[#241] Re: Amigowcy z północy?

@mccnex, post #240

News już czeka na akceptację przez redakcję, dzisiaj też plakat poszedł do GAK-u, można obejrzeć go tutaj - tylko nie krzyczcie ;)
[#242] Re: Amigowcy z północy?

@pampers, post #241

No nie dziwię się, że tak długo nic nie pisałeś OK plakat gitara OK
[#243] Re: Amigowcy z północy?

@mccnex, post #242

Hej,

Co do wejsciowki - mysle ze mozemy wstepnie ustalic na 10zl, ew. jak bedzie duzo brakowalo to zrzuta w czapke co laska. 10zl nie odstraszy nikogo.

Co do demek, skompletuje troche propozycji, przyniose sam pare dyskietek.

@Pamp: wielkie dzieki za plakat!!!
[#244] Re: Amigowcy z północy?

@sachy, post #243

Spoko, czekam na propozycje. Dobrze by było jakby się też znalazła Amiga z 060/64MB do odpalenia najmocniejszych produkcji - jacyś chętni? :)
[#245] Re: Amigowcy z północy?

@sachy, post #243

Dobra panowie, jest plakat, jest zapowiedź, świat wie. Z frekwencją powinno być dobrze. Trzeba uporządkować imprezę.

Z "eventów" Mamy:

- Prezentacje MOS-a
- Demoshow
na Amigę ECS/OCS - ja
na Amigę AGA/060 - Tom Rain na A4k? Czy może ktoś z A1200?
na Atari XL/XE oraz Atari ST, Yolk: odpalisz parę demek na bigscreenie?
na C64 - kto pokaże dema?
- Amiga CD32 z ProModule Mirka - gry wykorzystujące Akiko? ok, racja
- DB3, ale Krashan jeszcze nie wie czy będzie...
- Atari 7800 Mufy
- konkurs w SWOS (lub inną grę) - wspominaliśmy, ale nie ma konkretów, więc do ogarnięcia.

Myślę, że trzeba by ustalic jakis program imprezy. Na zasadzie:

...
11:00 - 12:00 Amiga demo show
12:00 - 13:00 Prezentacja MorphOS
...
...

Byleby jakoś wkomponować w ramy czasowe "wystawców". Nie wiem czy powinniśmy to roztrząsać na forum, czy skoordynować e-mailami z Sachym na przykład ???

---

Kolejna sprawa. Co tam będzie za sprzęt i jak się do niego będziemy podłączać?

- Big screen - projektor - wejścia ? DSUB, RGB, Composite, SVHS....? Jakiś mieszacz sygnałów do tego urządzenia, przełącznik z wejściami, cokolwiek? (tak sobie marzyłem, żeby można było płynnie przełączać jakimś crossfaderem między dwoma źródłami - jeden odpala demka, drugi się podłącza lub coś w tym stylu ... :) )

- Nagłośnienie - zapewne będzie, ale jakie wejścia, czy z mikserem...itd.

To też wydaje mi się ważne, żeby się sprawa nie rypła np. z powodu tego, że nie mamy jakiejś przejściówki, kabelka, scandoublera itp.

Jak już będzie wiadomo do czego się będziemy podłączać to niech każdy upewni się, że da radę wpiąć się ze swoją maszyną - a jak nie to będziemy szukać odpowiednich przejściówek. Każdy kto jest w temacie retro na pewno ma zestaw

---

Jeszcze jedna sprawa. Będzie ze mną na tej imprezie arti492 i obiecał wziąć ze sobą telewizor 27" LG M6227D. Zobaczcie spec w necie, żeby dobrać przjeściówki (Mufa na przykład do swojego Atari7800). To tak na poczet brakujących wyświetlaczy ;)

Czyli +1 do frekwencji i +1 do TV

Ja przywożę monitor CRT LG 17" ze scandoublerem z myślą o swojej Amidze, ale jak będzie trzeba to oczywiście się z kimś podzielę. Mogę też zabrać M1438S jeśli będę miał miejsce w bagażniku.

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2012 11:32:06 przez mccnex
[#246] Re: Amigowcy z północy?

@mccnex, post #244

Wlasnie mialem telefon z GAKu. Gdanskie radia (Plus i Radio Gdansk) oraz portale miejskie sa zainteresowane impreza, ukaza sie jakies relacje, zdjecia, itp. Nalezy spodziewac sie ludzi z zewnatrz ale jak ustalilismy impreza ma byc otwarta - dzieki temu jest szansa na kontynuacje bo idzie to w parze z dzialalnoscia placowki. Z doswiadczenia GAKu wynika ze wejsciowka typu 10zl jest za wysoka - max to 3zl, chodzi tez o jakies formy ujecia tego w rozlicznieniach - GAK jest instytucja miejska i w temacie finansowym jakies wymogi musi spelnic.

Co do osprzetu - caly czas bedzie dla nas rzutnik i solidne naglosnienie, do tego jakas cross'ownica, wiec mozna wpiac kilka maszyn i przelaczac tylko input. Apel do wszystkich - przynoscie sprzet, cos trzeba pokazac, cos sie musi dziac caly czas (demka, gry, konkursy, prezentacje). Niestety, ja nie moge zapewnic nikomu TV, jak pisalem dam to co mam. Z drugiej strony, nie wszystkie maszyny musza byc podlaczone, a nawet sprawne. Sa to okazy kolekcjonerskie, wiec sama ich prezentacja ma swoja wartosc (pudelka, itd). Oczywiscie postaramy sie odpalic kazdy sprzet, byly deklaracje przywiezienia TV wiec kazdy powinien miec szanse zaprezentowania swego egzemplarza.

O wejscia na rzutnik/krosownice dopytam GAK i podam za jakis czas.

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2012 11:57:28 przez sachy
[#247] Re: Amigowcy z północy?

@sachy, post #246

...cos trzeba pokazac, cos sie musi dziac caly czas...

No właśnie, a kto zechciałby się zająć uporządkowaniem tego czegoś, żeby nie było chaosu? Rozpiszmy to w tym wątku. Jak już pojawią się tam media, to trzeba jakiś poziom zaprezentować, bo faktycznie będziemy dla świata wyglądać na "dziwnych i niezrozumiałych"

Dawać pomysły, zgłaszać się z maszynami i propozycjami prezentacji. Jak będzie materiał to się go przekuje na program.

BTW. Będzie jakiś wodzirej? Z mikrofonem? :)

A, jak wjazd oficjalny może być 3PLN to trzeba koniecznie ogarnąć kwotę 400PLN za wynajem. Sądzę, że powinniśmy jako prowodyrzy zrobić jakąś zrzutę do kapelusza na ten cel. Lepiej się przygotować.

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2012 11:55:43 przez mccnex
[#248] Re: Amigowcy z północy?

@mccnex, post #247

Mikrofon bedzie, wodzirejka moze zajac sie kazdy - Ty (Mccnex), Timi^DxP i ja. Damy rade.

Ze swej strony przyniose: SNES, Sega DreamCast, Atari Portfolio, konsolke Dingoo A320 i moze cos jeszcze (Timex?)

Co do zrzuty - zobaczmy ile uzbieramy z wejsciowek oficjalnych. Jak bedzie za malo, to wystawie czapke i zaapeluje o wsparcie :)

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2012 12:10:02 przez sachy
[#249] Re: Amigowcy z północy?

@mccnex, post #240

#mccnex
Czy mogę się zabrać z Tobą po drodze ze Słupska ? Czy będziesz wogule przejeżdżał przez Słupsk ? ;)

Ja również chcę potwierdzić że na 100% przyjadę na imprezę . Chyba że coś mi się stanie lub coś wyskoczy z nienacka to wtedy mogę nie dotrzeć . Ale zakładam że będzie dobrze.

Ja z mojej strony mogę zaoferować Monitor LCD LD 19" Flatron płaski jeżeli jest taka potrzeba to mogę przywieść.

#mccnex:
Jeżeli nie będziesz mógł mnie zabrać TO daj znać . To wtedy pojadę swoim Passatem .

pozdro :)
[#250] Re: Amigowcy z północy?

@Piotr Myszkowski, post #249

Projektor/krosownica, wejscia to VGA i cinch.
[#251] Re: Amigowcy z północy?

@Piotr Myszkowski, post #249

@Piotr

Jeśli Skiba ostatecznie potwierdzi, że jedzie niezależnie ode mnie, tj. swoim autem z ludźmi od siebie to wtedy jak najbardziej, bo mam dwa warianty trasy do Gdańska - trochę dłuższa przez Szczecinek/Bytów ale zdecydowanie mniej zatłoczona albo droga nr 6 przez Koszalin/Słupsk zawsze zatłoczona i z przejazdami przez duże miasta. Preferuję do jazdy wariant nr 1 ale jak będzie trzeba to mogę jechać wariantem 2 (zależy od Skiby czy jedzie ze mną czy sam).

Czyli się okaże - ciśnienia z tego co piszesz nie ma, więc mamy czas na ostateczne zorganizowanie się.

Z tego co wiem, to w Koszalinie i Słupsku trochę retrowariatów mieszka, może zmontujesz do siebie komplet w takim razie? Będzie taniej na paliwie i większa frekwencja?
[#252] Re: Amigowcy z północy?

@mccnex, post #245

Atari 7800 ma tylko zwykłe okrągle wejście antenowe. Mam wersję PAL, przejściówek żadnych nie potrzeba. Wezmę wszystkie swoje gry czyli kartridże z Pole Positin II, Impossible Mission, Donkey Kong oraz Planet Smashers, dodatkowo w konsolę jest wbudowana gra Asteroids. Mam też oryginalne joysticki z wersji amerykańskiej uważane za najmniej wygodne kontrolery w historii komputerowej rozrywki, ale mam też rzecz jasna normalne quickshoty, które wezmę do użytku. Telewizora nie wezmę bo zadecydowałem że pojadę jednak pociągiem, zyskuje na tym stówę na kosztach paliwa i przejazdu przez autostradę. Wolę tę kasę przeznaczyć na pożyteczniejsze rzeczy niż akcyzy, podadtki i inne haracze do jakich zmuszony jest kierowca, a możnośc wypicia browara jest dodatkowym argumentem z PKP.

Ktoś tam pisał że może nie być bo koliduje to z pracą, a ktoś jeszcze że koliduje to z wykładami. U mnie niestety poniekąd koliduje z jednym i z drugim. Mam jednak obmyślony plan awaryjny aby zjawić się na imprezie około 15:00, ostateczne potwierdzenie czy będę jak pisałem wcześniej, dam tydzień przed.

P.S.
Gdyby ktoś przypadkiem dysponował kartridżami do dużo u nas popularniejszej konsoli Atari 2600, może wziąć. Atari 7800 w przeciwieństwie do Atari 5200 jest kompatybilne z tym staruszkiem, chociaż nie miałem jeszcze okazji sprawdzać tego osobiście .... może w Gdańsku.
[#253] Re: Amigowcy z północy?

@Mufa, post #252

@Mufa: spoko, mam kilkanascie cart'ow do Atari 2600, w tym RiverRide i 32in1. Przyniose.

Timi^DxP specjalnie przyjezdza z UK, ja tez specjalnie wracam z zagranicy. Kazdemu z czyms to koliduje, ale mysle ze warto sie pojawic, zapowiada sie fajna impreza.
[#254] Re: Amigowcy z północy?

@Mufa, post #252

@Mufa no to spoko, przypilnuję, żeby w/w telewizor był dla Ciebie dostępny od 15-tej
[#255] Re: Amigowcy z północy?

@sachy, post #246

Z drugiej strony, nie wszystkie maszyny musza byc podlaczone, a nawet sprawne. Sa to okazy kolekcjonerskie, wiec sama ich prezentacja ma swoja wartosc (pudelka, itd).

W sumie mam najładniejsze pudło jakie stworzono dla Amigi, czyli te od A1200 Magic (w zasadzie obok wyłamanego przez ówczesną moją dziewczynę a dziś żonę klawisza ALT na SlamTilcie to ostatnia pamiątka po tej tysiącdwusetce jak mi pozostała). Tyle że pudło jest dosyć dużych rozmiarów więc jego przewożenie pociągiem byłoby jeszcze mniej wygodne niż TV.

Z rzeczy zepsutych mam Atari 800XL ze spalonymi kostkami pamięci oraz wylutowanym z płyty modulatorem TV, którego kiedyś bez powodzenia chciałem dostosować do A500. Z zewnątrz całość wygląda jednak dość przyzwoicie. Mam też w piwnicy PSXa, nawet powinien się wlączać i pokazywać logo, tyle że czytnik CD już nie rusza.
To są jednak chyba zbyt popularne sprzęty aby targać je na imprezę, no chyba że ktoś się uprze, to mogę dorzucić do plecaka.
Z unikatów mam za to oczywiście Amigę One X1000, no ale to z kolei zbyt nowoczesna maszyna jak na retroklimaty a zarazem zbyt drogocenny ładunek bym odważył się go transportować publicznymi środkami transportu.
Tak więc wezmę tylko to Atari 7800, a może ktoś by chciał przypomniec sobie opisywanego w ostatnim C&A Games, kieszonkowego Wilka i Zająca? Też mam, nawet jeszcze całkiem sprawny:D
[#256] Re: Amigowcy z północy?

@Mufa, post #255

No nie powiem, że nie chciałbym X1000 zobaczyć w akcji ... głośno myślę ... ale oczywiście ryzykować na polskich drogach z takim sprzętem w bagażniku nie ma sensu.

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2012 08:29:05 przez mccnex
[#257] Re: Amigowcy z północy?

@mccnex, post #256

Jak coś mogę przytargać do pokazania :
- Atari 600XL (z Ultimate)
- Atari XEGS (Ultimate, SStero,IO Board, VBXE...itd)
- Atari 800 z Incognito :)
i jakieś rozszerzenia SIDE, IDEPLUS, KarinMaxi, Maxflash.
Zamiast kilku monitorów wezmę jakiś jeden z "zabytkowych" tv Unimora (w końcu to Gdańsk)
Oczywiście jak się pojawię bo coś mnie choroba zaczyna brać....
[#258] Re: Amigowcy z północy?

@stryker, post #257

@Mufa: az takich zlomow to moze nie warto, chyba ze to UniPolbrit, MSX, Acorn, Amstrad, czy cos z unikalnych sprzetow. Za to radzieckie elektorniki jak najbardziej :)

@Stryker: 600XL i XEGS - te jak najbardziej, szczegolnie z mod'ami. Atari 600XL, to jeden z pierwszych kompow jakie mialem okazje dotknac - totalna nostalgia...

UniPolbrita ktos ma?
[#259] Re: Amigowcy z północy?

@sachy, post #258

Koledzy z Technikum Łączności w Gdańsku maja parę fajnych sprzętów:
http://www.youtube.com/watch?v=_64Uh4sT_xQ

Co do Atari 800 to wygląda to tak: http://www.youtube.com/watch?v=hkFvriNtaEc

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2012 17:02:34 przez stryker

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2012 17:02:54 przez stryker
[#260] Re: Amigowcy z północy?

@stryker, post #259

Kurde szykuje się fajna imprezka, aż się boję że te 8h minie jak z bicza strzelił i zostanie niedosyt..

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2012 17:51:44 przez pampers
[#261] Re: Amigowcy z północy?

@pampers, post #260

foty obowiązkowo robić :D
[#262] Re: Amigowcy z północy?

@mccnex, post #245

Jasne, przygotuję jakąś kompilację demek na Atari XE, aczkolwiek być może lepiej je będzie pokazać na sprzęcie strykera, bo on ma stereo i inne cuda, a ja tylko "stockowy" sprzęt.

Czy dobrym zwyczajem jest uprzedzić autorów, że ich demka będą puszczane na tego typu imprezie? Część z grup jest nadal aktywna. Ma ktoś doświadczenie w tym temacie?
[#263] Re: Amigowcy z północy?

@Yolk, post #262

Czy dobrym zwyczajem jest uprzedzić autorów, że ich demka będą puszczane na tego typu imprezie? Część z grup jest nadal aktywna. Ma ktoś doświadczenie w tym temacie?

Bez jaj, to jest stuff public domain. :) O to w tym chodzi aby to spreadowac. :)
[#264] Re: Amigowcy z północy?

@Deftronic/..., post #263

Jakby co mam tez jeszcze z niewymienionych CPC6128 z wbudowanymi stacjami 3,5 cala.
Przytargałbym tez to: http://stryker.pigwa.net/msx_philips/1.jpg ale narazie niewiem czy to jest sprawne :)

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2012 21:29:29 przez stryker
[#265] Re: Amigowcy z północy?

@stryker, post #264

Przytargaj wszystko (demka na CPC nadal wychodza). Moze zlapiesz kontakt na kogos kto to da rade naprawic.

Pozdro.
[#266] Re: Amigowcy z północy?

@sachy, post #265

Zacząłem konstruować playliste dem na OCS/ECS. Nie wiem jak to będzie czasowo wyglądało, ale z 10 demek powinno pójść.

A zastanawiam się nad jednym. Jakieś sprzęciki na kupno/sprzedaż/wymianę będą? Planujecie coś przywieźć do opchnięcia na RK2012?
[#267] Re: Amigowcy z północy?

@mccnex, post #266

heh, ja, jak dojadę to tylko mogę przykopsać obudowę A500 z płytą rev. 6 do popchania :
[#268] Re: Amigowcy z północy?

@mccnex, post #266

Hej,

Co do wymiany/sprzedazy- mam sporo :) Cart'y do A2600/NES/SNES/GBC, dodatkowy osprzet GBC (kameryka, drukarka w box'ach), chetnie pozbede sie 1 zestawu Atari 2600jr (mam 3 :)) Mam pare pudelkowych gier na ami, ksiazki, itd.

Oddam tez w dobre rece monitor Microvitec (z lekko uszkodzona podstawka, ale da sie uzywac), jakis zlom (karty 3dfx/Gravis) oraz stary radziecki kalkulator - na wyswietlaczu z rurek z gazem - sprawny i niesamowicie pieknie swiecacy - Stryker, pasowalby do tego muzeum :)

Pozdro.
[#269] Re: Amigowcy z północy?

@sachy, post #268

to ja chce karte gravisa :) i kalkulator :)

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2012 22:48:52 przez mccnex
[#270] Re: Amigowcy z północy?

@mccnex, post #269

chetnie kupie microvitek
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem