomowe (w tym także tytanowy - zanurzają się znacznie głębiej niż jakikolwiek inny...).

Okręty tradycyjne z 2015/6 zyskały pseudo. Czarna Dziura w Pentagonie za swoje unikalne cechy niewidzialności i niewykrywalności. Tradycyjne przeznaczone są na mniejsze akweny tj. morze czarne, bałtyckie, kaspijskie, śródziemne, barentsa, arktyczne oraz eksport (wersje zubożone)... atomowe są oceanicznymi - przynajmniej 4 znajdują się teraz przy obu wybrzeżach USA, wystarczy jak jeden ma Satana2 i Ameryki niet w 30 sek. ...

Oprócz tego Rosja produkuje okręty tradycyjne na eksport których nie wymieniam np: Wietnam zakupił za ok. 2 mld usd aż 6 sztuk wersji eksportowej (słabszej od rosyjskiej) jakiegoś tam projektu - dla porównania tyle ile Polska wydała na budowę przez 15 lat tej śmiesznej krypy ORP Ślązak można kupić najmniej 3 sztuki rosyjskich okrętów podwodnych tradycyjnych (w sam raz na Bałtyk) z pełnym magazynem broni na pokładzie ...

Pomijam generalny upgrejd starszych okrętów do dalszego użytku, bo w Rosji przerabia się na żyletki (idą na cmentarz) tylko kompletny złom, mniejszy złom jest profesjonalnie konserwowany i prawdę powiedziawszy to dla Chin nawet ten złom zakonserwowany jest Hi-Tech, nie wspomnę o Polsce:)

Rosjanie także czas produkcji okrętu podwodnego tylko w ostatnich 6 latach skrócili blisko 2x...

---
Śmiej się dalej z Ruskich niezbyt mądry Polaku zachwycony Chinami czy Ameryką opowiadając bajki, ale prawda jest taka; Ruskie mają potencjał, który mogą w każdej chwili zwielokrotnić, a jak mawiał wielki kanclerz Bismarck, liczy się potencjał, a nie to co posiadasz...

---

Oczywiście Rosja nie buduje tylko okrętów podwodnych, także okręty nawodne np: krążowniki rakietowe, świetne fregaty (również na eksport), baa, nawet atomowe lodołamacze.... np: taka rosyjska malutka nowoczesna fregata jest miniaturowa, ma cechy niewidzialności, a przy tym siłę ognia niczym znacznie większy amerykański niszczyciel klasy Arleigh Burke wystrzeliwując pociski rakietowe z szybkością 1 na 5s (tzn. żaden okręt nawodny nie ma już obrony!), tutaj w realu:
https://www.youtube.com/watch?v=iFGd9SYNU1k

ps. "dykta i sklejka na pokaz dla ogłupionego rosyjskiego narodu", tak ponad rok temu pisali mi takie eksperty rusofobiczne kiedy im wspomniałem o tych właśnie rakietach, bo faktycznie to za bardzo Rosjanie nie chwalą się wszystkim tak jak Amerykanie czy Chińczycy, podobnie jak Rosja zachowuje się Izrael

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2016 11:12:47 przez sigma2pi
[#1091] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@sigma2pi, post #1090

100 lat za murzynam

Rasistowskie odzywki proponuję jednak sobie odpuścić (swoją drogą - paradne, że padają akurat z Twoich ust, ale w sumie to nie pierwszyzna, z tego co sobie przypominam). Murzynów z wielkiej litery.

bo ja napisałem jest to broń strategiczna Federacji Rosyjskiej, dlatego mnóstwo jest utajnione

Oj nie daj się prosić, zdradź coś więcej. Nikomu nie powiemy...

w tym także tytanowy - zanurzają się znacznie głębiej niż jakikolwiek inny...).

To fakt. Taki "Komsomolec" zanurzył się na ponad 1000 metrów. No i idzie na rekord jeśli chodzi o długość tego zanurzenia.

atomowe są oceanicznymi - przynajmniej 4 znajdują się teraz przy obu wybrzeżach USA, wystarczy jak jeden ma Satana2 i Ameryki niet w 30 sek

To tak w ramach "miłowania pokoju", powiadasz?
[#1092] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #1091

Rasistowskie odzywki proponuję jednak sobie odpuścić

Wierszyk "Murzynek Bambo w Afryce mieszka..." to też już rasizm, czy jeszcze nie ?.

Użyłem tylko starodawnego powiedzenia https://pl.wiktionary.org/wiki/by%C4%87_sto_lat_za_Murzynami

Oj nie daj się prosić, zdradź coś więcej. Nikomu nie powiemy...

sam chciałbym wiedzieć

"Komsomolec" zanurzył się

Ciekawe na ile ten zanurzył się https://pl.wikipedia.org/wiki/USS_Thresher_(SSN-593)
ale jak wiadomo w Rosji są wypadki, a w USA tylko usterki i awarie

To tak w ramach "miłowania pokoju", powiadasz?

O ile wiem to wznowione takie patrole zupełnie niedawno, a Amerykanie nigdy ich nie zaprzestali w pobliżu Rosji, więc Rosjanie wznowili w ramach przypomnienia Amerykanom, że choć napadają na setki krajów, wszczynają rewolty, mordują miliony ludzi na wszystkich kontynentów itd.itd., jeżeli tkną Rosję zostaną wymazani z historii świata na zawsze . Tak, w ramach właśnie miłowania pokoju przypominają o tym światowemu hegemonowi, o równowadze sił, tu masz tylko racje
[#1093] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #1087

To było ogólne stwierdzenie, przeskrobał z rodziny Tuska (synek), mi chodzi o to, że Antoni jest niewinny, a takiego Oleksego ukrzyżowali. Naprawdę nie ma w PIS-ie kto go zastąpić? Błaszczykowski nie sprawdził komendanta PO i co luzik. Bądź odrobinę krytyczny, wobec partii, którą lubisz.

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2016 15:40:48 przez KM
[#1094] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@KM, post #1093

Antoni jest niewinny, a takiego Oleksego ukrzyżowali. Naprawdę nie ma w PIS-ie kto go zastąpić?

Z jakiego powodu?
Nawet Kukizowcy mówią, że to najlepszy minister ON w ciągu ostatniego 25-lecia...

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2016 15:55:46 przez Dopuser
[#1095] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Dopuser, post #1094

JOW! JOW! JOW!

tłumaczę z kukizowego na polski, 3x JOW nie znaczy najlepszy
[#1096] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@sigma2pi, post #1092

O, widzę nowoczesne samochody w tej Rosjii... pewno tak nowoczesne jak np. ich łodzie podwodne
[#1097] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #1087

Chodzi o to, że Macierewicz znał agenta bezpieki. Nie wiedział o tym, a gdy się dowiedział, to zerwał z nim kontakt. Tak czy inaczej, szum zrobili ludzie z PO
A kto takich informacji szuka? Czyżby jakaś agentura? Sputniki itd.? Czyżby wyszukała sobie partię z opozycji i przekazała jej te informacje?
A dlaczego nie wcześniej tylko tuż przed szczytem NATO?
[#1098] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Dopuser, post #1096

Zakładam się, że po tylu latach Twój nowiutki szrocik z fabryki składany w Polsce jeżdżąc po drogach miastowych nie będzie wyglądał w połowie nawet tak dobrze ja ta wioskowa Ładzina . My tu nie gadamy o gadżetach, bo co ma jedno do drugiego .
[#1099] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@sigma2pi, post #1090

Miałem cos napisać na temat Twojej propagandy ale zadam tylko jedno pytanie:
...atomowe są oceanicznymi - przynajmniej 4 znajdują się teraz przy obu wybrzeżach USA, wystarczy jak jeden ma Satana2 i Ameryki niet w 30 sek.

możesz powiedzieć, które rosyjskie okręty podwodne przenosza pociski Satan 2 (RS-28 Sarmat)?
[#1100] Re: Russia Today nadaje znowu

@sigma2pi, post #1098

co ma jedno do drugiego

Niby nic. Tylko zastanawia mnie czemu Rosjanie nie potrafią zrobić samochodu o światowym standardzie, skoro potrafią budować najnowocześniejsze we wszechświecie okręty atomowe.
Naród miłujący pokój ma piechotą chodzić, czy jak... czy może cały naród to matrosi okrętów atomowych, i samochody im zbędne..
[#1101] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@djludek, post #1099

Miałem cos napisać na temat Twojej propagandy

propagandy, imputujesz to niewłaściwej osobie ?, Ty twierdziłeś jakoby nic nie budowali, a wszystko zardzewiało wariat?, propagandą byłeś bezwolnie chcąc nie chcąc, teraz nadrabiasz jak widzę OK, dość wyraźnie teraz dostrzegasz jak bardzo byłeś w błędzie!, zapewne listę sprawdziłeś, podałem fakty dokonane i trochę jeszcze niedokonanych... a nie propagandę sędzia

możesz powiedzieć, które rosyjskie okręty podwodne przenosza pociski Satan 2 (RS-28 Sarmat)?

żaden niewinny, jeżeli chodzi o szczegóły, każdy, jeżeli załadujesz cały magazynek okrętu atomówkami (10 głowic = Satan2)

Nadal uważasz Chiny za potęgę militarną ?

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2016 19:26:12 przez sigma2pi
[#1102] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Andrzej Drozd, post #1097

link
Zastanawia mnie jedna rzecz, zgłosili do prokuratury złe zachowanie ok., ale publikowanie wizerunków? Jak to się ma do ustawy o ochronie danych? Takie zamazanie to lipa, Ci którzy opublikowali twarze tych ludzi, nie są dla mnie od nich lepsi. Po co prawo jak się go nie przestrzega? Jedni i drudzy zrobili głupio. Kiedyś takie rzeczy robiło się po cichu, a dzisiaj trąbi się na prawo i lewo. Powinni zakazać tych porąbanych faceboków (twarz zboczeńca fejs zbok). W końcu wbili bramkę, tyle akcji zmarnowali, ech ta nasza reprezentacja, ile będzie miało przez nich zawał.

Zdaje sobie sprawę, kto i po co to teraz wyciągnął. Chodzi mi o to, że u nas w kraju takie fakty nie robią nic poza wkurzaniem opinii publicznej, kogo ukarali za niewłaściwe, niemoralne zachowanie? Jakoś nie kojarzę, póki praca na rzecz ojczyzny będzie traktowana jak koryto, dające żryć, póty będzie jak będzie. Pamiętaj Andrzej ryba psuje się od głowy. W każdym normalnym kraju polityk jest jak saper, myli się tylko raz.
Nie było rozliczenia w 89r. i mamy co mamy.

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2016 19:36:57 przez KM
[#1103] Re: Russia Today nadaje znowu

@Dopuser, post #1100

Niby nic. Tylko zastanawia mnie czemu Rosjanie nie potrafią zrobić samochodu o światowym standardzie, skoro potrafią budować najnowocześniejsze we wszechświecie okręty atomowe.

A czy Amerykanie też wszystko mają najlepsze i na światowym poziomie, gdyby tak było to niczego od nikogo by nie potrzebowali . Bardzo dziwacznie rozumujesz np: Izrael też produkuje uzbrojenie wysokiej klasy, a samochodów nie bardzo .

Oczywiście przesadzasz jak przystało na rasowego rusofoba, bo akurat w Rosji produkuje się dobre samochody, można rzecz, na światowym poziomie .
[#1104] Re: Russia Today nadaje znowu

@sigma2pi, post #1103

Co do samochodów jeździłem Samarą i uważam, że to zarąbiste auto. Szkoda, że nie można już kupić nowej w wersji Baltic (na Finlandię), za cenę nowego Poloneza. Bardzo podoba mi się Niva, Uaz Patriot. Europejskie współczesne auta mają wypas i psują się, a naprawa kosztuje krocie. Ładę naprawi mi każdy "kowal" bez komputera.
[#1105] Re: Russia Today nadaje znowu

@sigma2pi, post #1103

Trwa mecz to taka ciekawostka około sportowa. Kubeł zimnej wody na rusofobów w polskojęzycznych mediach niemieckich w kwestii rzekomej afery dopingowej w Rosji = 0.88% wykrytych z próbek pobranych, a Polska = 1.25% . Tak to jest jak polityka miesza się do sportu.

Ciekawe czy wzięli pod uwagę meldonium w tej statystyce, bo było dozwolone do końca 2015.

[#1106] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@KM, post #1093

Czekajże... Jeśli jest tak jak pisze Andrzej Drozd to gdzie widzisz analogię w tych sytuacjach?

• Premier rządu okazuje się współpracownikiem komunistycznego wywiadu
  • Prezydent kraju spędza wakacje z agentem obcego wywiadu
  • Syn prezydenta kraju jest zamieszany w gigantyczny przekręt finansowy
  • Minister Obrony Narodowej znał kiedyś człowieka, który najwyraźniej donosił na kolegów
[#1107] Re: Russia Today nadaje znowu

@KM, post #1104

Niva jest nadal produkowana od 1977 wynika to tylko z faktu, że jest zbyt, co wcale mnie nie dziwi, jak ktoś był, a najlepiej jak mieszkał w Rosji, poza aglomeracjami, to zrozumie ok, racja

Dzięki niedocenianiu rubla auta rosyjskie są dzisiaj naprawdę w cenie, ale kolejka dłuuuuga... do nieba - w Rosji. Obecnie w Rosji największą popularność zdobywają właśnie auta produkowane w Rosji, ot taki efekt uboczny sankcji, ludzie wymieniają dulary na rubele, żeby kupić rosyjskie auto

Akurat Łady nigdy nie miałem, czym pewnie zmartwię niektórych tutaj , więc uważaj, bo zostaniesz posądzony o "separatyzm" piwo
[#1108] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@KM, post #1102

Gdyby nas Stalin i Sowieci nie wzięli w kolejny zabór zwany PRLem, to nie byłoby roku 1989. Dzisiaj bylibyśmy o 50 lat do przodu. Mamy 50 lat lemingowania i picia wódki w PRLu.
Jaka jest różnica, dokładnie było to widać na początku lat 90-tych porównująć RFN i NRD.
Ale Polak już mądry po szkodzie. Musimy się trzymać jak najdalej od Kremla (nie od Rosjan, zwykłych obywateli).OK

A co do meczu, to liczyłem na 2:0
[#1109] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Andrzej Drozd, post #1108

Gdyby nie Solidarność i 1989 to bylibyśmy dzisiaj Chinami Europy i wolną Polską, takie gdybanie sobie a muzom , a tak to jesteśmy (Ty jesteś) pariasami Europy szorującymi powierzchnie płaskie i tyłki eSSmanom, bidokami bez swojej własności i słyszalnego głosu, z widokami na zbijanie europalet i handel przyuliczny leśnym runem - oraz nie tylko . Bredziłeś, bredzisz i będziesz bredził w tym temacie. Dzisiaj do przodu jest Polska po 27 latach, ale z kredytami i zmarnowanymi szansami w ostatnich 2 dekadach

Powtarzasz propagandę szkolną początku lat 90 w kółko, możesz byś się tak douczył i trochę rozwinął umysłowo wypychając ten styropian z przestrzeni między usznej, zamiast zrzucać swoje nieszczęścia życiowe wiecznie na Rosję, Polaku hehe

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2016 20:49:31 przez sigma2pi
[#1110] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@KM, post #1102

Nie rozumiem tych rozliczeń, czy to było jakieś przestępstwo współpracować z polską władzą i jej służbami bezpieczeństwa ?. To bardzo niebezpieczne myślenie... tak charakterystyczne dla wielu afer po 89. Tak samo nie rozumiem zachwytu nad postacią Kuklińskiego... Zapytam wprost, czy kontakty z rosyjskim agentem są gorsze od kontaktów z agentem amerykańskim, izraelskim, niemieckim, brytyjskim, francuskim itd., pomyśl ? (szczególnie w obecnej sytuacji Polski, zapewne historię Snowdena znasz ?)

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2016 21:10:41 przez sigma2pi
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem