[#42]
Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?
@selur,
post #41
Powtarzasz jakieś obiegowe mity, niezgodne z prawdą.
Windows XP chodził na przykład na tym samym sprzęcie lepiej i szybciej, niż jego poprzednik Windows 2000...
Windows 7 chodzi tylko minimalnie gorzej na tym samym hardware, co Windows XP.
Oczywiście mowa o dobrze skonfigurowanych systemach... (wyłączone niepotrzebne wodotryski i jakieś przyzwoite minimum pamięci RAM, a nie 512 MB).
O jakiej zniszczonej konkurencji Microsoftu mówisz ? Mac OS ma się dobrze ,Linuxy też...innej REALNEJ konkurencji dla Microsoftu jakoś nie pamiętam, przynajmniej od lat 90-tych...?
Że wykupili parę pomysłów i firm ? A ktoś zabraniał innym zrobić to samo ?
Były akcje dodawania Linuxa do nowych komputerów - ale 99,9% ludzi wywalało te wspaniałe systemy i instalowało ten "gówniany" Windows. Dlaczego ? Bo Windows jest intuicyjny, przyjazny, prosty i mają/znają/ go wszyscy...Bo zwykły Kowalski zainstaluje sobie na nim każdy sprzęt w 5 minut, bez doktoryzowania się i czytania forum przez 2 tygodnie...Próbowałeś kiedyś zainstalować np. Tuner TV pod Linuxem (Ubuntu 9 czy 10, nie pamiętam)...? Ja walczyłem z tym długo, ale dałem w końcu sobie spokój...
Nie widziałeś udanej rzeczy MS ? To niewiele widziałeś chyba...Systemy operacyjne (XP, 7), konsola XBOX, systemy serwerowe (2008 Server) i Active Directory , systemy bazodanowe (MS SQL Server) , potężna platforma programistyczna .NET, Visual Studio, Visual Basic, Share Point, klient poczty Outlook, pakiet Office (Word, Excel, Power Point ,Acces - to wszystko jest I liga w swojej klasie, i nie ma lepszego edytora, arkusza kalkulacyjnego, czy programu do prezentacji albo obsługi niewielkich baz danych)...
Cały świat na tym pracuje... - i to wcale nie z powodu reklamy...
1. Microsoft SQL Server 6.5 z 1996 roku, rewelacyjny system bazodanowy z bardzo obszernym HELPem i licznymi, doskonałymi przykładami. Dla mnie jako początkującego wtedy programisty/administratora był to naprawdę wspaniały produkt, łatwy do opanowania i z wielkimi możliwościami! Rozwijany do dziś i używany przez największe firmy na świecie, jako serwer lub silnik mniejszych aplikacji .
2. Pakiet MS Office "97 , a zwłaszcza arkusz kalkulacyjny Excel. To, co można zrobić w Excelu od wersji 97 (a zwłaszcza w połączeniu z innymi produktami MS), to się nawet nie śniło filozofom od Open Office'a i innych popierdółek...
3. Active Directory, składnik systemów serwerowych. Niech się schowa Netware ze swoim zarządzaniem domenami i klientami...
4. Konsola XBOX 360 też jest dobrym produktem. Dyskutowaliśmy z synami, czy by nie kupić Playstation 3 zamiast drugiego XBOXa (z Kinetickiem) i nie chcieli PS 3, tylko właśnie drugiego XBOXA z Kinetickiem...