Komentowana treść: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a
[#31] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@XaVeR, post #26

Patrząc na wewnętrzną konstrukcję MOSa można niestety (?) dojść do takiego wniosku. Nie raz były kłótnie: z jednej strony "nazwa", a z drugiej strony - to co jest wewnątrz, i jak wygląda od strony programisty. Nie potrzeba powtórek...

A śmiać się możesz do woli. Np. możesz zacząć określać "co to właściwie jest amiga". Czas start, pośmiejemy się być może wszyscy razem. ;)
[#32] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@ravek, post #25

W tamtym czasie Rafal byl raczej nieosiagalny i zapracowany (z uwagi na MOSa i Genesi). Ciezko bylo wejsc z nim w kontakt, w przeciwienstwie do wiecznie entuzjastycznego Roberta.
[#33] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@XaVeR, post #26

Słuchaj XaVierze, jak chcesz wiedzieć to ja nie miałem żadnych złych intencji pisząc to co napisałem w newsie i nie uważam, że komukolwiek zrobiłem na złość. Że też zawsze musi się znaleźć ktoś kto się przyczepi czegoś gdzie nie ma się czego przyczepić.

Dlaczego więc sam nie piszesz newsów? A może chciałbyś portal poprowadzić? Jakoś nawet Szaman. Mufa czy Amig_OS mi nie zgłosili na GG bym poprawił, a raczej to im najbardziej coś może nie pasować to w klimatyczności, to w newsach. Może zamiast trollować to napisz jak ty byś napisał w newsie bo ja innego pomysłu nie miałem, a chciałem jak najlepiej napisać i niestety jako amator nie mogę powiedzieć, że zawsze mi to najlepiej wyjdzie.

Zaczyna cię solidnie śmieszyć? A wiesz co mnie śmieszy? Takie "solidne" komentarze typu twojego.

Żeby wyczytać złe intencje tam gdzie ich nie ma to trzeba być dopiero solidnie śmiesznym. Zastanów się nad sobą i tym co napisałeś.
[#34] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@XaVeR, post #26

Na PPA to norma. Od dawno to jest przeciez portal prowadzony przez uzytkownikow Pegososa i PC, wiec nie wiec skad Twoje zdziwienie.
[#35] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@SZAMAN, post #34

W domyśle - nie mających nic wspólnego z Amigą, tak? No, dalej, idź za ciosem!
[#36] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@SZAMAN, post #34

Dziękuje za "wsparcie". Teraz już wiem kto chce pomóc a kto chce kopać. Nic nie dały moje tłumaczenia, że nie chciałem źle, etc. Zacietrzewienie takich jak XaVier czy Szaman jest tak ogromne, że żadnych argumentów nie przyjmują, betonowi ludzie.

Na PPA normą jest to, że ja jeszcze wytrzymuje wypowiedzi takich trolli. Piszcie sobie sami newsy, o ile umiecie.
[#37] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@SZAMAN, post #34

Gadaj sobie co chcesz, chociaż i tak bredzisz i znowu się kompromitujesz, ale... jeżeli już jest jak piszesz i sądzisz, to wiedz, że lepiej prowadzić go rzetelnie na znienawidzonym przez niektórych sprzęcie niż podawać informacje nieprawdziwe, przesycone ideologią czystości rasowej i obłudne, naśmiewające się ze wszystkiego co nie jest zgodne z własną, wyimaginowaną polityką, której zresztą samemu się nie rozumie.

Poza tym, eXec chyba działa od tygodnia, o czym już nas wszystkich (nie wiem po co) informowałeś. Idź sobie tam potroluj i, tak jak ktoś słusznie zauważył, niech ludzie związani z tamtym serwisem, przestaną odwiedzać PPA, tak jak zrobili to "redaktorzy PPA". Podobno macie z tego powodu spokój...
[#38] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@SZAMAN, post #34

Osiągnąłeś swój cel, ciesz się, teraz już nic nie stanie Ci na przeszkodzie.

Większego chamstwa nie potrafiłby chyba nikt wykrzesać, po prostu dno intelektualne zaprezentowałeś, żadnych argumentów, nic nie dociera. Z resztą to już nie pierwszy raz.

Dziękuje wszystkim, dla których Amiga ma jakąkolwiek wartość (bynejmniej nie takim idiotom jak Szaman czy XaVier), pozdrawiam tych którym pomogłem i dla których brałem udział w aktywnym wspieraniu środowiska Amigi i Pegasosa. Jak zwykle musiało g...o wyjść tak samo z Hi-Toro jak i z tego, że dobrze chciałem ale znajdzie się taki ktoś kto sobie wymyśli inaczej. Z takimi fanatycznymi oszołomami jak Szaman czy XaVier nie mam dyskutować ponieważ oni nie potrafią dyskutować, to trolle portalowe.

Niezbyt często pisze newsy, a jak już napisze to tylko się przyczepią, spadajcie do eXeca frajerzy, centrum fanatyzmu wokół guru [kb] i nowego guru szamana. Niech wam gwiazdka "pomyślności" nigdy nie zagaśnie. Nigdy nie potrafili przepraszać, nigdy żadne argumenty nie docierały, nigdy żadnych argumentów nie potrafili docenić, potrafią tylko trollować i atakować.

Nie pasują wam moje newsy, to ich nie czytajcie, nie pasują wam newsy o MorphOS-ie? To mozecie sobie wyłączyć tę kategorię w ustawieniach strony, co za problem!?.
[#39] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@grxmrx, post #33

Nie zebym sie czegos czepial, ale popraw na:

"... do rozwijania swojego dzieła dla AmigaOS4 jak i innych amigowych systemów (jak np. AROS)."

Cos jakos w tym stylu - bedzie i wilk syty i owca cala, bo juz nikt sie nie powinien przyczepic :)
[#40] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@ako, post #39

Dzięki za w miare sensowną sugestię. Poprawiłem, ale o AROSie autor MUI nie wspomniał więc nie ma sensu go tam umieszczać.
[#41] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@SZAMAN, post #34

I jeszcze jedno hipokryto, wczoraj na GG mi nic o tym, że Ci się news nie podoba nie napisałeś, ale tutaj już jakże wygodnie było Ci podczepić się do komentarza jakiegoś trolla, gratulacje.
[#42] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@grxmrx, post #38

nie pasują wam newsy o MorphOS-ie? To mozecie sobie wyłączyć tę kategorię w ustawieniach strony, co za problem!?.

Taki, że obojętnie co by nie pisał jakiś redaktor z eXeca, to SĄ amigowe newsy, które interesują równiez ich. Z takiego, czy innego powodu. Twierdzenie że MorphOS nie ma nic wspólnego z Amigą to hipokryzja, która objawia się właśnie w tym, że osoby sympatyzujące z linią przekazu magazynu eXec czytają newsy o MorphOSie, i co więcej - uczestniczą w komentarzach pod nimi.

Jak już Ci pisałem na GG - nie przejmuj się nimi. Odwalasz kupę dobrej roboty, i starasz się jak możesz, żeby idea amigi w taki, czy inny sposób przetrwała jak najdłużej. Nie jesteś jednostronny, jak starają się to "udowodnić" wszelakiej maści prowokatorzy, czy piewcy "czystości rasowej amigi". Nie ma sensu poświęcać im uwagi więcej, niż trzeba. Najlepiej zrobić to, co ja zrobiłem już dawno temu - stworzułem sobie kategorię "rozrywka i surrealistyczne osobowości", i umieściłem tam parę osób. Na pewno niejeden wie, o których mi konkretnie chodzi. ;)
[#43] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@MinisterQ, post #42

Dziiiika impreza.

"Trzeba było kupić chipsy i soczek" :)

[#44] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@Softfailur, post #43

No własnie ja tak często własnie czytam komenty na portalach. ;)

Czasem zamiast chipsów jest popcorn. ;)
[#45] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@SZAMAN, post #34

Bardzo, bardzo mnie dziwi takie zaslepienie. Wiem, ze to moze byc trudne dla Ciebie ale sprobuj, choc na chwile, spojrzec na exec i ppa obiektywnie (czyli exec i ppa, a nie EXEC i ppa;) Same komentarze na exec.pl powinny Ci dac do myslenia, ze cos jest chyba nie tak. "Jedyny amigowy portal w Polsce" a osoby wypowiadajace sie mozna (po za kilkoma wyjatkami) policzyc na palcach jednej reki. Bo albo "redaktorzy" blokuja swoim czytelnikom (!) mozliwosc wypowiedzi albo niektore osoby po prostu same rezygnuja z tego cyrku. W ten sposob na execu zostala juz tylko swoista "grupa trzymajaca komentarze" (po za kilkoma wyjatkami), wzajemnie glaszczaca sie po glowkach - tak, zeby podniecenie na inny system amigowy (np. AmigaOS4) nie opadlo ani na troche.

Szkoda, ze exec tak wyglada (i to teraz, gdy AOS4 tak dobrze rokuje). PPA powinno miec jakas konkurencje...

[#46] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@ravek, post #28

A może nie jest?

A jest? Jezeli tak, to prosze o jakies argumenty.

[#47] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@Andrzej Drozd, post #46

w funkcji main() masz char **argv - moga byc? :P
[#48] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@Kaczus, post #47

To był argument ostateczny
[#49] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a
Oj dzieci, dzieci... Kiedy Wy wreszcie dorośniecie i zmądrzejecie.

Grx dostaje złotą czcionkę za swój komentarz. :D Doprowadzić jego do furii to nie lada wyczyn.

No tak, cholernie musi boleć to, że osoba korzystająca głównie z peceta prowadzi amigowy portal, na dodatek, tak dobrze rozwijający się, jeden z największych na świecie.

Ale nie bójcie się jeszcze "wbiję szpilę", która mocniej zaboli.

Widzisz Szamam, dużo straciłeś, Mufa też, odrzucając naszą pomoc, razem można było znacznie więcej osiągnąć i szybciej. A tak macie co macie, zrażacie coraz to kolejnych, nie wnikając już w to czy słusznie, ale sam fakt pozostaje faktem i to ludzie zapamiętują.

Myślisz, że mi na takim czymś zależy? Myślisz, że po co ja to wszystko ciągnę? Choroba moja postępuje, coraz ciężej jest mi pisać i cokolwiek robić, a jednak staram się. Chcę po sobie pozostawić coś wielkiego, coś, co wielu będzie długo pamiętać. Ja chcę k***a jedności wsród ludzi! W moim mieście też o to walczę, też zrobiłem im portal, ale tam sam go prowadzę. Zastanówcie się wszyscy, jaki efekt można osiągnąć, mając zebranych wiele stron polskich, dotyczących amigowego świata, w jednym miejscu!? Jaka ogromna reklama, tysiące osób na "dzień dobry" mogą zobaczyć co zroiłeś. A taka strona na serwisach typu onet, czy jakiś inny, z darmowymi stronami... w jeden dzień zareklamujesz znajomym, wejdzie z 20 osób i szybko zapomni.

Zatem koledzy i koleżanki, jak jesteście autorami jakichś amigowych stron tematycznych, autorami jakichś tekstów amigowych, odezwijcie się! Nie bójcie się odezwać, nie czekajcie, aż my się do Was odezwiemy, liczy się kreatywność i Wasz potencjał. Wy macie szansę coś stworzyć i wspomóc!

Pamiętajcie, duży może więcej! :)

PS. Zdegustowanych przepraszamy.
[#50] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@SirLEO, post #49

Nie musisz mnie przepraszać, aczkolwiek jestem
zdegustowany, bo poczulem sie jak w "kole fortuny" co sie kryje pod
gwiazdkami w slowie k***a - mogę kupić samogłoskę?
[#51] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@Kaczus, post #50

a gdzie zniknęło <dowcip_mode> i </dowcip_mode> -
normalnie cenzura na ppa (hehehe :P
[#52] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@SZAMAN, post #34

Od dawno to jest przeciez portal prowadzony przez uzytkownikow Pegososa i PC,

Nie do konca. Czesc redakcji uzywa takze Classicow (jedna ma na pewno Blizzarda PPC), a czesc uzywa WinUAE.
[#53] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@Kaczus, post #47

No...niech bedzie
[#54] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a
Ale jaja. Padawan klapkowego mistrza :) pokazał moc . Pierwsze bluchy GRXa, niesamowite, a myslalem ze ten facet ma stalowe nerwy. Ban na krwiopijców
[#55] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@Kaczus, post #50

Wiem, zaszalałem. Udzielił mi się amigowy "klimat".
[#56] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a
PPA to jedyny prawdziwy portal dla amigowców. Żyje i rozwija się, reaguje na potrzeby/postulaty ludzi go czytających. Zamiesza newsy, publikacje. Nie boi się ani trudnych ani niewygodnych tematów. Dla osób którym nie odpowiada niebieski kolor przygotowano nawet możliwość zmiany kolorów.

Poziom "konkurencyjnego" ("" bo to żadna konurencja) portalu od długiego czasu idzie prosto w dół. Dokładnie przeciwnie niż efekty prac Hyperionu nad "ich" boskim, cudowym i jedynie słusznym systemem. Pięć osób które statnowi wzajemny krąg samouwielbienia. Żenada. Już nawet na gg nie gadają ze sobą, na ircu tez spotkać ich trudno (poza Szamanem) - no to nic dziwnego że porozumiewać się muszą poprzez komentarze na "ich" portalu.

A to że ktoś ma albo nie ma obecnie amigi to wcale nie przeszkadza mu prowadzić z bardzo dobrym efektem (jak widać) portalu amigowego. Amigowcem zostaje się raz.. i na całe życie.
[#57] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@Kaczus, post #51

Kaczuś :D

> = &gt; - < = &lt;

To się nazywa cenzura HTML-a :D
[#58] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@Andrzej Drozd, post #52

Andrzej, nie dostrzegam uśmieszka w Twoim komentarzu, więc odpowiadam. To nie chodzi o to, kto co ma, bo podobno "nie liczy się stan posiadania". Chodzi o to, żeby zatrolować i zrobić wokół niepotrzebny dym.

I napisałem to ja, "posiadacz Pegasosa"
[#59] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@mailman, post #57

Nie wiem czy to tylko u mnie, ale jak użyłem podgląd i dałem Wyślij, to te zamienniki zostały przerobione na znaki właściwe i znikło takie zaznaczenie (w tym komentarze, za który mnie jeden "podziwiał" :)). Czyli używając podgląd, należy poprawić raz jeszcze pisany tekst.
[#60] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@Jacek Piszczek, post #21

MUI nie ma konceptu "gadgetu" i w tym jego siła.

Zamiast gadgetu ma area, które spełnia tą samą funkcję i gdzie tu ta siła?

GADGETCLASS jest bardzo ograniczona, a pisanie pod nią własnych klas nieraz bardzo utrudnione.

Gadgetclass w 3.1 ma małe możliwości ale już w 3.5 są większe. Autor MUI nie skorzystał z gadgetclass bo mu w nim brakowało kilku rzeczy. Tylko zamiast robić wszystko po swojemu mógł zrobić własne window.class i to co brakowało tam dodać.

Trzeba między innymi pamiętać, że 2 procesy mogą jednocześnie wywoływać metodę na jednym obiekcie,

W MUI tylko jeden proces może odwoływać się do obiektu. Jeżeli chcemy jednak coś zrobić z innego to przez PushMethod. Jest to według mnie słabe rozwiązanie i wole już sobie zrobić sekcje krytyczną gdzie będzie to potrzebne.

do tego dochodzi praktyczny brak dynamiczności,

A co przez to rozumiesz?

brak automagicznego clippingu,

To Tobie tak się łapy trzęsą, że nie dajesz rady w prostokącie czegoś namalować tylko bazgrzesz wszędzie dookoła? Clipping jest potrzebny żeby grupy wirtualne działały.

problemy z deadlockami

Jakie deadlocki i jak MUI sobie z nimi radzi?

MUI powstało bo to co oferował w tamtym czasie system to było trochę mało. Teraz system się rozwija. Reaction to GUI w AOS4 i dlatego nie zniknie on z tego systemu. Ponieważ lepiej żeby było jedno rozwiązanie dlatego jedynym rozsądnym podejściem podczas tworzenia GUI dla AOS4 jest właśnie reaction.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem