Komentowana treść: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport
[#1] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport
Dzięki. Jeśli poskładamy ,,naszą'' Amigę do środy, to też coś napiszemy. ;->
[#2] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport
Nie jestem pewny, ale tego "Morpha" nie wolno instalować na FFS. Jeżeli tak jest, to to jest chyba głównym powodem nie działania u dużej ilości amigowców tego systemu. Ja chwilowo walczę z SFS. Mam jakiś durny problem z HD i SFS

Rzookol, czy wg. Ciebie programy odtwarzające filmy działają szybciej czy wolniej niż na OS3.9? Wiem że cudów nie będzie, ale bardzo bym prosił o takie porównanie. I z jaką szybkością emuluje się 68k?
[#3] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Prince, post #2

ja mam ffs z osa 3.1 i na nim mam mosa, może ffs z os3.9 się gryzie z mosem

mplayer działa wolno, na froggerze też żadnego przyspieszenia nie widziałem, jutro obczaję amp i softcinema

ps. mos ma nowego ffs z długimi nazwami, tylko trzeba formatowac z shella a nie ambienta
[#4] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@rzookol, post #3

mplayer działa wolno, na froggerze też żadnego przyspieszenia nie widziałem

Ja bym się przyspieszenia raczej nie spodziewał za dużego, MOS MOS-em, ale procesor jest ten sam...
[#5] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Grzegorz Kraszewski, post #4

Oczywiście, że procek ten sam. Lecz na tym samym systemie (OS3.9) mam programy do video, które działają wolniej, inne szybciej. A często u mnie brakuje kilku klatek więcej aby płynnie odtwarzać filmy (w niskiej rozdziałce oczywiście). Może pod MOSem będzie ciut szybciej?
[#6] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Prince, post #5

Wątpliwe. Pamiętam jak swojego czasu elf mówił, że bardzo często nie brakuje mocy procesora do odtwarzania animacji, tylko przepustowości łącza graficznego...
[#7] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport
Nie rozumiem stwierdzenia, ze nie oplaca sie instalowac systemu MOS jako jedynego ?? Czemu ?? Tzn OS 3.9 jest lepszy alebo posiada cos czego MOS 1.4.5 nie ma. Wydawalo mi sie ze po to sie instaluje system ktory jest w 100 % PPC na ktory sie czekalo tyle lat niektorzy nadal czekaja (OS4) aby wprowadzic nowa jakos pod kazdym wzgledem stablinosc, predkosc nowe mozliwosci a przedewszytkim aby byl w 100 % pod PPC i nie byl zbiorem 1001 latek.

[#8] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Sventevith, post #7

Stabilność jakiegokolwiek nowego systemu na tej leciwej kanapce to IMHO abstrakcja, coraz większa, w miarę upływu czasu. Conajmniej 50% zwiech ogólnie, które zalicza amiga, są wywołane leciwością sprzętu, i jej konstrukcją. Ja dopiero po gruntownym tunningu swojej amigi (najpierw sprzęt, potem system) mogłem się cieszyć stabilną pracą. Ale to było kilka dobrych lat temu...
[#9] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Sventevith, post #7

jest w 100% pod ppc, nie jest zbiorem łatek, a co najważniejsze ma nowe, duże możliowosci ale i mos i os4 nie zapewnią 100% zgodności ze starym systemem amigi więcj jak bedziesz chciał kiedyś zagrać np. w superfroga to nie uruchomisz uae tylko przeresetujesz i wgrasz go pod 68k, dlatego warto sobie 3.9 zostawić. jeśli natomiast chodzi o programy użytkowe to 3.9 nie jest lepszy i nie posiada nic co by go wyróżniało nad mosem. mosa sie używa naprawdę przyjemnie, okna nie muszą się miescic na ekranie, można przeskakiwać oknami mui po kolejnych ekranach, jak klikniesz prawym przyciskiem myszy na gadzet w prawym górnym rogu to pojawi sie okienko z listą okien na ekranie i bedziesz je mógł wybrać, no i mos ma zaawansowany shell (MUICON - trzeba sciagnąć i zainstalować)
[#10] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@rzookol, post #9

jeśli natomiast chodzi o programy użytkowe to 3.9 nie jest lepszy i nie posiada nic co by go wyróżniało nad mosem. mosa sie używa naprawdę przyjemnie, okna nie muszą się miescic na ekranie, można przeskakiwać oknami mui po kolejnych ekranach, jak klikniesz prawym przyciskiem myszy na gadzet w prawym górnym rogu to pojawi sie okienko z listą okien na ekranie i bedziesz je mógł wybrać

Pod 3.9 tez jest to mozliwe, za pomoca latki, ale jednak.

BTW: Michal, uzywaj Shifta, gdy rozpoczynasz nowe zdanie.

[#11] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@rzookol, post #9

jeśli natomiast chodzi o programy użytkowe to 3.9 nie jest lepszy i nie posiada nic co by go wyróżniało nad mosem.

Posiada Genesisa na przykład. Tak tak, wiem to nie ważne, można przecież zainstalowac starsze odpowiedzniki które amigowcy używają od lat.

Załóżmy jednak że MOSa chce zainstalować zupełnie nowa osoba nie posiadająca żadnego softu. Takie osoby jak wszyscy wiem są, niemal każdego tygodnia na forum pojawiają się teksty typu "10 lat temu miałem Amigę, teraz chcę wrócić, co wybrać, itp".

O ile mi wiadomo, to zarówno Miami jak i Genesis były programami shareware. Dodatowo, oba te programy nie są już rozwijane od wielu lat. Istnieje więc spore prawdopodobnieństwo że nie można już nawet w tej chwili zarejestrować tych programów. Co więc uczyni, taki początkujący user, najpierw zgodnie z logiką kupi MOSa, bo jest nowszy i potencjalnie powinien być pod każdym względem lepszy, potem zaś z przerażeniem odkryje że aby bezproblemowo łączyć się z internetem, musi jeszcze dokupic inny system operacyjny.

P.S.

Dla przewrażliwionych, mój koment nie był skierowany przeciwko MOSowi. Jedynie chciałem zwrócić uwagę aby nie bagatelizować pewnych rzeczy.
[#12] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Mufa, post #11

najpierw zgodnie z logiką kupi MOSa

Kupi? Przecież MorphOS 1.4.5 dla klasyków jest darmowy (z resztą dla Pegasosów również;).
[#13] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Mufa, post #11

Takie osoby jak wszyscy wiem są, niemal każdego tygodnia na forum pojawiają się teksty typu "10 lat temu miałem Amigę, teraz chcę wrócić, co wybrać, itp".

Tylko tak gwoli scislosci to 90% takich osob jak juz zdecyduje sie na kupno amigi to kupi sobie jakas a1200 + 030 zeby mogli sobie pograc w stare gierki ktore im sie kojarza z amiga.
[#14] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Mufa, post #11

najpierw zgodnie z logiką kupi MOSa

Nie kupi a ściągnie go sobie za darmo.

Ps.Mój komentarz nie jest skierowany przeciw Tobie tylko chce zwrócić uwage na drobne ale bardzo istotne szczegóły o których zapominasz.Zgodzisz sie chyba że kupić coś a mieć za darmo to wielka różnica.
[#15] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@marcik, post #13

Uzupełniając odpowiedź - to jak ten ktoś już na forum zapyta co ma wybrać i co mu potrzeba, to znajdzie się też osoba, która poradzi co mu do czego jest potrzebne i powie - to do tego, tamto do innego. :)

BTW: czy w obecnych czasach można kupić w Polsce Pegasosa, nie mając żadnego dostępu do Internetu? MicroA1 chyba też niezbyt... Owzem, są u nas sklepy, nie wiem jednak ilu mają klientów z ulicy, może wcale?

Na zachodzie już łatwiej, są tam jakieś magazyny chyba z reklamami?
[#16] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@rzookol, post #9

To wszytko wyjasnia :)
[#17] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@MinisterQ, post #8

No tak sprzęt swoja drogą. Ale wydaje mi sie ze MOS musi byc stabilniejszy os OS 3.9 chodzby dla tego ze nie jest zbiorem tylu latek :)
[#18] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Sventevith, post #17

Nie zawsze łatka == brak stabilności, i niekoniecznie nowy system oznacza większą stabilność. ;) Nowy software == nowe bugi, etc. ;)
[#19] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@MinisterQ, post #18

Oczywisce ale w zalozeniach tak jest i tak powinno byc a od tego jest raport aby to stwierdzic :P Faktycznie ta stabilnosc to kryterium dosc rozmyte w przypadku kiedy mamy sprzet dosc leciwy.

[#20] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Mufa, post #11

O ile mi wiadomo, to zarówno Miami jak i Genesis były programami shareware. Dodatowo, oba te programy nie są już rozwijane od wielu lat. Istnieje więc spore prawdopodobnieństwo że nie można już nawet w tej chwili zarejestrować tych programów. Co więc uczyni, taki początkujący user, najpierw zgodnie z logiką kupi MOSa, bo jest nowszy i potencjalnie powinien być pod każdym względem lepszy, potem zaś z przerażeniem odkryje że aby bezproblemowo łączyć się z internetem, musi jeszcze dokupic inny system operacyjny.

Może sciągnąć demo AmiTCP4.0 który leży na aminecie i działa z MorphOS'em (i niema ograniczenia czasowego w porównaniu z demo Miami).

[#21] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport
UWAGA :)

doszedłem dlaczego listy rozwiajne i czesc gui tak wolno działa

nie jest to wcale efekt gradientów (te na moje oko nic nie zwalniają) tylko braku czcionki Vera.ttf w katalogu

mossys:fonts/_ttf. (nie mam teraz jak sprawdzic tej płytki z mosem ale moze tam tego fontu nie ma albo sie nie przegrywa z niej bo jest zwalony), po przegraniu tego fontu do odpowiedniego katalogu wszystko działa już ok z mui i nic nie muli (no moze ambient troszkę ;)
[#22] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport
aa to moja propozycja dla nowego mosa

[#23] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@rzookol, post #21

Jest tam kilka różnych odmian fontu (czcionka jest na druku) Vera. Lecz czystego "Vera.ttf" nie ma. Niektóre operacje przebiegaja wolno, a nawet bardzo wolno. Od kilknięcia na ikonkę do reakcji trzeba poczekać (około 3-4 sek). Konfigurowanie mui i zrobienie "test" też trwa zdecydowniae za długo. Z tego też powodu pierwsze odczucie jest takie, że system chodzi o wiele, wiele wolniej niż OS39 na 68k.

Nie mam pojęcia dlaczego "Kaya" (w Apps, do OGG i MP3) odtwarza tylko jeden kanał. Amiga AMP odtwarza natomiast w zwolnionym tempie. SongPlayer bez zarzutów.

Strasznie wolno jest emulowany 68k. Różne benchmarki pokazują MC68060 z zegarkiem 5 do 28 Mhz. wg SysSpeed MIPS=4.87

Prędkość PPC mniej więcej tak samo jak pod OS3.9 (WOS)

Cieszy mnie że AHI jest już gotowe w systemie. Zawsze był dla mnie zmorą pod OS3.9. To narazie tyle z moich pobieżnych testów.
[#24] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Prince, post #23

acha, czyli moje przypuszczenia okazały się prawdziwe ;)

jak przełoże dysk do pegaza to umieszcze na moim serverze tę czcionkę to nie bedzie mulić ;)

testów ciąg dalszy:

demo Valhalla działa ok, płynnie i z muzyką

scumm dla mosa - gry chodzą spoko z muzyką i poprawiaczami grafiki

tylko Curse of Monkey Island się tnie i to totalnie ;), ale na pegu tez się troche tnie, reszta działa ok

[#25] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Prince, post #5

co do tych filmów to obczaj softcineme - dawno nie korzystałem z klasyka ale widać, że przy odtwarzaniu filmów z włączonym dzwiękim mniej muli
[#26] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@rzookol, post #21

Bingo! Teraz MUI stało się używalne. Dzięki! :)

[#27] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Prince, post #23

http://axon.umcs.lublin.pl/~zukowski/Vera.ttf

mam nadzieje, że nie naruszam żadnego kopyrajta ;)

[#28] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Prince, post #23

Od kilknięcia na ikonkę do reakcji trzeba poczekać (około 3-4 sek). Konfigurowanie mui i zrobienie "test" też trwa zdecydowniae za długo. Z tego też powodu pierwsze odczucie jest takie, że system chodzi o wiele, wiele wolniej niż OS39 na 68k.

Po podmianie ustawień envarc:mui/global.prefs z systemu 3.1 nie mam już spowolnień.

Amiga AMP odtwarza natomiast w zwolnionym tempie.

Zapewne dlatego że w AHI jest ograniczenie 27KHz dla Pauli.

Benchmarki pokazują różnie, wygląda to tak jakby TRANCE raz działał a raz nie, może to zależy od ilości wolnej pamięci.

[#29] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Sylwester, post #28

Powiem Wam szczerze, że troszeczkę zgłupiałem odnośnie systemowych katalogów. Choćby "libs" jest w głównym katalogu, oraz w katalogu "MorphOS/" . Czy trzeba tam (czyli gdzie? :D ) dograć np. 68040.library aby emulacja była normalna... i który katalog uzupełniać o brakujące biblioteki?
[#30] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Prince, post #29

W katalogu MorphOS są rzeczy specjalne dla MOSa.

Normale pliki (biblioteki itd) używane normalnie w AmigaOS przegrywasz do katalogów ogólnych (takich jak w AmigaOS).

Jest to chyba nawet w FAQ gdzieś na płycie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem