Komentowana treść: Trzeci wymiar MorphOS-a
[#31] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a

@MDW, post #29

Niech mnie ktoś powstrzyma. Szybciej piszę niż myślę. :) Popróbowałem sobie jeszcze trochę i jednak chyba wszystko jest ok z tym (multi)teksturowaniem. To właśnie wcześniej nie było ok i teraz się zdziwiłem, że to inaczej działa. Więcej nic nie napiszę, bo to wymaga głębszej analizy i przypomnienia sobie tego co się robiło wiele miesięcy temu. Obiecuję, że już się nie odezwę. :P

Naplotłem głupot, a potem się dziwię skąd u mnie ponad 1200 komentarzy. Ech, szkoda, że nie da się ich kasować. :)

[#32] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a

@Mufa, post #19

Widocznie takie rzeczy miło łechcą ich podniebienie i uważają że tak jest naprawdę, a ludzi z krytycznymi uwagami zbanować

Znaczy o execu teraz piszesz? Bo idealnie pasuje.
[#33] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a

@Prince, post #26

tak bo przeciez piszacy newsa nie musi sie znac na 3D,

ponizej MDW pisze...troszke chaotycznie ale wglebia sie w 3D ;)

[#34] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a
Piękna jest ta ofensywa MOST
[#35] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a
Nie mogę zmusić do działania tej najprostszej mgły typu LINEAR. Co ciekawe - bardziej zaawansowana mgła typu EXP i EXP2 działa. :)
[#36] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a

@AmiChris, post #33

:) Ciekawe czy wyjdą sterowniki na bvizję?
[#37] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a
panowie - a ja mam inne pytanie... czy jest możliwość wysłania pieniędzy poprzez PayPal z Polski? Może ktoś ma taką możliwość, wysłałby pieniądze w moim imieniu, a ja bym się z nim przelewem rozliczył? Może PPA oficjalnie poparłoby taką akcję.

W końcu za gest dobrej woli i dobrą robotę należy się MOSTeamowi wynagrodzenie.... (co by na przyszłość o nas, skromnych userach nie zapomnieli... ;) )
[#38] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a

@Prince, post #36

Raczej nie.
[#39] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a
Pomijajac wszystkie zbedne dyskusje nie na temat pod tym newsem...

Kilka pytan:

1. Czy dziala Foobillard i jesli tak, to czy jest on gdzies dostepny na sieci?

2. Co dalej? Udostepnilismy juz wszystko co bylo i dajcie nam spokoj czy robimy cos dalej?

3. Czy wreszcie ktos z MOST powie cos oficjalnego? Jak stoja sprawy, jakie plany itd.?

4. Czy jest szansa aby Genesi rzucilo troche kasa w strone MOST,

i osoby, ktora portuje KHTML?

PS: Powiem szczerze, ze ja mam mieszane uczucia po ostatnich wydarzenia. Dla mnie to wyglada jak sprzatanie smieci i odjazd w sina dal... :/
[#40] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a
Dwa ostatnie niusy dotyczące systemu MorphOS pokazują, po raz kolejny, że w ami-światku nic nie jest pewne i czasami sytuacja zmienia sie bardzo szybko na korzyść lub niekorzyść jednego z ami-rozwiazań. Może niektórzy, zwłaszcza sympatycy "konkurencyjnego" serwisu zrozumieją wreszcie, że tak niestety jest i to nie od dziś. Przy okazji okazało sie, że czasmi nawet beton mięknie i w pewnych sytuacjach (amiga classik) MorphOS jest systemem jak najbardziej amigowym, jednak w innych (pegsos) już nie bardzo;) Ale to już cos.

[#41] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a

@luk, post #40

W ostatnim zdaniu zawarles jedyny powod(esencje,czaj ;)) calej tej wojny :D

Brawo :)
[#42] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a

@Mufa, post #19

Mufa jak masz odrobine honoru to naprawde poproś adminów portalu o skasowanie Twojego konta.Kolejny news i rzeczowe komentarze z nim związanee dopóki Ty ne wyjechałeś ze swoimi urojeniami po których odechciewa sie dalszego czytania.

W komentarzach do newsa o MrphOS dla clasiców brak było Ci ohów i achów a tutaj kiedy je słyszysz wynajdujesz inny bezpodstawny przytyk.Bo...nie jest podane że obsługuje to,to czy coś innego a jak wyszły stery do AOS4 to takie informacje na execu były.Do czego chcesz sie przyczepić:zawartości merytorycznej newsa i tego portalu czy do możliwości sterownika?

Wybacz ale robisz sie niestrawny nawet dla takiej bezstronnej (czytaj nie posiadającej A1 czy Pega i nie zaangażowanej w "wojenki" z tym związane) osoby jak ja.

[#43] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a

@Mufa, post #19

No kto by pomyslal ze znowu zatrollujesz w newsie o MOSie?
[#44] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a

@piter144, post #42

Całe szczęście że nie wszyscy (nawet Ci nie bezstronni) są tak przewrażliwieni jak Ty. Np. MDW w jakimś tam stopniu bez zbędnych ataków mi odpowiedział. Mam nadzieję że jak pojawi się Kiero to uściśli tę odpowiedź, oraz ustosunkuje się do wypowiedzi Jacka Piszczka na forum. Interesują mnie tylko szczegóły, dotyczące sprawy, z newsa żadnych konkretów się nie dowiedziałem. Wierz mi,gdybym chciał zadymy, to naprawdę uderzyłbym z grubej rury.

P.S.

Jak juz pisałem wcześniej myśl o odejściu chodzi mi już od dłuższego czasu po głowie. To już nie jest kwestia czy, tylko kiedy. W tej chwili myślę że zrobie sobie zakończenie komencenia tutaj w dniu moich urodzin (bez obaw to już nie tak długo). Jednak powtarzam poraz wtóry nie zrobię tego dlatego że Ty tak chcesz, czy że chce pan X, czy Y, szczególnie jeśli czuję się przez kogoś prowokowany, atakowany czy obrażany. Wtedy niestety moja przekora zawsze bierze góre, taki już mam niestety charakter.
[#45] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a

@piter144, post #42

A i jeszcze jedno.

Kolejny news i rzeczowe komentarze z nim związanee dopóki Ty ne wyjechałeś ze swoimi urojeniami po których odechciewa sie dalszego czytania.

He he he, jak tu nie być "niepoprawnym optymistą"? Dzięki.

No nie - normalnie co się dzieje! Aż się boję, że jak w poniedziałek odwiedzę PPA, to dostanę info o MOS 1.5 dostępnym dla zwykłych śmiertelników.

"MorphOS, MorphOS everywhere".

W koncu sie ten quake III na cos przyda

Na moim Sapphire Radeonie 9250 (128 bit, 128 MB DDR) nie działa. Sprawdzałem Quake2 (zwis, czarny ekran) i 3dEner (plugin do AmiNetRadio). Czyli jak dla mnie to jest null-owa paczka ze sterownikami 3D.

Nie wiem który z tych komentów był rzeczowy. Może ten Grxa, chociaż jak się później okazało to nie do końca. Wydaje mi się że to właśnie mój koment był rzeczowy, a przynajmniej prosił o bardziej rzeczowe informacje.

[#46] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a

@Mufa, post #44

Widzisz, taki mądry chłopak jesteś, a nawet gdy osoba która deklaruje się jako "postronna, nie popierająca żadnego z rozwiązań" da Ci jasno do zrozumienia że błaznujesz, to dalej idziesz w zaparte?

"Jedynie ja jestem ten który ma racje, a cała reszta to trolle, mosofce, przewrażliwieni, i ci którzy się po prostu mylą"?
[#47] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a

@Mufa, post #45

Czy z Toba naprawde jest az tak zle? Najpierw wojna kilka godzin po publikacji MOS na classica ze nikt nie zrobil jeszcze opisu, teraz wojna kilka godzin po publikacji sterow 3D kolejna wojna ze nikt nie zrobil opisu. Mam nadzieje ze po publikacji kolejnego Updatu OS4 opis Twojego autorstwa pojawi sie po najwyzej 6h.

A co do rzeczowych komentarzy - testowalem bete Q3, 1024x768, 32bity, full detale, peg2/g4, R9000 - chodzi w okolicach 30fpsow.
[#48] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a

@marcik, post #47

Czy z Toba naprawde jest az tak zle?

Nie to z tobą źle, bo rzekomy "opis" o który niby robię wojnę już się pojawił: "multitexturing, mipmapping and palette texture handling, cube mapping, stencil buffer, vertex arrays, display lists, user clipping planes, selection buffer, evaluators, GLUT implementation, all primitives are supported, also variable size lines and points (smooth or not)." i to w chwilę po moim komencie.

A co do rzeczowych komentarzy - testowalem bete Q3

To miło z Twojej strony. Więc zamist trollować, jeśli dysponujesz odpowiednią wiedzą odpowiedz mi na to pytanie, oraz podpisz się bądź ewentualnie zaprzecz temu komentarzowi. Tyle tylko chce wiedzieć i zapewniam że jeśli dostanę odpowiedź od osoby obeznanej w temacie, nie będę tu jak to Ci się wydaje trollował.

[#49] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a

@Mufa, post #48

Nie to z tobą źle, bo rzekomy "opis" o który niby robię wojnę już się pojawił [...]

A wiec jest to wojna o to, ze nie chcialo Ci sie kliknac na linka z newsa? Bo to jest copy&paste ze strony z newsa. Jesli bylbys choc troche zainteresowany tematem to kliknalbys na linka aby sie dowiedziec czegos. Ale wyglada ze albo to bylo za trudne dla Ciebie albo Twoim jedynym celem bylo trollowanie a potem narzekanie jak to caly swiat sie sprzeciwil, PPA suxx, etc.

Co do pytania na temat ilosci tekstur nakladanych - nie wiem, dowiemy sie jak SDK wyjdzie.

A co do problemow Artici - wiadomo o tym od dawna. Lezy to na jednej polce z problemami z DMA. Ale pewnie da sie zrobic jakie hacki aby to objesc, tak jak Hyperion zrobil przy braku spojnosci cache. Tylko ze zaden system niedostosowany do takich "ficzerow" niezadziala (np. Linux - mi sie nieudalo na Peg1 zmusic tam 3D na moim R9000 do dzialania i nie slyszalem o nikim, czy to z Peg1 czy A1, komu by sie to udalo).

[#50] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a

@Mufa, post #45

W koncu sie ten quake III na cos przyda

Co nie przyta sie?Choćby właśnie do testów.

Na moim Sapphire Radeonie 9250 (128 bit, 128 MB DDR) nie działa. Sprawdzałem Quake2 (zwis, czarny ekran) i 3dEner (plugin do AmiNetRadio).

A tutaj co widzisz niedorzecznego?

Wydaje mi się że to właśnie mój koment był rzeczowy

Może jeszcze wydaje Ci sie że jesteś mądry i inteligentny?Masz racje.Wydaje Ci sie!

Zastanawiam sie tylko nad jednym:Po co Ci to wszystko wiedzieć skoro MOSa masz i tak w "głębokim poważanniu".Chcesz pokazać na siłe wyższość OS4 bo:

-płyta instalacyjna OS4 "waży" xx MB gdy MOSa zaledwie xMB

-katalog C zajmuje o x MB więcej niż w MOSie

-MOSowy sterownik 3d jest cienki w porównaniu do OS4 bo nie obsługuje...

O to Ci chodzi?

Ps.Jak już pisałem wcześniej nie jestem ani po stronie MOS ani OS4 ale mimo wszystko ciesze sie że coś zaczyna sie ruszać. Obojętnie gdzie to sie dzieje na pewno bęzie z pożytkiem dla całego środowiska Pega-Ami-AROSowego.

[#51] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a

@piter144, post #50

Zastanawiam sie tylko nad jednymo co Ci to wszystko wiedzieć skoro MOSa masz i tak w "głębokim poważanniu".Chcesz pokazać na siłe wyższość OS4 bo:

Zaczynasz być niepoważny (pomijam już fakt kto teraz zbacza z tematu i trolluje). Pokaż mi w którym miejscu w tym wątku zaatakowałem MOSa ?

W którym wreszcie miejscu usiłowałem pokazać wyższość OS4 ?

Ps.Jak już pisałem wcześniej nie jestem ani po stronie MOS ani OS4

Sorry, ale po tym komentarzu jakoś mało wiarygodnie brzmią dla mnie te Twoje wypowiedzi.

Myślę że kwestie tę wyjaśniałem już wielokrotnie w przy okazji poprzedniego newsa. Więc może to zostawmy, chyba że chcesz trollować.

Myślę że gdybyś czytał uważnie, bez trudu zauważyłbyś że akurat katalog C znacznie się rozrósł w MOSie i jest dużo większy niż w 3.9, a do OS4 tego nie porównywałem.

Narazie to wiem jedynie że jest o tyle lepszy że obsługuje karty aż do Radeona 9100. Natomist jakie on ma możliwości nie mnie się wypowiadać, skoro nawet bardziej zainteresowani tematem, niewiele na ten temat wiedzą. Owszem masz rację że zasadniczo jako usera innego rozwiązania, nie jestem w gronie osób najbardziej zainteresowanych. Co oczywiście nie znaczy że mam załozyc kraciaste klapki na oczy i odbijać od siebie wszelkie informacje na temat systemu ze stajni motyla. Po wypuszczeniu sterów dla OS4, taki np. teoretycznie w niezainteresowany tematem Kiero też zadawał na eXecu pytania, ale jakoś nie zauważyłem wówczas abyś się go czepiał, tak jak teraz mnie.
[#52] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a

@Prince, post #17

Czyli nie mamy co liczyć na jakiekolwiek informacje na tym portalu?

Treść tego portalu składa się głównie z informacji.

W zamian dostaniemy tylko linki do innych portali, gdzie takie informacje są zamieszczone?

Nie tylko. W newsie podałem sporo informacji, między innymi wykaz obsługiwanych kart graficznych. Natomiast cechą języka HTML jest możliwość zwiększenia "informacyjności" newsa przez podanie linka np. do źródła informacji, co staram się w swoich newsach zawsze robić. Dzięki temu osoby szczególnie zainteresowane tematem mogą się zapoznać z dodatkowymi informacjami na temat.

Przy okazji proszę o zamieszczenie linka do "tłumacza online" z obcych języków na polski

Znalezienie takiego tłumacza jest prostym ćwiczeniem z używania Google. Czy naprawdę wszystko trzeba Ci (i Mufie) podsunąć pod nos, żebyś był zadowolony? Gdzie samodzielne myślenie, gdzie inicjatywa? A tak przy okazji to angielski nie boli, uważam, że każdy wykształcony człowiek powinien opanować wybrany język obcy na poziomie podstawowym, co ze wsparciem słownika umożliwiłoby zapoznanie się ze źródłem.

tu i tak możemy się spodziewać tylko odnośników do nich?

Zauważ, że w moim newsie nie było żadnego linka do portalu (i takie są na PPA w mniejszości, bo staramy się zawsze dotrzeć do źródła informacji, nie poprzestajemy na tym, że jakiś portal ją zamieścił), tylko link do źródła informacji.

Post Mufy w żadnym wypadku nie był "czystą postacią trollerstwa", tylko bardzo rzeczową i konstuktywną uwagą.

Istotnie, "czysta postać trollerstwa" to sformułowanie być może nieco za ostre, sprowokowane poniekąd innym wątkiem. Naturalnym jest chyba jednak, że Mufę i jego posty oceniam całościowo, a na swoją opinię pracuje on nie od dzisiaj. Natomiast nie mogę się zgodzić na nazwanie tego postu rzeczowym, a już tym bardziej konstruktywnym.

[#53] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a

@Mufa, post #51

I jeszcze sprawa do Mailmana, Grxa, czy kto tam jeszcze czuwa nad ładem i porzędkiem na portalu. Skoro już kropkujecie wulgarne teksty, to może i czas zastanowić się nad kropkowaniem obrzydliwych kłamstw. Już poprzednio zarzucano mi że niby wyśmiewałem się z MOSa za zbyt małą ilość plików mpg czy vawe.

Teraz tylko po to aby uwiarygodnić swą tezę "że ze mną źle", jeden z dyskutantów wymyślił sobie że domagałem się błyskawicznej recenzji sterowników 3D. Kolejny z dyskutantów inputuje mi jakobym właśnie zaatakował MOSa i pokazał wyższość OS4. Myślę że takie wymyślone historie służące głównie zdyskredytowaniu kontrrozmówcy, są jedną z głównych turbin nakręcających brednioseriale. Przy czym jak dla mnie są równie prostackie jak obrzucanie się wyzwiskami.

[#54] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a

@Mufa, post #53

jeden z dyskutantów wymyślił sobie że domagałem się błyskawicznej recenzji sterowników 3D

W komencie numer 5 zarzucasz ze nie ma konretow na temat tego co potrafia newsy. Czytajac ten koment wzialem Ciebie za czlowieka zainteresowanego tematem i zalozylem ze poswieciles chwile ze swojego cennego aby kliknac na link z newsa i informacje ktore tam znalazles byly niewystarczajace. Wiec logiczne jest ze jesli te informacje uznales za zbyt skompe to oczekujesz dokladniejszego opisu. Ale widac na podstawie Twoich kolejnych wypowiedzi okazalo sie ze popelnilem blad w zalozeniach - nie domagales sie blyskawicznego opisu sterownikow (jesli urazilo Cie to, to przepraszam) a przyszedles jedynie potrollowac pod newsem nie majac najmniejszej ochoty aby sie zainteresowac tematem.
[#55] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a

@Mufa, post #53

Kolejny z dyskutantów inputuje mi jakobym właśnie zaatakował MOSa i pokazał wyższość OS4

Zaatatakowł?Ja nie stwierdziłem tylko zapytałem.

Zastanawiam sie tylko nad jednymo co Ci to wszystko wiedzieć skoro MOSa masz i tak w "głębokim poważanniu".Chcesz pokazać na siłe wyższość OS4 bo:

O to Ci chodzi?

Jak widzisz moja wypowiedź kończy sie znakiem zapytania.Gdzie tu widzisz jakieś pomówienie czy obrażanie Twojej osoby?

Ps.Na tym kończe swoje trolowanie bo do Ciebie nic nie dociera.Mało tego nie potrafisz nawet czytać ze zrozumieniem czego dałeś przykład nader wyrazisty.

(Fragment wypowiedzi został zmodyfikowany przez moderatora z powodu złamania regulaminu forum)
[#56] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a

@Mufa, post #53

Czcionkę też Tobie zmienić? I może jeszcze szlaczek ....??

Zamiast się czepiać innych, czep się mnie, a właściwie to odpowiedz za swoje bzdury wyssane z palca, które napisałeś pod moim adresem. W poprzednim wątku o tym było, poszukaj sobie sam. Wybielać Ciebie nie będziemy, może kiedyś sam zaczniesz nad tym myśleć.

Bana nie dostaniesz, nie myśl, że jesteśmy tacy głupi. Są inne metody.

BTW; Czy ja nie prosiłem wszystkich, żeby nie karmić Mufy??

[#57] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a
a czy ktoś już bawił się MOL-em ? chodzi mi o OSX-a bo to co widziałem to przesuwanie okienek i efekty Aqua to masakra bez sterowników.

a mam do sprzedania Radeonka 7500 Mac edition AGP jak by ktoś chciał :)
[#58] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a

@krismiszcz, post #57

mUFA nawet w tym temacie musisz robić OT ? daj sobie człowieku na wstrzywanie bo czytanie twoich wypowiedzi robi się nudne i troche ludzie denerwujesz bezpowodu.

Jeśli coś kiedyś do Ciebie złego powiedziałem to publicznie chcę ci przeprosić i zaniechajmy bicia kolenych rekordów w pisaniu komentarzy.
[#59] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a

@krismiszcz, post #57

A co ma MOL do sterownikow 3D na MOSie? Po pierwsze primo MOL chodzi na Linuxie. A po drugie primo to MOL nie obsluguje akceleracji 3D.
[#60] Re: Trzeci wymiar MorphOS-a

@Grzegorz Kraszewski, post #52

Już dobrze, dobrze...

Nie wszystko trzeba mi podsuwać pod nos :) Nie neguję podawania linków do źródeł informacji. Do newsów na PPA miałem jak dotąd chyba jeden, albo dwa małe zarzuty. Po przeczytaniu newsa, czułem zwyczajny "głód informacji" ;) Prawdopodobnie gdyby nie mój kulejący angielski wogóle bym na ten temat się nie wypowiadał.

Słowa "portal" użyłem przez pomyłkę. Przepraszam.

Zauważ też że niektórzy świata (cybernetycznego) nie widzą poza PPA, to dobrze świadczy o tym portalu :)

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem