[#1] Porozmawiajmy o konsolach i Windowsach...
Do tego wątku będę kierował wszystkie offtopowe bredniodyskusje o konsolach i Windowsach. Przyjemnej lektury!
[#2] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?
Zreszta juz teraz Windows 8 jest powiazany z XO dzieki Xbox Smart Glass......

Proszę Cię...
Jakie to powiązanie? To zasługa aplikacji, a nie jakiegoś zaprojektowania systemu operacyjnego pod kątem konsoli. Równie dobrze moge powiedzieć, że Android jest powiązany z XBoxem (bo tam SmartGlass też jest).
[#3] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?
Nie widzę nic złego w opcji używania konsoli jako komputera. Ba! Od dawna uważam, że tak PC w segmencie gier wideo jak i konsole będą i zbliżają się do siebie, by za X lat spotkać się w tym samym punkcie.

Możliwości obecnych i najbliższych CPU i GPU chyba po raz pierwszy w historii wyprzedzają wymagania najnowszych gier więc moc nie jest czymś deficytowym a sprzęt nie musi ograniczać się do jednego, konkretnego przeznaczenia by wciąż być efektywnym.

Jednym z większych błędów SONY była likwidacja "Other OS" w systemie PS3. Tak jak zazwyczaj jestem w stanie zaakceptować inny punkt widzenia w szeregu tematów, tak w kwestii wielozadaniowości przyszłych konsol i możliwości używania ich jako komputera jestem skrajnie autorytarny. Ci którzy są przeciwni takiej opcji i twierdzą, że konsola powinna być tyko do grania zwyczajnie gadają od rzeczy. W interesie producenta takiego sprzętu jest to, aby kupiło go jak najwięcej osób. Strach, że będą go używać tylko i wyłącznie jako komputera i nie będą przynosić zysków ze sprzedaży gier jest nieuzasadniony.

Nikt nie kupi najnowszego modelu multimedialnego TV, żeby tylko słuchać MP3, radia czy oglądać filmy na YT. Kupi go żeby oglądać TV, ale alternatywne możliwości użytkowe zachęcą go do kupna takiego TV.

Możliwość używania konsoli jako multimedialnego komputera domowego powinna być dodatkiem. Jeżeli ktoś będzie chciał kupić komputer tylko i wyłącznie do pracy, nie kupi konsoli i złoży inną konfigurację. Takie działanie powinno być bardziej logiczne ze strony SONY, która uderzyłaby w sprzedaż PC.
[#4] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@Duracel, post #3

Możliwość używania konsoli jako multimedialnego komputera domowego powinna być dodatkiem.

Uważasz, że obecne konsole są niewystarczająco multimedialne, żeby trzeba było na nich stawiać jakiegoś desktopowego OSa i instalować kolejne aplikacje?

Żaden szanujący sie producent konsol nie dopuści do uruchamiania kodu homebrew na swoim urządzeniu.

Swoja drogą fajną przyszłośc sobie wymażyłeś. Konsola na której oprócz gry napierniczają w tle jakieś śmieszne, czasem źle napisane przez jakiegoś programistę domowego aplikacje. U mnie sie wysypuje coś bez przerwy, u kolegi gra chodzi wolniej, bo ma pierdoły poinstalowane, o kogos innego coś się gryzie.

Zdecydowanie jestem zwolennikiem zamkniętej architektury, żadnego kodu homebrew, i takiej samej konfiguracji sprzętowej (i programowej) u każdego użytkownika na platformie. Wtedy producent wie na co pisze i jak gra będzie działać na sprzęcie każdego użytkownika.
[#5] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@GumBoy, post #4

Dokladnie. Dlatego tak fajne sa iSprzety oraz wszelakie konsole.
Zamknieta architektura i pelna kontrola nad softem, ze strony producenta sprzetu, tylko i wylacznie sluzy jakosci oprogramowania na tych maszynach.
A Minis czy kanal Indie na XBL, pozwalaja malym /pojedynczym/ programistom na latwe tworzenie softu na wiadocych konsolach.
[#6] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?
Oby Sony nie zboczyło na złą drogę. Kij tam z micro$oftem OK
[#7] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@parallax, post #6

No nie wiem. Konkurencja jest potrzebna.
[#8] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?
I tak naprawdę XBOX 1 miał wbudowany okrojoną wersję Windowsa XP. Również XBOX 360 bazuje na jednym z kolejnych systemów, jedynie dostosowanym na potrzeby konsoli. Czyli zostało to z systemu, co było potrzebne.

Z tego co wiem, w USA użytkownicy XBOX 360, mają swoją konsolę bardziej multimedialną, działa na nie więcej różnych serwisów, również jest XNA framework pozwalający wydawać na nią dema scenowe. Oczywiście w USA. Tu w Polsce chciałem pobrać XNA framework na xboxa i się dowiedziałem, że nie jest to możliwe. I tyle.
[#9] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?
Uważam, że dobrym posunięciem była opcja Other OS w PS3. Niestety ze strachu przed piractwem Sony spanikowało i skarciło uczciwych użytkowników.

Nie czuję się skarcony.

Dzięki Linuxowi na PS3 mogłem używać takich aplikacji jak GG, porządna przeglądarka, player filmów z napisami, zagrać w popularne "kulki", czy uruchomić emulator EUAE.

Nie potrzebuję takich aplikacji na konsoli. A filmy mogę oglądać z napisami. DVD/BLU-RAY maja taka opcję...

Zyski z gier oryginalnych nie spadłyby, a wręcz wzrosły ponieważ Ci, którzy kupili konsolę bez możliwości homebrew, kupili by ją także z taką opcją.

Po co miałbym kupowac konsolę za 1.5k dla homebrew, skoro mogę to mieć na sprzecie za 300PLN?

Nic sobie nie wymyśliłem. Tak będzie wyglądała przyszłość. Nie wiesz o czym piszesz

Skoro nie wiem o czym piszę, a wcześniej napisałeś że ludzie którzy mysla tak jak ja, gadają od rzeczy, to w sumie nie wiem czy chce mi się dyskutować dalej, bo i po co przedstawiac swoje racje komuś kto uważa, że bredzę?

Gry na konsoli uruchamiane są pozasystemowo,

Tak, tak. A system notyfikacji o obecnych online znajomych, dostęp do aplikacji PSStore z poziomu gry, czy zapraszanie do sesji z wykorzystaniem "poczty" systemowej działają automagicznie. O kontroli i ustawieniach peryferiów za które również odpowiada system nie wspomnę.

Są obecnie i PC z zamkniętą architekturą (laptopy, czy mikro-PC 65x65mm).

No popatrz się. W każdym z moich laptopów mogłem dołożyć chociażby RAM. To już wystarczy, żeby istnieli userzy o różnych konfiguracjach.
[#10] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@gilban, post #8

Zaloz sobie konto na USA badz UK i bedzie dzialalo.
Polski XBLA jest kiepski, niestety.
[#11] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@michalmarek77, post #10

Zaloz sobie konto na USA badz UK i bedzie dzialalo.

Przy okazji podając nieprawdziwe dane i łamiąc regulamin usługi już na wejściu.
[#12] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?
Cały czas spotykam ludzi, którzy mimo używania komputera, internetu, konsoli, telewizora czy radia... nawet nie zdają sobie sprawy z możliwości użytkowania jakie daje im sprzęt. Czy to ma oznaczać, że ze względu na nich, producenci i twórcy tych dóbr mają zrezygnować udostępniania tych funkcji dla tych którzy z nich korzystają i je doceniają?

Dokładnie. Funkcjonalnośc której używa promil klientów powinna być cięta i moce przerobowe przesuwane do rzeczy uzywanych przez większość.

I wracamy do tego co powyżej. Co z tego że ty nie potrzebujesz? Czy dlatego, że Ty i dwóch innych sąsiadów lubi kąpać się w zimnej wodzie, to w Twoim bloku mieszkalnym (załóżmy że mieszkasz w takowym) mają odciąć dopływ gorącej wody wszystkim mieszkańcom?

Nie wypowiedziałeś się na temat napisów w filmach, które (choć ich nie potrzebuję, mam jak widać, jeśli tylko chcę).

Przecież w chwili likwidacji "Other OS" nikt nie wyjął Ci z PS3 żadnego drogiego elementu konsoli który obniżyłby jej wartość. Zapłaciłbyś 1.5k za konsolę z homebrew jak i 1.5k bez homebrew. To kwestia programowego udostępnienia możliwości które daje ten sam sprzęt.

Ale ja o czym innym piszę. Pisałeś o zdobywaniu nowych uzytkowników zdaje się. A nikt kto nie chciał kupić konsoli, nie kupi jej nagle po udostępnieniu możliwości uruchamiania homebrew, bo ma to taniej na PC.

Tak, ale mówimy tu o Other OS a nie o XMB gdzie obaz są od siebie niezależne i nie mają na siebie wpływu. Chyba rozumiesz różnicę tak jak różnica jest w przypadku Amigi gdy uruchamiasz grę z autobootującej dyskietki oraz grę zainstalowaną w Workbenchu

Tu akurat nie ma wielkiej różnicy bo i na dyskietce i na dysku twardym Amigi moge mieć ten sam system. Zabootowanie komputera ze stacji nie powoduje od razu, że gra działa z pominięciem systemu.

No popatrz w PS3 i X360 masz różnej wielkości dyski twarde więc to też wystarczy aby userzy mieli konsole o różnych konfiguracjach

Wielkość dysku twardego nie ma wpływu na działanie gry. Dołożenie RAMu może miec wpływ i na prędkość i na wygląd i na głupią wielkość planszy nawet, o ilości graczy nie wspominając.

Płyty PC o których wspomniałem mają zintegrowane CPU i GPU więc nie ma tam mowy o otwartej architekturze.

Tak, tylko w przypadku PC gier się nie projektuje na zamknięte architektury. Nie ma czegoś takiego jak identyczna konfiguracja i wydajność maszyn u wszystkich docelowych użyutkowników i ma to wymierny wpływ na zjawisko PC gamingu które różni się od gamingu na konsolach. I dobrze, dzięki temu gracze moga wybierać co im bardziej pasuje.
[#13] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@GumBoy, post #12

W sumie nie chce mi się już nawet gadać, ale ostatni raz odpiszę.

Dokładnie. Funkcjonalnośc której używa promil klientów powinna być cięta i moce przerobowe przesuwane do rzeczy uzywanych przez większość.

Ciągle postrzegasz tych którzy mają inne zdanie w tej kwestii poprzez swój egoizm. Nie wiem skąd Ci się wzięło, że to promil i na jakiej podstawie twierdzisz, że jak coś utną tam gdzie Cię to nie interesuje, to dostaniesz coś w zamian. Piszę ci po raz kolejny, że w przypadku Other OS na PS3 ograniczenie zostało założone programowo. Nic w zamian nie zyskałeś, a sprzęt kosztował by dokładnie tyle samo gdyby tej opcji od początku nie było czy gdyby była.

Twoje myślenie przypomina moralność Kalego. Kali chciał więcej krów niż sąsiad, ale Bóg powiedział, że więcej nie dostanie niż ma, no to Kali poprosił, żeby sąsiadowi zdechło tyle krów, żeby nie miał więcej niż Kali. Nie oceniaj potrzeb innych poprzez swój egoizm. To, że tobie coś nie jest potrzebne nie oznacza, że musisz być przeciwko temu. Tym bardziej, że tak czy inaczej ani nic na tym nie zyskasz ani nie stracisz.

Oczekuję odrobinę dobrej woli abyś to zrozumiał.

Nie wypowiedziałeś się na temat napisów w filmach, które (choć ich nie potrzebuję, mam jak widać, jeśli tylko chcę).

A co mam się wypowiadać? Sam używam PS3 media serwer które ostatnio obsługuje nawet pliki txt, ale co z tego? Jakbyś nie kombinował, to bycie przeciwnikiem bezinwazyjnego i bezkonfliktowego dobra jakim jest alternatywa Other OS jest pewnym przejawem egoizmu z Twojej strony. W żaden sposób to nie wpływa na poziom gier PS3, cenę PS3, a na pewno znacznie może wpłynąć na jej popularność, kultowość itd.

Ale ja o czym innym piszę. Pisałeś o zdobywaniu nowych uzytkowników zdaje się. A nikt kto nie chciał kupić konsoli, nie kupi jej nagle po udostępnieniu możliwości uruchamiania homebrew, bo ma to taniej na PC.

Nie wiem znowu skąd Ci się bierze takie autorytarne powoływanie się na jakieś dane, że wypowiadasz się z taką pewnością że "nikt kto nie chciał kupić konsoli, nie kupi jej nagle po udostępnieniu możliwości uruchamiania homebrew". Po pierwsze to tylko twoje przeświadczenie, bo przecież nie jesteś każdym. Po drugie mylisz się, ponieważ były wytoczone procesy przeciwko Sony od użytkowników którzy twierdzili, że kupili PS3 właśnie ze względu na reklamę "Other OS" i możliwość zainstalowania linuxa.

...bo ma to taniej na PC.

No jeżeli musi tego PC kupić, to nie ma taniej, bo za PS3 płaci tak czy inaczej tyle samo, więc za opcję używania jej jako komputera płaci dokładnie ZERO ZŁOTYCH. Pomijam nawet aspekt prądożerności PS3 a PC, bo to już wdawanie się w zbędne i absurdalne szczegóły.

Tu akurat nie ma wielkiej różnicy bo i na dyskietce i na dysku twardym Amigi moge mieć ten sam system. Zabootowanie komputera ze stacji nie powoduje od razu, że gra działa z pominięciem systemu.

Czy rozumiesz w ogóle o co chodziło w tym porównaniu? Czy chcesz się teraz wdawać w filozoficzne wywody na temat tego, że z dyskietki też można system uruchomić? Chodziło o Twój argument, że homebrew będzie wpływało na jakość gier. Nie będzie wpływało bo XMB sobie a other OS sobie. Jeżeli nie rozumiesz meritum, które sam podniosłeś, to faktycznie po co mamy gadać.

Wielkość dysku twardego nie ma wpływu na działanie gry. Dołożenie RAMu może miec wpływ i na prędkość i na wygląd i na głupią wielkość planszy nawet, o ilości graczy nie wspominając.

I znowu to samo. Kluczysz. Dla jednego wielkość dysku też ma znaczenie, bo nie każdą ilość danych zmieści z gry na dysku 20GB. Poza tym pisałem ci o konkretnych sprawach zamkniętej architektury - Ten sam układ graficzny, ten sam procesor. Zabawa w kotka i myszkę mnie nie interesuje.

Tak, tylko w przypadku PC gier się nie projektuje na zamknięte architektury. Nie ma czegoś takiego jak identyczna konfiguracja i wydajność maszyn u wszystkich docelowych użyutkowników i ma to wymierny wpływ na zjawisko PC gamingu które różni się od gamingu na konsolach. I dobrze, dzięki temu gracze moga wybierać co im bardziej pasuje.

Jeszcxe się nie projektuje... jeszcze :)
[#14] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@Duracel, post #13

Ciągle postrzegasz tych którzy mają inne zdanie w tej kwestii poprzez swój egoizm. Nie wiem skąd Ci się wzięło, że to promil

Z użyteczności jaką dawał Yellowdog, ze statystyk, z własnego doświadczenia i z faktu, że ludzie pomarudzili i zainstalowali update anyway.

Nic w zamian nie zyskałeś, a sprzęt kosztował by dokładnie tyle samo gdyby tej opcji od początku nie było czy gdyby była.

Zyskałem. Hakerzy mieli utrudnione pchanie łap tam gdzie nie powinni, Przynajmniej na jakiś czas. I nic nie mówiłem, że po wywaleniu Linuxa sprzęt miałby potanieć.

Oczekuję odrobinę dobrej woli abyś to zrozumiał.

Rozumiem i zupełnie się z tym nie zgadzam. I masz rację, nie interesują mnie potrzeby innego segmentu rynku niż ten do którego należę, jestem w tej kwestii stuprocentowym egoistą.

A co mam się wypowiadać? Sam używam PS3 media serwer które ostatnio obsługuje nawet pliki txt, ale co z tego?

Właśnie to, że nie potrzebuję Linuxa, żeby film z napisami obejrzeć. DVD i BR mają tę funkcjonalność od samego początku.

W żaden sposób to nie wpływa na poziom gier PS3, cenę PS3, a na pewno znacznie może wpłynąć na jej popularność, kultowość itd.

O tak. Zapewne miliony kupiły konsolę dla Linuxa i tych milionów by przybyło. Pewnie dlatego PS3 na początku schodziła znacznie słabiej niż X360, choc miała Linuxa a on nie. Linux tak zbumpował sprzedaż PS3 że głowa mała. Pewnie dlatego po jego usunięciu sprzedaż wcale nie zmalała (a wręcz rosła zdaje się).

No jeżeli musi tego PC kupić, to nie ma taniej

Nic nie musi. Wyobraź sobie, że na świecie to konsole dokupuje się do komputera, a nie odwrotnie. I to komputery są tanie, a konsole już niekoniecznie. Rynek jest ukształtowany (i ciągle kształtuje się w tym kierunku), że urządzenia do korzystania z podstawowych usług i dobrodziejstw elektroniki są tanie, a urządzenia do rozrywki już kosztują. 120 milionów konsol vs ile miliardów komputerów na świecie? Uważasz, że te drugie zastąpią kiedyś te pierwsze? Możemy spotkać się za 10 lat przy dobrej butelce i postawie ją ja, jeśli wtedy konsole będą komputerami takimi jak dzisiejsze desktopy.

Jeszcxe się nie projektuje... jeszcze usmiech

Tak jak pisałem.
I nie będę już dłużej dyskutował, skoro rozmowę i tak zacząłeś od tego, że w tej kwestii gadam od rzeczy. Tylko bym klepał w klawiaturę, niepotrzebnie bo chyba nikogo poza nami ta dyskusja nie interesuje.

Aha. Mój PC w chwili gdy to piszę łyka 23W. Konsola nic nie robi, bo dopiero włączyłem i łyka ponad setkę z tego co pamiętam. To tyle w kwestii poboru mocy urządzeń używanych poza polem gier.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2012 16:03:13 przez GumBoy
[#15] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@GumBoy, post #14

GumBoy

Użyteczność Linuxa na PS3 rosła. Wciąż nie rozumiesz, że patrzysz na sprawę przez swój egoizm. Nie wiem już jak Ci uświadomić Twój krzywdzący pogląd. Podałem Ci tyle przykładów a Ty dalej masz w szanownym poważaniu potrzebę innych użytkowników i to w sytuacji gdy brak czy możliwość tego systemu W ŻADNYM STOPNIU NIE WPŁYWA NA CENĘ CZY DOTYCHCZASOWĄ FUNKCJONALNOŚĆ TWOJEJ KONSOLI w kontekście Twoich zastosowań. To tak jakbym uważał, że sklep PSN jest bez sensowny i ględził w koło żeby go zamknąć nie zważając na to, że przykładowo Ty m.in. bardzo często z niego korzystasz i uważasz za coś wspaniałego.

Bredni o hackerach nie chce mi się słuchać, bo konsola i tak jest złamana mimo braku Linuxa. Ludzie nie korzystają jednak z piratów bo na PS3 są ono mocno niepraktyczne a upgrade systemu i tak by był i tak jest. Nic nie stało na przeszkodzie aby Linux został. Faktem jest, że Sony zagrało poniżej pasa względem uczciwych użytkowników a ludzie kierujący się egoistycznym przekonaniem jak Ty tylko ułatwili Sony ten proceder. Ludzie uaktualnili oprogramowanie tracąc linuxa, bo linux nie był najważniejszy, jednak był czymś znaczącym, był dodatkową dogodnością. Nie wiem jak przemawiać do Ciebie abyś to zrozumiał.

O tak. Zapewne miliony kupiły konsolę dla Linuxa i tych milionów by przybyło. Pewnie dlatego PS3 na początku schodziła znacznie słabiej niż X360, choc miała Linuxa a on nie. Linux tak zbumpował sprzedaż PS3 że głowa mała. Pewnie dlatego po jego usunięciu sprzedaż wcale nie zmalała (a wręcz rosła zdaje się).

Po co ten żałosny cynizm? Faktem jest, że dodatkowe możliwości zwiększają potencjalnych odbiorców sprzętu a nie go zmniejszają i o tym tutaj rozmawiamy. No chyba, że kierujesz się jakąś mocno odmienną "logiką". X360 sprzedawało się lepiej bo było tańsze i dlatego bo łatwo je zhackowano. PS3 nie było by tańsze bez względu na to czy był Other OS czy nie było by go tam od początku. Z czym chcesz polemizować? Sprzedaż PS3 wzrosła nie dlatego, że usunięto Other OS (zastanów się co za brednie w ogóle wypisujesz :>) tylko dlatego, że konsola zyskiwała nowe ekskluzywne tytuły i wyszedł model Slim.

Nic nie musi. Wyobraź sobie, że na świecie to konsole dokupuje się do komputera, a nie odwrotnie. I to komputery są tanie, a konsole już niekoniecznie. Rynek jest ukształtowany (i ciągle kształtuje się w tym kierunku), że urządzenia do korzystania z podstawowych usług i dobrodziejstw elektroniki są tanie, a urządzenia do rozrywki już kosztują. 120 milionów konsol vs ile miliardów komputerów na świecie? Uważasz, że te drugie zastąpią kiedyś te pierwsze? Możemy spotkać się za 10 lat przy dobrej butelce i postawie ją ja, jeśli wtedy konsole będą komputerami takimi jak dzisiejsze desktopy.

Znowu nie rozumiem o czym ten wywód. Jeżeli ktoś kupuje konsole, to kupuje ją głównie do grania, ale jeżeli miałby możliwość używania jej jako komputera, to nie kupił by komputera. Zapewniam Cię, że są ludzie którzy woleli by jedno pudełko zamiast dwóch. Chcesz mi właśnie udowodnić, że wydając ZERO złotych za alternatywną opcję zapłacę więcej niż za komputer który trzeba kupić. Naprawdę gratuluję

Aha. Mój PC w chwili gdy to piszę łyka 23W. Konsola nic nie robi, bo dopiero włączyłem i łyka ponad setkę z tego co pamiętam. To tyle w kwestii poboru mocy urządzeń używanych poza polem gier.

Nie chce mi się tego komentować... kto czyta z boku rozumie absurdy. Porównaj sobie wielkość i moc zasilacza w PS3 i w Twoim PC. Opcja oszczędności energii w nowych płytach głównych nie upoważnia Cię do takiego toku rozumowania.

Retrostation
Linger In Shadows by Plastic

Chciałbyś obejrzeć więcej takich fajnych produkcji na PS3? Nie? Ja bym chciał, ale m.in. Twoje przekonania mi tego zabraniają i to mimo tego, że łaskawie inne zdanie nic by Cię nie kosztowało.

Nie rozumiesz podstawowych zasad które tworzą sprzęt kultowy. Przeczysz prawom logicznego myślenia w kwestii wszechstronności sprzętu. Równie dobrze mógłbyś dzielić w kuchennej szufladzie łyżki na te do zupy grochowej i te do pomidorowej tylko dlatego, bo nie życzysz sobie aby jedna łyżka służyła do tego co przydzielone innej łyżce.

Ze swojej strony temat uważam za zamknięty.
pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2012 17:26:48 przez Duracel
[#16] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@Duracel, post #15

I tak jeszcze na marginesie, bo nie doczytałem kolejnego absurdu:

urządzenia do korzystania z podstawowych usług i dobrodziejstw elektroniki są tanie, a urządzenia do rozrywki już kosztują

Jaka jest cena PS3 i jakiego PC złożysz za taką cenę? PC są tanie? No to ciekawe co by powiedzieli ci, którzy kupują karty grafiki w cenie dwóch egzemplarzy PS3. Sam mam zasilacz w PC który stanowi połowę kwoty PS3 i tylko dlatego, bo chciałem mieć stabilny, cichy, niezawodny, markowy produkt, a nie jakąś azjatycką bombę zegarową.
[#17] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@Duracel, post #16

PC który da wydajność Linuxa lepszą od PS3 wyciągniesz ze śmietnika na elektrośmiecie
no a tak na serio to te Delle/HP/IBM za 100-300zł będą dużo lepsze do komputeryzowania się. No i działa Skype i Wine ok, racja I XP
[#18] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@Duracel, post #16

Sam mam zasilacz w PC który stanowi połowę kwoty PS3 i tylko dlatego, bo chciałem mieć stabilny, cichy, niezawodny, markowy produkt, a nie jakąś azjatycką bombę zegaroą.

W kwestii PC to ty żyjesz w innym świecie co już wielokrotnie pokazałeś. Do mocnego(i sensownego) komputera do gier wystarczą markowe zasilacze za 200-250zł(500-550W), a nie do gier to Fortrony za nawet 60zł (350-400W). Trzeba tylko wiedzieć jakiej firmy. To, że ty masz jakieś dziwne fanaberie i kupujesz zasilacz w cenie połowy PS3 to jest TWÓJ problem. Dobrze, że nie dokupujesz elektrowni do tego komputera. W sprawie użycia prądu PS3 vs. PC to w trakcie grania PS3 ma lepszy wynik niż mocny PC, ale też nie jest to jakaś miażdżąca różnica.

Podałem Ci tyle przykładów a Ty dalej masz w szanownym poważaniu potrzebę innych użytkowników i to w sytuacji gdy brak czy możliwość tego systemu W ŻADNYM STOPNIU NIE WPŁYWA NA CENĘ CZY DOTYCHCZASOWĄ FUNKCJONALNOŚĆ TWOJEJ KONSOLI w kontekście Twoich zastosowań.

W przypadku konsol wbrew pozorom wpływa. Sony wcale nie wywaliło opcji other os w obawie przed hackerami. Ich problemem był fakt, że konsole sprzedawali po kosztach/poniżej, a zarabiali na licencjach na gry. Żaden inny sprzęt nie jest sprzedawany po kosztach produkcji więc cena/wydajność była na niezmiernie wysokim poziomie dla małych farm. Faktem jest, że bardzo brzydko(inne słowa cisną się na usta) postąpili modyfikując produkt już nabyty. Mogli tym co kupili konsolę wcześniej zostawić możliwość other OS, a na rynek wprowadzić drugi model - bez other os(a cenę konsoli z opcją OO podwyższyć o ile tam potrzeba było :)).

A system na konsoli jest nawet dobrym pomysłem. Jak pokazały tablety/smartphony ludzie oczekują przeglądarki, komunikatora i w zasadzie niewiele więcej. Nawet jakiś pakiet biurowy można by dodać i stworzyć listę kompatybilnych sieciowych drukarek. Pokrywałoby się to z wymaganiami 80% użytkowników domowych.

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2012 19:19:29 przez Tomahawk

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2012 19:20:42 przez Tomahawk
[#19] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@michalmarek77, post #5

Zamknieta architektura i pelna kontrola nad softem...tylko i wylacznie sluzy jakosci oprogramowania

jedno nie implikuje drugiego, wniosek jest falszywy ok, racja

A poza tym zgoda, nacisk na "giercowatosc" Amigi moglo tylko przysluzyc sie rozwojowi platformy... skoro niemal wszyscy tak mowili, a nieliczni zawracali wode widelcem... ;)

Sam system jest okej, nawet gry potrzebuja systemu, czasy jechania po rejestrach odchodzily...
[#20] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@Duracel, post #15

Nie chce mi się tego komentować... kto czyta z boku rozumie absurdy. Porównaj sobie wielkość i moc zasilacza w PS3 i w Twoim PC.

Kto czyta z boku to wlasnie nie rozumie tych Twoich absurdow. Kolega pisal o poborze mocy, a Ty o wielkosci zasilacza, po prostu rece opadaja
[#21] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@gx, post #20

.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2012 21:35:20 przez mccnex
[#22] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?
O chłopaki, widzę, znowu w swoim żywiole. Kolejny brednio-serial kręcicie. Idźcie z tym do Rzeźni, kuźwa, bo normalni ludzie tu zaglądają i widząc takie pornole wszystkiego im się odechciewa... Mówię serio ...
[#23] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@Tomahawk, post #18

W kwestii PC to ty żyjesz w innym świecie co już wielokrotnie pokazałeś. Do mocnego(i sensownego) komputera do gier wystarczą markowe zasilacze za 200-250zł(500-550W), a nie do gier to Fortrony za nawet 60zł (350-400W). Trzeba tylko wiedzieć jakiej firmy. To, że ty masz jakieś dziwne fanaberie i kupujesz zasilacz w cenie połowy PS3 to jest TWÓJ problem. Dobrze, że nie dokupujesz elektrowni do tego komputera. W sprawie użycia prądu PS3 vs. PC to w trakcie grania PS3 ma lepszy wynik niż mocny PC, ale też nie jest to jakaś miażdżąca różnica.

Zamiast rzucać się z pazurkami i atakować mnie personalnie jakimiś bredniami typu "W kwestii PC to ty żyjesz w innym świecie co już wielokrotnie pokazałeś" doczytaj dokładnie po której stronie barykady jestem, bo chyba coś Ci się z tych emocji pomieszało.

Nową PS3 można kupić już za 700zł połowa to 350zł więc w czym masz problem? Kupiłem BeQuieta, bo tej firmie ufam. Wcześniej miałem polecanego Chiefteca i padł a jakoś specjalnie go nie przeciążałem. Poza jakimiś ekstremalnymi przypadkami jak raz do roku godzinka przy "Defcon", to na PC już nie gram od dawna. Odbij zatem grzecznie od mojej osoby.

Wyjdź i ochłoń, pogoda sprzyja. Jakiego PC złożysz w cenie 700zł? (Płyta, procesor, dysk, karta GFX, napęd, pamięć... monitor pominę). I po co go składać za 700zł skoro za tę samą kwotę mógłbyś mieć konsole z możliwością odpalenia tej samej przeglądarki, dem, emulatora Amigi, komunikatora itd.

Jakąś wyższą szkołę bzdurnej ekonomi musieliście razem skończyć skoro ciągle do was nie dociera, że wydanie 0zł to jednak taniej niż wydanie choćby 1zł na PC ze śmietnika.

gx
Nie przepuścisz żadnej okazji żeby przykleić się do kogoś z kim jakiś spór toczę? Może uracz kolegę swoimi opiniami o wspaniałym PRL, to spuści Cię w 5 sekund z nurtem Wisły. Pobór mocy małego zasilacza w PS3 vs dużego zasilacza PC pominę milczeniem, bo inaczej zajadów bym od śmiania się dostał. Po pierwsze kolega zawyżył pobór prądu w PS3 i raczej zaniżył w swoim PC. Przeciętnie taki Windows 7 pobiera od 40 do 105W przy wyświetlaniu samego pulpitu. Dużo zależy od konfiguracji.

Nie mam nic przeciwko Gumboyowi, bo często mówi rzeczy z którymi się zgadzam. Jednak w przypadku debatowania na temat używania konsoli jako alternatywnego komputera myli się i jego opinie są naznaczone egoizmem praktycznie na każdym poziomie tej dyskusji. Żeby to pojąć trzeba jednak trochę dobrej woli. Zamiast dwóch pudeł wolę jedno i zamiast dwóch wydatków wolałbym jeden w sytuacji gdy takiego komputera w konsoli używałbym do prostych zadań o których pisałem wcześniej.

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2012 07:57:48 przez Duracel
[#24] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@Duracel, post #23

1. Możliwość uruchomienia Linuxa na konsoli, to jest fajna opcja. Za ograniczanie użytkownika nie lubię też np. Apple (mam itelefona).
2. PRL był lepszy od tego co jest teraz (jak już musisz z polityką wyjeżdżać...)

edit----
1a Wojsko w USA kupiło ileś tam konsol PS3 do celów militarnych, po blokadzie Linuxa - zdziwili się. Co prawda Sony dokładało do każdej sztuki, ale ile osób kupi sprzęt do Linuxa? No bez jaj... Bali się piractwa, tylko/aż tyle.

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2012 08:23:07 przez kjb666
[#25] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@kjb666, post #24

Klastry obliczeniowe oparte o PS3 nadal działają. Po prostu nie robili upgrade firmware
[#26] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@kjb666, post #24

Bali się piractwa... likwidacja linuxa nic nie zmieniła poza skrzywdzeniem uczciwych użytkowników którzy z niego korzystali. Konsola była nawet tak reklamowana co wykorzystało kilka osób do wytoczenia procesu Sony. Konsola została złamana niezależnie od tego czy linux był czy go nie ma. I tak samo niezależnie od tego czy był czy go nie ma nie kalkuluje się na PS3 korzystać z pirackich kopii. Pomijając aspekty moralne, to nie masz dostępu do sieci, cała zabawa z podpinaniem dysków dodatkowych czy nagrywaniem na płyty BD nie warta jest świeczki, więc korzystasz z konsoli w sposób daleki od komfortu.

Oczywiście, że Linux nie był głównym impulsem do kupna PS3. Był jednak jednym z argumentów zachęcających. Dziwi mnie, że to tak trudno niektórym pojąć. Jak chcesz kupić nowy samochód, to też rozważasz pomiędzy różnymi markami. Ten tylko jeździ, a ten ma klimatyzację, dobry zestaw audio, poduszki powietrzne itd.
[#27] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@Duracel, post #23

Pobór mocy małego zasilacza w PS3 vs dużego zasilacza PC

wielkosc nie ma znaczenia na ten parametr, wiec sobie odpusc.

Przeciętnie taki Windows 7 pobiera od 40 do 105W

windows 7 pobiera moc, jeszcze pobiera od i do, obydwie wielkie bzdury, tak jak zreszta dt. tego PRLu na ktorym wieszasz psy niczym sledczy IPNu

---
Procesor w Twoim PS3 to cienias przy takich typowo komputerowych zastosowaniach (www itd.), nawet G4 lepiej sie na tym polu sprawdzi, a co dopiero obecnie najtansza na rynku dwurdzeniowka intela czy amd, baa, pewnie nawet jakas cieniaska energooszczedna platforma Brazos czy Atom. O mikroskopijnej ilosci pamieci nie wspomne, w tym PS3, co wyklucza bardziej wymagajce aplikacje i system, czy kilka "prostych" aplikacji na raz....
[#28] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@kjb666, post #24

Wojsko w USA kupiło ileś tam konsol PS3 do celów militarnych, po blokadzie Linuxa - zdziwili się

jak militarne, to szyfrowanie i deszyfrowanie OK , choc dzisiaj w tym temacie o wiele lepiej sprawdzi sie GPU od AMD, szczegolnie od AMD, bo ich GPU oferuje np: tak niezbedne instrukcje jak rotacja bitowa o zadana ilosc bitow na zmiennej calkowitej itd.. a przy tym sam uklad ma wiecej rdzeni w 1 ukladzie, szybsza pamiec itd.. co przelozy sie na gabaryty i rachunki za prad ;)
[#29] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@Duracel, post #26

Oczywiście, że Linux nie był głównym impulsem do kupna PS3

Przyjmuje się że ok 1% użytkowników komputerów ma linuxa, niech będzie że w przypadku PS3 ok. 2% kupiło tą konsolę dla Linuxa . Wytłumacz mi, po co Sony miałby trzymać opcję instalacji tego systemu . Każda firma tnie koszty tam gdzie to możliwe, zbadali rynek, okazało się że tego w zasadzie nikt nie używa ( 1-2% to dla nich jest nic) więc po prostu to wycięli . I tyle .

Konsole do gier, to konsola do gier , PS3 ze swoim słabym CPU i mikroskopijną ilością pamięci Ram nie nadaje się na komputer. Za 800-900 zł kupisz już komputer, który będzie działał lepiej niż PS3 - oczywiście mówimy tu o działaniach typowo komputerowych - gg, net, skype, office itd.

Po co wymyślać jakieś głupoty o potęgach konsol, gównianych PC itd. Czasy lekko się zmieniły, dzisiejszy PC to nie to samo co 5-10 lat temu, a jak widać niektórzy dalej siedzą w przeszłości .
[#30] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@Olo, post #29

Każda firma tnie koszty tam gdzie to możliwe, zbadali rynek, okazało się że tego w zasadzie nikt nie używa ( 1-2% to dla nich jest nic) więc po prostu to wycięli . I tyle .

No więc dodanie sobie dodatkowej roboty jaką jest usunięcie czegoś-tam, to nie jest cięcie kosztów, prawda ? Mogli opcję zostawić i nie ruszać.

Konsole do gier, to konsola do gier , PS3 ze swoim słabym CPU i mikroskopijną ilością pamięci Ram nie nadaje się na komputer. Za 800-900 zł kupisz już komputer, który będzie działał lepiej niż PS3 - oczywiście mówimy tu o działaniach typowo komputerowych - gg, net, skype, office itd.

Chyba zapomniałeś że gdy PS3 wyszła na rynek, to była tania w porównaniu do możliwości. Dlatego znalazła miejsce w wojsku.
A że dzisiaj jest taniej peceta, to przecież chyba nie będziesz nawracał tego marnego 1-2% ?

a jak widać niektórzy dalej siedzą w przeszłości .

Amigowcy na przykład, bo lubią :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem