Komentowana treść: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a
[#91] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a
hmm. dziwie sie takim ludziom ktorzy w taki sposob pokazuja swoja amigowosc. nie od dzis wiadomo jest ze zarono MOS jak i AOS4 sa w znikomym stopniu kompatybilne. To ze jedni krytykuja jedno sympatyzujac drugie zapewne spowodowane jest albo mala wiedza na temat drugiego, lub nie mialo okazji przekonac sie osobiscie jak to wyglada w praktyce. Co do eXec`a to jak widac jest/byl to portal typowo o AmigaOS a jak widac PPA nie zatrzymuje sie na jednej platformie tylko stara sie wszystkie platformy Amigowe czy amigopodobne (jak np AROS) zebrac do kupy (ze sie brzydko wyraze ) i chwala im za to. Jesli ktos chce wchodzic na PPA i nie chce czytac np. o MOS`ie niech sobie to wylaczy. Ja tam lubie ten portal za to ze moge sie dowiedziec o nowinkach jakie sa w swiecie Amigowym nawet o Pegasos`ie i A1 pomimo ze mam w domq classic`a. A jesli sie komus nie podoba to przeciez nikt go tu nasile nie trzyma.
[#92] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@Mufa, post #71

jezeli mowisz o tej grupie do ktorej tez nalezalem, to chyba masz krotka pamiec..bo szaman sam doprowadzil swoim zachowaniem do jej rozwiazania, zachowaniem ktorego do dzisiaj nie jestem w stanie zrozumiec, wtedy tez stracilem do niego zaufanie i przestalem sie angazowac w hi-toro, o ile jakimkolwiek angazowaniu wtedy byla mowa.
[#93] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@Maxik, post #91

wiadomo jest ze zarono MOS jak i AOS4 sa w znikomym stopniu kompatybilne.

To jest nie jest do końca prawda, zważywszy na istnienie OS4-emu.
[#94] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a
W moim odczuciu:

PPA pare lat temu, wygladalo biednie, nie mialo za duzo tresci, ot, kolejny "sezonowy" portalik z newsami (tak wtedy myslalem) jakich w tamtych czasie bylo wiele. Lata mijaly i ACP stracilo na znaczeniu, zmieniajac forme na mniej amigowa, wpadajac w ton zartobliwie-przesmiewczy (nie mowie, ze to zle, nie mowie tez, ze tak jest zawsze). Prym news-site`ow wiodl przez jakis czas eXec kiedy jeszcze bylo komu pisac. Pozniej doszlo do sprzeczek, roznych losowych wydarzen i w koncu mniej lub bardziej samoczynnego rozpadu redakcji. Dzisiaj eXec jest elektroniczna forma magazynu (od ktorego przeciez to sie zaczelo), duzo bardziej niz news-sitem. Dlatego, ze newsy powinny traktowac o wszystkim co zwiazane z Amiga, a nie tylko zorientowane na AmigaOS4 (ktory, nota bene, jest moim faworytem), ze powinno byc ich duzo wiecej i powinny byc umieszczane na biezaco, a nie raz na jakis czas. Takie zreszta prawo Konrada do stanowienia o jego stronie. eXec dlugo podtrzymywal srodowisko amigowe na spolke z ACP, ale te czasy minely. PPA natomiast uroslo do miana prawdziwego portalu. Jest forum, gielda, newsy liczne i o wszystkim co amigowe, sa opisy sprzetu, gier (co, ze nie nowych, poczytac milo - zwlaszcza jesli wezmiemy pod uwage obecna mode retro), programow, nawet miejsce dla emulatoro-maniakow i publicystyke. Slowem, PPA przejelo obowiazki wydawnictw papierowych w tym (z racji zawieszonego wydawania) eXeca, strony z newsami i gielde (a to byla swego czasu domena ACP), a nawet, co jest w sumie pewnym novum, rejestracja softu (to z kolei przejecie obowiazku niektorych firm i organizacji). Gromadzi i integruje srodowisko bez prawdziwego faworyzowania jakiejkolwiek strony (pomijajac komentarze zwolennikow jednej czy drugiej opcji), a to trudne zadanie. Jak dla mnie SirLeo, motor napedowy PPA, to facet wielkiego ducha i sily - i mozesz byc brachu zadowolony ze swego dziela :)

Jesli warunki pozwola to PPA zmutuje do portalu zarabiajacego na siebie (vide banery) czyli, w sumie, pelni szczescia. PPA faktycznie stoi na rowni, z najlepszymi zachodnimi portalami (a w niektorych kwestiach je wyprzedza). Gdyby zaczac tlumaczyc portal na jezyk niemiecki i angielski to pewnie stalby sie glownym portalem ami-srodowiska na swiecie.

Porownywanie eXeca i PPA wydaje mi sie bez sensu. Roznia sie same zalozenia. eXec promuje glownie AmigaOS4 i o nim informuje (jak w ostatniej analizie prerelease3 - calkiem dobrej imo) w formie bardziej "magazynowej". PPA integruje srodowisko dajac mu wszystko czego pragnie. To jak porownac jakis "Wprost" czy "Newsweek" do onet.pl. Bez sensu.

Ja juz to przerabialem, ale moze do nie wszystkich trafia, gryzc sie mozna, ale to niezdrowe i psuje krew. Generalnie mocno przereklamowane :P
[#95] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@Jacek Piszczek, post #90

Jeśli nie chcesz używać MUI - Twoja sprawa. Faktem jednak jest, że nie ma w tej chwili bardziej rozwiniętego systemu GUI na AmigaOS3.x i kompatybilne. Poza tym, kto tu chce tworzyć coś pod OS4? Chyba nie o tym thread był?

Popieram te slowa. MUI jest praktycznie najbardziej rozwinietym systemem GUI dla OS3.x ale posiada tesh reaction a to ze OS4 opiera sie na ReAction nie oznacza wcale ze na A1 nie ma sensu go przeportowywac. MUI podejrzewam ze powstanie i na OS4 ale nie wszystko odrazu. Ktos wczesniej wspomnial ze powinien sobie kupic lub poczekac jak dadza mu A1 wraz z wersja AOS4 do stworzenia MUI pod ten system tak jak zrobione bylo z autorem PageStream`a to jednak trza tesh sie zastanowic iz nie dadza kazdemu programiscie A1 bo zaczol jakis projekt. Owszem MUI ma duze szanse na to ze zostanie ukonczone jednak jesli autor bedzie tworzyl MUI na kilka platform to spowoduje znaczne opuznienie prac nad tym systemem. Nie mozna wykluczyc ze podaruja mu A1 do tego celu ale nie wszystko odrazu. Poczekajmy i miejmy nadzieje ze tak bedzie i bedzie MUI rowniez na OS4.

Ja sie jescze zastanawiam (jako posiadacz classic) czy wyjdzie MUI 4.0 na systemy 3.x (zapewne nie ja jako jedyny )

[#96] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@Maxik, post #95

MUI podejrzewam ze powstanie i na OS4

? Natywne MUI dla OS4 jest od dawna.
[#97] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@MinisterQ, post #96

no ale mowa jest o MUI 4 a z tego co wnioskuje z news`a to raczej nie. chyba ze mowisz o wczesniejszej wersji MUI
[#98] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a
Jestem zaskoczony liczba reacji na moj prowokacyjny komentarz. Swiadczy o tym jak duzym problemem jest dla nas wszystkich podzial tego srodowiska. Bez uporania sie z tym problemem nie ruszymy dalej! Niestety wszelkie moje dotychczasowe dzialania mialy znikomy odzew (takze ze strony osob, ktore mie krytykuja

tutaj najbardziej). Ciagle jednak wierze w to, ze mozna sie dogadac (i pewnie bede wierzyl do konca, taki juz jestem). Strona WWW Hi-Toro nie gwarantuje przeciez automatycznej zgody w srodowisku! Tutaj trzeba systematycznych dzialan i systematycznej wspolpracy. Ostatnio taka szanse rokuje pomysl adtools. Z tego jednak co mi widomo w Polsce czesc srodowiska z gory go odrzuca! Przy takim podejsciu do sprawy chyba pozostaja mi juz tylko tego typu prowokacje jak ta dzisiejsza - aby ciagle problem integracji byl na porzadku dziennym i aby stal sie w koncu najwazniejszym dla wszystkich problemem. Moim zdaniem od tego zalezy przyszlosc

Amigi.
[#99] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@stefkos, post #72

ale jakie pieniadze z reklam?

Ogolnie jest przyjete ze okolo 1-5 groszy za wejscie uzytkownika ktory wchodzi na portal w ktorym jest reklama innego portalu. Za klikniecie na baner tez powinna byc jaks oplata. Ale dokladnie nie siedze w cennikach ;)
[#100] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@SZAMAN, post #98

Prowokacja, ma to do siebie, ze zaognia sytuacje, a jej nie lagodzi.

Adtools to jak dla mnie bardzo fajny pomysl. Jakkolwiek masz racje, ze w integracji nadzieja.
[#101] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@SZAMAN, post #98

zieeeeew. Ciekawe tylko skąd to przekleiłesz, bo coś Ci się entery w ciekawe miejsca powstawiały.

Wiem, drwię, ale hipokryzji nienawidzę.
[#102] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@SZAMAN, post #98

A poważnie, czy ty naprawdę uważasz, że idea integracji polega na prowokacjach? Jeszcze gdybyś tam jakiegoś śmieszka postawił. Ale ty się po prostu teraz tłumaczysz z głupoty swojego zachowania. Irracjonalne, prowokujące działania, a wszystko w imię jedności. Toż to jakaś bzdura. Naprawdę to jest nudne, śmieszne i fałszywe z Twojej strony. Zobacz jakie błędy logiczne są w Twojej wypowiedzi:

na moj prowokacyjny komentarz,

Swiadczy o tym jak duzym problemem jest dla nas wszystkich podzial tego srodowiska.

Czyli plujesz w twarz i wydaje Ci się, że opluty powie, że deszcz pada?

Ciagle jednak wierze w to, ze mozna sie dogadac,

Jak chcesz się dogadać i integrować skoro wymuszasz to, co wywołuje ogień i "walki"? Wytłumacz mi to, bo to jest dla mnie niepojęte.

P.S. A wydawało mi się, że "ostatnim razem" się dogadaliśmy... Tak jak napisał GRX - pomyłka. Naiwność z mojej strony. Szkoda.
[#103] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@mailman, post #101

czesc z #castor-cvs (odwiedzam go codziennie):

[20:00:10] liczba reacji na moj prowokacyjny komentarz swiadczy o tym jak duzy to jest problem i bez uporania sie z nim nie ruszymy dalej

a moj komentarz jest z godziny 20:22:36

entery - niestety, ale tak potrafi dzialac IBrowse
[#104] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@mailman, post #102

"A poważnie, czy ty naprawdę uważasz, że idea integracji polega na prowokacjach?" - nic innego mi juz chyba nie pozostalom jak zrocic uwage na problem rozbicia srodowiska, tym ktorzy ciagle tego nie widza, udaja ze nie widza lub nie chca widziec. Szkoda, ze moje dotychczasowe dzialania przyniosly fiasko i praktycznie zerowy odzew.
[#105] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@SZAMAN, post #104

"A poważnie, czy ty naprawdę uważasz, że idea integracji polega na prowokacjach?"

- nic innego mi juz chyba nie pozostalom jak zrocic uwage na problem rozbicia srodowiska, tym ktorzy ciagle tego nie widza, udaja ze nie widza lub nie chca widziec.

A czy zastanowiłeś się może co te podziały powoduje, kto nie chce się integrować, kto nie próbuje normalnie rozmawiać? Prowokacja to na pewno nie jest odpowiedź na powyższe pytanie. Wiem, że na powyższe pytanie każda ze stron sobie odpowie i tak po swojemu.

Szkoda, ze moje dotychczasowe dzialania przyniosly fiasko i praktycznie zerowy odzew.

Jeżeli to były te działania, o których wszyscy wiemy i je mieliśmy okazję chociażby dzisiaj dostrzec, to ja się absolutnie nie dziwię. I ty też nie powinieneś.
[#106] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@Liluh, post #100

Co to Adtools?
[#107] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@amigafan, post #106

Sprawdz newsy na stronie glownej, Amiga Dev Tools.
[#108] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@amigafan, post #106

[#109] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@mailman, post #108

Z tymi awanturami to uwas tak zawsze ??
[#110] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@Sventevith, post #109

Zaiste dziwne pytanie, skądinąd wiem że stale tutaj zaglądasz i czytasz komentarze, z tego wynika że potrafisz odpowiedzieć na to pytanie.

Przeczytaj powyższe komentarze i odpowiedz sobie na pytanie: kto prowokuje do takich "awantur". Odpowiednia temu osoba sama się przyznała do tworzenia prowokacji i co więcej upatruje w tym sposób na integrację.
[#111] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@SZAMAN, post #104

Nie wiem skad pomysl, ze ktos nie widzi podzialow w srodowisku, bo glosno o tym i u nas i na zachodzie. Amigowy swiat rozpadl sie na dwie czesci razem z pojawieniem sie MOS`a i zlamaniem obietnic/porazka AI (wersji 2000-2004). Od tamtej pory podzialy sie tylko poglebiaja. Byly setki albo tysiace wojen na forum, tu i tam. Jesli nie widzisz innego sposobu na integracje niz prowokacja, to zal mi z Twojego powodu. Nie wiem co gorsze, prowokacja w "dobrym" charakterze (co moim zdaniem jest glupie) czy proba odkrecenia (agresywnego) kota ogonem (ciagnac go za jaja). Jak jest naprawde wiesz tylko Ty.
[#112] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@Liluh, post #111

ostre, podobało mi się ;)

a tak odnośnie całej dyskusji, chyba tylko osoby od strony x* nie widzą tego tak jak widzi to cała reszta? Czy tylko ja mam takie wrażenie? Zawsze wydawało mi się, że nie da się tak na siłę odstawać, i upierać się przy swoim, ale jednak. Zastanawiam się czy tak usilne 'bronienie swojego', które to 'swoje', notabene, doskonale obroni się samo, nie jest związane z usilnym usprawiedliwianiem się? Zresztą, chyba nie warto już nic więcej pisać, bo i tak każdy przeczyta to po swojemu. A mnie się wydaje że całość potoczy się jakoś pozytywnie, i będą pomocne przy tym cross compilery, adt czy w końcu sdi-headers. No i oczywiście AROS. Wiem jedno, idea 'amigowości' jeszcze będzie krążyć po (tudzież odbijać się delikatnym echem :) ) po obrzeżach informatycznego światka, niezależnie od tego które z rozwiązań padnie, a które się utrzyma. I to chyba się liczy.

* gdzie X jest wymowne ;)
[#113] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@Liluh, post #111

Należy dodać, że ten podział rozpoczął się dużo wcześniej. Niechęć pewnych ludzi do siebie w naszym środowisku pochodzi jeszcze z czasów wojny Haage & Partner z phase5 i wcześniej Picasso vs CyberGraphX. Nie bez powodu w jednym obozie mamy ludzi związanych z CGX, a w drugim P96 i WUP. A wszystko to dlatego, że CBM zbankrutowało, a po upadku C= amigowe firmy przedstawiły konkurencyjne propozycje dalszego rozwoju tej platformy.

[#114] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@baderman, post #112

Eh, nie chodzi przeciez o to zeby utrzymywac podzialy, tylko sie ponad nimi laczyc. To probuje powiedziec. Gdyby wszystkie 'rekiny' amigowego swiatka polaczyly sily w jednym celu, to pewnie juz od paru lat Amiga bylaby rownorzedna pozycja obok PC i Maca. To chyba brak przewodnictwa AI tak to wszystko poplatal, bo nie ma firmy czy osoby ktora odgornie narzuca standardy i zmusza do dzialania w pewnych ramach. Co by nie mowic o jechaniu na MOS`a przez eXeca, przypominam, ze przez dlugi czas mos`kity ;) uzywaly sobie do woli na OS4, Hyperionie i AI (poniekad slusznie na tego ostatniego). Dopiero wolta Genesi i brak zdecydowania MOS Teamu nieco przywrocily rozsadek i udowodnily, ze sytuacja potrafi sie zmienic o 180 stopni w kazdej chwili.

Skoro juz wszyscy dostali po dupci i nauczyli sie pokory, to moze pora wykazac sie posiadaniem pewnego dystansu, dojrzalosci i bawic sie we wspolnej piaskownicy bez sikania na piaskowe babki kolegow?
[#115] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@XaVeR, post #26

XaVeR odezwał się do mnie na GG, porozmawialiśmy o tym co się stało i chciałem go tutaj publicznie przeprosić (choć autor komentarza, na który odpowiadam co prawda się o to nie prosił).

Uważam, że popełniłem błąd tak nerwowo odpowiadając na jego komentarz.

Wszystko wynikło z niezrozumienia, ja nie chciałem źle pisząc "amigowy system", zostało to odczytane w złej interpretacji, etc.

Proponuje wszystkim by z uwagami co do newsa zgłaszać się z konkretną propozycją zmiany w komentarzach lub bezpośrednio do autora newsa.

Z całej tej awantury wynikło jednak coś niepokojącego, Szaman okazał się innym człowiekiem niż myślałem, co więcej osoba która go broniła nie potrafiła tego dostrzec. Ciężka to sprawa, inwektywy już padły, ja się nie wycofuje z tego co napisałem w odpowiedzi na prowokację Szamana. Prowokował to dostał to na co czekał.

Co ciekawe jak się dowiedziałem Szaman na mnie nagadał komuś na ircu (publicznie) o tym jak to ja niby niewiele robiłem w Hi-toro, a on praktycznie wszystko sam. Otóż Hi-Toro może istnieć nadal, przecież to nie ja decyduje o tym co może dalej się rozwijać lub nie. Ciekawi mnie jednak jeszcze to dlaczego eXec nie zamiescił nigdy (z tego co się dowiedziałem) bannera do strony stowarzyszenia.

Co do tego licytywania się kto co zrobił to tak, ja niewiele zrobiłem, ale utrzymywałem chociaż postanowienia tego co w zapisie regulaminu, chyba jako jedyny. Zainicjowałem dopisanie sekcji kont CVS, utrzymywałem i utrzymuje wciąż na głównej stronie PPA banner do stowarzyszenia. Może to i mało, ale trudno. Mój pomysł, który w ramach stowarzyszenia chciałem realizować jeszcze zrealizuje a będzie to amigowa Wikipedia, taka bardziej "lokalna", która by tez mogła zasilać główną Wikipedię...
[#116] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@grxmrx, post #115

[19:39:37] |szyman| wszyscy mnie niezle rownaja z ziemia na PPA, ale malo kto wie, ze wylozylem kase na Hi-Toro i praktycznie sam zrobilem strone, pierwszy tez w Polsce pokazalem AmigaOS 4 obok MOSa na jednym spotkaniu, co bylo nie do pomyslenia jeszcze jakis czas temu, no ale jestem wrogiem integracji:)

[19:40:36] |Krashan| szyman: No powiedzmy sobie szczerze, trochę się przyczepiłeś do jednego słowa.

[19:41:35] |szyman| jakiego?

[19:42:21] |MiniQ| szyman: gdybys nie zawtorowal xavierowi, czy jak mu tam, to by nie bylo tego calego dymu

[19:42:51] |MiniQ| szyman: i gdybys potrafil z reszta spolki z execa spojrzec na cala sprawe z szerszej perspektywy

[19:43:26] |Krashan| szyman: Nie wiem, bo w newsie je poprawiono.

[19:45:38] |szyman| to dobrze ze poprawiono, dla mnie licza sie czyny a nie slowa - grxmrx mowi o integracji a nie zrobil w tym kierunku NIC! mowie o praktycznym dzialniu a nie komentarzach w sieci

[19:46:21] |Krashan| szyman: Ja tam nie wiem co on zrobił, faktem jest, że te wojenki integracji także nie służą.

[19:47:00] |Krashan| szyman: Ja tam prawdę powiedziawszy w tę integrację nie wierzę.

[19:47:17] |marcik| szczerze mowiac to ja w integracje juz nie wierze. na pewno nie w taka jaka jakis czas temu byla przedstawiana na hitoro, ze integracja po szyldem os4 i a1. wtedy sie wypysialem z hitoro i przestalem sobie zawracac tym glowe

[19:47:34] |MiniQ| szyman: przestan prowokowac

[19:47:39] |marcik| zamiast integracja wole sie zajmowac programowaniem

[19:47:46] |szyman| Krashan: jest pomysl z magazynem - na liscie tylko Ty i ja chcemy cos w tym kierunku zrobic, reszta zero odzewu, podobnie bylo jak robilem strone, sam ze soba sie nie zintegruje:)

[19:48:11] |Krashan| szyman: Po prostu nie ma dla kogo robić tej integracji

[19:48:47] |Krashan| szyman: To tak jak z integracją europejską - politykom się wydawało, że uszczęśliwią lud, a lud pokazał im "fakju"

[19:49:11] |MiniQ| hi-toro ma w regulaminie promowanie postaw, ktore sa sprzeczne z tym co robi szaman czyli prowokowanie

[19:49:16] |szyman| Krashan: tez do chodze to takiego wniosku, ale magazyn chcialby aby powstal, pewnie wielu by go czytalo, samemu nic nie robiac

[19:49:29] |Krashan| szyman: Po obu stronach są osoby, które nie chcą integracji jedna taka osoba wystarczy, żeby to złamać

[19:50:34] |szyman| MiniQ: problem jest wiec trzeba go na wierzch wyciagac, a nie siedziec cicho

[19:51:04] |MiniQ| szyman: wiec skoro wyciagasz, to potem sie nie dziw ze Cie "rownaja z ziemia na PPA"

[19:51:20] |MiniQ| szyman: skoro rownaja - to najwidoczniej maja powody

[19:51:56] |szyman| MiniQ: mam nadzieje ze niektorzy przemysla troche ten problem

[19:52:07] |MiniQ| szyman: i wzajemnie

[19:52:10] * Join: mvm (~mvm@xdsl-317.lubin.dialog.net.pl)

[19:52:22] |MiniQ| to nawet ja ostatnio przykrecilem swoja zlosliwosc i nie udzielam sie jak dawniej

[19:52:40] |MiniQ| niestety indywidua w rodzaju mufy nie sa tego w stanie zauwazyc

[19:53:46] |MiniQ| a w sprawie newsa - wystarczylo grxowi uwage na priv zwrocic

[19:53:48] |MiniQ| poprawilby

[19:54:04] |MiniQ| no, ale nie - lepiej bylo zawtorowac kretynowi

[19:54:15] |MiniQ| a potem sie dziwic ze sie integracja rozsypuje

[19:57:22] * Quit: marcik (~marcik@81.219.215.2) ("Little Bunny-Foo-Foo hoppin' through the forest, scoopin' up the field mice and boppin'em on the head.")

[20:00:10] |szyman| liczba reacji na moj prowokacyjny komentarz swiadczy o tym jak duzy to jest problem i bez uporania sie z nim nie ruszymy dalej

[20:00:31] |MiniQ| oczywiscie ze nie

[#117] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@Jacek Piszczek, post #90

Siła jest w abstrakcyjności klasy Area, mnogości metod i możliwości budowania klas na jej bazie.

Klasa abstrakcyjna to taka której instancji nie można utworzyć.

Autor MUI nie skorzystał z gadgetclass ze względu na jej ograniczenia, brak systemu notifikacji (IDCMPUPDATE jest conajmniej niewygodne) oraz przede wszystkim szybkość oraz kontekst, na którym rysowane są gadgety.

Tak jak napisałem, sądzę że te ograniczenia szło obejść. A to czy działanie w kontekście aplikacji czy w kontekście input.device jest lepsze jest kwestią dyskusyjną i obydwa te rozwiązania mają swoje zalety i wady.

Widzisz, problem z sekcją krytyczną jest taki, że większość standardowych klas jej nie posiada lub mają chronioną jedną metodę a programy używające ich z kilku tasków działają przypadkiem.

Sekcje krytyczną robi się po stronie aplikacji.

Problemy z deadlockami pojawiają się głęboko w internals BOOPSI, nie widzę potrzeby tłumaczenia tego - jeśli chcesz zapoznać się z tematem, to polecam analizę kodu gadtools i intuition.

Ach o to Ci chodzi A ja myślałem, że MUI ma jakiś magiczny sposób likwidowania deadlocków tak w ogóle

Jeśli nie chcesz używać MUI - Twoja sprawa.

No

Faktem jednak jest, że nie ma w tej chwili bardziej rozwiniętego systemu GUI na AmigaOS3.x i kompatybilne.

Gdyby jeszcze wiadomo było co rozumiesz przez "rozwiniętego" wtedy można by stwierdzić czy na pewno na kompatybilne czy raczej na równie zabytkowe (żeby wykluczyć AOS4). A poważnie mówiąc to sądzę, że reaction w AOS4 ma zbliżone możliwości konfiguracyjne - choć to według mnie nie jest tak istotne, programuje się i to i to bardzo podobnie, różnice są przy tworzeniu własnych klas, więc nie wiem gdzie MUI jest bardziej "rozwinięte" a na pewno jest mniej "systemowe".

Poza tym, kto tu chce tworzyć coś pod OS4?

No tak lepiej wspierać gorsze rozwiązanie jakim jest MOS - serce nie sługa.

W stworzeniu nowej wersji AmigaOSa chodziło o to między innymi żeby nie były już potrzebne łaty i dodatki eliminujące braki systemu. Takim dodatkiem jest MUI i dlatego już czas sobie je darować.

[#118] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@grxmrx, post #115

co więcej osoba która go broniła nie potrafiła tego dostrzec. Ciężka to sprawa, inwektywy już padły, ja się nie wycofuje z tego co napisałem w odpowiedzi na prowokację Szamana. Prowokował to dostał to na co czekał.

Ja nie tyle broniłem Szamana (zauważ że moich komentach nie ma nia słowa zarówno na poparcie jego "prowokacyjnego" komenta, jaki czepiającego sie treści newsa) co jedynie starałem się napiętnować Twój wyjątkowo chamski komentarz. Moim zdaniem nic takiego zachowania nie usprawiedliwia, można sobie chyba pewne rzeczy wytłumaczyć w bardziej cywylizowany sposób. Pokazali Ci to zresztą Xavier i Szaman, którzy zamiast w rewanżu również wyzwać Cię od idiotów czy debilnych oszołomów, w sposób rzeczowy i kulturalny przedstawili swoje racje. Mimo wszystko szkoda że nawet z pespektywy czasu pisząc już na "spokojnie" nadal w pełni podpisujesz się pod najbardziej prostackim komentem jaki wyszedł z pod Twojej ręki, tym bardziej że obraziłeś w nim nie tylko "sprawców zamieszania" ale także ludzi nie mających nic wspólnego ze sprawą.
[#119] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@SZAMAN, post #116

No nie ma to jak zacząć dzien od sporej dawki humoru. Okazuje się że pan redaktor myśli że ja nie mam nic innego do roboty jak oserwować jego pokręconą działalność. Co więcej ma mi zazłe że nie zauważyłem że zrobił się grzeczny i nie pogłaskałem go po główce :)

Eh, czym mnie jeszcze niektórzy ludzie zaskoczą
[#120] Re: MUI4 w wersji alpha dla MorphOS-a

@smith, post #117

Takie a nawet lepsze zalozenia mial/ma MorphOS.

Dopiero kiedy AInc zauwazyla ze moga jeszcze cos zebrac na koniec od amigowcow dali prawa do zrobienia os4...

Zreszta nie wiem czy znasz hitorie ale to MorphOS mial byc AmigaOS'em.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem