@Deftronic/...,
post #57
Deftronic:
No ładne cacko... Ech, życie...
Ty się obracasz wśród tych ludzi z dziwnymi samochodami to może będziesz potrafił mi odpowiedzieć na pytanie, które mnie męczy. Załóżmy, że człowiek kupuje takie auto, którego prawie nie ma na rynku europejskim, a już na pewno polskim. No nich już będzie ten cholerny Challenger. :) No i nie bardzo go stać na nowe więc kupuje takie w którym zaczynają już wychodzić problemy jakie zwykle wychodzą po kilku latach. Niezbędne jest więc zrobienie tego czy tamtego. Niektóre rzeczy to drobiazgi, niektóre to zwyczajne eksploatacyjne wymiany filtrów, hamulców, pasków rozrządu i tego typu pierdół. Czasem niezbędna jest wymiana czegoś poważniejszego, jakiejś pompy czegoś. W aucie mającym już trochę kilometrów za sobą to sprawa normalna. No i powiedz mi (jeżeli się orientujesz) gdzie taki człowiek zwykle kupuje części? Oczywiście nie wchodzi w grę oficjalny sklep i wysyłka ze stanów, bo w sumie koszt przekroczy wartość samochodu w Europie. :) Ale czy są jakieś źródła tańszych części do takich aut (np. z rozbitków)? W przypadku dużych aut europejskich (większe merce, bmw, audi) jak człowiek się kręci w środowisku, kupuje coś na zapas, bo wie, że za np. 50000 km to będzie do wymiany, a akurat jest okazja, bo ktoś rozbiera skasowany model takiego auta. Generalnie jak jest świadomy to nie musi nagle kupować byle pierdoły za 5 tysięcy, bo właśnie wysiadła.
Podsumowując - gdzie ludzie, którzy nie mają pieniędzy na nowe auta tego typu, kupują części? :) Wiem, że pewnie stykasz się głównie z nowymi autami, których właścicieli stać na normalne serwisowanie ich. Ale wspominałeś, że czasem ludzie coś mają pomimo tego, że ich nie stać i też dają radę. Nie sądzę żeby byle pierdołę kupowali w oficjalnych sklepach. :)