Komentowana treść: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport
[#61] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@MinisterQ, post #56

To należało od razu ustawić poprzeczkę na co najmniej G3 albo G4.

Po co wspierać tak leciwe i powolne 603?

Jak by nie patrzeć AGA, podobnie jak Paula jest częścią Amigi.

Jeżeli MOS jest taki nowoczesny to po co wspierać dzwięk z Pauli?

Przecież to jest jeszcze starsze niż AGA bo nie zmienione od czasów A500.

Tak jak teraz się krzyczy, że Amiga bez gfx nie nadaje się do niczego - zakrzyknąć, że bez karty muzycznej też nie da się niczego na tym słuchać i przestać wspeirać Paulę - czy byłoby to dobre rozwiązanie?
[#62] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@amigafan, post #61

Jak by nie patrzeć to na e*ec-u piszą że paula to aga więc MOS wspierając Paule wspiera AGA
[#63] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@amigafan, post #61

Alez nikt nie twierdzi ze amiga z AGA sie nie nadaje do niczego. Doskonale nadaje sie do gry w gierki z poczatku lat 90.

Swoja droga to najbardziej dziwi mnie to ze ludzie nie narzekaja ze MOS na classica obsluguje malo kart GFX ale ze nie obsluguje AGI.
[#64] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@amigafan, post #61

To należało od razu ustawić poprzeczkę na co najmniej G3 albo G4.

I tak poniekąd było - do momentu wydania wersji klasykowej MOSa.

Jeżeli MOS jest taki nowoczesny to po co wspierać dzwięk z Pauli?

Myślę że zdajesz sobie sprawę z tego, że stworzenie drivera do kości dzwiękowej to zdecydowanie mniej pracy niż stworzenie drivera do przestarzałych kości graficznych, pracujących w trybie planarnym, dla których 256kolorów to szczytowy wyczyn (darujmy sobie tryb HAM)... Poza tym jakby na to nie patrząc paula do czegoś się jeszcze nadaje. Da się posłuchać na tym dżwięku, nie spowalnia to tragicznie pracy z systemem - generalnie do pewnego stopnia gra jest warta świeczki. A w przypadku AGA?

[#65] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@amigafan, post #61

Moim zdanem, jesli ktoś do 2000 roku nie kupil jeszcze Amidze karty
graficznej, by przy niej pracowac, tzn, traktuje Amige tylko jako
zabawke do wspomnien... Po prostu na takich użytkownikach Mosteamowi
nie zalezy. mosteam chce mieć użytkowników a nie osoby odpalające 3
razy do roku amigę by sobie łezkę móc obetrzeć....
[#66] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@MinisterQ, post #64

Przypominają mi się wypowiedzi MDW, który twierdzi, że "Jak kogoś nie stać na sieciówkę to niech daruje sobie Amigę..."

MOS też zmusza do używania jedynie CVPPC (bo G-REXa w wersji dla A4000T wyprodukowano podobno tylko 12sztuk) jest to uszczęśliwianie ludzi na siłę - musisz mieć taki sprzęt bo na niczym innym nie wyświetlisz grafiki (dygresja-czy zrobienie sterownikó pod posiadanego przez wielu mediatora też nie jest warte świeczki?)

Nie twierdzę, że praca na AGA byłaby komfortowa (pewnie nie) ale chodzi mi o danie ludziom wyboru - jeżeli już MOS wychodzi na klasyka to niech wspiera klasyczne rozwiązania - jeżeli ktoś chce to sobie go odpali na AGA pobawi się i może kupi gfx a może go skasuje.

Chyba od tego jest system operacyjny, żeby wspeierał jak najwięcej rozwiązań sprzętowych.

MOS dla Amig klasycznych powinien być przygotowany pod te Amigi - tymczasem wypuszczenie MOSa na klasyka wygląda jak akt wielkiej łachy - przygotowana przez noc przez jakiegoś zaspanego kolesia okrojona kompilacja gdzie brak nawet czcionek do której się odwołuje MUI, żadnej informacji jak zainstalować na A4k, żadnego dostosowania pod Amigę (zwiększenie priorytetu tasku emulującego 68k), stary Ambient - wogóle żenada...
[#67] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Kaczus, post #65

MOSTeamowi chyba wogóle nie zależy na użytkownikach klasycznej Amigi bo wypuścili tego MOSa *bez żadnego dostosowania* pod Ami tak jakby wielką łaskę robili.
[#68] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@amigafan, post #66

Jęczysz jak stara sowiecka baba...Nie pasuje Ci MOS Klasik?.Skasuj,odpal OS3.9 i czekaj na OS4 na klasyki....Nie zapomnij przygotowac pare stówek,chyba ze zassiesz przez p2p

[#69] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@amigafan, post #67

MOSTeam jasno okreslil reguly gry - dostajesz system za darmo ale bez wsparcia techniczego (choc to akurat nie jest prawda bo np. Jaca co chwila udziela sie na forach w sprawie tego MOSa). Jesli chcesz aby system w wersji dla Classica byl dalej rozwijany/obslugiwal wiecej sprzetu to zaplac za to. Zgoda, system ma troche bledow ale mowienie ze nie bylo zadnego dostoswania pod amige klasyczna jest IMO conajmniej naduzyciem. A co Ambienta - to jest ten sam jaki jest w MOSie 1.4.5 dla pega ;)

[#70] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@waldiamiga, post #68

Oczywiście, że czekam na OS4 i chętnie zapłacę te parę stówek za system PRZYGOTOWANY pod klasika i z obsługą większości dostępnego dla klasika sprzętu.

A Ty idz już się pobaw swoim wspaniałym MOSikiem.
[#71] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@amigafan, post #66

Ile jeszcze wymagań masz za cenę, za jaką zakupiłeś mosa na klasyka? ;)

Nikt nikogo nie zmusza do używania tego systemu. To co on "powinien", bądź czego "nie powinien" leży w gestii jego twórców. To okreslony produkt, który ma określone wymagania.

Jasne że system powinien wspierać wszystko jak leci. Ale nie powinno się wymagać takiego wsparcia w sytuacji, gdy system wychodzi ZA DARMO.

Zdecydowana większość developerów mosa zapomniała co to jest klasyk. Nikt tam nie używa tej maszyny na codzień, w sytuacji gdy wszyscy mają do dyspozycji szybkie, nowe maszyny. Bo i po co?

Nie będzie nowych sterowników, większej ilości wspieranego sprzętu przez mosa. Prawdopodobnie kolejnych wersji tego systemu na klasyki również. Bo i po co? Ile jeszcze lat można ciągnąć kulę u nogi pod postacią amigi klasycznej?

Wyjdzie OS4, jako produkt komercyjny - kupisz sobie, i zobaczymy czy będzie szybciej, stabilniej, lepiej, więcej, i w ogóle. I zobaczymy czy to będzie warte ceny, jaką Hyperion + pośrednicy sobie zażyczą. I wtedy narzekanie i wymagania będą jak najbardziej uzasadnione. Ponieważ PŁACISZ - i WYMAGASZ.

Aluzja do zaspanego gościa - cóż mogę powiedzieć. Błędów nie popełnia tylko ten, który niczego nie robi.

dygresja-czy zrobienie sterownikó pod posiadanego przez wielu mediatora też nie jest warte świeczki?

Elbox nie rozdaje dokumentacji do mediatora na lewo i na prawo. To tak na marginesie.
[#72] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@marcik, post #69

Wolę zapłacić za OS4 (aby był dalej rozwijany), któy już na wstępie obsługuje więcej Amigowego sprzętu.

A co do Ambienta to nie zmienia to faktu, że zaraz należy ściągnąć nowszego (do czego zachęca wali7)
[#73] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@amigafan, post #67

Gdyby było tak jak sugerujesz, to wybacz - jak by było możliwe uruchomienie tego systemu pod klasykiem?

Logika. Wypowiedź która napisałeś przeczy sama sobie.
[#74] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@MinisterQ, post #71

Wyjdzie OS4(...)zobaczymy czy będzie szybciej, stabilniej, lepiej, więcej, i w ogóle.

Ano zobaczymy ale z tego co wiem to będzie
[#75] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@amigafan, post #74

Tak, my wszyscy to wiemy. Następnie przyjdzie rzeczywistość, i trochę zweryfikuje rulesizm.
[#76] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@amigafan, post #72

A co do Ambienta to nie zmienia to faktu, że zaraz należy ściągnąć nowszego (do czego zachęca wali7)

Tylko trzeba miec na uwadze ze nowszy Ambient jest cialge rozwijany i kompilacje z CVSa niekoniecznie musza w pelni dzialac.
[#77] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@MinisterQ, post #75

Ach, to zapatrzenie w MOSa i sól w oku jaką stanowi AOS4...
[#78] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@amigafan, post #77

Ach, i co jeszcze?
[#79] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@MinisterQ, post #71

To że coś jest za darmo nie znaczy, że nie można mieć od tego żadnych wymagań.

Uważasz, że jak jakiś soft jest freeware to należy twórców po rękach całować że zechcieli to wypuścić i przyjmować każdego bubla nie wymagając jakichkolwiek poprawek?

[#80] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@MinisterQ, post #8

Ja dopiero po gruntownym tunningu swojej amigi (najpierw sprzęt, potem system) mogłem się cieszyć stabilną pracą.

Ja chętnie bym się dowiedział o jakie zmiany w sprzęcie chodzi.

[#81] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@MinisterQ, post #78

Darmowa psychoanaliza pozwala na tylko tyle.

Więcej możesz się o sobie dowiedzieć jak pójdziesz do psychoanalityka, zapłacisz i może Ci powie "lepiej, więcej, i w ogóle. I zobaczymy czy to będzie warte ceny (...) Ponieważ PŁACISZ - i WYMAGASZ."

[#82] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@amigafan, post #79

Zgadnij...

Chodzi o formę tych "wymagań". Jeśli na każdego autora softu nadskakujesz ze słowami "żenada", "bubel", etc, to nic, tylko pozazdrościć autorowi takiego "feedbacku".

Znaczy sie ja wiem, że w tym przypadku jest to tzw. "zapatrzenie w OS4, i sól w oku, jaką jest MOS"... i po prostu dobra okazja żeby pokazać swój brak obiektywizmu, i typową amigową mentalność.
[#83] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@amigafan, post #81

Myślę że od amatorów, którzy mają dokładnie takie same problemy, ale w odwrotną stronę, nie muszę przyjmować takich rad.
[#84] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Jarek, post #80

Tunning płyty głównej polegał na doprowadzenie zasilania w kilka miejsc na płycie bezpośrednio z zasilacza - okolice kości graficznych, gniazdo stacji dysków, gniazdo procesorowe. Sam zasilacz dawał około 5.2V, po drobnej modyfikacji.
[#85] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@MinisterQ, post #83

NIe spodziewałem się tego po Tobie ale widać, że amatorem to Ty jesteś skoro zniżasz rozmowę do poziomu wyzwisk.

Wybacz ale nie będę z Tobą dalej na ten temat konwersował bo, jak to mówią, kąpiesz się w zbyt płytkim basenie intelektualnym.

EOT
[#86] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@amigafan, post #85

Zamiast się unosić, panuj lepiej nad nerwami. Nazwanie kogoś "amatorem" bynajmniej nie jest wyzwiskiem, a przynajmniej pierwsze słyszę by było, zwłaszcza w kontekście psychoanalizy na którą wysyła się swojego adwersarza. W tym momencie aluzja do basenu intelektualnego w którym się kąpię jest cokolwiek zabawna. Ale co mi tam, w sumie lepszy basen, niż sadzawka.
[#87] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Jarek, post #80

przede wszystkim musisz mieś BVision którą sprzedałeś :D

[#88] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@MinisterQ, post #84

Dzięki za odpowiedź (myślałem, że to jednak zbyt stare dzieje z tym tuningiem i nie dostanę odpowiedzi).

Moja ciekawość została zaspokojona. A myślałem, że jeszcze coś da się na płycie ulepszyć oprócz zasilania.

[#89] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@R-Tea, post #87

na razie skupiam sie na wszystkim innym... - grafike zostawię sobie na później ;)

[#90] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Jarek, post #88

U mnie po tym zabiegu nie były już potrzebne inne ulepszenia - Amiga działała pewnie i stabilnie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem